Avis: Skat IT betalte fremtidskonsulenter 55.000 kroner for workshop

Illustration: Skat
Daredisrupt, der stod bag Kommunernes Landsforenings fremtidskatalog, har fået store beløb for ydelser i stat og kommuner.

Konsulentfirmaet Daredisrupt, der er ophav til analysen ‘Kommunernes teknologispring’, som Kommunernes Landsforening udsendte i januar, har gode kunder i staten og hos kommunerne.

Læs også: Blockchain til karakterbog og Alexa overvåger børnene: Her er kommunernes digitale vision

Således har Daredisrupt fået 55.000 kroner for en workshop for Skat IT's kontorchefer og medarbejdere. Det fremgår af aktindsigt, som Weekendavisen har fået. Avisen nævner ikke, hvornår workshoppen fandt sted.

Ved anden lejlighed tog konsulentfirmaet 25.000 kroner for et oplæg på halvanden time for Skats direktører og underdirektører.

Der er i det hele taget bud efter Daredisrupts kompetencer på it-området i det offentlige. Hjørring Kommune har betalt 35.000 kroner for et oplæg til en temadag. De penge er godt givet ud, udtaler stabschef i kommunen, Marianne Carlsen, til avisen:

»Noget af det, jeg bed meget mærke i, er, at vi har en tendens til at overvurdere teknologiudviklingen på den korte bane, men undervurdere den på den lange bane. Så der går længere tid, end vi forventer, men når først det kommer, så rykker det ti gange hurtigere, end vi tror.«

Også København, Aarhus og Aalborg kommuner har købt konsulentfirmaets ydelser.

På Twitter oplyser en af journalisterne bag Weekendavisens artikel, at Daredisrupts analyse for Kommunernes Landsforening kostede 729.375 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... pengestrømmene mellem DareDisrupt-folk og KL-folk (og regerings- og fifletingspolitikere). Og mødeaktiviter mellem disse. Og hvor de har holdt møder. Og hvorfor de har holdt møder. Og hvor, de "tilfældigvis" har mødtes i udlandet. Og hvad det har kostet. Osv.

Siden f.eks. KL-folkene hører til dem, som gerne ser mere dataindsamling og -udveksling, som vil føre til totalovervågning af befolkningen, er det vel ikke for meget forlangt, at de selv går foran med at være åbne om deres "privatliv"? For ovenstående burde jo faktisk slet ikke være privat, når man har en offentlig toppost.

Hvis ovenstående skulle overskride de pågældendes blufærdighedsgrænse, så må de gerne alternativt udlevere disse oplysninger (inkl. masteoplysninger) til troværdige forskere, såsom forfatterne til "Magteliten", Mørkelygten, Jesper Lund m. fl. - evt. pseudonymiserede. Og da det har almen interesse for samfundet, bør der ikke være krav om samtykke - vel KL?

Data slettes, når det passer os......

 • 8
 • 0
#4 Jesper Frimann

at der foregår seriøs forskning på mange af de områder, som der skrives om i 'rapporten' Kommunernes teknologiske fremtid. Jeg skriver rapporten i anførselstegn fordi.. jeg ikke anser en samling Powerpoint slides, uden megen analyse eller dybdeboring for en rapport.

Og så er det synd, at der skal gå buzzword bingo i det. Der er ikke noget galt med få lidt vildskab og disruption ind og ruske lidt op. Men ligefrem at ophøje luftkasteller der mangler fundering i persondataloven, borgernes ønsker og de realistiske økonomiske rammer til strategi er .. ja..

// Jesper

 • 10
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Jesper Balslev udnævnte forleden i Deadline DareDisrupt til en flok science fiction-forfattere - meget rammende :-)

Så meget desto mere påkrævet at få indsigt i, hvad der har motiveret KL til at udnævne dem til eksperter, man skal placere meget vigtige opgaver hos. Der må stikke noget under....

 • 6
 • 0
#6 Tom Paamand

"55.000 kroner for workshop" - er det mon slemt? Artiklen uddyber ikke problemet, men fortæller kun at nogle konsulenter har fået penge for deres arbejde - og at det var offentlige penge. Uden adgang til Weekendavisens artikel er det altså for tyndt - når jeg nu sidder her og er helt klar til at blive yderst forarget.

 • 4
 • 1
#8 Jakob Skov

Når man ser på konceptet bag Daredisrupt er det tilsyneladende de samme buzzwords og koncepter som Singularity University bruger: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-15/silicon-valley-s-sing...

Ikke overraskende når Daredisrupt har flere tidligere "studerende" derfra. Singularity University ligner alt andet end en revolution. De har nogen ekstremt imponerende samarbejdspartnere og fuld kapow på selvforherligelsen, men det virker ikke som meget mere end almindelige foredrag de kan tilbyde og forhåbentligt går politikernes forelskelse i dem lidt i sig selv.

 • 4
 • 0
#11 Bo Christensen
 • 2
 • 0
#14 Tom Paamand

Weekendavisen fortalte mig de detaljer, der mangler i Version2. Problemet er ikke en populær konceptmager, der scorer store penge på at sælge et efterspurgt produkt til glade kunder - der er tilfredse med lidt nemme buzzwords. Vi skal derimod forarges over den ideologi, som stifterne bag firmaet har: "Singularity University har de samme egenskaber som en kult".

Personligt sladrer jeg gerne muntert med om den slags, men hvis produktet fungerer, er jeg egentlig ret ligeglad med hvilken guru, der gør bagmændene glade. Mere interessant end guruerne bag er det, at våbenpusherne i Boeing har investeret millioner i projektet. Måske er disse dyre workshops effektive til at hjælpe ansatte af med dårlig samvittighed over, hvad de dog laver for deres løn...

 • 2
 • 1
#15 Frithiof Andreas Jensen

Mere interessant end guruerne bag er det, at våbenpusherne i Boeing ...

Det näste "hotte" inden for millitäre evighedsprojekter er "Hybrid Wars", for, Man kan aldrig have nok fronter åbne på een gang når man först har verdens mest bloatede millitär.

Boeing skal naturligvis bruge noget "big data", "machine learning", "intelligent agents", "influencing nodes modelling" og alt muligt smart - men - de skal nok isär bruge de helt fantastiske "sälgere" / "evangelister" som Singularity Institute råder over til at bearbejde politikerne og få dem til at investere skattekroner i projektet.

Hybrid warfare is a military strategy that employs political warfare and blends conventional warfare, irregular warfare and cyberwarfare with other influencing methods, such as fake news, diplomacy and foreign electoral intervention.[1][2]

https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_warfare

 • 1
 • 0
#16 Jakob Skov

Nu er Singularity University officielle samarbejdspartnere med World Economic Forum i DAVOS og noget Anders Samuelsen har reklameret meget for. Man kunne let få den mistanke at KL har efterspurgt Daredisrupts assistance da de har en del medlemmer fra et af de hotteste netværk blandt eliten i øjeblikket.

Hvis man går om bag konceptet er det forklaret af skaberen således:

"You learn to read the news differently and how to identify which of all the crazy breakthroughs might be relevant to you. The most powerful thing we do is [b]give people hope for the future and a credible path for getting there[/b]." - Rob Nail (emphasis red., Kilde: Techcrunch)

Så meningen med projektet er at lære foredragsholderne at give folk håb (hvilket ofte ender i buzzword-bingo). Det med at anvise en sti dertil må man dog være en smule skeptisk overfor da tilgangsvinklerne fra foredragsholderne er for forskellige til at kunne give noget tilnærmelsesvist konkret og brugbart i dagligdagen.

Derfra er de mennesker der holder foredragene i det mindste ikke folk der er kendt for at være direkte svindlere, så man må nok tage det som hvad det er: Singularity har en generel indpakning af foredrag og workshops og har hyped koncepterne til et ufatteligt niveau, men værdien i den slags foretagender må som altid ligge i de specifikke foredragsholdere frem for det spin indpakningen giver!

 • 3
 • 0
#17 Jesper Frimann

Så meningen med projektet er at lære foredragsholderne at give folk håb (hvilket ofte ender i buzzword-bingo).

Mange af de rigtig store firmaers salgsmaskiner minder meget om en kult og har en økonomisk konstruktion, der kan få en til at tænke på pyramidespil.

Og hvis man kan slippe afsted med at bruge de samme 'teknikker' på kunderne.. så er det jo bare endnu bedre. :)

// Jesper

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere