AWS opretter Edge Location i København: ‘Det mest interessante er signalværdien’

21. august 2018 kl. 12:501
AWS opretter Edge Location i København: ‘Det mest interessante er signalværdien’
Illustration: Gartner.
AWS har for første gang etableret fysisk infrastruktur i København. Men for langt de fleste use cases gør det ingen forskel, mener big data-konsulent.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Amazon Web Services har åbnet den første såkaldte Edge Location' i både København og Oslo. En Edge Location er et stykke fysisk infrastruktur, der fungerer som cache for data, som er opbevaret i AWS’ datacentre.

I praksis betyder det, at AWS reducerer latency på systemet CloudFront med 35 procent, lyder det i en meddelelse fra selskabet. Men den forskel vil kun meget sjældent betyde noget for kunden, mener Mads Voigt Hingelberg, der er CEO i BigData by Innovation Lab.

»Jeg ser det som et nichebehov. Der vil være nogle meget få tilfælde, hvor brugere er meget følsomme over for latency. For 95 procent af alle applikationer kan uden problemer køre alle steder i Europa,« forklarer han.

Med datacentre i både Stockholm og Frankfurt er hastigheden i forvejen meget høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg bruger selv Googles datacenter i Belgien, og hvis jeg ping’er dem, så får jeg ping-hastigheder på 8-10 millisekunder, fordi det er fiber hele vejen til Belgien,« siger Mads Voigt Hingelberg.

Nichecases

Christen Petersen, der er Chief Cloud Architect i KeyCore, er enig.

»I princippet tæller ethvert millisekund, og jo mere finmasket nettet af Edge Locations bliver, des bedre bliver tjenesten. Men det er ikke sådan, at jeg står med 100 use cases, som ikke har kunnet lade sig gøre før nu,« siger han og fortsætter:

»Du kan sikkert finde en nichecase, som kræver en ultralille latency, men der vil min påstand være, at brugerens egen internetforbindelse gør en meget større forskel for latency end afstanden til skyen.«

Hvis man har overvejet AWS, men ikke vil have data uden for Danmarks grænser, er en Edge Location heller ikke svaret, idet data stadig opbevares i datacentre i andre dele af EU.

Danmark tages seriøst

Mens AWS med tre datacentre har gjort Stockholm til cloud-kæmpens data-centrum i Norden, så ligger der en stor signalværdi i beslutningen, mener Christian Petersen.

»Den mest interessante er signalværdien. Nu driver AWS fysisk infrastruktur i Danmark. Det er interessant, at de tager Danmark mere og mere seriøst, og det er det her et eksempel på.«

For nogle virksomheder kan det også være nemmere at tage beslutningen om at bruge skyen, når kanten ligger i Danmark, vurderer han.

»Det ændrer måske noget i beslutningsprocessen. Nu er skyen termineret i Danmark, hvor det tidligere var Frankfurt eller Stockholm. Og det kan gøre en forskel for nogle.«

Version2 har tidligere beskrevet udviklingen mod flere Edge-enheder på baggrund af, at rådgivningsvirksomheden Gartner forudser en decentralisering af datacentre.

Artiklen stammer fra Ingeniørens PRO-medie DataTech, som er målrettet professionelle i såvel private virksomheder som offentlige organisationer, der arbejder med data og analytics.

DataTech sætter fokus på anvendelse af data i en stadigt mere digitaliseret verden. Udgivelsen følger danske virksomheder, kommuner og institutioners arbejde og strategier med at skabe mere værdi ud af data.

Du får inspiration, råd og erfaringer om, hvordan du analyserer og udnytter data, hvordan du navigerer ansvarligt og effektivt i junglen af love og regler på området, samt hvordan du udbreder værdien af dataanalyse til alle hjørner af organisationen.

DataTech giver dig viden om de nyeste teknologiske løsninger på tværs af fagområder, markeder og landegrænser. Og er medspiller i en fælles mission om at fostre etisk og sikker brug af data fordel for virksomheder og borgere.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger