Det er ikke til meget nytte, at alle virksomhedens data ligger trygt og godt på backup, hvis hele it-afdelingen farer forvirret rundt og ikke kan finde rundt i de gemte data, når det går grueligt galt.
Det er i korte træk budskabet fra Jørgen Sørensen, der er partner i revisions- og konsulentfirmaet Deloitte og ansvarlig for firmaets forretningsområde ?Security & Privacy?. Hans afdeling rådgiver 500 virksomheder om året i bedre it-sikkerhed og databeskyttelse.
»Et af virksomhedernes store problemer er, at de typisk ikke har overblik over hvilke data, der er mest kritiske. Virksomhederne er rigtig gode til at sørge for backup i et eller andet omfang. Men de ved ikke nødvendigvis, hvor deres data ligger og i hvilken rækkefølge, de skal reetableres,« siger Jørgen Sørensen.
Han kalder disciplinen for master data management ? at have styr på de data, der er mest kritiske for virksomheden og altså kunne finde dem lynhurtigt i de efterhånden enorme mængder data, der samles sammen i en virksomhed.
»I dag er der ingen, der bekymrer sig om oprydning i deres data, fordi prisen for diskplads er så lav. Men til sidst ryger overblikket og backupsystemet får vanskeligt ved at følge med,« siger Jørgen Sørensen.
Prøv med rollespil
Han understreger, at man ikke bare skal have en plan for backup og håndtering af it-nedbrud, men også skal huske at teste den.
»Man behøves ikke at trække stikket ud til elforsyningen til hele virksomheden for at teste planen ? det er fint med skrivebordsscenarier og rollespil. Man skal have faste aftaler om, hvad der skal ske, og afprøve at de virker. Mange har en plan, men de færreste tester den og vurderer, om den er god nok,« siger Jørgen Sørensen.
Og ikke bare den tekniske del af datagenskabelsen skal testes, men lige så meget procedurerne for resten af operationen. For eksempel omkring kommunikationen med kunder og presse, hvis der sker et stort nedbrud eller datatab, lyder rådet.
Forventningerne til, hvor tilgængelige data og it-systemerne skal være, har nemlig ændret sig.
»For 5-6 år siden var virksomhedernes systemer ikke nær så tidskritiske. Der var længere tid til at få det op at køre igen efter et nedbrud, inden kunder og samarbejdspartnere begyndte at få problemer. Men i dag skal alting foregå nu og her. Kunderne forventer at kunne handle og søge oplysninger døgnet rundt, og firmaerne effektiviserer med selvbetjeningsydelser, som gør dem afhængige af, at systemerne er tilgængelige,« siger Jørgen Sørensen.