Bagmandspolitiet blev hacket: Klimakvoter stjålet under efterforskning

I forbindelse med opklaringen af omfattende svindel med handel med klimakvoter havde politiet beslaglagt kvoter fra det store danske kvoteregister. Men kvoterne blev stjålet fra politiets computere.

I 2010 lykkedes det hackere at stjæle et større antal EU-klimakvoter fra det danske bagmandspoliti. Det fremgår af DR-dokumentaren Varm Luft for Millioner.

Kvoterne var beslaglagt af politiets afdeling for særlig økonomisk kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, i forbindelse med efterforskningen af omfattende svindel med handlen med CO2-kvoter i EU.

Læs også: Hackere scorede 21 millioner kroner på klima-phishing

Danmark havde i 2010 det største register for klimakvoter i EU, men systemet blev misbrugt til blandt andet momskarruseller, ligesom phishing-angreb mod brugerne af handelssystemerne førte til tyverier af kvoterne.

I Danmark havde bagmandspolitiet beslaglagt et antal kvoter, fordi et større antal af de registrerede brugere i det danske kvoteregister angiveligt var oprettet af svindlere. Men ifølge dokumentarudsendelsen blev kvoterne stjålet af hackere fra politiets computere den 3. november 2010. Det tyveri er angiveligt aldrig blevet opklaret, og kvoterne er ikke blevet fundet. Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere historien.

I alt anslås det, at svindlen med klimakvoter i kølvandet på indførelsen af kvotehandlen har kostet EU-landene tilsammen 67 milliarder kroner.

Læs også: Hackere lukkede dansk CO2-handel

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jens Jönsson

Hvordan kan man stjæle kvoterne ? I flg. udsendelsen "Varm Luft for Millioner", så består kvoterne af et serienr.
Hvorfor låser man ikke bare de stjålne numre i systemet ? Man kan endda se hvem der handler dem i flg. udsendelsen.

Der er mange ting i denne verden der er uforståelige. Dette er helt klart et af dem.

Er der nogen der kan forklare menigmand, hvordan man kan stjæle kvoterne og så stadig få lov at handle med dem i et lukket system ?
Måske der er nogen der kan kaste lys over mysteriet, for det lykkedes altså ikke i udsendelsen.

Jeg fatter hat!

 • 15
 • 0
Christoffer Kjeldgaard

Systemet er som sådan ikke mere lukket end f. eks. den danske krone.

Der er udstedt et antal klimakvoter (kaldet credits) som fungerer som en slags møntfod. Hver kvote har sit eget serienummer og svarer til 1 tons CO2.

Lad os sige Danmark ejer følgende credits:

Serienr. Transaktionsnr. Type mængde
10001 12o2321 CER 1
10002+ 12o3555 AAU 35
10003 12o4566 CER 1

Lad os sige, at en svindler har fået fingre i et antal serienumre tilhørende Danmark. Han sælger serienumrene til Polen og påfører sit eget falske transaktionsid. Når køber tjekker om serienummeret er validt, får han at det er det, og han lader derfor handlen gå igennem. Men køberen modtager aldrig kvoten, selvom den er registreret i systemet. Valideringen af handel med CO2 kvoter er simpelthen for ringe, og for nem at forfalske.

Svindelen bliver opdaget, og kvoterne bliver låst, men pengene er allerede overført.

 • 2
 • 0
Jens Jönsson

Men køberen modtager aldrig kvoten, selvom den er registreret i


Det var ikke sådan jeg forstod det fra programmet. Det er muligt jeg tager fejl, men jeg forstod det sådan at tidligere stjålne og videresolgte kvoter stadig figurerer i systemet og videresælges den dag i dag. Og det er det jeg mener med serienr. De kan jo konstatere at kvoten har været stjålet på serienr.

Som jeg forstår det, så er der jo X antal kvoter. Det er et fast antal. Det svinger ikke i størrelse. Så det er jo ikke sådan at de forsvinder ud af systemet.
Men igen, jeg har kun min forståelse af systemet fra udsendelsen, som ikke var så klar i spyttet omkring hvordan systemet er opbygget.

 • 1
 • 0
Jens Jönsson

Og det jeg synes er mest uhyggeligt er beløbet der er svindlet for. For meningmand er det svært at forstå at EU ikke jagter gerningsmændene og forsøger at få pengene igen.

Der må sidde nogen på en paradis ø og grine deres røv i laser over EU, mens de nyder deres EU CO2 kvote betalte Pina Coladaer...

 • 3
 • 0
Thomas Dynesen

Det må jo i øvrigt være et helt i særklasse ringe edb-system der holder styr på dette. Normalt giver jeg ikke fem flade ører for outsourcing af offentlige opgaver til det private erhvervsliv, se bare på CDC, TDC og KMD. Men lige her tror jeg faktisk at vi kunne have sparet 67 mia!!! ved at outsource opgaven til en bank.

 • 2
 • 0
Brian Hansen

Hvis det er phishing angreb der er blevet benyttet, så er det vist mindst lige så meget ringe medarbejdere.
Selv de bedste IT sikkerheds foranstaltninger kan omgås af inkompetente mennesker ;-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere