Ballmer indrømmer: Microsoft Surface har fået en sløv start

12. november 2012 kl. 14:4026
Ballmer indrømmer: Microsoft Surface har fået en sløv start
Illustration: Mikkel Meister.
Microsoft-tabletten Surface bliver ikke flået ned fra hylderne til at begynde med, erkender selskabets topchef, Steve Ballmer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsofts Windows-tablet, Surface.

Salget af Microsoft-tabletten Surface er ikke som håbet begyndt med et brag, men nærmere med et beskedent lille knald.

Det indrømmer Microsoft-topchef Steve Ballmer i et interview med den franske avis Le Parisien, skriver flere internationale medier.

For selvom Surface i den billige model til 499 dollar var i restordre i en uge på nettet, siger Steve Ballmer til avisen, at salget generelt »lægger beskedent ud«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Surface blev lanceret i slutningen af oktober i den første version med ARM-processor og den særlige udgave af Windows 8, Windows RT. Senere følger dyrere modeller med Windows 8 og Intel-processorer.

Surface er en Windows-tablet med tilhørende, magnetisk tilkoblet keyboard, der både kan bruges som tastatur og som cover til tabletten. Det kan du se demonstreret i Version2s hands-on med tabletten.

Dermed er den tænkt som en konkurrent til Apples iPad, men også til små bærbare pc'er, da den for eksempel kan køre Office-pakken fra Microsoft.

Ifølge Steve Ballmer er salget indtil nu hæmmet af et begrænset antal salgskanaler. Foreløbig har tabletten kunnet købes online og via Microsofts egne butikker i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han håber dog, at den senere lancering af Intel-versionerne af Surface kan vende billedet.

Opdatering tirsdag klokken 13.12. I en udtalelse hævder Microsoft nu, at Steve Ballmers kommentarer til Le Parisien er blevet forkert gengivet i de engelsksprogede it-medier. Version2 bringer her udtalelsen som fremsendt til redaktionen af Microsofts danske presseafdeling:

When asked about Surface, Steve’s use of the term “modest” was in relation to the company’s approach in ramping up supply and distribution of Surface with Windows RT, which has only been available via our online store and Microsoft retail and holiday stores in the U.S. and Canada. While our approach has been modest, Steve notes the reception to the device has been “fantastic” which is why he also stated that “soon, it will be available in more countries and in more stores.”

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
13. november 2012 kl. 12:27

Foruden at Apple sidder på størstedelen af markedet, så trumfer de op mod julesalget og lancerer ipad mini. Man kan beskylde Apple for manglende innovation gennem den senere tid. Men grundet deres brandmæssige styrke, så har de klart besværliggjort Microsofts introduktion til markedet.

13
12. november 2012 kl. 22:59

Nå, så ligetil var historien så heller ikke.

"When asked about Surface, Steve’s use of the term “modest” was in relation to the company’s approach in ramping up supply and distribution of Surface with Windows RT, which has only been available via our online store and Microsoft retail and holiday stores in the U.S. and Canada. While our approach has been modest, Steve notes the reception to the device has been “fantastic” which is why he also stated that “soon, it will be available in more countries and in more stores.”

https://www.neowin.net/news/microsoft-ballmers-modest-surface-quote-meant-approach-not-sales

26
13. november 2012 kl. 13:18

Hej Jacob -

Tak for din kommentar. Jeg har opdateret artiklen med udtalelsen fra Microsoft.

Vh Mikkel, jourhavende på v2.dk

12
12. november 2012 kl. 22:38

Jeg selv og millioner andre har mange penge af allerede købte apps bundet i Apples App Store. Dermed bliver et platformskifte til en stor underskudsforretning.

Surface kæmper altså primært om de kunder, der endnu ikke har set det smarte i en tablet. Og de kunder spørger deres venner til råds - der allerede har Apple eller Android devices.

Jeg ser kun erhvervslivet som en redning - de har traditionelt har svært ved at gå andre veje, end den MS udstikker...

14
13. november 2012 kl. 10:33

Jeg selv og millioner andre har mange penge af allerede købte apps bundet i Apples App Store. Dermed bliver et platformskifte til en stor underskudsforretning.</p>
<p>Surface kæmper altså primært om de kunder, der endnu ikke har set det smarte i en tablet. Og de kunder spørger deres venner til råds - der allerede har Apple eller Android devices.

Er det ikke lidt en énøjet betragtning?

Jeg går personligt og overvejer at udskifte min telefon til en anden platform og dermed reelt også tre års indkøb af apps. Men hvis jeg konkret sætter mig ned og gør regnskabet op, så drejer det sig om ret få penge - måske i omegnen af kr. 100-200 (bortset fra mit nav-program, men det er indbygget på den nye telefon jeg overvejer at købe). Set i forhold til prisen på en ny telefon, så er det sgu småpenge i det store billede.

Jeg er klar over, at der naturligvis er folk, der har brugt MANGE penge på apps igennem tiden, men det er altså ikke det samme som at det i markedet generelt set vil være en mærkbar barriere for udbredelse af Surface

17
13. november 2012 kl. 11:24

Indkøb af applikationer samt det at platformen skal tilbyde noget nyt og brugbart i forhold til den gamle. Hvad tilbyder en surface når det kommer til stykket en iPad bruger?

Det har jeg ingen anelse om - jeg opponerer blot imod udtalelsen om, at tidligere indkøb af apps generelt i sig selv skulle være en stor stopklods for udbredelsen af Surface.

Jeg har kun kort prøvet en iPad og ikke prøvet en surface men ud fra hvad jeg har læst så er der intet ved en surface der skulle kunne trække folk væk fra iPads med mindre det er MS droner selvfølgelig.

Jeg kunne forestille mig, at det er det samme som en iPad tilbyder dem med allerede indkøbt grej fra Apple, dvs (for Surface) nem integration med WP, XBox, Office-pakken etc.

For mig er den største hæmsko ifht udskiftning af min iPhone ikke de apps og lydbøger, som jeg har købt igennem tiden - næeh det er manglende integration med vores AppleTV, vores MacBook, MAcMini, iPad (hvis vi altså havde sådan en djævel), vores DVR-system/mediecenter etc.

18
13. november 2012 kl. 11:53

Det har jeg ingen anelse om - jeg opponerer blot imod udtalelsen om, at tidligere indkøb af apps generelt i sig selv skulle være en stor stopklods for udbredelsen af Surface.

Jeg giver dig jo faktisk ret i at indkøbte programmmer nok næppe er det der holder salget tilbage. Jeg mener man skal se på hvad en surface tilbyder som en iPad ejer som en iPad ikke kan tilbyde i dag.

Jeg kunne forestille mig, at det er det samme som en iPad tilbyder dem med allerede indkøbt grej fra Apple, dvs (for Surface) nem integration med WP, XBox, Office-pakken etc.

WP kommer næppe til at trække salget af surface tablets. Office pakken er for mig at se også et dårligt argument for at sælge tablets til private. Xbox'en er det eneste jeg kunne se der kunne hjælpe surface salget lidt på vej.

For mig er den største hæmsko ifht udskiftning af min iPhone ikke de apps og lydbøger, som jeg har købt igennem tiden - næeh det er manglende integration med vores AppleTV, vores MacBook, MAcMini, iPad (hvis vi altså havde sådan en djævel), vores DVR-system/mediecenter etc.

Hvis der var en anden telefon der kunne tilbyde mere end din iPhone i dag skulle du nok være villig til at skifte men når det ikke er tilfældet så skifter man næppe. Det er blandt andet der jeg ser årsagen til det relativt lave salg af surface tablets.

19
13. november 2012 kl. 12:14

WP kommer næppe til at trække salget af surface tablets. Office pakken er for mig at se også et dårligt argument for at sælge tablets til private. Xbox'en er det eneste jeg kunne se der kunne hjælpe surface salget lidt på vej.

Jeg tror heller ikke, at det kommer til at trække, men WP bliver helt klart en faktor - ganske som al anden hardware men har købt. Vi havde nogle venner på besøg den anden dag, hvor fruen har købt en Samsung Galaxy III. De skal nu have nyt fjernsyn til soveværelset, og her var hendes telefon og samspillet med fjernsynet helt klart udslagsgivende faktor for, hvorfor de vil have et Samsung-fjernsyn.

Angående Office, så bruger alle dem jeg kender, venner og familie både tekstbehandling til at skrive breve, invitationer og opskrifter på, og de bruger regneark til at lave budget og småudregninger på. På en iPad er dette lidt en lorteproces, og selvom det kan gøres med iWorks og Pages, så er samspillet med fx Microsoft Office på desktoppen nærmest ikke-eksisterende.

Hvis der var en anden telefon der kunne tilbyde mere end din iPhone i dag skulle du nok være villig til at skifte men når det ikke er tilfældet så skifter man næppe.

Helt enig - men svaret er ikke altid ligetil eller enkelt. For selvom telefonen isoleret set "kan mere", så er det ikke umiddelbart entydigt, om eventuelt manglende samspil med vores eksisterende dimser og software derhjemme er vægtigt nok ifht den "pain" jeg vil opleve, når den nu ikke virker sammen med fx vores AppleTV. Det er jeg nødt til at prøve at gætte mig frem til, men vil sandsynligvis først finde ud af sandheden i det øjeblik jeg har valgt at skifte platform.

24
13. november 2012 kl. 12:51

eg tror heller ikke, at det kommer til at trække, men WP bliver helt klart en faktor - ganske som al anden hardware men har købt. Vi havde nogle venner på besøg den anden dag, hvor fruen har købt en Samsung Galaxy III. De skal nu have nyt fjernsyn til soveværelset, og her var hendes telefon og samspillet med fjernsynet helt klart udslagsgivende faktor for, hvorfor de vil have et Samsung-fjernsyn.

Selvfølgelig vil nogle gå efter at købe en MS tablet fordi de har en windows pc. Men MS må jo bare indse at de ikke bare kan buldre frem som de gør på desktopmarkedet. Det er jo ikke uden grund vi efterhånden ser MS reklamer allesteder og at de har et reklamebudget på xx millarder. Monopolet er ved at være slidt og det viser sig.

Angående Office, så bruger alle dem jeg kender, venner og familie både tekstbehandling til at skrive breve, invitationer og opskrifter på, og de bruger regneark til at lave budget og småudregninger på. På en iPad er dette lidt en lorteproces, og selvom det kan gøres med iWorks og Pages, så er samspillet med fx Microsoft Office på desktoppen nærmest ikke-eksisterende.

Er der ret meget der spiller sammen med MS office ud over MS office og andre MS produkter der private er hamrende ligegyldige?

Helt enig - men svaret er ikke altid ligetil eller enkelt. For selvom telefonen isoleret set "kan mere", så er det ikke umiddelbart entydigt, om eventuelt manglende samspil med vores eksisterende dimser og software derhjemme er vægtigt nok ifht den "pain" jeg vil opleve, når den nu ikke virker sammen med fx vores AppleTV. Det er jeg nødt til at prøve at gætte mig frem til, men vil sandsynligvis først finde ud af sandheden i det øjeblik jeg har valgt at skifte platform.

Selvfølgelig er det ikke helt så simpelt. Det var meget sat på spidsen. Men lur mig om langt de fleste ikke vil se på hvad et platformsskifte giver af fordele fremfor de nuværende platform. Og når det kommer til stykke er der for mig at se så absolut intet der trækker ved hverken WP eller win8.

25
13. november 2012 kl. 13:15

Er der ret meget der spiller sammen med MS office ud over MS office og andre MS produkter der private er hamrende ligegyldige?

De er måske ligegyldige for dig, men det er svært at komme udenom, at det i langt overvejende grad er netop Microsoft Office som folk bruger. Derfor er det naturligvis en faktor også.

Selvfølgelig er det ikke helt så simpelt. Det var meget sat på spidsen. Men lur mig om langt de fleste ikke vil se på hvad et platformsskifte giver af fordele fremfor de nuværende platform.

Det tror jeg da, men du er nødt til at se telefonen/tabletten i en sammenhæng med det økosystem den lever i i folks hjem. Helt konkret så overvejer jeg jo at udskifte min iPhone til noget andet og lad os bare sige, at den nye telefon slår iPhone på de væsentligste områder. Men jeg står stadig med disse udfordringer:

Den nye telefon vil ikke

  • Kunne streame film og billeder med AirPlay til vores AppleTV
  • Kunne lade mig styre vores DVR-system/Mediecenter (App findes pt. kun til iOS)
  • Kunne spille (så let) sammen med iPhoto's PhotoStream på vores Mac
  • Kunne bruge samme Apps som vi løbende køber på konens iPhone.

Den vil så kunne alt muligt andet, men disse ting bruger vi næsten hver dag, så det er ikke noget jeg blot kan negligere.

Så jo, det er muligt at den nye telefon kan mere - men det er i den grad muligt, at det er ligegyldigt for begrænsningerne i den nye telefon ifht vores eksisterende infrastruktur derhjemme kan sagtens overdøve fordelene.

27
13. november 2012 kl. 13:23

De er måske ligegyldige for dig, men det er svært at komme udenom, at det i langt overvejende grad er netop Microsoft Office som folk bruger. Derfor er det naturligvis en faktor også.

Langt de fleste aner næppe hvad de bruger af office programmer. Og hvilke fordele/ulemper der er ved at benytte det office program.

Det tror jeg da, men du er nødt til at se telefonen/tabletten i en sammenhæng med det økosystem den lever i i folks hjem. Helt konkret så overvejer jeg jo at udskifte min iPhone til noget andet og lad os bare sige, at den nye telefon slår iPhone på de væsentligste områder. Men jeg står stadig med disse udfordringer:</p>
<p>Den nye telefon vil ikke</p>
<pre><code>Kunne streame film og billeder med AirPlay til vores AppleTV
Kunne lade mig styre vores DVR-system/Mediecenter (App findes pt. kun til iOS)
Kunne spille (så let) sammen med iPhoto's PhotoStream på vores Mac
Kunne bruge samme Apps som vi løbende køber på konens iPhone.
</code></pre>
<p>Den vil så kunne alt muligt andet, men disse ting bruger vi næsten hver dag, så det er ikke noget jeg blot kan negligere.</p>
<p>Så jo, det er muligt at den nye telefon kan mere - men det er i den grad muligt, at det er ligegyldigt for begrænsningerne i den nye telefon ifht vores eksisterende infrastruktur derhjemme kan sagtens overdøve fordelene.

Jamen du lister en en række ulemper der skal opvejes imod de fordele du mener den nye platform kan give. Når jeg skriver om fordele er det jo ikke kun på den enkelte enhed, det være sig en ny telefon som i dit eksempel men den nye enhed sammen med det miljø den skal begå sig i, i det daglige. Klart hvis man har apple alle andre steder så er surface og WP næppe noget der passer ind. Hvilket jo sådan set har været min pointe fra starten af :)

5
12. november 2012 kl. 17:12

Den kan jo ikke køre windows programmer og man kan ikke få de fede app's.

7
12. november 2012 kl. 17:16

En RT version kan godt køre de "fed app's" - bare ikke Desktop Applikationer. Så hvis man skal have et "fornuftigt" iPad alternativ, så skal man gå RT vejen; ellers Pro vejen.

6
12. november 2012 kl. 17:15

min usecase er rdp/netflix/kindle ikke noget jeg ikke kan lave en anden device men surface gør det godt så det var for mig et alternativ til min ipad.

3
12. november 2012 kl. 15:37

Jeg tror at de færreste regnede med at de ville blive revet væk i starten. Det skal på sigt vise sig om Microsoft har fået lavet et godt "økomiljø" byggende på Windows 8. Jeg tror at potentialet er tilstede, men lad os nu se med tiden hvordan det udvikler sig.

Nu kan MS selv mærke hvordan det er at konkurrere på et marked hvor man er en af de små og skal kæmpe mod nogle med MEGET mere udbredelse.

20
13. november 2012 kl. 12:16

Det mener du ikke, de har prøvet før?

Meget få gange. Deres Zune er måske et eksempel hvor de har prøvet det. I stort set alle andre tilfælde drejer det sig om software som læner sig op af deres monopol lignende tilstande med hensyn til Windows hvor de udnytter Windows udbredelsen. Her har de så godt nok nogle monopol domme som siger at de ikke må.

Tablet markedet er et allerede etableret marked hvor de ikke kan udnytte Windows til at opnå markeds dominans. Jeg tror at potentialet til en fornuftig markedsandel er der, men de skal først til at opbygge et økomiljø og her kæmper de mod et allerede velfungerende økomiljø. Hvis de til gengæld IKKE får økomiljøet til at fungere rigtig godt, så ser jeg ikke de store muligheder.

9
12. november 2012 kl. 17:39

At der så også kun er ~12.000 apps pt. hjælper jo heller ikke på det.

Jeg tror de færreste har brug for mere end 12.000 apps - kvaliteten af appsene er en langt mere væsentlig faktor end kvantiteten.

For mig er det afgørende dog at kunne udvide platformen utrolig nemt med egne små løsinger til f.eks. at overvåge servere og lign. ved blot at skrive et par linjer .NET kode - det er jo vanvittigt meget nemmere at udvikle til Windows 8 end at skulle skrive Objective-C i XCode på en Mac, som er en oplevelse der minder mest af alt om hvordan vi udviklede software i midt-90'erne.

2
12. november 2012 kl. 15:37

At der ikke rigtig er nogen som kan se ideen i produktet, end gamle inkarneret Microsoft IT-dinosaurusser. ;)

1
12. november 2012 kl. 15:14

alle at købe produktet