Avis: Apple-ingeniører vil hellere sige op end at følge FBI’s ordrer

Blandt ingeniørerne på Apples hovedkvarter i Californien er man begyndt at drøfte, hvordan man vil agere, hvis FBI vinder den verserende retssag mod elektronikgiganten. Flere er angiveligt klar til at forlade deres job.

Skulle FBI vinde den meget omtalte retssag mod Apple, vil de stå overfor enorm stor modstand fra de ingeniører, der skal efterleve rettens ord.

Apple-medarbejdere er nemlig begyndt internt at diskutere, hvordan de vil gribe sagen an, hvis Apple taber retssagen, og dermed tvinges til at udvikle en software, der kan låse en afdød terrorists iPhone op.

Læs også: Apple frygter, at FBI-sag vil føre til overvågning gennem kamera og mikrofon

Det er New York Times, der har interviewet flere nuværende og tidligere Apple-medarbejdere, og avisen skriver, at op til flere medarbejdere hellere vil forlade deres højtlønnede og højt profilerede jobs, end at skulle underminere sikkerheden i den software, de selv har været med til at udvikle.

New York Times har angiveligt talt med ansatte inden for både softwareudvikling, sikkerhed og mobiludvikling.

Rebelsk kultur

Netop argumentet om at myndighedernes ønske underminerer Apples ret til fri tale, og tvinger de ansatte til at gøre ting mod deres vilje, er et af hovedargumenterne i Apples forsvar.

Apples advokater kalder det for en slags ‘værnepligt’.

»Sådan en ‘værnepligt’ er fundamentalt stødende for Apples centrale principper, og vil udgøre en alvorlig trussel mod Apple og dets ingeniørers selvstændighed,« lyder det således i det officielle forsvar ifølge New York Times.

Læs også: Apple-advokat om FBI-retssag: »Kode er en slags tale, og nu forsøger man at påtvinge os at tale.«

Det vidner om en anti-autoritær og nærmest rebelsk kultur blandt de ansatte i virksomheden, hvilket også bliver bekræftet af en tidligere ansat overfor avisen:

»Der hersker en selvstændig og rebelsk kultur. Hvis myndighederne forsøger at tvinge disse ingeniører til vidneudsagn eller handling, skal de have held og lykke,« siger Jean-Louis Gassée, tidligere ingeniører hos Apple, til New York Times.

Sympati for Apple

FBI møder i forvejen hård modstand fra store dele af elektronikbranchen i deres kamp for at få Apple til at udvikle en software, der kan give dem adgang til en iPhone, der tilhørte en nu afdød terrorist.

Læs også: FN: FBI-sejr i Apple-sagen kan være en ren foræring til totalitære regimer

Alt fra Microsoft over Facebook, Twitter og Google til Edward Snowden og FN har udtrykt skepsis for en FBI-sejr i sagen, og nu melder Apples egne folk altså også rent flag.

Skulle FBI vinde retssagen, og alle Apples ansatte, der kan udvikle den nye kode, siger op, vil det potentielt kunne underminere rettens ord, siger en tidligere føderal anklager.

»Hvis - og det er et stort hvis - enhver ingeniør hos Apple, som kan udarbejde koden, siger op, og hvis samtidig - endnu et stort hvis - Apple kan bevise til rettens tilfredshed, at det var tilfældet, så kan Apple ikke efterkomme dommen og ville derfor ikke skulle gøre det,« siger Joseph DeMarco til New York Times.

»Det ville være ligesom at spørge min gartner om at skrive koden.«

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bent Jensen

De kan sikkert bryde koden allede nu, og vil bare prøve at få rettesord ord for det, i en sag der ikke kan bliver bedre for dem. For at de må det, og meget mere.

Men næste versions af Appel kan "næsten" sikkert ikke brydes af nogen, selv ikke af Appel, og brick'es bare man hoster.

Måske noget med små tråde, konstant adgang til net, eller Ram med nøgle, som bare slettes hvis den bliver kold i de 4-5 sec det tager at giver den til en anden. Muligheder er mange, og helt sikkert noget jeg gerne vil være med til at lave, istedet for at angribe andre lande eller vores egne medborger for FE.

  • 1
  • 7
Jesper A. Christensen

Der skal ikke meget omskrivning til før Apple sikkert ikke synes det er så fedt:

Netop argumentet om at Apple ønske underminerer app-udgivernes ret til fri tale, og tvinger udgiverne til at gøre ting mod deres vilje, er et af hovedargumenterne i app-udgivernes forsvar."

  • 1
  • 2
Morten Jensen

Hvorfor kan retten ikke bare give FBI lov til at konfiskere dokumentationen / kildekoden, og så selv stå for udviklingen af exploits?

Det er da nemmere at få Apple til at spilde deres tid på at udvikle værktøjet, end selv at skulle udvikle et exploit. Samtidigt danner det præcedens for at man kan tvinge andre firmaer til at spilde deres tid på "statens sikkerhed".

Jeg kan godt se hvor FBI vil hen med det her.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere