Australske myndigheder misbruger terrorlovgivning til at overvåge kritiske journalister

Det australske politi har overvåget en række regeringskritiske journalisters kommunikation uden dommerkendelser. Til formålet har myndighederne brugt en lovgivning, der bl.a. skal afsløre terrorisme.

13 journalisters telefonsamtaler, e-mails og færden på nettet er blevet overvåget af det australske føderale politi uden en dommerkendelse i løbet af de seneste 18 måneder. Det skriver den australske udgave af The Guardian ifølge Berlingske.

For at få adgang til journalisternes data har politiet benyttet sig af Telecommunications Interception and Surveillance Act. En lov, der har til formål at kunne afsløre terrorisme, organiseret kriminalitet samt pædofiliringe. Den gør det muligt at skaffe sig adgang til oplysninger om whistleblowere i myndighederne, der har lækket fortrolige informationer til journalister.

Men ifølge The Guardian så har otte ud af de 13 journalister skrevet kritiske artikler om den nuværende regerings asylpolitik. Der er altså næppe tale om de områder, som loven er sat i verden for at afdække.

Den australske premierminister Tony Abbott arbejder i øjeblikket på at få vedtaget en ny logningslovgivning, The Data Retention Bill. Den kræver, at tele- og internetselskaber gemmer alle data i to år, hvorefter en lang række myndigheder, som eksempelvis skattemyndighederne, kan få adgang til data om alle borgere uden en dommerkendelse.

Læs også: Wikipedia-stifter kritiserer Australien for planer om logningskrav

Den planlagte logningslovgivning fik tidligere på måneden Wikipedia-medstifteren Jimmy Wales til i skarpe vendinger at kritisere myndighederne. Han kaldte det blandt andet et brud på menneskerettighederne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jarnis Bertelsen

Australien er naturligvis et uland, så man kan på ingen måde bruge et austalsk misbrug til at genoverveje, om lignende love måske alligevel kunne/ville blive misbrugt i Danmark. Ligeledes er det langt vigtigere, at vi fanger terrorister, pædofile, whistleblowere og kannibaler, end at vi beskytter den frie presses kildehemmelighed. Vi bliver glade for det i længden...

/ironi (hvis nogen skulle være i tvivl)

  • 12
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere