Bankchef: Hacking kan udløse næste finanskrise

Illustration: DNB
Det er uhyggeligt at opleve de sikkerhedsbegivenheder, hvor teknologi bliver manipuleret udefra, lyder det fra topchef i norsk bank.

Hacking kan ende med at være det, der udløser den næste finanskrise.

Det frygter Rune Bjerke, der er koncernchef i Norges største finanskoncern, storbanken DNB, ifølge et interview med den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv, fortæller finans.dk.

»Vi har set en række eksempler på begivenheder, der viser, at teknologi og manipulation af teknologi kan være ret uhyggeligt. Blandt andet har vi set nogle være i stand til at hacke sig ind i finanserne hos Bangladeshs centralbank, og nogle har formået at få indflydelse på det amerikanske valg,« siger Rune Bjerke til Dagens Næringsliv.

Han hylder, at flere lande - herunder Norge - i øjeblikket undersøger muligheden for at udvikle digitale reservevalutaer. Det er valutaer, der ville kunne fungere som backup-løsning, hvis de finansielle systemer skulle blive angrebet.

»Hvis man ud fra de kendte eksempler tænker på, hvordan den finansielle infrastruktur kan blive berørt, er det klart, at det er et område, hvor det er meget vigtigt at forebygge, regulere og generelt være på vagt,« siger Rune Bjerke til mediet.

Også den danske nationalbankdirektør, Lars Rohde, har tidligere været ude med en bekymring for, at cyberangreb mod samfundets finansielle institutioner kan have særdeles alvorlige følger.

Rædselsscenariet er f.eks. et angreb, som lægger dankortsystemet ned.

»Hvis det skete på et tidspunkt, hvor der er i forvejen er udbredt mistillid til det finansielle system, vil det være en meget alvorlig hændelse. Det kan komme til at betyde, at danskernes tillid til hele pengesystemet ryger,« sagde Lars Rohde til business.dk for knap et år siden.

»Det, som virkelig kan holde mig vågen om natten, er, hvis vi havde fået et vedvarende og vellykket cyberangreb på finansielle institutioner tilbage i 2008,« siger Lars Rohde.

Ifølge Lars Rohde er det afgørende, at Nationalbanken og den øvrige finansielle sektor skærper kampen for at øge cybersikkerheden. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt der kommer et angreb, der gør virkelig ondt – men mere om, hvornår det kommer, lød det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Bobjerg Juul

Jeg er nok en af dem der er tæt ved at tage sølvpapirhatten på, men min tillid til at mine penge er sikret fejler ikke noget. Der skal mere end bare et langvarigt Dankort/bankendbrud til for at skabe den ustablitet der skal til for at starte en recession.

Jeg vil dog sige at for mit vedkommende skal der ikke ret meget mere til for at skabe en demoktratisk krise der kan påvirke konjunkturen, der så igen påvirker økonomien.

 • 1
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg tror gerne på skrækscenariet, men lige nu kan man måske mere frygte, at vore egne banker, herunder Danske Bank, selv får udløst en lokal finanskrise i Danmark med alle deres fiflerier, som vi virker ret handlingslammede overfor - fordi aktørerne i toppen er lidt for tætte på hinanden alle sammen?

 • 7
 • 1
René Nielsen

Der skal mere end bare et langvarigt Dankort/bankendbrud til for at skabe den ustablitet der skal til for at starte en recession.

Jeg tror ikke at der skal lang tid til. De rigtige hændelser i den rigtige timede rækkefølge kan udløse en krise.

Hvad tror du der sker hvis vi op til termin som f.eks. den 28. september 2018 lægger inter-bank clearingsystemerne ned i et par uger og samtidig sletter/justerer beløbene på alle konti, så tror jeg at tilliden til pengesystemet er væk for mindst en generation. Måske krydder vi det med 2-3 andre hændelser som påvirker kursen negativt på aktiemarkedet.

Det hele vil gå stå. Bare det at få mad er et problem, for betalings-/kreditkort virker ikke og hvor mange kontanter har du lige liggende?

Der vil ikke gå mange dage, før virksomheder bliver nødt til at fyrer, og priserne stiger … Den negative spiral starter hurtigt – fordi stort set alt i dag bliver overvåget af computere.

Hvad tror du en håndværksmester vil gøre når hans kunder ikke kan betale, han ikke kan tanke brændstof, han ikke kan købe materialer, han ikke kan betale sine håndværkere, han ikke kan betale i byggaemarkedet etc. etc?

 • 5
 • 0
Claus Bobjerg Juul

Hvad tror du der sker hvis vi op til termin som f.eks. den 28. september 2018 lægger inter-bank clearingsystemerne ned i et par uger

Måske kan dette gøres med et ddos, bankerne ville helt sikkert vælge (eller blive tvunget til) at vente til at der er oprettet status quo, dvs. ingen kommer til at miste deres hjem pga af dette.

samtidig sletter/justerer beløbene på alle konti, så tror jeg at tilliden til pengesystemet er væk for mindst en generation.

Enig, men det tror jeg meget usandsynligt, og igen vil der indtræffe en situation, hvor alle afventer at der kommer styr på tingene, mistilliden er der stadig.

Måske krydder vi det med 2-3 andre hændelser som påvirker kursen negativt på aktiemarkedet.

Som liberalist, ja og hvad så, det er aktiemarkedet vilkår.

Bare det at få mad er et problem, for betalings-/kreditkort virker ikke og hvor mange kontanter har du lige liggende

Jeg går i banken og identificere mig og får udbetalt en håndfuld penge. Ja jeg kommer til at stå i lang kø osv., men værre er det heller ikke.

Der vil ikke gå mange dage, før virksomheder bliver nødt til at fyrer, og priserne stiger … etc. etc?

Her rammer du noget, men nu er vi så langt ude af usandsynlighedsskalaen, at det gider jeg ikke tænke på. Det vil være noget i stil med et zombie apokalypse.

 • 1
 • 1
Hans Nielsen

Synes mere det er grådigheden, og den tåbelige overladt det til markedskræfterne som er farligt!

Det mest markante angreb og farlige angreb på den vestlige verden kom indefra, på grund af Amerikanske investerings og kapitalfonde, uden kontrol, som ledte til finanskrisen med start i 2008. Mistilliden til systemet og samfundet ledte først til Obama, den første sorte præsident i USA, som var for pæn og "god" eller alt for tæt på systemet.

Da det ikke førte til (nok og rigtige) forandringer, fik vi så et nyt protest valg, hvor vi fik Trump, som er ved at ødelægge 100 års partnerskab hen over atlanten. Og som nu med rimelig grund har vis os at vi ikke længere kan stole på den part.

Så vi sikkert på længere sigt skal ind i et EU forsvar, og bruge 2% af vores BMP på forsvaret. Men det må så blive med europæiske våben da det er dem som vi kommer til at flyve sammen med. Ligesom med vores kampvogn. Det kan i den sidste ende så blive billigere da vi også selv vil producere, og får teknologi og skat til landet.

SÅ at kalde Hacking farligt - Har Danske Bank ikke overført 1500 milliarder til potentielle terrorister ?

PS: At synes at kalde det, at der burde være et bestyrelsesmedlem, udpeget af offentligheden i de banker vi kalder for store til at falde, og som staten vil holde hånden under Socialistisk. Det kalder jeg tåbelighed og dumhed. Eller ikke rettidigt omhu. , da staten jo også påtager sig en risiko. Ellers burde staten have erklæret Danske bank konkurs, da den var insolvent.

 • 2
 • 3
Kristian Wiborg

Et hackerangreb kan blive den udløsende faktor for den næste finanskrise, men efter min mening også sagtens udløses af alle mulige andre ting (hvoraf en stor del kunne være imødegået med regulering - som Hans Nielsen er inde på). At jagte den udløsende faktor er selvfølgelig vigtigt, men det er efter min mening også lige så interessant at se på de reelle årsager til at vi bliver ved med at gennemgå boom/bust-cyklusser.

Ultimativt vil næste krise være et resultat af diverse regeringer og centralbankers forfejlede politik. Min forventning er at deres "løsning" på den næste krise vil adressere det problem der udløste krisen - f.eks. "hacker-problemet". Jeg tvivler dog på, at de vil kigge på de systemiske problemer, der ligger til grund for finanskriser og som får dem til at eskalere. I stedet vil vi få nye reformer og lappe-løsninger, der 1) bidrager til at øge den økonomiske ulighed yderligere og 2) danner fundamentet for den næste krise. Så på med sølvpapirhatten. Jeg har ikke meget tillid til at banker, centralbanker og politikere har de rigtige løsninger :-)

For nyligt har JP Morgan været ude med en artikel hvori de opfordrer den amerikanske centralbank til at holde hånden under aktiemarkedet under den næste krise. Det er jo ret komisk. Personligt forventer jeg også netop at aktie- og obligations-markedet kan blive hårdt ramt, fordi de tiltag der er gennemført siden den seneste finanskrise i 2008 har bidraget til at skabe bobler i disse markeder. Men det kan da også være at vi får likviditetskrise. Folk her til lands går i panik og hamstrer gær ved den mindste konflikt. Overvej hvordan folk vil reagere, hvis de ikke kan få fat i de penge de har udlånt til banken.

 • 2
 • 0
Kjeld Flarup Christensen

For nyligt har JP Morgan været ude med en artikel hvori de opfordrer den amerikanske centralbank til at holde hånden under aktiemarkedet under den næste krise.

Det er da netop det sidste man skal melde ud man vil gøre. Så vil alle jo begynde at tage chancer i fast tro på at staten vil redde dem.

En del af årsagen til krisen i 2008 var netop, at den amerikanske stat ikke holdt hånden under de første banker da det begyndte. Da de første banker var faldet, blev alle nervøse fordi de åbenbart vidste at uansvarligheden var udbredt.

Så det skal stå klart, at ingen er too big to fall. Så kommer ansvarligheden også.

Og hvis bare bankerne er ansvarlige, og dermed stabile, så kan et hacker angreb ikke vælte noget.

 • 0
 • 0
Hans Nielsen

Og hvis bare bankerne er ansvarlige, og dermed stabile, så kan et hacker angreb ikke vælte noget.

Og det kan vi IKKE sikre ved selvkontrol. Det har Danske Bank jo vist, med at grådighed og indtjening står over for etik, moral og lovgivning.

Derfor bør vi sikrer os, at de Banker som er med en i den pulje som er er for store til at falde, og som Danmark ,og i sidste ende også EU vil holde hånden over. Ikke forfalder til tåbeligheder og dumheder der kan betyde at banken enten ikke overholder lovgivningen, eller kommer i en "farlig" situation på grund af spekulationen eller andet.

En del af dette kunne være et offentligt bestyrelsesmedlem, og at evt gennemgang af finanstilsynet som nu, betales af bankerne selv.

Hvis der evt en gang skulle være brug for at Danmark holder hånden under Danske Bank. så bør Aktier nedskrives til nul, og staten overtage rup og stup.

 • 0
 • 0
Hans Nielsen

Det kaldes også for nationalisering.

Som med Roskilde Bank ?

Men jeg synes da ikke det er et fy ord, når vi snakker vigtigt samfundsstruktur.

Vand, El, Varme, Sygehuse, Kommunikation, Veje,... synes jeg bør være enten offentligt, eller styret og reguleret med hård hånd.

Og hvorfor skal der en privat organisation, som kun udgøre et fordyrende mellemled, til at udbetale statens penge ?

 • 0
 • 0
Kjeld Flarup Christensen

Som med Roskilde Bank ?

Roskilde bank gik ned. Det jeg frygter er at staten vil gå ind og nationalisere inden de går ned. Bare for en sikkerheds skyld. Og hvorfor så ikke gøre det allerede mens de er helt sunde.

Vand, El, Varme, Sygehuse, Kommunikation, Veje,... synes jeg bør være enten offentligt, eller styret og reguleret med hård hånd.

Nu er kommunikation mit område. Takket være en kraftig konkurrence har vi fået mange nye produkter og en god infrastruktur. Tænk om det var offentligt, så ville vi ikke kun gå i fakkeltog for at kræve flere varme hænder, vil vil også kræve flere megabits.

Og hvorfor skal der en privat organisation, som kun udgøre et fordyrende mellemled, til at udbetale statens penge ?

Tja, nu har man altså skabt udbetaling Danmark.

Man har også samlet al gældsindrivelsen et sted. Need I say more?

 • 0
 • 0
Hans Nielsen

Man har også samlet al gældsindrivelsen et sted. Need I say more?

Ja man fyret menneskene som have kendskab til inddrivelse, og erstattet dem med noget IT, som ikke virket, Hvad beviser det ?

"Nu er kommunikation mit område. Takket være en kraftig konkurrence har vi fået mange nye produkter og en god infrastruktur."

Mange har ikke mulighed for fiber, fordi TDC synes at kobber er sagen. Ikke noget der viser at konkurrence er godt for kunderne.

I udkantsdanmark har halvoffentlige EL selskaber haft et overskud, som de meget gerne ikke vil betale tilbage som rede penge. Derfor har "offentlige" system sikkert fiber til mange boliger som aldrig have fået det. Hvis vi taler privat og kraftig konkurrence

"Det jeg frygter er at staten vil gå ind og nationalisere inden" Hvorfor det ? Du lever i et demokratisk land, hvor økonomien er baseret på privat kapitalisme. Vi er med i den største økonomiske og liberale fri handel område og union i verden nemlig EU. Som også bestemmer at staten ikke må drive banker.

At det skulle være anderledes er kun Liberal Alliance Paranoia.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere