Avis: Microsoft presser S til at sige ja til OOXML

Ifølge Berlingske Tidende har Microsoft forsøgt at presse socialdemokratiets it-ordfører til at sige ja til firmaets dokumentformat OOXML i det offentlige. Det skulle være sket gennem personlige kontakter højere oppe i geledderne.

En unavngiven direktør fra Microsoft ringede til socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan kort før d. 9. oktober, hvor hun skulle til møde med videnskabsminister Helge Sander i sagen om valg af dokumentstandard i det offentlige. Det skriver Berlingske Tidende søndag.

Efter at Yildiz Akdogan nægtede at udtale sig, bemærkede Microsoft-direktøren, at hun ville høre nærmere fra folk i hendes eget parti "med flere stjerner på skulderen," som det lyder i avisens formulering.

Ifølge avisens kilder på Christiansborg blev Yildiz Akdogan derefter udsat for et internt pres i partiet for at kræve både OOXML og ODF indført, hvilket betyder, at et flertal uden om regeringen for kun at pege på ODF ser ud til at forsvinde.

Berlingske Tidende skriver, at Microsofts pressechef Martin Rossen er blandt dem, der er med til at påvirke Socialdemokraterne. Det skulle hænge sammen med Martin Rossens fortid som medlem af DSU's landsledelse og gode forhold til socialdemokratiske topfolk som Morten Bødskov og Henrik Sass Larsen.

»Det er korrekt, at jeg kender Morten Bødskov. I forhold til den konkrete sag har jeg kun talt perifært med ham om denne,« siger Martin Rossen til Berlingske Tidende.

Morten Bødskov afviser selv, at han skulle være involveret i dokumentformat-sagen.

»Jeg følger den her sag yderst, yderst perifært og har fuld tillid til, at vores ordfører er i stand til at guide os.«

Martin Rossen er ikke den eneste med kontakter til oppositionen, som Microsoft har ansat. SF's gruppeformand Ole Sohn fik sig en overraskelse, da han fik besøg af Microsoft-lobbyist Peter Goll, der tidligere var pressesekretær for SF.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (64)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Nielsen

eller korruption eksistere ikke i Danmark vel ?

Det er godt nok på grænsen af uetisk, og umoralsk sådan som Microsoft opføre sig for tiden.

Man argumentere ikke på teknisk grundlag, men simple økonomisk press for at få sin vilje.

 • 0
 • 0
Anonym

Fra Yildiz Akdogans hjemmeside:

Endelig tager vi politisk hånd om de 40 procent af danskerne, der er it-svage, siger Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne.

Det må være de stakkels svage som Jasper har talt om så mange gange...

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

suk, kom til at sende for jeg var færdig.

Desuden har der været rygter om at MS har forsøgt at få offentlige IT-chefer fyret, som vælger andet end Microsoft Produkter.

På et side spor..

Vil all de pro-microsoft folk der mener at Microsoft er uskyldig, aldrig gør noget forkert, eller aldrig misbruger sin monopol positionm venligst forklare det her på en måde der ikke får det til at se ud som det gør?

Jeg beklager men for mit vedkommende ser det ud til at Microsoft er ved at bekende kulør, og er ved at bruge de selv samme metoder som de gjorde for 20 år siden, som de siden er blevet dømt for..

Det er så sjovt at se alle de debatter, hvor folk siger de ikke vil holde 15år gamle domme, og ulovligheder i mod nogen, fordi de er holdt op med det - lol..

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Det er godt nok på grænsen af uetisk, og umoralsk sådan som Microsoft opføre sig for tiden.

Man argumentere ikke på teknisk grundlag, men simple økonomisk press for at få sin vilje.

Jeg er ikke overrasket. Mafialignendemetoder er en standard fremgangsmåde hos Microsoft. Hvor har du været de sidste 30 år? O_O

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Rolig nu, vi har jo ikke set hvad Yildiz vil stemme endnu.

Det kunne jo være at andre socialdemokrater giver hende et ring.

Borgmesteren i Rødovre f.eks.

Og I kunne jo overveje at fortælle Yildiz at hendes stemme på dette punkt flytter stemmer...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Jesper Mørch

Det er så sjovt at se alle de debatter, hvor folk siger de ikke vil holde 15år gamle domme, og ulovligheder i mod nogen, fordi de er holdt op med det

Selvom nedenstående talemåde omkring 1990 omhandlede noget ganske andet, synes jeg desværre også det passer på andre områder:

»En smilende løve er stadig en løve«

Tror faktisk det var en advarsel fra den daværende udenrigsminister om ikke at glemme at tænke sig om :o)

At man donerer ressourcer til godgørende formål, betyder ikke automatisk at man bliver kanoniseret af Paven ;o)

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Jeg er ikke overrasket. Mafialignendemetoder er en standard fremgangsmåde hos Microsoft. Hvor har du været de sidste 30 år? O_O

Jeg har skam fulgt med, som forhåbenlig var klar når man læste det hele.

Jeg venter på at dem der forsvarer Microsoft hopper ind, og skælder mig ud for at formaste mig til at påpege det samme jeg har påpeget i så mange debatter, at Microsoft ikke har ændret sig en dyt, på trods af alle de domme mod dem.

Jeg glæder mig til at høre undskyldningen/forklaringen denne gang, om hvorfor det er ok at opføre sig sådan, bare fordi man er stor nok til at kunne tvinge/presse folk til at gøre hvad man vil.

At man donerer ressourcer til godgørende formål, betyder ikke automatisk at man bliver kanoniseret af Paven ;o)

Betyder heller ikke at man ikke gør det for egen vinding skyld, og at man er altruisk - doneringer er ofte et forretnings trick for at indføre feks indoktrinering, og erhverve nye markeder.

Et trick der ofte bruges af pushere - første prik er gratis..

lol.

 • 0
 • 0
Søren Olesen

Som PHK skriver, så har Yildiz Akdogan ikke stemt endnu.

Det bliver spændende, om hun vil følge "rådene" fra hendes "velmenende" kolleger.

Hvis man skal klandre nogen for at sælge ud - og det er da oplagt i denne sag - så må det være Morten Bødskov og Martin Rossen. Hvis det passer, at de har taget kontakt til Yildiz Akdogan og hvisket hende ting i ørene, er det rigtig klamt.

Jeg kan desuden ikke forstå, at det kommer bag på så mange, at Microsoft handler på den måde. De handler helt i overensstemmelse med alt, hvad man kan forvente ud fra helt basal økonomisk teori: at virksomheder med monopol forsøger at opretholde deres monopol.

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Hvis du som ansat i Microsoft er bekymret over at skruppelløse medarbejdere er igang med at skyde din virksomheds renomme i sænk med opførsel der er dybt uetisk eller sågar ulovlig, så kan du anonymt lette dit hjerte om det via wikileaks.com, der tager imod interne dokumenter som f.eks. emails.

Ved at få navngivet de brådne kar og deres specifikke ugerninger i offentligheden, kan du gøre en indsats for at få gjort din arbejdsplads etisk forsvarlig.

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Hvis det virkelig er korrekt, HVIS det passer at MS har forsøgt af “påvirke” Yildiz Akdogan således, så mener jeg de IT politiske ordfører må sætte sig ned og overveje, om de handler i følge deres egen bedste vilje, eller lader sig styre af et kæmpe stort amerikansk firma...

Tænk på hvilke snavs, fremtiden vil bringe for dagen, hvis MS kupper de folkevalgte og gennemtvinger deres ønske, i et demokratisk land.
Jeg kan næsten ikke tro, at danske politikere, uanset ståsted, lader sig styre på den måde.

Tag nu den beslutning politiker: Hvem har valgt DIG? Hvem arbejder du for? Og træf så beslutningen om dokumentformatet. Så lang tid kan det ikke tage.

VH
Nicholas

 • 0
 • 0
Kenn Nielsen

Der er ingen grund til at tro disse to eksempler er de eneste.

Således kan vi gå ud fra at MS har brugt samme metoder overfor de andre it-ordførere der slår på tromme for OOXML.

Om de så har modtaget en modydelse, eller et kammeratligt råd 'ovenfra' kan vi jo så gisne om.

Æv !

K

 • 0
 • 0
Filip Gordon

Det er pinligt for Microsoft og utroligt at socialdemokratiet og SF ligger under for betalte lejesvende, som er kommet på lønningslisten hos super kapitalistiske Microsoft, der var en af George Bush største finansielle støtter.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Tænk på hvilke snavs, fremtiden vil bringe for dagen, hvis MS kupper de folkevalgte og gennemtvinger deres ønske, i et demokratisk land.
Jeg kan næsten ikke tro, at danske politikere, uanset ståsted, lader sig styre på den måde.

Jeg tror nu godt at de folkevalgte kan modstå diverse lobbyister, ellers er politik ikke det rette sted for dem. Det anslås at der er omkring 300 lobbyister som har "deres gang" på Christiansborg. I EU med primær base i Bruxelles er der ca. 15.000 og de fleste er repræsentanter fra erhvervsvirksomheder. Så det at forsøge at påvirke beslutningstagere, det er langt fra noget der er isoleret til Microsoft, det sker i stor stil hver eneste dag i hele den demokratiske verden.

Derved ikke sagt at Microsoft ikke, afhængig hvad der så virkelig er sket og sagt i den pågældende sag, kan have overtrådt god etik inden for lobbyisme.

 • 0
 • 0
P P

Jeg har hørt et rygte om at der er lagt press på at få Microsoft Office licens på finans loven så hver hustand forpligtes til at betale for Microsoft Office efter medie licens recepten...

OOXML og OpenOffice, jeg er så ufattelig ligeglad med hvad hvilken kommune der bruger hvad.

 • 0
 • 0
Peter Rude

Findes der er oversigt hvilke ansatte hos Microsoft der er rekrutteret fra folketinget eller politiske partier?
Jeg har indtryk af at der drejer sig om et større antal personer som et mindst tilsvarende personer fra folketinget / partierne står i en eller anden form for afhængighedsforhold til.
Det ville være interessant at vide hvor mange og hvilke politikere og embedsmænd der der plejer omgang med ansatte fra Microsoft. Disse personer bør vel erklære sig inhabile i OOXML/ODF spørgsmålet?
Tilsvarende må naturligvis gælde for personer som står afhængighedsforhold til virksomheder der repræsenterer modparten.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

HAHAHAHAHAHAHAHAHA

tror du skal henvende dig til receptionisten eller viceværten...

microsoft har aldrig nogensinde haft et renome i nærheden
af retskaffen. De har altid været en "win by any means posible, nomatter how dirty or nasty"

I starten af halvfemserne var der vedvarende rygter om at indkøbschefen for københavnsamt fik en fin lille båd og et sommerhus for at skifte alle wordperfect/lotus 123 på skolekomputere ud med microsoft office....

er der nogen der er overasket ?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Var det ikke mere relevant at starte med at undersøge hvilken direkte "hjælp" Microsoft giver de enkelte partier, i form af penge, software & konsulenthjælp ?

Det er jo bare svært i Danmark. Modsat f.eks. USA hvor at reglerne for hvad der skal registreres er langt mere omfattende og beløbsgrænserne mindre.

En dansk version af www.opensecrets.org kunne sagtens være interessant

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Det ville være interessant at vide hvor mange og hvilke politikere og embedsmænd der der plejer omgang med ansatte fra Microsoft. Disse personer bør vel erklære sig inhabile i OOXML/ODF spørgsmålet?

Mere generelt mener jeg at de folkevalgtes og deres embedsmænds (in)habilitet bør gøres mere gennemsigtig ved at de afkræves en tro og love erklæring af medlemskab af foreninger og bestyrelser og lignende, samt væsentlige personlige aktieposter og andre privatøkonomiske interesser.

Selvom der findes masser af uerkendelige "Old boy networks", så mener jeg stadig at der kan gøres en del for at mindske risikoen for at de folkevalgte og deres embedsmænd har uerkendte bevæggrunde og kontakter, der gør dem inhabile.

 • 0
 • 0
Niels Elgaard Larsen

Findes der er oversigt hvilke ansatte hos Microsoft der er rekrutteret fra folketinget eller politiske partier?

Ikke så vidt jeg ved. Men du kan finde de fleste på LinkedIn.

Der er vel Paul Robson (formand for Radikal Ungdom ca 2005, nu
Government Affairs Consultant i Microsoft )

Desuden så rekrutterer de også fra ministerier:
Thomas Myrup Kristensen, nu EU Policy Director i Microsoft EMEA

Og konkurrensestyrelsen:
Jacob Schaumburg-Müller, nu Government Affairs Manager i Microsoft
(også finansministeriet)

Og nogle fra kommuner, KL, KMD osv.

 • 0
 • 0
Bo Svendsen

Jeg vil starte med at sige at jeg ikke har nogen som helst mening om hvilket dokumentformaet der er rigtigt eller forkert, men jeg morer mig meget ved at følge de ofte meget følelsesladede indlæg der kører når det drejer sig om specielt MS.

Men hvis man som modstander af MS vil have mig som ganske almindelig dansker overbevist om at ODF er "bedre" for mig, så syntes jeg I skulle skrue lidt ned for blusset. Ovenstående indlæg med alle mulige teorier om at MS sidder på hele statsadministrationen fordi en IT-ordfører er blevet kontaktet af en unavngiven MS person - den burde I holde jer for gode til at hoppe på og køre den så langt ud af tangenten.

HUSK vi er mange som gerne vil have saglig information så vi forstår hvad det her egenligt går ud på.

Fortsat god dokument-debat.

 • 0
 • 0
Anonym

Skal vi ikke blive enige om at vi har konkluderet at microsoft bruge kreative metoder, der gør principelt ikke deres produkt dårligere, man kan måske antage at de selv ikke tror på det siden de tager andre metoder i brug( i forhold til deres markedsføring :))

Jeg kunne nu godt tænke mig at vi lagde denne diskusion, og begyndte at forkusere på det, det handler om nemlige hvad er godt, og hvad er skidt ved henholdsvis OOXML og ODF

 • 0
 • 0
Søren Olesen

HUSK vi er mange som gerne vil have saglig information så vi forstår hvad det her egenligt går ud på.

Ja, der er rigtig mange, der gerne vil have en saglig debat om emnet. Det er jo bl.a. derfor folk reagerer kraftigt mod, at Microsoft af andre veje forsøger at påvirke beslutningstagerne. For hvad hjælper en saglig debat, hvis beslutning om ODF eller OOXML træffes ud fra, hvilke forbindelser Microsoft har til centrale beslutningstagere, eller hvis skift til OpenOffice besværliggøres af, at IT-chefer er nødt til at frygte for deres job, som tilfældet var i Lyngby-Taarbæk og Rødovre sagen.

 • 0
 • 0
Bo Svendsen

Fair nok - jeg syntes bare ikke at nogen af siderne skal falde i den grøft at der foregår en stor konspiration fra hverken MS side eller Open Source lejren. Personligt tror jeg overhovedet ikke på at der er nogen som er så stærke i lobby arbejdet at de kan få folk fyret i kommunerne... Hvis man som kommune tager en beslutning om at går Open Source vejen i disse tider må man forvente en reaktion. Og jeg syntes faktisk at MS er berettiget til at reagere ( bemærk at jeg ikke har sagt noget om hvorvidt jeg er enig eller ej ) men i en debat skal begge sider have retten til at ytre sig og især hvis man ikke mener at fakta er korrekte.

Jeg er helt sikker på at Opens Source lejren via deres kanaler også har rig lejlighed til at påvirke beslutningstagerne på alle plan - og forståeligt gør det.

 • 0
 • 0
Rohde Fischer

Nu har jeg laest et stykke og maa lige smide en hvid pind efter alle konspirationsteorierne.

Jeg ser flere steder ordet rygte, og saa staar jeg af, da der en ting jeg staar af ved. Foerst og fremmest er rygter kendetegnet ved, at der intet er bevist, hvilket goer vi ikke kan bruge dem til andet end at konstatere de er der. Vi kan ikke konkludere noget som helst ud fra dem (som visse i debatten forsoeger at goere).

Dertil er det meste af det jeg ser med blandt andet at have lister over hvilke politikkere "der plejer omgang med ansatte i Microsoft" er nytteloest, for et: det er lobbyisme I vil saette jer imod. To: dvs at hvis en af S's politikere bliver ansat af MS maa ingen fra S pleje et venskab med dem, hvis de tilfaeldigvis er enig?

Dertil er det meste her konspirations teorier, hvor man proever at finde beviser paa hvor onde MS er.

Saa en opfordring herfra, lad os lige faa debatten tilbage paa hvad vi kan forholde os til, lad os lige holde 20 aar gamle sager ude af billedet og fokusere paa den vi har her.

Til den her: Jeg er bestemt ikke overrasket over MS's lobbyisme, men ja finder det yderst forkasteligt, naar der er truende adfaerd.

Jeg vil dog lige sikre mig, at der er hold i den foer jeg siger mere, men det er da noget der klart boer vaeres et oeje med, saa man ikke kan true sig til ting. Dog laegger jeg maerke til, at det kun er baseret paa en persons udtalelser, hvilket for mig ikke er bevis nok.

At MS forsvarer OOXML er mig dog et under, men det er vist en anden debat ;)

 • 0
 • 0
Kenn Nielsen

HUSK vi er mange som gerne vil have saglig information så vi forstår hvad det her egenligt går ud på.

MS-office kontra OpenOffice bliver ofte drejet over på en OOXML vs. ODF debat, selvom debatten burde handle om hvorvidt Openoffice opfylder behovet.

Debatten om behovet kan de fleste forholde sig til.

Drejes/afspores debatten til en OOXML vs. ODF debat, kommer der debattører 'på banen' som smider om sig med referencer til alle mulige standarder, hvilket får de fleste til resignere.
Dette må så siges at være en fordel for Microsoft, da de tjener på at opretholde status quo.
Om debatten så bliver bevidst afsporet af folk der har et afhængighedsforhold til MS, kan(bør) man selv vurdere..

OpenOffice er gratis og understøtter ODF
MS-office koster penge og favoriserer OOXML formatet.

MS-Fortalerne argumenterer at OOXML formatet er den terrængående Ferrari-udgave af ISO formater.

Så er der nogen som argumenterer at det koster lidt ekstra at holde en Ferrari kørende..

K

 • 0
 • 0
Peter Rude

Der er jo ikke reel teknisk begrundelse for det ene eller det andet format. Begge formater kan implementeres, og omkostningen til konvertering vil være omtrent den samme for "det offentlige" for begge formater.
Beslutningen er politisk.
Derfor er det vigtigt at vide, hvad beslutningstagernes bevæggrunde er for at stemme som de gør. Det er i hvert fald vigtigt for mig at få belyst om it ordførene stemmer som de gør, fordi de mener det er til gavn for nationen, for deres egen karriere eller deres partis økonomi.
Hvis der er tale om konspirationteori bør det afklares om der er hold i teorien, ved en uvildig undersøgelse af de påstande som ligger til grund for denne teori.
Det må vel være i demokratiets interesse?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Jeg er helt sikker på at Opens Source lejren via deres kanaler også har rig lejlighed til at påvirke beslutningstagerne på alle plan - og forståeligt gør det.

Det ville være mærkeligt andet. Man kan synes at det er ok eller ej, men lobbyisme er altså bestemt ikke noget som Microsoft er ene om.

Så lige det her punkt i et nyhedsbrev fra OSL (fra 2005):

"IV. Politisk lobby
Henover foråret vil formanden sammen med skiftende bestyrelsesmedlemmer afholde individuelle møder med det nysammensatte Folketings IT-ordførere. OSL budskab og eksistens skal præsenteres for de folkevalgte, og kontakter skal knyttes."

Så når man sammenholder at OSL bestemt også benytter lobbyisme, at de også knytter kontakter til beslutningstagere, og at formand Morten Kjærsgaard i øvrigt har været en del fremme i skoen i ODF/OOXML debatten, så er det meget nærliggende at tro at de ligeledes forsøger at påvirke beslutningstagerne i denne konkrete sag.

Så alt snak om ulovligheder, mafialignende metoder, korruption m.v. er efter min mening bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden.

Derved ikke sagt at lobbyister selvfølgelig bør overholde nogle etiske regler. Jeg ville dog gerne se en den hele og med sikkerhed korrekt citerede samtale mellem MS og Yildiz Akdogan før jeg bare tilnærmelsesvis kunne vurdere om jeg personligt synes at MS er gået for langt eller ej. Én sætning taget ud af kontekst og måske endda omformuleret, kan altså godt give et forvrænget billede.

 • 0
 • 0
Jan Birk

Og I kunne jo overveje at fortælle Yildiz at hendes stemme på dette punkt flytter stemmer..."

Bare ikke via email :-)


Meddelelsen kunne ikke leveres til følgende modtagere og distributionslister:

yildiz.akdogan@ft.dk
Modtagerens postkasse er fyldt og kan ikke modtage flere meddelelser nu. Microsoft Exchange forsøger ikke at levere meddelelsen igen. Forsøg at sende meddelelsen igen senere, eller kontakt modtageren direkte.

Sendt af Microsoft Exchange Server 2007
 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Derfor er det vigtigt at vide, hvad beslutningstagernes bevæggrunde er for at stemme som de gør. Det er i hvert fald vigtigt for mig at få belyst om it ordførene stemmer som de gør, fordi de mener det er til gavn for nationen, for deres egen karriere eller deres partis økonomi.
Hvis der er tale om konspirationteori bør det afklares om der er hold i teorien, ved en uvildig undersøgelse af de påstande som ligger til grund for denne teori.
Det må vel være i demokratiets interesse?

Men hvad når der nu stort set ikke bliver taget én eneste politisk beslutning i hverken Danmark eller EU uden at der er lobbyister som har forsøgt at påvirke beslutningen. Vil du så have en uvildig undersøgelse af alle beslutninger?

Men selvfølgelig kunne der godt generelt være mere åbenhed omkring det i Danmark. Som jeg tidligere nævnte er det f.eks. tilfældet i USA hvor man kan gå ind og se inden for hvilke områder og hvilke konkrete lovforslag m.v. at de enkelte virksomheder har udført politisk lobbyarbejde.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

"Der er jo ikke reel teknisk begrundelse for det ene eller det andet format. Begge formater kan implementeres, og omkostningen til konvertering vil være omtrent den samme for "det offentlige" for begge formater."

referance tak ?

og det ene format ER implementeret (odf) det andet er science fiction fra et af de mest upålidlige firmaer i historien (iso ooxml strict) fortæl mig venligst hvordan det vil være billigt at implementere noget der ikke eksistere endnu ?

 • 0
 • 0
Peter Rude

"referance tak ?"

Det er naturligvis en påstand, eftersom det ene format ikke eksisterer endnu. Jeg skriver "omkostningen til konvertering" dvs. at køre alle eksisterende dokumenter gennem et konverteringsscript. Her vil jeg påstå at omkostningen er omtrent den samme for begge formater.
Personligt er jeg ikke i tvivl om at der vil være betydelige besparelser - specielt på langt sigt - ved at skifte til OpenOffice i hele den offentlige sektor.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Men som vi kan læse så har Gribskov sparet 5 milioner ved at skifte 8000 brugere til openoffice...

Det er epiri og alt skal aligevel konverteres til den iso ooxml strict... så det ene eller det andet må betragtes som omkostnings neutralt. Så samlet viser erfaringen på nuværende tidspunkt at det mest omkostningsbesparende valg er ODF og openoffice...

I sparetider ville jeg hellere bruge de 5 milioner på at forbedre indeklimaet på skoler eller lærerløninger så vi kan reducere antallet af elever per klasse ned til under 30...

hellere det end unødvendige software licenser...

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

og ikke nok med det, Gribskov giver også en slat penge til en lidt bedre understøttelse af det danske sprog (synonymordbog).

Hvis Lyngby og Rødovre også gør det samme og det spreder sig bare lidt mere - så vil et af de største anklagepunkter imod OO.O hurtigt blive vasket væk.

 • 0
 • 0
Flemming Kjær Jensen

Poul Henning Kamp opfordrer til, at man kan fortælle Yildiz hvad man mener. Nogen, ud over mig, må have fulgt op på rådet:

yildiz.akdogan@ft.dk

Modtagerens postkasse er fyldt og kan ikke modtage flere meddelelser nu. Microsoft Exchange forsøger ikke at levere meddelelsen igen. Forsøg at sende meddelelsen igen senere, eller kontakt modtageren direkte.

Så er det jo bare at væbne sig med tålmodighed og vente til det tidspunkt hvor man tror at Yildiz har læst e-mail.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

OOXML - MSO vil ikke havde support for standarden før omkring 2015

OOXML - standarden er et sindsygt komplext dokument som er vel over 6000 sider, ved sidste rapporteret størrelse, og har mange problemer som påpeget af folk der ved langt mere om standarden end jeg.

MSO - koster virkelig mange penge, til trods for at kommuner får store rabatter.

MSO - er meget omkostningsfuld for private, og det er sandsynligt at det eneste program der vil fungere med OOXML er MSO - i hvertilfald indtil at MS implementere standarden, men historisk har MS aldrig implementeret en standard uden modifikationer. Derfor vil borgerne hurtigt blive tvunget til at skulle anskaffe MSO for at snakke med kommunen, eller også skal kommunen fortage dobbelt arbejde og konvertere alle dokumenter til ODF, og OOXML, for at sende dem til borgerne, eller alternativt PDF, hvis det kun er information, det er en fordyrende process, der vil hæve omkostningern enormt for staten (og vores skatter).

ODF+MSO politisk valg - det offentlige skal sende i både ODF, OOXML, og evt PDF, som betyder 3x arbejde for kommunen, og derfor ekstra fordyrende omkostninger.

I modsætning til

OO - er gratis for borgerne.

ODF - er implementeret, og kan bruges af flere office pakker, der findes endda plugins til MSO.

ODF - Dog er kun version 1.0 ISO godkendt, og 1.1 er den gængse, men specifikationen er offentligt tilgængeligt, og der er noget med at 1.1 er bagud kompatible med 1.0.

ODF - hvis man vælger kun ODF som det format som det offentlige bruger, så skal offentlige medarbejder kun sende og gemme i et format, og spare penge i forhold til dobbelt (eller treble) format strategien.

ODF - i 99% af alle normale tilfælde er ODF mere end nok til at håndtere dokumenterne der skrives og sendes rundt, kun nogle få powerusers skal omlægge deres macros til OO i stedet for ODF. Jeg har endnu tilgode at se et MSO dokument der ikke kunne gemmes i ODF.

Træning - det viser sig jo at det er dyrere at skifte til MSO 2007, fordi produktet er så forskellig fra MSO 2003, således der skal en omskoling til for de fleste brugere, men da OO ligner MSO 2003 på mange punkter, er der et langt mindre behov for omskoling, og derved spares der en del ekstra penge.

Support - Både OO og MSO kræver support aftaler der skal laves ud over anskaffelsen. Der er ingen grund til at antage at sådanne aftaler har væsentlige prisforskelle.

Så financielt er der altså ikke en eneste grund for at vælge MSO over OO, og teknisk set udfører OO langt de fleste opgaver som en bruger har brug for, så teknisk set er der ingen grund til ikke at deploye OO generelt, og havde nogle få MSO installationer, hvor der måske ikke er nogen anden udvej.

Derfor er det et politisk problem, hvorfor den lobby arbejde som MS fortager sig er ret relevant, og det er også ret relevant at vide hvem der modtager direkte financiel støtte fra MS.

Derfor er det meget relevant at undersøge de ting der er blevet rapporteret af journalister, om at der er lagt press på politikere, og at IT-chefer for divs kommuner er blevet truet på deres jobs..

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Jeg kunne nu godt tænke mig at vi lagde denne diskusion, og begyndte at forkusere på det, det handler om nemlige hvad er godt, og hvad er skidt ved henholdsvis OOXML og ODF

Har du læst overskriften på denne debat? Den går ikke ud på ODF/OOXML men at der måske foregår noget i det skjulte i lille Danmark, som nu måske kommer frem i lyset. Dette har direkte indflydelse på påstanden at det er den enkelte bruger der selv er herre over hvad der vælges. Det har vi måske ikke helt så meget som nogen gerne vil tro.

Debatten har derfor sin berettigelse. Lige så som ODF/OOXML, men det er en helt anden sag.

 • 0
 • 0
Flemming Bjerke

Til Henrik Jensen

"»Det er en stor forbedring, der sparer dyr konverteringstid for os,« forklarer IT-chefen, der har hemmeligholdt beslutningen til det sidste af frygt for reaktionen fra verdens største IT-virksomhed.Microsoft har nemlig i flere omgange forsøgt at få fyret Roarks kollega i Lyngby-Taarbæk, Jens Kjellerup, senest da denne efter aftale med et enstemmigt konservativt ledet byråd i oktober udskiftede Microsofts kontorpakke med OpenOffice på kommunens skoler."
http://www.business.dk/article/20091109/techmobil/91108011/

Du synes måske at det er helt i orden at Microsoft bruger den slags metoder?

 • 0
 • 0
Claus Waldersdorff Knudsen

Jeg synes, det er betænkeligt hvis officielle dokumenter og skrivelser skal være afhængige af eet udenlandsk selskab, når der nu findes reelle alternativer i form af en ISO-godkendt og implementeret standard.
Eller sagt på en anden måde: Skal Danmarks dokumenthistorie være afhængig af Microsoft, som jo er et privat udenlandsk firma med lukket sourcekode, eller er det bedre at der er anvendt officepakker, hvor kildekoden er frit tilgængelig for alle?

Hvad vil der ske den dag hvor/hvis Microsoft drejer nøglen om og slukker lyset i biksen? Vil de frigive kildekoden til deres officepakke til almindelig offentlig brug?
Det tvivler jeg stærkt på.

-Claus
PS. Det havde været sympatisk hvis Microsoft havde meldt ud, at de syntes at een standard var en god ide allerede da ODF blev godkendt - os så støttede op om den, selvom der var/er mangler!

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

PS. Det havde været sympatisk hvis Microsoft havde meldt ud, at de syntes at een standard var en god ide allerede da ODF blev godkendt - os så støttede op om den, selvom der var/er mangler!

Som jeg husker det var MS inviteret til at samarbejde om ODF men ville heller deres egen vej, så MS mener der er mangler i ODF, kunne de jo havde valgt samarbejdevejen, men som er så typisk for MS vil de kun det de vil, og hvis de endelig bruger en standard, så er der altid en standard + proprietær udvidelser - bare set IE, Keberos (bruges i windows), m.m.

 • 0
 • 0
Flemming Bjerke

Henrik Jensen slipper ikke godt fra sit forsøg på at vise at Microsoft og OSL bruger samme lobbymetoder:

"... lobbyisme er altså bestemt ikke noget som Microsoft er ene om."
"...Så når man sammenholder at OSL bestemt også benytter lobbyisme, at de også knytter kontakter til beslutningstagere, ... så er det meget nærliggende at tro at de ligeledes forsøger at påvirke beslutningstagerne i denne konkrete sag."

Men så er det at Henrik Jensen kommer med en konklusion som ikke holder:

"Så alt snak om ulovligheder, mafialignende metoder, korruption m.v. er efter min mening bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden. "

Ikke alene er økonomiske interessers lobbyisme blevet til demokrati. Det antydes også at begge parter bruger lige mafialignende metoder. Henrik har intet grundlag for at konkludere at OSL er ligeså anløbne som Microsoft. Som Henrik meget rigtigt selv skriver:

"Derved ikke sagt at Microsoft ikke, afhængig hvad der så virkelig er sket og sagt i den pågældende sag, kan have overtrådt god etik inden for lobbyisme. "

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Ikke alene er økonomiske interessers lobbyisme blevet til demokrati. Det antydes også at begge parter bruger lige mafialignende metoder. Henrik har intet grundlag for at konkludere at OSL er ligeså anløbne som Microsoft. Som Henrik meget rigtigt selv skriver:

"Derved ikke sagt at Microsoft ikke, afhængig hvad der så virkelig er sket og sagt i den pågældende sag, kan have overtrådt god etik inden for lobbyisme. "

Så først antyder du at jeg konkluderer at OSL benytter de akkurat samme metoder og derefter henviser du til at jeg selv skriver noget andet?

Jeg konkludere blot at OSL også benytter lobbyisme.

Jeg kunne aldrig finde på at konkludere noget andet om hverken OSL eller Microsoft ud fra et så dårligt grundlag som denne artikel.

Jeg er altid meget påpasselig med direkte beskyldninger af den karakter uden bevis. Man kan aldrig vide hvornår at man bliver bedt om at redegøre for sine beskyldninger i en retssag.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Uanset udfaldet af afstemningen, er der så en måde, hvorpå man kan se, hvad de enkelte stemte? Jeg tænker naturligvis på, at man på den måde kan få en indikation af, om det meget kraftige lobbyarbejde fra MS' side bar frugt ...

 • 0
 • 0
Niels Elgaard Larsen

Det er et godt spørgsmål.

Det kommer først an på om det havner i folketingssalen.

Hvis det ikke gør, så vil ministen nok prøve at lave et udkast til en erklæring om enighed blandt ordførerne omkring dokumentstandarder, konstatere at der er et flertal for hans udkast, og det er så det.

Sidste gang udvalget tog stilling til åbne standarder, var det ikke så nemt at hitte rede i hvem, der egentlig var enige med ministeren og hvem, der bare opgav at kæmpe imod.

Men denne gang kan det godt være, at du kan få held med at få nogle af ordførerne til at sige, at de ikke var enige.

Og så er der naturligvis også den mulighed at ministeren ikke får flertal for sit udkast eller at han laver noget som alle partierne kan være enige i.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Uanset udfaldet af afstemningen, er der så en måde, hvorpå man kan se, hvad de enkelte stemte?

Og mindst lige så relevant ville det være at se hvad de har stemt om.

Jeg undrer mig til stadighed med al den debat der har været omkring ODF og OOXML at det ikke har været muligt for at finde ud af præcis hvad de faktisk skal stemme om.

Eller stemmer man først udelukkende om dokumentformaterne (ODF/OOXML) og så sætter man sig ned efterfølgende og debaterer hvilke versioner af formaterne det så skal være, hvem det så skal gælde for, i hvilke scenarier det skal gælde, hvornår det skal træde i kraft m.v.?

For hvis de virkelige bare i første omgang skal sætte et eller flere krydser ud for ODF eller OOXML og ikke andet, så er vi da godt nok ikke blevet meget klogere på hvilken indflydelse det så reelt får.

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

Så vidt jeg kan se i denne lettere Whiskyvædede stund er det ikke kun et ODF / OOXML valg, men også et valg af hvilken version man skal standardisere på - eller dvs man går mest op i versionsnummeret på ODF, mens det med OOXML svømmer en del mere (Nok fordi at det kun er ECMA versionen der kan siges at være implementeret understøttelse af i MSO).

Og nu er der så tilsyneladende ved at blive lagt endnu et format oveni, nemlig et slutbrugerformat, hvor PDF (Det må så være version 1.7) nævnes som en mulighed - hvornår MS så kommer rendende med XPS eller hvad det nu hedder kan vi kun gætte på.

 • 0
 • 0
Niels Elgaard Larsen

Ja, der er mange kombinationer i spil. Man vil ret sikkert
ikke skille diskussionen af versioner fra formaterne.

Angående slutbrugerformat, så har de længe sagt PDF, men det holder ikke. Jeg har fået dokumenter fra ministeriet og folketinget i .doc. Jeg håber bare, at det ikke ender med at de kan vælge at sende mig MS-OOXML og forvente at jeg skal kunne læse det.

IT-Pol har lavet en ligge FAQ om formaterne.

http://itpol.dk/standarder/dokument/faq

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Angående slutbrugerformat, så har de længe sagt PDF, men det holder ikke. Jeg har fået dokumenter fra ministeriet og folketinget i .doc. Jeg håber bare, at det ikke ender med at de kan vælge at sende mig MS-OOXML og forvente at jeg skal kunne læse det.

Niels, det er netop derfor jeg spørger så interesseret til i hvilke scenarier at beslutning skal gælde, for hvem den skal gælde, og hvornår at det skal træde i kraft.

Den foreløbige beslutning om brug af ODF og OOXML som trådte i kraft 1. januar 2008 den gælder jo kun offentlige myndigheders modtagelse af dokumenter, ikke afsendelse. Så at ministerier eller folketing stadig sender dig .doc dokumenter er ikke en overtrædelse af de nuværende regler. Du kan bare kun forvente at de kan læse ODF eller OOXML når du sender den anden vej. Så hvis du sender dem .doc dokumentet tilbage er de reelt ikke forpligtiget til at modtage det, selv om de selv har sendt det til dig :-)

Jeg går da meget stærkt ud fra at den beslutning der nu skal tages dækker flere scenarier end blot modtagelse af dokumenter og jeg går da også ud fra at nogle af de offentlige instanser som hidtil ikke har været underlagt reglerne (f.eks. skoler) vil blive det fremover. Men det er en information som har været fuldstændigt fraværende i debatten så vidt jeg kan se, hvilket undrer mig gevaldigt.

 • 0
 • 0
Flemming Bjerke

Henrik Jensen skriver:

"Jeg konkludere blot at OSL også benytter lobbyisme."

Hvordan kommer du så derfra til?

"Så alt snak om ulovligheder, mafialignende metoder, korruption m.v. er efter min mening bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden."

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

"Jeg konkludere blot at OSL også benytter lobbyisme."

Hvordan kommer du så derfra til?

"Så alt snak om ulovligheder, mafialignende metoder, korruption m.v. er efter min mening bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden."

Sidstnævnte er jo min holdning til alle dem der hyler op om ulovligheder, mafialignendemetoder, korruption m.v. fordi at Microsoft udfører lobbyisme.

Hele den første del af det pågældende indlæg gik jo på lobbyisme generelt.

Derefter slutter jeg så af med at sige at jeg ikke uden videre i den konkrete sag kan konkludere om der er overtrådt nogle etiske regler. Men nogle lovgivningsmæssige regler er der bestemt ikke overtrådt, for i såfald så bliver de overtrådt hver eneste dag.

Om det så er forstået anderledes skal jeg ikke kunne sige, men det er sådan jeg selv læste det jeg skrev.

 • 0
 • 0
Flemming Bjerke

Henrik Jensen skriver:
"Derefter slutter jeg så af med at sige at jeg ikke uden videre i den konkrete sag kan konkludere om der er overtrådt nogle etiske regler."

Så må jeg IGEN spørge Henrik Jensen om han synes at følgende tyder på at Microsoft følger hans etiske regler:

"»Det er en stor forbedring, der sparer dyr konverteringstid for os,«
forklarer IT-chefen, der har hemmeligholdt beslutningen til det sidste af frygt for reaktionen fra verdens største IT-virksomhed.Microsoft har nemlig i flere omgange forsøgt at få fyret Roarks kollega i Lyngby-Taarbæk, Jens Kjellerup, senest da denne efter aftale med et
enstemmigt konservativt ledet byråd i oktober udskiftede Microsofts kontorpakke med OpenOffice på kommunens skoler."
http://www.business.dk/article/2009...

Jeg vil gerne melde mig blandt "alle dem der hyler op om ...
mafialignende metoder". Der er ikke noget der tyder på at IT-chefer risikerer at bliver banket eller myrdet hvis de går over til openoffice. Men når de risikerer at miste deres stilling fordi det ikke passer Microsoft at de vil omlægge til Openoffice, tør jeg godt kalde det mafiaLIGNENDE. Det er i hvert tilfælde hardcore pression!

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Så må jeg IGEN spørge Henrik Jensen om han synes at følgende tyder på at Microsoft følger hans etiske regler:

Der er der helt sikkert noget der tyder på. Men hvis det skulle vise sig anderledes så er det ikke første gang at jeg har læst noget i en avis som har tydet på noget, som så har vist sig at se anderledes ud når først den usminkede historie kom frem.

Vi ved jo ikke præcis hvad der er sagt og gjort?

Som tidligere omtalt har jeg et princip om jeg gerne vil være ret sikker i min sag før jeg offentligt kommer med direkte anklager af den slags mod andre virksomheder og personer. Det er lært af erfaring fra et helt andet område (spam) jeg har beskæftiget mig lidt med på hobbybasis og hvor jeg p.t. er involveret i retssag i Indien med en Indisk virksomhed plus af flere omgange er blevet "truet" af en advokat fra en anden virksomhed (som dog til sidst trak sig... eller også har jeg bare ikke modtaget stævning endnu). Men netop på grund af mit princip om at jeg vil se de rigtige beviser med mine egne øjne, og gøre mig mine egne erfaringer, er disse retssager ikke det store problem for mig.

Nå det er sagt så tror jeg sgu at I kan sige lige hvad I lyster omkring f.eks. Microsoft. Det er der så mange der gør at det sker der ikke noget ved. Samtidigt hvis hele historien er usand så ville det nok også være Business.dk der ville stå i første række. Men det ligger nok bare for meget på rygradden af mig at det gør jeg ikke, det er nemmere at end at vurdere i det enkelte tilfælde og så tage fejl.

 • 0
 • 0
Thomas Ammitzbøll-Bach

Der er der helt sikkert noget der tyder på. Men hvis det skulle vise sig anderledes så er det ikke første gang at jeg har læst noget i en avis som har tydet på noget, som så har vist sig at se anderledes ud når først den usminkede historie kom frem.

Vi diskuterer en konkret historie, som er refereret i dagspressen. Derfor er der som udgangspunkt intet, som ansporer til at afvise historien. Jeg har tit oplevet, at en historie er forkert refereret, men jeg har langt oftere oplevet, at det er som skrevet står.

Hvad vi spekulativt kan tillægge (eller fratrække) en historie, det står for hver vores egen regning. Der er også folk, der mener, at det var Bush' folk, der stod bag 9/11, at månelandingerne ikke fandt sted, og at klimaproblematikken er opfundet som angreb på kapitalismen.

Kunne vi ikke debattere artiklens indhold i stedet for opfantaserede virkeligheder?

Thomas

 • 0
 • 0
Flemming Bjerke

Henrik Jensen har selvfølgelig fuldstændig ret i at vi ikke kan vide om det er rigtigt når business.dk skriver at Microsoft truer IT-chefer på deres stilling. Jeg undrer mig bare over hvilket objektivt grundlag han har for at hævde at: "alt snak om... mafialignende metoder ... er ... bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden."

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Jeg undrer mig bare over hvilket objektivt grundlag han har for at hævde at: "alt snak om... mafialignende metoder ... er ... bare manglende forståelse for hvordan at tingene faktisk foregår i den demokratiske verden."

Der står intet om fyringer i ovenstående artikel. Det er nu en anden artikel i bringer ind i det. I kan selvfølgelig altid først tage mit svar fra en artikel og så bruge det svar som svar på en anden artikel og så se det muligvis ikke dækker.

Samtidigt hvis jeg nu skal svare ud fra den anden artikel (altså den i business.dk i refererer til)

Ulovligheder: Nej selv hvis det er sandt, i hvilken paragraf står det så at det er ulovligt at få en anden person fyret?

Mafialignende metoder: Jeg skal ikke kunne svare på hvor ofte at mafiaen får fyret folk. Jeg troede mere at de bare slog dem ihjel, men måske jeg har set for mange dårlige hollywood film

Korruption: Forsøg på at få en anden person person fyret er ikke korruption.

Så den eneste jeg er lidt i tvivl om er mafialignende metode. På hvilket grundlag vurderer i at mafiafolk ofte forsøger at få andre folk fyret?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Vi diskuterer en konkret historie, som er refereret i dagspressen. Derfor er der som udgangspunkt intet, som ansporer til at afvise historien. Jeg har tit oplevet, at en historie er forkert refereret, men jeg har langt oftere oplevet, at det er som skrevet står.

Men problemet er jo at vi kender ikke baggrunden for historen? Hvem hos Microsoft har forsøgt at få Jens Kjellerup fyret? Er det en person der har arbejdet på egen hånd eller med baglandsstøtte? Hvad er der præcist blevet sagt og gjort?

Vi er vel enige om at hvis det er sandt så er de eneste der har interesse i at tie historien ihjel Microsoft?

Men hvorfor er detaljerne så ikke blevet lækket? Hvem er det har interesse i at sidde og holde detaljerne hemmeligt hvis det ikke er Microsoft? Er det Lyngby-Taarbæk kommune der holder det hemmeligt og i såfald hvorfor? Ville I gøre det samme?

For 8-9 dage siden var der en anden artikel som omhandlede Microsofts åbne læserbrev og her sagde Jens Kjellerup: »Vi har ikke haft problemer, på nær Microsofts støj i lokalpressen med bl.a. et åbent brev til borgmesteren,« konstaterer Jens Kjellerup.

Hvis det er sandt at Microsoft gentagne gange har forsøgt at få Jens Kjellerup fyret, så er vi vel enige om at så er der en rimelig chance for at Jens Kjellerup også er informeret om dette?

Hvis I var Jens Kjellerup og I vidste at Microsoft flere gange har forsøgt at få jer fyret, ville I så undlade at nævne det når I havde en åbenlys chance for det? Men i stedet blot sige at vi har ikke haft problemer udover lidt småstøj?

I tirsdags var det så henholdsvis viceborgmester og borgmester i Lyngby-taarbæk som var ude i pressen og snakke om det åbne læserbrev. Men ingen nævnte noget som helst om fyringsforsøg. Hvorfor?

Jeg siger ikke at ovenstående er beviser på hverken det ene eller det andet. Jeg undrer mig bare over hvorfor at detaljerne ikke kommer frem.

Er jeg den eneste som gerne ville have detaljerne?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere