Avanceret software skal hjælpe politi og PET med at forudsige bandeopgør og indbrud
10-15.000 brugere i politiet og hos PET vil fremover få adgang til avanceret data analytics, der kan forudsige, hvor og hvornår en bestemt kriminalitetsform må forventes at forekomme.
Det amerikanske overvågningsfirma Palantir Technologies skal levere en millionordre på både Rigspolitiets og Politiets Efterretningstjenestes nye ambitiøse efterretningsplatform. Af udbudsmaterialet fremgik det, at systemet skal kunne håndtere og gøre en lang række forskellige datakilder søgbare for efterforskere. Det gælder blandt andet oplysninger om ‘hændelser og kriminelle forhold’, dokumenthåndteringssystemer, sagsbehandlingssystemer, efterforskningsstøttesystemer samt oplysninger fra åbne kilder som f.eks. internettet. Kritikere mener, at Palantirs systemer typisk bruges til håndtering af oplysninger om store grupper af ikke-mistænkte borgere, altså masseovervågning. Rigspolitiet har ikke oplyst den eksakte pris, men har til Information skrevet, at den er inden for det interval på mellem 100 og 280 millioner kroner, som også fremgår af det offentlige udbud. Ifølge udbuddet forventes systemet at blive anvendt af ca. 10-15.000 brugere på tværs af Rigspolitiets Politiområde, politikredsene og PET. Kilde: Information mfl.Advanced analytics fra Palantir Technologies
Det fortæller Justitsministeriet i et svar til Carolina Magdalene Maier, der er medlem af Folketinget for Alternativet.
Ministeriet redegør i svaret for formålet med indkøb af efterretningsplatformen Palantir - et indkøb, som Version2 omtalte i slutningen af oktober.
Ministeriet understreger samtidig, at 'predictive policing' ikke kan erstatte eller overflødiggøre den politimæssige erfaring:
»Men det er en arbejdsmetode, der kan være med til at sikre, at politiets patruljer mv. anvendes mest effektivt med henblik på at kunne forebygge eller imødegå f.eks. personfarlig kriminalitet mere målrettet,« skriver ministeriet.
»Erfaringerne fra de lande, hvor man har implementeret 'predictive policing' i sin politistyrke, synes at vise, at denne arbejdsmetode kan give gode resultater bl.a. inden for indbrudskriminalitet,« lyder det.
Version2 har tidligere beskrevet, hvordan knap 500 borgere med en særlig algoritme i Chicago blev udpeget til at være disponeret for at begå voldskriminalitet.
Men i stedet for at blive anvendt til forebyggelse forværrede det bare problemet. Personer på listen blev oftere end andre anholdt, hvilket har rejst en mistanke om at i stedet for at målrette en forebyggende indsats med systemet, blev det anvendt til målrettet efterforskning.
It kan forudsige bandeopgør
Også ved bandekriminalitet kan en it-understøttet forebyggende indsats komme på tale, skriver Justitsministeriet:
»Et konfliktscenarie, som det vi i øjeblikket oplever i bandemiljøet i bl.a. hovedstadsområdet, hvor politiet ligger inde med store mængder af data og oplysninger fra forskellige datakilder, herunder offentligt tilgængelige, vil de muligheder for sammenstilling og analyse af de foreliggende data, som POL-INTEL understøtter, således kunne betyde, at politiet langt hurtigere end i dag vil kunne konstatere relevante sammenhænge og mønstre,« skriver ministeriet.
Hermed vil politiet kunne målrette efterforskningen og mere effektivt søge at afværge yderligere konfrontationer og angreb, lyder det.
Også når udlændinge skal overvåges eller der f.eks. afholdes topmøder eller er besøg fra statsoverhoveder kan det nye it-værktøj komme i anvendelse.
»Politiet har et stigende behov for at kunne understøtte f.eks. sikkerhedsopgaver i tilknytning til afviklingen af større begivenheder, imødegå uvarslede hændelser, udføre målrettet udlændingekontrol og sikre den offentlige orden på baggrund af målrettet brug af de data, som er til rådighed for politiet,« skriver ministeriet.
Anvendes også til samlet efterforskning af it-kriminalitet
Endelig er det nyttigt i forhold til en samlet efterforskning af phishing-angreb, mener man.
»I forbindelse med disse angreb vil der typisk være en lang række personer spredt over flere politikredse, som vil blive ramt. Den enkelte politikreds vil i disse situationer stå med en række anmeldelser fra personer, som har mistet penge, hvor politikredsen ikke kan se, at sagen er en del af et større landsdækkende og muligt internationalt angreb,« skriver man som motivation for at kunne sammenstille datakilder og søge på tværs af sager og politikredse.
Ifølge ministeriet er den overordnede ambition for projektet at gøre relevante datakilder så let tilgængelige som muligt for politiets medarbejdere 'under fuld overholdelse af de persondataretlige regler, sådan at den enkelte medarbejder populært sagt 'ved, hvad politiet ved',' skriver ministeriet.
Rigspolitiet har tidligere afvist over for Information, at indkøbet af Palantirs tjenester skulle medføre øget overvågning.
»Det er et analytisk værktøj – en infrastruktur, om man vil – til at analysere de data, som politiet allerede har indsamlet. Det styrker vores mulighed for at efterforske og se kriminalitetsmønstre, men det medfører ikke øget overvågning eller yderligere indsamling af data,« skrev vicepolitimester Ole Andersen til Information.
Avanceret it-indkøb er en reaktion på terrorangreb i København
Indkøbet af en analyseplatform er et led i gennemførelsen af anbefalinger efter terrorhændelserne i København i februar 2015 og den daværende regerings udspil 'Et stærkt værn mod terror', hvoraf det fremgår, at der skal etableres et koordineret og intensivt samarbejde på tværs af politiet og PET, bl.a. gennem en øget it- og analysekapacitet og tilvejebringelsen af en fælles analyseplatform, skriver Justitsministeriet.
Indkøbet er desuden en del af en politisk flerårsaftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i perioden 2016-2019, som fremhæver behovet for en fortsat modernisering og effektivisering af dansk politi, herunder gennem implementering af en analysebaseret politiindsats ('intelligence-led policing') på nye områder, f.eks. i form af analysebaseret patruljering.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.