Bange for open source? Sådan styrer du uden om faldgruberne

Illustration:
Får du kuldegysninger ved tanken om at bruge open source-software i virksomheden? Her får du gode råd til at styre uden om faldgruberne.

Open source-software er efterhånden blevet så udbredt, at man finder det i alt fra servere og smartphones til tv-bokse og køleskabe.

Og selv den førhen så hidsige open source-modstander Microsoft er i de senere år blødt kraftigt op og udgiver nu kode under open source-licenser.

Læs også: Microsoft: Windows skal være den bedste platform til open source

Men hvordan stiller man sig egentlig som almindelig virksomhed, hvis man vil hente open source-værktøjer ind som en del af værktøjskassen eller bygge videre på eksisterende projekter?

Selvom der er faldgruber at holde øje med, behøver omfavnelsen af open source-software slet ikke føles som at kramme en kaktus.

»Der er ikke noget belæg for ikke at vælge open source,« konstaterer Stefan Daugaard Poulsen over for Version2.

Han er til daglig udviklingskonsulent i Atea, men holder under eget navn oplæg om open source i virksomheder på udviklerkonferencen Warm Crocodile 16.-17. januar 2013.

Læs også: Ny dansk udviklerkonference er en 'varm og social krokodille'

Hans egen erfaring viser, at open source ikke desto mindre kan være svær at sælge til især forretningsafdelingen i en virksomhed. Den er typisk bange for at blive fedtet ind i grimme retssager om open source-licenser eller blive tvunget til at forære kildekode væk.

»Jeg har selv været ansat i en virksomhed, hvor man klart sagde, at man ikke ville bruge open source. Så kan det kan være svært at sælge idéen i starten,« forklarer Stefan Daugaard Poulsen til Version2.

Her får du Stefan Daugaard Poulsens gennemgang af de ting, du skal være mest opmærksom på ved brug af open source-software i virksomheden.

1. Hvilken licens er open source-projektet underlagt?

Det er nok det punkt, som forretningsfolkene vil fremhæve som det allervigtigste. Der er en stor jungle af open source-licenser derude, og det er der rigtig mange chefer, der bliver skræmte over. Der er stor forskel på eksempelvis BSD-licensen, hvor du må tage andres kode og gøre den closed source, og så til GPLv3-licensen, som er langt mere stringent open source.

Den helt store faldgrube er, at du vælger den forkerte licens til dit behov. Derfor skal man og læse op på licenserne og forstå dem i dybden. Grundbegreberne er her permissive, som dækker over, hvordan man må distribuere komponenterne, og copyleft, som forklarer, hvordan dine eventuelle ændringer skal gives tilbage til open source-projektet eller ej.

Du kan læse mere om de forskellige open source-licenser her.

2. Hvem bruger i forvejen projektet?

Sæt dig ned og kig på, om der er andre, der bruger projektet i forvejen. Det er forholdsvist nemt at spotte, fordi de fleste open source-projekter plejer at være gode til skilte med deres brugere. En god måde at se, hvem der ellers sætter deres lid til projektet.

3. Community og mulighed for kommerciel support?

Er der er et godt og solidt community omkring projektet, hvor du kan få hjælp? Og har du mulighed for at få kommerciel support på produktet, hvis behovet er der? Og hvis ikke, er det så det rigtige produkt, du har valgt?

4. Tjek dokumentationen

En af de helt væsentlige ting er dokumentationen af projektet. Normalt kan open source-software godt være noget, som er lavet af programmører til programmører, men ikke nødvendigvis med det samme mindset. Derfor er det meget vigtigt, at der foreligger en god beskrivelse af, hvad man kan gøre med værktøjet, og eventuelt også nogle webinars eller træningsvideoer.

5. Er der liv i projektet?

Du skal tydeligt kunne se på projektet, at det stadig er under udvikling. Mange open source-projekter giver dig nye features og fejlrettelser, og især fejlrettelser er noget, der er vigtigt at holde for øje. Det kunne være, at der blev lappet et sikkerhedshul, og det er efterhånden kendt, at alle systemer før eller siden har et hul, der skal lappes.

På Warm Crocodile-konferencen kan du høre konsulenten fortælle meget mere om faldgruberne, forskelle på fri og åben og de forskellige open source-licenser derude.

Version2 er mediepartner på udviklerkonferencen Warm Crocodile, som arrangeres af Microsoft og finder sted 16.-17. januar 2013 i København. Du kan læse mere om konferencen og melde dig til her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Dennis Thrysøe

For traditionel closed source software bør man i stedet overveje disse 5 punkter:

 1. Hvilke licensbetingelser er produktet underlagt?
 2. Hvem bruger i forvejen produktet?
 3. Community og mulighed for kommerciel support?
 4. Tjek dokumentationen
 5. Er der liv i produktet?

:)

 • 25
 • 0
Jørgen Henningsen

  Closed source For traditionel closed source software bør man i stedet overveje disse 5 punkter:

Hvilke licensbetingelser er produktet underlagt? Hvem bruger i forvejen produktet? Community og mulighed for kommerciel support? Tjek dokumentationen Er der liv i produktet? :)

Ja og: Hvilken forretningsidé er det baseret på. Er den baseret på obskure filformater som fører til vendor-lockin? Og hvis snitfladerne er standardiseret er det så nogle møgstandarder, som der fylder 12000 sider + det løse? Hvis det er et nyt projekt er ideen så at udvikle det så det kan sælges og så sælge firmaet til Estland før nogen opdager at det hverken virker helt eller halvt?

 • 5
 • 0
Martin Schlander

Så længe der er tale om almindelig brug af fri/open source software, kan advokatomkostningerne/licensbekymringerne kun være mindre end med ufri/proprietær software. Eftersom fri/open source software pr. definition ikke har begrænsninger på brug og distribution af ændrede eller uændrede versioner inden for samme organisation.

De eneste tilfælde hvor man nogensinde vil skulle forholde sig til licensen på nogensomhelst måde, er når man ændrer softwaren og videredistribuerer uden for sin egen organisation/juridiske enhed.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere