Bankens bedste råd: Formatér harddisken, hvis du har NemID-trojaneren

Illustration: leowolfert/Bigstock
Der er ikke noget at gøre, hvis din pc er inficeret med den nye virus, der kan omgå NemID-sikkerheden. Du bliver nødt til at reformatere harddisken.

Hvis du har været så uheldig, at den nye malware med navnet Banktexeasy er havnet på din pc, er trængslerne ikke slut.

For ikke nok med, at du både risikerer at få lænset din netbank - du skal også slette hele din harddisk, hvis du vil af med bæstet.

Det anbefaler Danske Bank i hvert fald i sin omtale af, hvordan netbankkunderne bør forholde sig til den nye NemID-trojaner.

»For at fjerne virussen, skal din pc formateres, da der på nuværende tidspunkt ikke findes et program til at gøre det,« skriver Danske Bank.

Hvis man formaterer harddisken, sletter man samtidig alt indhold på den. Det betyder, at alle programmer skal installeres igen, og at alle gemte dokumenter, billeder og musikfiler skal hentes tilbage på pc'en fra en backup - hvis ellers netbankkunderne har en sådan.

It-sikkerhedsfirmaet CSIS har udviklet et værktøj, der kan afgøre, om du bør vinke farvel til din harddisk eller ej. Værktøjet virker dog kun på Windows-pc'er. Du kan downloade værktøjet, der har fået navnet BankTexeasyDetect her.

Værktøjet scanner bestemte områder af din harddisk for at lede efter særlige kendtetegn på BankTexeasy-trojaneren. Hvis din pc er ren, dukker der en grøn og glad smiley op - i modsat fald er smileyen rød.

Det er ikke første gang, at danske banker anbefaler virusramte netbankkunder at formattere deres harddisk. I januar 2009 fik 8.000 netbankkunder brev med besked om, at deres konto var blevet spærret, at pc var inficeret, og at de burde geninstallere styresystemet.

Læs også: Hemmelig redningsaktion lukker for netbank på 8.000 danske inficerede pc'er

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Peter Favrholdt

Betyder det at det nu er usikkert at benytte NemID på f.eks. bibliotekets PC'ere? Er det offentlige digitaliseringsprojekt i fare? F.eks. kræver Odense kommune NemID for at opskrive børn til børnehaven. Så alle borgere skal have en (nyligt formateret) PC?

I øvrigt kan man lave NemID man-in-the-middle uden brug af trojaner - lidt DNS spoofing og en transparent http proxy, og så modificere websiderne der sendes til browseren real-time...

  • 2
  • 0
#5 Deleted User

Hvis man formaterer harddisken, sletter man samtidig alt indhold på den. Det betyder, at alle programmer skal installeres igen, og at alle gemte dokumenter, billeder og musikfiler skal hentes tilbage på pc'en fra en backup - hvis ellers netbankkunderne har en sådan.

Og hvis man ikke har en backup - ville det måske være en god ide at lave en sådan INDEN man formatterer sin harddisk.

Det synes jeg godt at man kunne have skrevet, i stedet for blot at være sarkastisk !

  • 1
  • 0
#6 Carsten Hahn

Hvis man tager en backup efter man har fået "virussen", så kopierer man jo virussen med ned på sin backup og så er man jo lige vidt. De kunne nu godt have givet en bedre (teknisk) vejledning til dem som gerne vil forsøge sig med at fjerne den uden at reformatere. F.eks. "gå ned i bibliotek X slet fil Y", men problemet er måske at den har kopieret sig ind i windows systemfiler ? word docs ? ..og dermed har man endnu mere brug for en backup fra før inficeringen.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere