Bank of England lancerer egen Bitcoin

Bank of England arbejder på at lancere sin egen udgave af Bitcoin, kaldet RSCoin.

Storbritanniens centralbank, Bank of England, har offentliggjort planer om at lancere sin egen Bitcoin-lignende kryptovaluta under navnet RSCoin, skriver flere medier, herunder meshwired. Den vil fungere på samme blockchain ledger teknologi, som understøtter Bitcoin.

Lige siden Bitcoin blev lanceret har nationalbankerne været stærkt imod de frie, digitale valutaer, fordi den kunne erodere deres århundreder gamle monopol på pengeudstedelse. For Bank of Englands vedkommende har det været gældende siden 1694.

Men efterhånden har en del pengeinstitutter udvist en vis interesse i blockchain-teknologien bag Bitcoin. Og for nylig blev der sågar gennemført en hushandel i Danmark med bitcoins.

Læs også: Første danske hushandel med betaling i Bitcoin

Flere banker har hyret eksterne bureauer til at undersøge krypto-teknologien, men Bank of England har i stedet valgt at gå direkte til lokale forskere på University College London.

Det skridt fører nu til, at banken vil udstede sin eget centralt styrede version af Bitcoin.

RScoin udgøres også af digitale krypterede kontanter, som ikke kan brydes eller forfalskes. I hvert fald ikke i princippet.

Kryptovaluta designet på universitet

RSCoin er oprindeligt designet af to forskere på University College London og fungerer på mange måder som Bitcoin men giver naturligvis den britiske centralbank langt mere magt over tingene.

Bank of England får således eneret over at udstede nye enheder, fordi man er i besiddelse af den særlige krypteringsnøgle.

Nøglen gør det muligt for banken at tilføje eller fjerne valutaenheder fra porteføljen, og på den måde styre antallet af blockchains og således både føre pengepolitik og følge nationale og internationale finansielle regler, der blev indført efter den seneste finanskrise fra 2008.

De to udviklere, der blev ansat til projektet ved Bank of England, brugte to måneder på at undersøge den blockchain teknologi, som danner grundlag for Bitcoins og lagde herefter deres egen version på bordet. Den er i udpræget grad skræddersyet til at opfylde kravene fra Englands centralbankchef.

Udviklerne har oplyst, at de har testet RSCoin på 30 servere på Amazons cloud service. Nu forhandler udviklerne med banken om, hvordan man implementerer systemet på tværs af de finansielle kanaler.

Det nye initiativ fra Bank of England er blevet hilst velkommen, men der er også rejst kritiske spørgsmål.

Omfanget af RSCoins bliver kontrolleret af banken, der altså også dermed i vid udstrækning kan styre dens værdiansættelse. Også mange eksperter mener, at dette giver Bank of England beføjelser til at manipulere med kursen. Altså fuldstændig som med den almindelige møntfod.

Den grundlæggende forskel mellem RSCoin og Bitcoin er altså, at Bitcoin er en decentral digital valuta, der er tilgængelig for alle - og ikke styres af én bankinstitution.

Spørgsmål er derfor, om en sådan bankkontrolleret kryptovaluta kan opnå samme udbredelse som Bitcoin.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

"Den grundlæggende forskel mellem RSCoin og Bitcoin er altså, at Bitcoin er en decentral digital valuta, der er tilgængelig for alle - og ikke styres af én bankinstitution."

Bitcoin = Åben, Fri valuta uden regeringskontrol

RSCoin=Elektronisk mønt fra UK

 • 4
 • 0
#3 Jonas Iversen

Hvis RScoin's vilkår ellers bliver fornuftige, har denne valuta potentiale til at slå alt andet af pinden og blive alt dominerene. Jeg understreget, hvis vilkårene bliver fornuftige (f.eks fastlåst kurs)! Så kan RScoin have alle fordelene ved bitcoin, men ingen af den's ulemper. Og let's face it....dem er der mange af,! Der er grund til at bitcoin endnu ikke er blevet en udbredt kommerciel valuta. Jo jo, der udveksles sikkert for milliarder om dagen, men det er stadig 0,00000000000000000000000000001 promille af alm. valutaer!! Og 99,999999999% af alle virksomheder vil ikke røre ved bitcoin med en ildtang. Men lad os nu se vilkårene i detaljer inden vi dømmer RScoin inde eller ude :-)

 • 1
 • 1
#4 Bent Jensen

g 99,999999999% af alle virksomheder vil ikke røre ved bitcoin med en ildtang

Jo lige så snart der er penge i det, så vil alle med undtagelse af Banker, Kreditkort og Vækselere bruge det.

Der mangler stadig noget momentum, og mere brug. Jo mere BC blive brugt genneralt, jo mere stabil vil kursen være.

PS. Hvis udvikleren bag denne teknologi findes, så kan denne/de sikkert se frem til en nobelpris i Matematik /Økonomi om nogen år, når man opdager potentialet bag teknoloigien..

 • 0
 • 1
#5 Peter Makholm Blogger

Nogen der har en seriøst kilde der beskriver hvilke features RSCoin understøtter?

Jeg synes at det er trist hvis BitCoin bliver opfattet som en hellig åbenbaring der ikke kan eller må ændres ved. Der er absolut nogle design-beslutninger i BitCoin det er værd at tage op til overvejelse.

En tænkt centralbank-styret digital valuta kunne sagtens være baseret på sammen block-chain teknologi med uregulerede wallets, men med gennemgribende ændring af incitamentet for miners – for eksempel ved at erstatte muligheden for at generere 'coins' med et mere velreguleret transaktions-gebyr.

I BitCoin er det indbygget at incitamentet for miners ændres over tid. Ifølge prognoserne vil gevinsten for at mine en block halveres i løbet af 2017 og halveres igen i 2021. En centralbank vil kunne sikre en mere stabil fremtid uden usikkerheden om hvordan incitamentet for miners vil opføre sig.

Det ville være en tilstrækkelig ændring til at centralbanken vil kunne garantere en konstant veksel-kurs og dermed vil kunne erstatte de eksisterende (pressede) clearingssystemer med block-chain teknologi – som jeg tror er deres egentlige interesse.

Muligvis kunne jeg også godt forestille mig at centralbanken ville kræve en autorisation af miners. Så begynder det er være mere tvivlsom om vi kan tale om en ægte decentral block-chain og ikke bare et mildt distribueret clearingssystem.

 • 1
 • 0
#7 Daniel Korsgaard

De to eneste "fordele" bitcoin har, er at det er sværere at matche en specifik "konto" med en specifik person, og at det i øvrigt er umuligt at gøre andres konto utilgængelig. Dertil kommer en vanvittig mængde af ulemper. (folk skal have et encitament til at løse block chains, det får de kun ved at vinde coins. Lotteriet er designet til at udløbe. blokkene tillader kun et relativt lavt antal af transaktioner per tidsenhed globalt. og i praksis har det i øvrigt vist sig at være en rutsjebane for kursen.

Jeg har svært ved at forestille mig at RSCoin vil have de to eneste fordele ved bitcoin (privacy, og tilgængelighed), men den vil derimod stadig have alle de tekniske ulemper. Så i sidste ende vil RSCoin formentligt bare være helt og normale fiatpenge som vi kender det. Dog med restriktioner på translationer per tidsenhed, og med buzzwords som "decentral", "block chain", og "miners" og hvad har vi.

Bank of England, kunne i princippet bare lade anonyme folk indsende en public key, og generere en ellers anonym bankkonto på baggrund af den. Og wuptii, Bitcoin ville være insta-udkonkurreret.

 • 0
 • 0
#8 Daniel Korsgaard

Samtidig med at computer kraften bliver billigere og billigere. BC sansynligvis også bliver mere og mere værd

Sidst jeg checkede var der indbygget en ende på hvor mange bitcoins der totalt kan være.

Det kan dog naturligvis ændres hvis et X/Y flertal af "minerne" beslutter sig for at blive enige om at installere en ny klient der tillader flere end de Z millioner af bitcoins der kan være idag.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere