Avis: Facebook vil bygge kæmpe datacenter ved Odense

Ifølge Fyens Stiftstidende er Facebook entreprenører ved at forberede opførelsen af datacenter, der ifølge VVM-dokumenter er større end Luleå-anlægget i Nord­sverige

Facebook er på vej med en milliardinvestering i et nyt stort datacenter, der skal opføres i Odense, skriver Fyens Stiftstidende.

It-giganten vil ifølge avisen bygge tre store serverhaller og yderligere en række tekniske tilbygninger - i alt 184.000 kvadratmeter under tag i erhvervsområdet Tietgenbyen sydøst for Odense centrum.

Den amerikanske investering ventes at skabe 1200 job i forbindelse med byggeriet af anlægget, som et britisk entrepenørfirma skal stå for.

Efterfølgende kan datacentret både direkte og indirekte skabe tusindevis af varige job på og udenfor datacentret.

Det viser erfaringerne fra Luleå i Nordsverige, hvor Facebook driver et tilsvarende datacenter.

Anlægget i Odense er det blot tredje datacenter, Facebook vil opføre uden for USA.

Arealet på godt 500.000 kvadratmeter er på papiret købt af et firma med navnet Cassin Networks ApS, som betaler Odense Kommune 68 millioner kroner for grunden.

Men reelt er det Facebook, der står bag Cassin Networks Aps - og dermed bag opkøbet i Tietgenbyen.

Ingen kommentarer fra kommunen

Odense Kommune har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Udenrigsministeriets Invest in Denmark.

Ifølge avisens oplysninger har Invest In Denmark været inde over forhandlingerne med it-giganten fra Californien.

Men at det er Facebook, der er tale om, kan bekræftes sort på hvidt med en søgning i danske og udenlandske selskabsregistre, avisen har haft adgang til.

Registrene gør det muligt at følge virksomhedens tråde fra Odense til København og videre til Dublin og derfra til Facebooks hovedkvarter i Californien, USA.

Forberedelsen er i gang. I slutningen af sidste uge er hegn blevet sat op omkring området, som overvåges af sikkerhedsvagter, og det globale entreprenørfirma Mace, der skal bygge datacentret, er ved at rykke ind.

De officielle VVM-dokumenter afslører, det er hensigten at opføre et stort datacenter med tre serverhaller, administrationsbygning, nødstrømsgeneratorer og transformerstationer.

Facebook: Vi har ikke taget nogle endelig beslutning

Facebook bekræfter overfor DR at have interesse i grunden. Men it-giganten har ifølge Facebooks kommunikationsansvarlige i Norden, Peter Münster, ikke forpligtet sig til noget endnu.

'Vi har ikke truffet nogen endelig beslutning om at komme til Danmark. Det tager år at klargøre området til et nyt datacenter, og på grund af den lange optakt, evaluerer vi altid potentielle nye lokationer, når vi udvidelser vores globale infrastruktur. Ved at tænke fremad, kan vi agere hurtigt, når vi får brug for yderligere kapacitet. Men vi har ikke forpligtiget os til noget endnu,' skriver han i en sms til DR.

Hvad det koster at bygge datacentret, fremgår ikke af den dokumentation, Fyens Stifttidende er i besiddelse af.

Men i byen Luleå i Nord­sverige medførte alene opførelsen af én datahal, der åbnede i juni 2013, en investering på cirka 3,8 milliarder svenske kroner, hvor af 1,5 mia. kroner blev brugt i Sverige på blandt andet entreprenørarbejde, forsyninger, mekanisk og teknisk assistance og logistikydelser.

En anden stor del - godt to mia. svenske kroner - af denstore investering blev brugt på computere og netværk, som primært blev importeret til Luleå fra udlandet.

I Clonee vest for Dublin i Irland, hvor Facebook også opfører et datacenter, ventes investeringen at blive på 220 millioner dollars, altså lige knap 1,5 mia. kroner, beretter flere irske medier.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Cederberg

http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/indland/facebook-til-dr-n...

Iflg. avisen er der sat hegn op og der er sikkerhedsvagter derude. Så det er vist kommet lidt længere end facebook manden siger.

I øvrigt er det interessant at VVS redegørelsen forventer affald fra ca. 115 personer. Jeg har svært ved at se at det kan blive til mange yderligere arbejdspladser. Men det er da fantastisk hvis vi får et facebook datacenter i Danmark. Så mangler vi bare at både Google og Microsoft gør det samme.

Når så EU på et tidspunkt tager sig sammen og kræver at data om EU borgere skal opbevares på datacentre indenfor EU, skal administreres af EU borgere og ikke lovligt må overgives til ikke-EU borgere, så kan der kommer jobs til den tid.

 • 0
 • 1
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Når så EU på et tidspunkt tager sig sammen og kræver at data om EU borgere skal opbevares på datacentre indenfor EU, skal administreres af EU borgere og ikke lovligt må overgives til ikke-EU borgere, så kan der kommer jobs til den tid.

Ja, det er den positive udlægning - jeg føler trang til at udbryde: "Gad vide hvad vore politikere og embedsmænd har lovet Facebook til gengæld? Ingen begrænsende lovgivning vedr. data? Gnidningsfrit samarbejde med PET og FE?

Er der nogen grund til at tro, at Facebook ikke har stillet nogen betingelser - ud over hvad der er almindeligt i den slags situationer?

Michael Cederbergs udlægning er ønskescenariet - jeg frygter, at det i stedet kan blive endnu en pind i privatlivets ligkiste i Danmark.

Men jeg håber, at Michael får ret.

 • 2
 • 1
#4 Yoel Caspersen Blogger

Hvor mærkeligt det end må lyde for en københavner, der opfatter Fyn som et bump på vej ud til provinsen, dvs. Jylland, giver en placering i Tietgenbyen ved Odense rigtig god mening, hvis man skal bygge et stort datacenter.

Dels ligger Energinets transformerstation i Fraugde ca. 300 meter væk, og det samme gør motorvejen, hvor de store teleselskabers fiberkabler typisk ligger. Danmark er transit-land for internet mellem Skandinavien og det europæiske fastland, og vi har på alle måder en stabil infrastruktur - og Fyn ligger lige i midten af det hele. Desuden er grundpriserne langt lavere end i København.

Det kommer næppe til at give voldsomt mange jobs i Odense, men måske kan man på sigt bringe andre virksomheder til byen med et større potentiale for jobskabelse.

Lad os se hvor lang tid der går, før vores pamper af en borgmester (ham der syntes det var OK at bruge 300.000 kr. af skatteborgernes penge på sin private telefonregning i Tyrkiet) forsøger at tage æren for aftalen med Facebook :-)

 • 17
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Det lyder fornuftigt, Yoel Caspersen. Lad os håbe, at disse fordele har været nok til at beslutte at placere Facebook-centeret der. Og at de mange arbejdspladser, man håber på (også afsmittende på længere sigt), ikke ligger i baghovedet på politikerne, når der diskuteres regler for og grænser for overvågning og dataindsamling herhjemme.

http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE3407976/privatliv-paa-nettet-e...

 • 2
 • 1
#7 Finn Aarup Nielsen

Ja, det er den positive udlægning - jeg føler trang til at udbryde: "Gad vide hvad vore politikere og embedsmænd har lovet Facebook til gengæld? Ingen begrænsende lovgivning vedr. data? Gnidningsfrit samarbejde med PET og FE?

Er der nogen grund til at tro, at Facebook ikke har stillet nogen betingelser - ud over hvad der er almindeligt i den slags situationer?

For mig at se er der tale om at energiafgiftshullet som blev konstrueret til Apple i Foulum er hvad der tiltrækker Facebook til Odense og hvem det nu måtte være til Fredericia.

En norsk kilde skrev dette: "Danmark har valgt å legge seg på et lavt avgiftsnivå for kraftkrevende datasentre, med 0,5 øre pr. kilowattime (kWh). Til sammenligning ligger den norske avgiften på 12,39 øre pr. kWh." http://www.digi.no/artikler/danmark-vant-apple-med-norsk-vannkraft/215848

Ifølge samme medie tillægges norsk vandkraft først skat i Danmark.

Man må håbe at afgiftshullet og varmegenindvendingen er tænkt ordentligt igennem af myndighederne, og at de ikke dummer sig som de gjorde ved 60/40-solcelleordningen hvor hastelovgivning måtte indføres.

 • 6
 • 0
#8 Michael Cederberg

Ja, det er den positive udlægning - jeg føler trang til at udbryde: "Gad vide hvad vore politikere og embedsmænd har lovet Facebook til gengæld? Ingen begrænsende lovgivning vedr. data? Gnidningsfrit samarbejde med PET og FE?

Jeg tror Facebook godt ved at EU kan træde ind og stille krav. Det er ret ligegyldigt hvad begrænsninger den danske regering pålægger sig, hvis EU kommer bagefter. Mht. til PET og FE så gætter jeg på at Facebook helst så dem hen hvor pebberet gror. De er kun til besvær for facebook.

Er der nogen grund til at tro, at Facebook ikke har stillet nogen betingelser - ud over hvad der er almindeligt i den slags situationer?

Du bliver nok nødt til at acceptere at europæiske regeringer vil overvåge dig. De mener til er vigtigt nok til at de i dag har solgt helt ud til amerikanerne. Hvis man læser Snowdon papirerne så er det ret klart at europæiske regeringer tillader NSA at lytte med på kommunikation, uden at regeringerne får at vide hvad der lyttes efter. Dvs. man tillader at NSA kan lytte efter fx politiske og/eller industrielle hemmeligheder i Europa – til skade for Europa.

Det ved politikerne selvfølgeligt godt er problematisk. Men når de ikke selv har muligheden for at lytte efter alt det rigtigt slemme, så vurderer de at samarbejde med amerikanerne er det mindste onde. De er ganske simpelt bange for hvad der sker hvis man ikke gør det – centrale politikere ved fx bedre hvad der kommer tilbage fra amerikanerne og mener åbenbart det er nødvendigt med samarbejdet. Så glem alt om at internettet ikke er og vil blive overvåget.

Jeg så hellere at EU fik sin egen overvågningskapacitet. Jeg ville hellere have at dem der overvåger os er kontrolleret af de politikere som jeg kan stemme på. For som det er i dag, så skal vi alle regne med at hver eneste email vi sender, hver eneste URL vi tilgår, og hver eneste post vi laver på internettet ender i NSA’s datacentre. Og når først informationen ender der, så er der ingen grund til at den vil blive slettet de næste 100 år. Hvis den endte i et FE datacenter, så er der mere kontrol med hvad der sker. Og glem det med at PET og FE render om hjørnerne med politikerne. De ved godt hvad der foregår. PET og FE kan ikke operere i Danmark uden politikernes gode vilje.

Misundelse er en grim ting - når Kbh må se sig forbigået af først Apple og nu Facebook, og Googles danske udviklingsafdeling ligger i Aarhus...

Hvor ser du det henne? Som ærke-københavner med en smule provinsallergi ønsker jeg Århus, Viborg og Odense tillykke!

 • 0
 • 0
#9 Morten Borg

I øvrigt er det interessant at VVS redegørelsen forventer affald fra ca. 115 personer. Jeg har svært ved at se at det kan blive til mange yderligere arbejdspladser. Men det er da fantastisk hvis vi får et facebook datacenter i Danmark. Så mangler vi bare at både Google og Microsoft gør det samme.

Apple har officielt meldt ud at der kommer omkring 150 ansatte ved deres datacenter når det er opført - hvilket svarer til de 150 ansatte Facebook har ved deres datacenter i Sverige. Så det er nok det leje man må forvente med datacentre af den størrelse.

Men derudover er der masser af andre jobs under opførelsen. Allerede nu kan jeg se en del lokale entreprenører køre rundt og planere jorden ude ved Apple's grund som jeg regelmæssigt kommer forbi.

Og ja, specielt Amazon Web Service og Microsoft Azure ville nok fra et praktisk synspunkt være mere interessante for Danmark direkte, da placeringer i Danmark ville give lavere latency for de virksomheder (herunder mig selv) der bruger deres services.

 • 0
 • 0
#10 Morten Hansen

Hvor ser du det henne? Som ærke-københavner med en smule provinsallergi ønsker jeg Århus, Viborg og Odense tillykke!

Uden tilsyneladende særligt meget research, synes jeg bare at vedkommende der indleder denne debat, har et genkendeligt attitude, jf. vedkommendes geografiske placering (takket være FB), i stedet for at nikke anderkendende at DK får den slags virksomheder i landet (uden de måske umiddelbart bidrager særligt meget til statskassen). Beklager at min bemærkning måske at lidt dobbeltmoralsk, jf. mine fordomme om andres fordomme....

 • 0
 • 1
#13 Anne-Marie Krogsbøll

Michael Cederberg:

Jeg tror Facebook godt ved at EU kan træde ind og stille krav. Det er ret ligegyldigt hvad begrænsninger den danske regering pålægger sig, hvis EU kommer bagefter. Mht. til PET og FE så gætter jeg på at Facebook helst så dem hen hvor pebberet gror. De er kun til besvær for facebook.

Langt hen ad vejen har du ret - men ikke desto mindre tror jeg, at der stadig er ting, der afgøres af vore politikere - ikke nødvendigvis i folketingssalen, men så måske bag lukkede døre i ministerkontorerne. f. eks, hvor meget energi man lægge i at holde øje med, om facebook retter ind efter EU.

Og der kan jo nemt blive tale om en art symbiose: facebook for lov at samle vore data (måske i det skjulte) og får adgang til billig energi, som Finn Arup Nielsen nævner - mod at PET og FE måske får lov at kigge lidt med over skulderen?

Pind har for nylig givet udtryk for, at regeringen hellere vil ændre lovgivningen, så PET får lov at beholde de ulovlige registerdata, som de har glemt at slette, end man vil pålægge PET at slette dem (har desværre mistet kilden) . Måske ligesådan med Facebook? Måske synes Pind m.fl., at det vil være så ærgerligt at tvinge Facebook til at give afkald på opsamlingen af vores privatliv, at de finder et smuthul for at se igennem fingre - hvis regering og efterretningsvæsen kan få lov at kigge med?

Pind og regeringen er jo heller ikke helt fremmede overfor Facebooks tanker om at censurere, hvad man lægger ud på facebook - hvornår mon det at være system- samfunds- eller regeringskritisk begynder at blive opfattet som en form for "hatespeech"?

Du bliver nok nødt til at acceptere at europæiske regeringer vil overvåge dig.

Nope! Ikke uden at brokke mig!

 • 1
 • 0
#15 Palle Due Larsen
 • 0
 • 0
#16 Morten Borg

Det ser ud til at Frankrig napper Azure: https://techcrunch.com/2016/10/03/microsoft-expands-azure-datacenters-to...

Spændende, men Microsoft og Amazon er allerede i Holland og Tyskland. Jeg tror ikke Frankrig er interessant for nordeuropæiske kunder mht. latency.

Jeg har personligt selv valgt Amazons Frankfurt datacenter, da det ligger fornuftigt tæt på.

 • 2
 • 0
#17 Michael Cederberg

Og der kan jo nemt blive tale om en art symbiose: facebook for lov at samle vore data (måske i det skjulte) og får adgang til billig energi, som Finn Arup Nielsen nævner - mod at PET og FE måske får lov at kigge lidt med over skulderen?

Jeg er sikker på at man ikke kan handle på den måde. Hvis det kom ud af Facebook eller andre gjorde det, så ville kunderne flygte. Facebook, Apple, Google, Amazon, Microsoft, etc. vil kun gøre det her hvis de får en ordre om det. Amerikanske firmaer er kun med i den slags når juristerne har været inde over det. Det er simpelthen for dyrt for dem hvis det bliver opdaget. RSA Security LCC har prøvet hvad der sker i den slags situationer – kunder forsvinder fordi tilliden er væk.

I øvrigt så er det værd at lægge mærke til at PET eller FE mig bekendt ikke har et stort datacenter noget sted. Det gør det ret svært for dem at lagre store mængder data om os alle. NSA har derimod et gigantisk datacenter i Utah (og sikkert også mange andre steder).

Nope! Ikke uden at brokke mig!

Brok dig så meget du har lyst til. Folk vil have sikkerhed og det ved politikerne. Overvågning af internettet er en af metoderne og det er kommet for at blive.

Men tror nu mere det er for at tage tyren ved hornene og måske lave lokale datacentre, så man har muligheden for at sige til f.eks. EU at alle data om danskere ligger i EU (måske helt ned på nationalt plan).

Det vil være dejligt. Og når nu briterne smutter, så er der en chance for at man kan stole på landene i EU. Briternes loyalitet i efterretningssager har altid først og fremmest været mod USA og i anden række Canada, Australien og New Zealand. EU kom i tredje række.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere