Australske teleselskaber skal udlevere journalisters metadata uden at se en kendelse

Det kræver en kendelse for australske myndigheder at få udleveret journalisters metadata fra teleselskaber. Det skal hjælpe på kildebeskyttelsen – men teleselskaberne skal tage myndighedernes ord for, at kendelsen nu også eksisterer.

Australske teleselskaber kan ikke kræve at se en kendelse, når landets myndigheder kræver journalisters metadata udleveret.

Det skriver ZDNet.

Australien vedtog en ny lovgivning i marts måned, der kræver, at landets teleselskaber skal opbevare en række metadata i mindst to år, som en række myndigheder så kan få adgang til uden en kendelse.

For at sikre journalisters mulighed for at beskytte deres kilder blev det dog indført, at det kræver en speciel kendelse, hvis myndighederne vil have fingrene i netop journalisters metadata for at finde frem til kilden til et informationslæk eller lignende.

Læs også: Australske myndigheder misbruger terrorlovgivning til at overvåge kritiske journalister

Men teleselskaberne har altså ingen sikkerhed for, at kendelsen rent faktisk eksisterer, og en henvendelse om journalisters data kommer for teleselskaberne til at se ud som alle andre henvendelser fra myndigheder, der vil have data udleveret i henhold til den nye lovgivning.

Ifølge et dokument, som den australske statsadvokat har sendt til selskaberne, får de ikke kendelsen at se, og det understreges, at det er myndighedernes opgave – ikke teleselskabets – at vurdere, om de relevante data falder ind under den hjemmel, en eventuel kendelse giver.

I stedet skal intern kontrol og en ombudsmand sikre, at myndigheder nu også har kendelserne i orden, inden de kræver informationer udleveret fra teleselskaberne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

Vil nok, sløse lige så meget som de gør. Om alt kommer med, eller er rodet lidt sammen, kan jeg ikke sige. Men det er jo lidt svært, altid at få det rigtige med.

Men vel bare en understøttelse af at, telefonen ikke er din ven, når vi tænker på Privacy. Men forholdsvis ikke nemt at komme uden om. Brug ikke SIM kort på den den telefon du vil beskytte, men WIFI og SIP konto i udlandet, på en krypteret linje. Hvornår finder alle Danske Medie ud af , at de er overvåget på samme måde, det er bare ikke regler for dette. At få nogen til at fortælle anonym om noget, uden selv at have styr på sikkerheden, er efter frihedshelten og samvittigheds fangen Edward Snowden afsløringer noget sløseri, der burde give nogen hårde klask bag i, af en våd Søndags Berlingere fra sidste årtusinde.

Team Speake over en VPN forbindelse i udlandet, kunne også være en måde at tale sammen. Eller et helt almindelig brev, med selvklæbende luk ?

Vi er jo nok nød til snart, vis vi vil have lidt privat liv, at skifte til kun at bruge Mobilnet til Data, så at bruge SIP, samt køre alt pakket i en stærk krypteret tunnel..

Andre ?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere