Bankdata er halvvejs gennem komplet omstilling til agil udvikling

For ikke at stå med en organisation, der arbejder i to forskellige tempi, vil Bankdata gennemføre omstillingen til agil udvikling så hurtigt som muligt.

Bankerne går ikke fri af krav om hurtigt at skulle efterleve nye lovkrav eller være klar med en mobil-app, hvis konkurrenterne lancerer en succes som Mobile Pay. Det er den virkelighed, som Bankdata, der leverer it-systemer og -udvikling til en række pengeinstitutter i Danmark, skal leve op til.

Kravene om at kunne reagere hurtigt på ændringer i markedet, har ført til, at Bankdata lige nu er i færd med at gennemføre en komplet omstilling fra at arbejde ud fra den klassiske vandfaldsmodel til at arbejde agilt.

»Bankerne har behov for at kunne agere. Hvis de skal vente seks måneder på et vandfaldsprojekt, så er muligheden gået tabt. Vi har indset, at den traditionelle måde ikke imødekommer behovet. Derfor har vi taget en beslutning om at være agil over hele Bankdata. Vi går all in,« siger underdirektør Christian Wiese fra Bankdata til Version2.

Det indebærer, at det ikke blot er enkelte udviklingsteams, der skal arbejde agilt med nye projekter. Bankdata har valgt, at alle processer skal omstilles til at understøtte agil udvikling. Det inkluderer måden, hvorpå eksisterende produkter vedligeholdes, samt hvordan nye opgaver kommer ind. Organisationen skal eksempelvis kunne reagere på feedback fra kunderne.

»Hvordan sikrer man dynamik og mulighed for hele tiden at reagere på den feedback, vi får ind fra vores brugere, samtidig med at man holder noget strategisk retning? Det er en rigtig spændende udfordring,« siger Christian Wiese.

Metodemæssigt har Bankdata valgt at implementere Scrum, som bliver tilpasset undervejs. Eksempelvis mangler Bankdata stadig at finde en skaleringsmetode efter først at have kigget på SAFe. Det virkede dog til at være for stort et skelet til Bankdatas behov, så lige nu overvejer selskabet i stedet Nexus.

Dertil kommer en række værktøjer til at understøtte agil udvikling med Scrum, hvilket blandt andet indebærer et skift til Git til versionsstyring i kombination med Jira, Bitbucket, Sourcetree, Jenkins, og Gradle.

»Det er meget godt at have Scrum med stand-up-møder og sprint, men hvis dine værktøjer ikke understøtter det, så får du ikke tilnærmelsesvis den effekt ud af det, som du kunne,« siger Christian Wiese.

Produktteams også ansvarlige for driften

Bankdata har godt 70 forskellige softwareprodukter i porteføljen. Mange af dem kører stabilt i drift og har gjort det længe, mens andre er under udvikling. Men i stedet for at fordele vedligeholdelse, drift og udvikling mellem forskellige afdelinger, så har Bankdata valgt at lade de samme teams følge produkterne i hele deres levetid.

»Vi gør i stort omfang op med projekttankegangen. Vi har en meget stabil produktportefølje, så vi har organiseret teams omkring produkter. Vi har lagt driften ud til de enkelte produktteams, som står for service og support. Vi tror, det har en opdragende effekt, når man selv skal vedligeholde sit produkt,« siger Christian Wiese.

Hvert produktteam har således ansvaret for alle opgaver i forbindelse med en samling af produkter, så der eksempelvis kan tages hensyn til, at visse stykker software primært blot er i drift, mens andre stadig er under udvikling.

De enkelte teams har også repræsentanter fra de pengeinstitutter, der bruger systemerne, for at kunne få feedback til den løbende agile udvikling.

»På udvalgte produkter, hvor der kræves stor forretningsmæssig indsigt bemander bankerne Product Owner-rollen. Det er en ret stor fordel, fordi man ellers arbejder med en proxy,« siger Christian Wiese.

På nuværende tidspunkt er cirka 40 produktteams overgået til de agile processer. Bankdata forventer at have cirka 80 teams klar i løbet af efteråret, og dermed vil hele organisationen være omstillet på lidt over et år.

»Til efteråret bruger alle Scrum, men at være ægte agil tager længere tid. Vi er en 50 år gammel virksomhed, så det tager lidt tid at få processerne indstillet på en ny verden. Men det er vigtigt, at processen ikke har trukket ud i tre-fire år, for det er usundt, hvis dele af organisationen arbejder i forskellige tempi,« siger Christian Wiese.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Mandrup

Det er alt sammen meget fint. Utroligt der stadig er organisationer der først nu i 2016 opdager at det er nye tider... En ting er nye processer og værktøjer, men noget helt afgørende er også at finde de rette folk der er konstant omstillingsparate og klar til at lære/prøve nyt konstant. At de stadig er på en ren Java platform er for mig et klart faresignal. Java er håbløst gammeldags og ikke effektivt til agil udvikling IMO. Good luck!

 • 0
 • 6
#2 Rolf Kristensen

Java er håbløst gammeldags og ikke effektivt til agil udvikling IMO.

Overrasker mig lidt. Kan du komme nogle eksempler hvor Java-platformen spænder ben?

Kan sagtens forstå at der stadig er nogen som ikke er hoppet på den agile bølge endnu. Det er svært hvis din udviklingsmodel altid indeholder 3 måneder med manuel test, fordi den automatisk test-portefølje er meget begrænset.

 • 2
 • 0
#3 Kristian Mandrup

For ~20-25 år siden blev det meste enterprise software stadig udviklet i COBOL o.lign men de "smarte" begyndte at satse på mere moderne platforme som Java og siden .NET, som nu i høj grad virker som hvor tids COBOL, ie. designet for en anden tidsalder... Der er sket meget på 25 år... JVM er fin nok, men mange alternativer til Java på JVM, f.ex Clojure mfl. Mere passerede til multi core og high concurrency mv. "State is the root og all evil" - i dag langt bedre med pure functional approach og ikke OOP.

 • 0
 • 7
#4 Martin Fjordvald

At BD er på ren Java platform er nyheder for mig;-) Tror jeg vil unlade at give dig et fuldstændigt kultur chok, ved at fortælle hvad den rent faktisk er;-)

hint: Du har allerede nævnt sproget i den anden post du har skrevet.

kilde: Ansat ved BD, som udvikler.

 • 6
 • 0
#5 Anders Frandsen

Nu er det sådan at de fleste banker stadig i dag udvikler COBOL og PLI kode, og eksekverer alting på mainframe systemer som z\OS. Den legacy der ligger der gør, at det traditionelt set har været vurderet mest fornuftigt at fortsætte med det. Dette har selvfølgelig været forkert, men sådan ligger den branche nu engang.

Derfor er det for mig meget interessant at høre Bankdata i dag kører ren Java efter agile metoder. Jeg søgte en stilling der for et par år siden, og da fik jeg at vide jeg skulle arbejde med COBOL. Det virker ret imponerende at være gået fra ren COBOL til ren Java på blot et par år. Det er rigtig meget legacy der skal integreres op imod.

 • 0
 • 0
#6 Rasmus Kaae

Programmeringssprog er ligeså meget en hindring for agilitet som uegnede kontormøbler.

Udfordringen ved eksempelvis Cobol eller PL/1 programmer er at de typisk hører hjemme i en aldrene arkitektur hvor automatiseret build, test og deployment er vanskelig. De samme udfordringer kan forekomme under andre programmeringssprog hvis man ikke tænker sig om og refaktorerer en gang i mellem.

'Running code is the only true measure of success'

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere