Avis: Google kan se frem til Vestager-bøde i milliardklassen og forbud mod tvungen Android

10. juli 2018 kl. 10:3616
Avis: Google kan se frem til Vestager-bøde i milliardklassen og forbud mod tvungen Android
Illustration: EU.
Google kan se frem til ny EU-bøde samt ordre om at stoppe konkurrencefordrejende aftaler med producenterne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google kan regne med at indkassere en EU-bøde i milliard-klassen for at blokere for konkurrenter på mobilmarkedet gennem Androids dominerende markedsposition.

Det skriver avisen Washington Post, der citerer kilder tæt på konkurrence-kommisær Margrethe Vestager.

Den kommende afgørelse fra hendes hånd kan også forventes at forbyde Google at indgå aftaler med enhedsproducenterne om, at kun Googles tjenester må benyttes på enheder med Android-styrersystemet.

Som et alternativ kan det være, at EU vil tvinge firmaet til at give forbrugerne en nemmere måde at skifte tjenester, såsom søgning, på deres telefoner og tablets

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken Google eller EU vil kommentere sagen over for avisen.

Nyhedsbureauet Reuters har tidligere rapporteret, at bødens størrelse skulle overstige de 18 milliarder kroner, som Google blev dømt i bøde sidste år.

Når afgørelsen falder, bliver det den anden af i alt tre EU-sager mod Google for monopoldannelse. Den tredje, der vedrører en anklage fra 2016 om, at Google blokerer rivaler i virksomhedens AdSense-søgemarkedsføring, vil formentlig trække ud til slutningen af året eller senere, skriver Reuters på baggrund af andre kilder. Google har siden stoppet denne praksis.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
13. juli 2018 kl. 18:41

Da Google købte Android var det 100 % open source, men over tid er mere og mere blevet LUKKET og låst sammen, helt som i IOS, ingen tredieparts apps har en let adgang til integration med Googles apps, og intet "huskes" fra tlf til tlf, for det vil Google ikke godtage som std indstillinger, fuldt ud som MS efter at man er logget ind med brugernavn og kode alligevel sætter deres præferencer som de "rigtige" til trods for at flere andre indstillinger huskes HELT FINT, helt i stil med Googles, og sikkert også Apples, måde at besværliggøre reinstall-reset-factory reset, og hvad det ellers hedder ! Alle vil have adgang til mest muligt for at kunne sælge reklame-pladser, men hvor meget reelt salg kommer der ud af dette salg, eller er det bare noget mere for kunderne at betale for når de går på indkøb ???

God weekend !

12
11. juli 2018 kl. 11:33

Problemet er "preinstall certain Google apps", hvilket bl.a. er Maps, Google+, YouTube, Hangouts, m.fl. - og da disse apps har konkurrenter på markedet, så mener EU at Google misbruger deres markedsdominerende position.

Det største problem er, at producenterne er nødt til at acceptere vilkårene for at få adgang til Google Play / Play Services.

I de tidlige Android-dage var det ikke en katastrofe, med efterhånden som Google har splittet mange basale funktioner væk fra kernen af Android og over i apps, der installeres og opdateres via Google Play (tænk Maps, GMail, Messages, Chrome, og YouTube), er det reelt en showstopper.

Der er vist ikke mange, der kunne finde på at købe en Android-telefon vel vidende, at man ikke kan få den "originale/tiltænkte" oplevelse med Googles services.

11
11. juli 2018 kl. 10:15

Problemet er "preinstall certain Google apps", hvilket bl.a. er Maps, Google+, YouTube, Hangouts, m.fl. - og da disse apps har konkurrenter på markedet, så mener EU at Google misbruger deres markedsdominerende position.

10
11. juli 2018 kl. 09:41

Da MS feks ikke ville tillade installation af konkurrende produkter ud af kassen.

Afaik det er ikke det google gør.

9
11. juli 2018 kl. 09:17

På den måde synes jeg det er lidt skudt ved siden af at idømme Google bøder for at forvride markedet.

Google stiller nogle få krav til telefonoperatørerne der ønsker at sælge telefoner med Android:

"Device manufacturers are required to preinstall certain Google apps, set Google as the default search provider, and ensure that the Search and Play Store icons are placed "at least on the panel immediately adjacent to the Default Home Screen,""

Der står ikke noget om at man ikke også må præinstallere andre apps. Og det med default search provider - ja, man kan jo bare ændre det, det forhindrer Google jo ikke. Og Play store ikonet? Jamen hvis man køber en Android telefon så er Play store jo nok et af de steder man hurtigt havner. Er det konkurrenceforvridende at ikonet placeres på et af panelerne som default?

Jeg synes det er flueknepperi af EU - især når man kigger på størrelsen af bøderne. Har vi forbrugere virkelig betalt så meget i overpris til Google fordi de sætter de begrænsninger? Havde en anden leverandør ikke bare gjort det samme? Jeg synes det er svært at vurdere og bødestørrelserne virker helt arbitrære.

8
11. juli 2018 kl. 09:11

Men Apple er jo en konkurrent. De bliver ikke holdt ude.

Et eller andet sted synes jeg både godt og skidt om de ideer der ligger til grund for disse søgsmål. Det er godt at der skabes et miljø med fri konkurrence, men det må også være bittert at blive så stor en succes at man idømmes bøder.

Det er vel lissom topskatten .. :-)

7
11. juli 2018 kl. 08:23

Er der nogen der ved hvorfor deres endnu mere lukket iphone ikke er blevet hevet i retten endnu?

Forskellen på Google og Apple er, at Google har en meget høj markedsandel på smart phones. Det har Apple ikke. Det er ikke ulovligt at holde konkurrenter ude fra éns produkter (heller ikke selvom man sælger dem til folk og de ikke er éns længere), men hvis man har en så stor markedsandel at man reelt kan holde konkurrenter helt ude af det samlede marked, så er det ulovligt.

6
11. juli 2018 kl. 08:01

Hver gang jeg læser om de her sager kan jeg ikke undgå et tænke "hvad med apple".

Er der nogen der ved hvorfor deres endnu mere lukket iphone ikke er blevet hevet i retten endnu?

4
10. juli 2018 kl. 15:52

Er der nogen der ved om den kæmpebøde fra sidste år overhovedet ser ud til at blive betalt?

3
10. juli 2018 kl. 13:48

Tania, det har du selvfølgelig ret i, og til mindre dumme tastefejl - som jeg også laver - er tip@version2.dk da også fint.

Men til fejl af denne størrelse er der vel en hvis pædagogisk effekt i at vise det offentligt ... eller måske skulle I læse korrektur på artiklerne, inden i trykker på 'Send' ;)

2
Journalist -
10. juli 2018 kl. 12:41
Journalist

Det gør hun da. Vi har rettet.

Man kan i øvrigt sende korrekturforslag til tip@version2.dk - så går det hurtigst.

Mvh Tania/V2