Australske myndigheder undersøger Googles datahøst fra Android-telefoner

Illustration: PixieMe/Bigstock
Oracle beskylder i præsentation for australske myndigheder Google for at høste omkring én gigabyte data om måneden fra Android-brugere og at sende data om brugeres lokation, selv når placeringstjenesten er slået fra.

Google høster muligvis omkring en gigabyte data fra Android-telefoner månedligt, melder softwarevirksomheden Oracle, der har udarbejdet en præsentation om Googles datahøst, som den australske konkurrence- og forbrugervagthund ACCC nu vil undersøge nærmere.

Det skriver Reuters.

Ifølge Oracle sender Android-enheder detaljerede oplysninger om søgninger, og hvad brugeren kigger på. Derudover kan de sende brugerens præcise placering, selv hvis placeringstjenesten er slået fra, og der ikke er installeret nogen apps på eller sim-kort i enheden.

Oracle vurderer datamængden, som Google indhenter fra brugerne, til omkring en gigabyte om måneden, og det ender brugerne selv med at skulle betale for til teleudbyderne.

Læs også: Forbrugerrådet udvider klage over Googles logning: Den er slået til som standard

Google svarer i en udtalelse, at de får samtykke til deres dataindsamling fra brugerne.

»Enhver opkrævning for transmission af data over mobilforbindelsen, inklusive placeringsrelateret data, styres af brugerens abonnement. Typen og mængden af data, som en brugers enhed sender, afhænger af de produkter og tjenester, som de benytter, og i nogle tilfælde deres indstillinger,« lyder Googles udtalelse.

Nu undersøger de australske myndigheder, hvordan Google informerer deres kunder om dette.

»ACCC mødtes med Oracle og overvejer nu de oplysninger om Googles tjenester, som de gav os. Vi undersøger, hvor meget forbrugerne ved om brugen af placeringsdata, og arbejder tæt med privatlivskommissæren,« siger Geesche Jacobsen, talsmand for ACCC, ifølge Reuters.

Oracles præsentation er udarbejdet for de australske myndigheder i forbindelse med en undersøgelse af, hvordan de amerikanske virksomheder Facebook og Google påvirker reklamemarkedet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Jensen

"Nu undersøger de australske myndigheder, hvordan Google informerer deres kunder om dette."

I stedet for at handle om rimeligheden i at tracke og høste data om brugerne, så kommer det til at handle om GB og om hvorvidt google har informeret godt nok. Formentlig kan de dokumentere, at de har oplyst brugerne, og at det bare er os der ikke har læst brugerbetingelserne ordentligt. Måske, hvis det er helt vildt, får google påbud om at informere bedre, fx. med endnu en popup (som man er nød til at acceptere, for at få lov at bruge android!).

"Oracle's præsentation er udarbejdet for de australske myndigheder i forbindelse med en undersøgelse af, hvordan de amerikanske virksomheder Facebook og Google påvirker reklamemarkedet."

Yep! Googles nær-monopol på reklamemarkedet er et issue. Brugernes ret til ikke at blive overrvåget, not so much...

 • 4
 • 0
#2 Hans Nielsen

Yep! Googles nær-monopol på reklamemarkedet er et issue. Brugernes ret til ikke at blive overrvåget, not so much...

Nu er de 2 ting, samme side af sagen. Det er overvågningen som giver dem monopolet -> Bedste sted at bruge sine reklame kr.

Ligesom man må medgive dem, at deres søgemaskine er den bedst all round.. Helt uden sammenligning med andre. Det er svært at lovgive mod at være den bedste, hvis det er opnået gennem egenudviklet viden og dygtighed.

Denne søgemaskine som alle bruger,da den er gratis og den bedste. Laver vildt mange penge. Og det også helt lovligt.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Jensen

Nu er de 2 ting, samme side af sagen. Det er overvågningen som giver dem monopolet

Ja, google og facebook laver effektiv overvågning af brugerne, og derfor vil man gerne stikke en kæp i hjulet på dem. Men man er ikke interesseret i at det går ud over ens egne virksomheders mulighed for at gøre præcis det samme, så derfor snakker man om download af GB og information af brugeren, frem for at snakke om overvågning.

 • 0
 • 0
#4 Gert Agerholm

"Google svarer i en udtalelse, at de får samtykke til deres dataindsamling fra brugerne.

»Enhver opkrævning for transmission af data over mobilforbindelsen, inklusiv placeringsrelateret data, styres af brugerens abonnement. Typen og mængden af data, som en bruger apparat sender, afhænger af de produkter og tjenester, som de benytter, og i nogle tilfælde deres indstillinger,« lyder Google's udtalelse."

Dataindsamling har INTET med transmission over mobilforbindelse at gøre, med mindre vi taler om realtime dataoverførsel.

Det kræver ikke meget at en logning foregår lokalt og overføres så snart der er internetforbindelse, f.eks. når man kommer hjem og er på WiFi. Spørgsmålet har derfor INTET at gøre med om der bruges mobildata.

Det at Google svarer meget svævende om det de bliver spurgt om kan bekymre en. Har de noget at skjule? Vil de ikke indrømme? Satser de på at man ikke kan læse mellem linjerne?

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere