Bankdata forbereder sig på flyttedag for 17.500 kunder: »Alle skal kende deres opgaver den aften og nat«

Illustration: Bigstock
Kundedata for 17.500 bankkunder skal over til ny datacentral i forbindelse med Alm. Brand Banks opkøb af Saxo Privatbank. Selve overførslen og konverteringen foregår på én lørdag i november, hvor alt skal spille. Derfor er forarbejdet allerede i fuld gang.

»Syv-ni-tretten,« lyder det fra afdelingsleder i Bankdata Michael Wognsen, mens han banker under bordet.

»Heldigvis er det gået godt hver gang.«

Det er blevet en hyppig øvelse for Bankdata at flytte kundedata fra datacentral til datacentral i forbindelse med fusioner og opkøb af banker.

Og nu er der igen gang i det møjsommelige arbejde, da Alm. Brand Bank, efter opkøbet af Saxo Privatbank, har valgt at flytte alle den nykøbte banks kunder over til Bankdata.

17.500 af slagsen - eller rettere sagt deres data - får nyt hjem, og alt arbejdet skal bære frugt én lørdag i november.

Læs også: SparNord flytter fra SDC til BEC: Pris 180 millioner kroner

Inden for et vindue på omkring elleve timer i alt skal virksomheden have tilsendt dataen fra datacentralen SDC, konvertere det hele til egne systemer, kontrollere at alt er røget ind på rette plads og godkende det.

Forsinkelser på den skæbnesvangre dag vil betyde, at kunderne bliver nødt til at vente.

Derfor pågår nu et halvt års forarbejde, hvor alle brikkerne stilles omhyggeligt på plads.

»Når man så endelig trykker på knappen, så skal hele konverteringsflowet køre. Uden stop og i rigtig rækkefølge,« siger Michael Wognsen.

Så meget genbrug som muligt

Der er dog stadig lang vej igen. Virksomheden skal i samarbejde med Saxo Privatbank, Alm. Brand Bank og SDC gennemgå fem faser, og på nuværende tidspunkt venter it-medarbejderne hos Bankdata på, at de to banker afslutter første fase - forretningsanalysen.

Herefter kommer kravspecifikationen, hvor data fra SDC, skal mappes ind under Alm. Brand Banks produkter.

»Så har vi en række mapningstabeller over alle væsentlige forretningsområder. Hvad var det gamle produkt, og hvad bliver det nye? Det samme gøres med rentepriser osv.,« siger Michael Wognsen.

Sideløbende laver virksomheden testskemaer, der skal sikre, at for eksempel børneopsparingen ved den ene bank også bliver en børneopsparing ved den nye.

Når kravspecifikationen er færdig, begynder programmeringen af konverteringssystemerne. Da det ikke er første gang, at Bankdata skal konvertere data fra SDC, har de allerede et setup, der håndterer konvertering fra netop denne datacentral.

Læs også: Central specialenhed hos Bankdata gør UX til vane i agile teams

»Vi prøver at køre så meget genbrug som muligt. Det er jo en forholdsvis stor opgave, som skal gennemføres på kort tid, så der er ikke tid til at opfinde den dybe tallerken hver eneste gang,« siger Michael Wognsen.

Sidste konvertering var dog i 2016, så selvom meget er det samme, skal Bankdata's egenudviklede programsetup for eksempel opdateres til gældende lovgivning. Det gang gælder blandt andet EU’s databeskyttelsesforordning.

Alt skal gennemtestes

Sidste skridt inden den endelige konvertering er test og kontrol.

Da IT-medarbejderne kun har seks timer til at kontrollere og godkende konverteringen, når det endelig går løs, gennemtestes program-setuppet selvfølgelig fra ende til anden.

Selve konverteringen skal foregå i ét uafbrudt flow, og derfor skal alle de involverede programmer, der tager sig af forskellige forretningsområder, kunne spille sammen uden knaster.

En vigtig del af det er, at de kører i rigtig rækkefølge.

»Det er jo vigtigt at have kontiene på plads, før vi kommer med renterne til kontiene. Der er simpelthen nogle logiske rækkefølger i det her, som er meget vigtige at have styr på,« siger Michael Wognsen.

Derudover foretages i alt tre testkonverteringer, hvoraf den sidste er generalprøven, som foregår lørdagen inden den endelige flytning. Her får datacentralen overført alle kundedata fra SDC gennem pengeinstitutternes netværk, hvorefter den stramme tidsplan sættes i gang.

Læs også: Nordea går live med API til bankdata

Mens host-filerne tikker ind, går program-setuppet direkte i gang med at konvertere filerne, så de passer ind i Bankdata’s system. De indeholder data om alt fra kunder, konti, posteringer, depoter osv. Alt dette kaster de forskellige programmer i konverteringssystemet sig over hver for sig.

I alt afvikles omkring 5.000 jobs.

Inden og efter konverteringen kører medarbejderne kontrolafstemninger, hvor de tjekker, hvad de har fået fra SDC, og om det passer med, hvad der nu står i deres mapper.

Efter omkring fem timer er konverteringsprocessen ovre, og her begynder de lige så vigtige seks timer, hvor det hele skal kontrolleres og godkendes.

Inden de seks timer er gået, er det blevet natten til søndag. Ugen efter går det løs igen. Denne gang for alvor.

»Rutinerne skal på plads. Hvis man lige først skal finde ud af, hvordan man logger på, hvor man kigger hen, hvad man skal teste, så går det bare ikke. Alle skal kende deres opgaver den aften og nat,« siger Michael Wognsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere