»Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk it-historie«

23. juni 2014 kl. 11:0318
»Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk it-historie«
Illustration: Nordic Innovation.
‘Bag alle store iværksætter-ideer i it-verdenen er der en nordisk historie,’ lyder et af budskaberne på en konference, der har samlet kloge, nordiske digitale hoveder til at pinpointe en fælles nordisk digital DNA og finde ud af, hvordan vi forener Norden i et fælles digitalt marked.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dagen i gennem blev debatter, oplæg og workshop illustreret med grafik. Foto: Maria Behrendt

Linux, Opera, Spotify, Skype, Soundcloud, Git, Varnish og Clickview. Klinger navnene svensk, dansk, finsk, norsk eller islandsk i dine ører? Ikke umiddelbart vel. Men det burde de måske gøre. Alle er de eksempler fra en uendelig lang liste over nordisk software, browsere, platforme og andre opfindelser, der har sat Norden på det digitale verdenskort.

Version2 er taget til Nordic Digital Forum: En konference der ifølge invitationen »samler nordiske frontløbere inden for den digitale verden.« Bag arrangementet står Erhvervsstyrelsen og Nordic Innovation - et organ under Nordisk Ministerråd. På deltagerlisten er embedsmænd fra de nordiske lande og større samt mindre aktører inden for den digitale verden.

De skal primært to ting i dag: Definere det nordiske digitale DNA og få ideer til, hvordan Norden yderligere skal manifestere sig som frontløber inden for innovative digitale løsninger. Det sidste skal gerne udmønte sig i ideer til, hvordan man skaber et fælles nordisk marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hele foregår med flotte ord og store armbevægelser: »Vi stiler måske højere, end vi kan nå,« erkender kommunikationskonsulent i Nordic Innovation, Frederik Waitz. Men det er bedre end at tænke for langsomt, understreger han:

»Vi skal vise de her aktører, at vi kan reagere hurtigt. Når de går herfra i dag, skal de have indtryk af, at det kan lykkes at skabe en fælles nordisk platform.«

Ganske vist er scenen også sat til de store armbevægelser. Konferencen bliver holdt i velvalgte rammer hos Dansk Design Center på H.C Andersens Boulevard. Lokalerne er indrettet med Arne Jacobsens 7’er stole, PH-lamper, brio-børnestole - ja selv lego-klodser er her at finde.Overalt er der eksempler på godt dansk design.

På scenen flimrer og flagrer moderator Alexander Kjerulf rundt. Han er perfekt til lejligheden med sin titel af Chief Happiness Officer og medstifter af firmaet Woohoo (det skal råbes) inc. På trods af at være dansk af nationalitet taler han med en tyk, og ganske overgearet, amerikansk accent. Han har i dag gjort det til sin vigtigste mission at fortælle hvor awesome og cool, det digitale folk i Norden er.

Danmark kan ingenting alene, men det kan et samlet Norden

Heldigvis byder dagens program på andet end luftkasteller. Én af de oplægsholdere som mange af deltagerne glæder sig til at få på scenen, er den danske internet-iværksætter, Thomas Madsen-Mygdal, som siden midt 90’erne har startet og ledet en række it-virksomheder og it-arrangementer. Han er blandt andet manden bag virksomhedernes Facebook-klon, Podio, cloud-video sitet 23 og den tidligere årlige internet-konference, Reboot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kalder Norden for indbegrebet af start-up kultur. Et sted hvor landene hver især er for små til at gøre væsen af sig, men hvor de samlede 25 mio. mennesker kan gøre ting, der er helt ude af skala.

»Danmark er ingenting alene. De andre nordiske lande er ingenting alene. Men samlet er vi. Måske er Silicon Valley på papiret foran, men ingen andre lande har gjort mere end de nordiske i den digitale verden. Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk historie,« siger han, og giver Facebook som eksempel.

På papiret er Facebook skoleeksemplet på den amerikanske drøm: Ene mand, Mark Zuckerberg, bygger et milliard-imperium op. Sådan ved de fleste nok, at virkeligheden ikke forholder sig, men hvad, de færreste ved, er, at Facebook kører på PHP-kode, som er designet af en dansk software-udvikler. Databasen er blevet til i et svensk/finsk samarbejde. Styresystemet er lavet af en finne. MySQL-databasen, som understøtter Facebooks mange brugere er udviklet i Sverige, og Facebooks logo - det er såmænd designet af to danskere.

Der er altså en nordisk historie. Og den er den Thomas Madsen-Mygdal, såvel som flere af de andre oplægsholdere, opfordrer til, at vi bliver bedre til at fortælle. Lige nu er vi for ydmyge og for dårlige til at tænke os selv ind i en global sammenhæng.

»Der er alt for megen viden i denne region, som ikke bliver tænkt ind globalt, og derfor vokser nordiske it-virksomheder sig for sjældent store,« siger teknisk chef for Microsoft i Norge, Shazad Rana i en debat om, hvorfor/hvorfor ikke Norden er frontløber i digital udvikling.

Vi skal bruge vores data

En af de ting, som vi har været særlige dygtige til i Norden, og som flere af dagens debattører mener, at vi er nødt til at tænke ind i den globale sammenhæng, er indsamling af data.

Ingen andre steder i verden findes der så mange registre som i de nordiske lande, og de data ska vi åbne op for, mener blandt andet Shazad Rana. Det vil gøre os til evig frontløber i en sektor, hvor innovationen knap er sparket i gang endnu.

»Netop fordi vores lande er så homogene i forhold til alt fra velfærd til kultur og politiske mål, har vi de ideelle betingelser for at samle de data og skabe en fælles nordisk platform,« siger Mette Freisner, kommunikationsrådgiver på vegne af Nordic Innovation.

Nordisk rimer på Claus Meyer

Vi har et specielt brand i Norden, som ikke blot strækker sig over design, cuisine, byggeri og bæredygtighed. Vi er kendt som de gladeste mennesker på jorden - også når det kommer til arbejdsglæde, et ord som nærmest kun eksisterer i de nordiske ordbøger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi er kendt for tillid, høj kvalitet, minimalisme og effektivitet. Egenskaber som blandt andet er personificeret med Noma og Claus Meyer. En mand der har været med til at sætte Norden på verdenskortet, og som de fleste nikker genkendende til, da han træder op på scenen, hvad end de er finske eller islandske.

Noma har forenet folk på tværs af de nordiske lande, og i dag forener Claus Meyer med sin sin store passion de omkring 100 konferencedeltagere. Fortæl den nordiske historie til verden er også hans budskab - udover at der skal mere vand og mindre gær i dejen, hvis brødet skal blive godt.

Claus Meyer har genopfundet den nordiske madkultur, nu skal it-verdenen genopfinde Norden i en digital kontekst, mener Thomas Madsen-Mygdal.

Og Norden er et godt sted at investere, lyder det fra den finske investor og start-up rådgiver, Jaako Salminen.

»Start-up scene boomer overalt i Norden. Folk her tager initiativ. Især de studerende som har masser skøre ideer, der fostrer de lovende start-ups.«

»Det er ved at ske på start-up scenen,« siger Thomas Madsen-Mygdal: ‘Norden tiltrækker omkring en femtedel af al venturekapital i Europa, selvom vi kun udgør 4-5 procent af den samlede befolkning.’

Nordic Innovation-programmet løber frem til 2017. Ambitionen er, at der til den tid er lavet en fælles nordisk digital platform med udgangspunkt i Nordens Big Data.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
25. juni 2014 kl. 21:42

-- som musen sagde til elefanten, da de gik hen henover broen. Definitionerne af "alle" og "store" bør under alle omstændigheder skrives om, hvis udsagnet skal holde vand. Det er lige en tand for sensationsorienteret. F.eks

men hvad, de færreste ved, er, at Facebook kører på PHP-kode, som er
designet af en dansk software-udvikler.

"De færreste"? Skal vi sige 99.99%? Hvem kender ikke denne mytiske fremstilling, om en person født på Grønland, der som barn kom til Canada med sine forældre som 12-årig? End ikke dansk folkeskole eller piccoliner har været inde over. Og mon PHP var blevet en succes, hvis ikke tyskere, englændere, canadiere osv havde involveret sig i projektet? Den "nordiske it-historie" er altså et spørgsmål om nogle få enkeltpersoners oprindelige nationale tilknytning, og netop ikke historier om særlige succesfulde "store" IT-projekter udviklet I Norden. Norden er naturligvis rigtig godt med, antagelig overrepræsenteret som leverandør af arbejdskraft til globale IT-virksomheder, og folk i og fra Norden har været med til at skabe en række betydende teknologier, og det er jo flot i sig selv - men Ih hvor vi gungrer.

16
24. juni 2014 kl. 14:53

Det er fint man tør have lidt store armbevægelser og gerne gøre lidt opmærksom på sig selv, men det minder mest af alt om varm luft når man begynder at snakke om hvorvidt en given person engang har spist en middag i DK eller har en tip tip oldefar som var dansk. Det har intet at gøre med at vi står bag alle de store iværksætter eventyr.

Og når vi så skal komme med konkrete eksempler så ender vi med at nævne en masse programmerings sprog og lign. Det eneste det siger er at vi er god til at skabe værktøjer men åbenbart ikke særlig gode til at benytte værktøjerne til at skabe success.

Jeg vil meget gerne være med til at fejre de positive sejre, men jeg mener at vi er langt fra så gode som vi gerne vil prale med. Og uanset hvor lidt autoritetstro vi er så er vi stadig et land hvor der er virkeligt langt mellem de store successer og hvor selv en lille success kan være rigtig svær at skabe. Vores ambitioner er simpelthen alt for små og en stor del af de danske virksomheder formår heller ikke at udnytte deres medarbejdere godt nok. Jeg har oplevet alt for mange virksomheder hvor tingene bliver gjort på én bestemt måde fordi sådan har man altid gjort det og hvor man, trods udsagn om det modsatte, ikke ønsker at rykke sig og blive bedre.

12
24. juni 2014 kl. 10:46

Er hvor mange af de danske navne der er nævnt ovenfor, der blev til noget til trods for, mere end takket være vores IT-uddannelser.

13
24. juni 2014 kl. 11:16

PHK: Enig angående vores uddannelser, men jeg tror det er noget andet som gør vi har en stor grad af success indenfor IT verdenen. Nu har jeg rejst lidt rundt i verden og arbejdet med folk fra mange forskellige lande og kulturer og én ting skiller vi danskere os især ud på: vi er ualmindelig lidt autoritetstro.

Vi er generelt skeptisk anlagte og vi tør sige vores mening. Imodsætning til de fleste andre kulturer så tør vi sige chefen imod hvis vi ikke er enige i en beslutning. Vi forventer endda at det at modsige chefen (givet man har en væsentlig pointe altså) opfattes positivt.

Vi har måske også i højere grad en forståelse for at blot fordi man er en stor virksomhed, betyder det ikke at man aner hvad man laver - oftest tværtimod. Det kommer måske blandt andet til udtryk ved at vi er mere tilbøjelige til at tænke i retning af at blot fordi Microsoft (eller en anden stor virksomhed) har udviklet et eller andet programmeringssprog eller en eller anden fancy teknologi - så er det ikke ensbetydende med at vi ikke kan gøre det bedre. De skal med andre ord ikke komme og tro de er noget :-)

Det tror jeg faktisk er nogle væsentlige egenskaber der adskiller os danskere især fra hvordan tankegangen er i det meste af resten af verden og måske det er janteloven der lidt arbejder i en positiv retning for os her og er med til at give os denne manglende respekt for autoriteter, som i kreativ sammenhæng er en ekstrem positiv egenskab.

8
23. juni 2014 kl. 17:54

Linux: Linus Torvald er nordisk, men flyttede til USA. Meget af Linux baseret sig på GNU som vil er centreret om RMS? Jeg kender ikke meget til Linux-udvikling, men den eneste nordisk baserede udvikler jeg kender til er Jesper Dangaard Brouer. Han kan vel ikke kaldes iværksætter?

Der er ved en masse dansker hist og her i firmaer, men i hvilken grad har de "bag alle store iværksætter-ideer"?

Amazon: Jeff Bezos, hans Jorgensen-navn gør ham vil næppe nordisk.

Google: Hverken Terry Winograd iværksætterne Larry Page, Sergey Brin eller første-CEO Eric Schmidt er nordiske. Ja, Google anvender Linux, men da var Torvald allerede i USA hos Transmeta, og ideen med at anvende clusters af Linux-computere til Internet-søgning er ikke Torvalds. Peter Norvigs far var dansk, men selv kan Norvig ikke dansk andet end et par ord. Ja, hist og her i Google er der dansker iværksættere: Lars Bak, Jens Eilstrup Rasmussen, Lars Rasmussen. Og Google har danske ansatte som Corinna Cortes, men med flere tusinde ansatte burde en så international virksomhed da også have et par stykker. Så mens V8 og Maps kan kaldes dansk så har jeg ikke hørt om nordisk historie bag YouTube, Android, DoubleClick, gmail, MapReduce, ...

Wikipedia: Ward Cunningham, Jimmy Wales, Larry Page, Magnus Manske, Brion Vibber, Erik Möller, Lee Daniel Crocker. Ingen nordiske. Den eneste jeg kan komme på er svenskeren Lars Aronsson fra Runeberg. Hvilke danskere er der?

Mens jeg medgiver at der er masse af dansk islæt i de store IT-firma, så kan jeg stadig ikke se at man kan sige "Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk historie".

Hvis man skal karakterisere nordisk-IT kunne man måske sige at der har været forholdsvis mange "it-systemer for it-systemer": compilere (Simula, Algol, Pascal-varianter, C++, php, Rails ...) og databaser (MySQL, MariaDB, Neo4j)

9
24. juni 2014 kl. 09:58

Vi bliver nok ikke enige, men hvis vi f.eks. ser på LAMP-stakken, så har 75% nordiske aner (Linux, MySql og PHP). Det er da bemærkelsesværdigt. Desværre er vi dårlige til at tjene penge på det.

10
24. juni 2014 kl. 10:32

Jeg er uenig med dig om at vi er uenige. :-) Jeg kan da godt blive enig med dig om at der er 75% nordiske iværksættere bag LAMP. Jeg kan osse blive enig om at vi er dårlige til at tjene penge på det.

Måske er det overskriften jeg har problemer med. Jeg ville ikke have haft et problem hvis den havde lydt "Bag mange store iværksætter-ideer er der en nordisk it-historie".

5
23. juni 2014 kl. 13:22

Det er meget fint at se på (rosenrøde) historier, men man må også kikke på hvordan fremtiden tegner sig, og det er alt andet end lyst.

Hvis man har en god ide til noget innovativt som kan bruges i offentlig regi, så kan man godt glemme det på forhånd, for det offentlige er kva SKI, groteske udbudsregler og almindeligt kammerateri lukket land for små virksomheder.

Så selv om man kan komme med en nok så god ide, som samfundet kunne vinde på, og som måske endda kunne eksporteres, så er det i praksis umuligt - og uden hjemmemarked er det op ad bakke at prøve på eksport.

Nå men så kan man fokusere på at lave produkter til industrien - men hov hvad sker der der lige med industrien i Danmark, ja den er på vej til udlandet, fordi virksomhederne mener at det er rigtig godt at spare 10-20 kr per time (eksempelvis Widex!).

Så selv om jeg opfinder en nok så smart dims, styring, whatever, som kunne gøre produktion smartere, billigere, hvad-ved-jeg, ja så er det også op ad bakke, for den jeg skulle sparre med under udviklingen befinder sig på den anden side af kloden - og eksport, tjae uden hjemmemarked osv...

Tilbage står så at være heldig at kunne stikke spaden i en guldåre ala Angry Birds eller noget tilsvarende overflødigt som kan virke som magnet for nogle reklamekroner i et varmluftsunivers.

Så den historie vi skal til at i gang med at fortælle er nok mere en gyser end et eventyr.

2
23. juni 2014 kl. 11:48

eller for den sags skyld Concurrent Pascal og RC4000 monitor.

1
23. juni 2014 kl. 11:22

C++, PHP, Rails, Turbo Pascal/Delphi, .NET, osv osv...

Men fælles for de fleste er desværre også, at hjernerne bag først virkelig fik luft under vingerne da de flyttede til USA. Så det er muligt at vi har DNA materialet i norden, men der er (i hvert fald i DK, ved ikke nok om de andre lande) også lidt rigeligt "krabbespand" over landet til at disse hjerner kan få luft nok.

3
23. juni 2014 kl. 11:52

Men fælles for de fleste er desværre også, at hjernerne bag først virkelig fik luft under vingerne da de flyttede til USA.

Microsoft Word, Microsoft Excel. Charles Simonyi var omkring Danmark, men heller ikke ham kunne Norden holde på.

‘Bag alle store iværksætter-ideer i it-verdenen er der en nordisk historie,’

Det er ikke korrekt. Webfirmaer: Amazon, Google, Wikipedia, Yahoo! Der er ikke noget Nordisk islæt. Internet, Web, Email: Heller ikke. Det nærmeste vi kommer er Henrik Frystyk Nielsen.

18
25. juni 2014 kl. 22:13

Google Translate -> Peter Norvig
Google Maps -> kraftig dansk indblanding
Googles JavaScript engine -> Fra Århus
Acrobat Reader -> Mindst to danskere involveret
Amazon, Wikipedia, Cisco og Yahoo har alle nordiske folk dybt nede i maven.

Altså ingen eksempler på nogen nordiske startups, men eksempler på, at der er medarbejdere fra norden som er med i nogle successfulde projekter? Det ville have været dybt overraskende hvis ikke der var eksempelvis dansk deltagelse i mindst én af disse projekter.

11
24. juni 2014 kl. 10:39

Ligesom Webkit.