Australske myndigheder misbruger terrorlovgivning til at overvåge kritiske journalister

25. marts 2015 kl. 16:073
Det australske politi har overvåget en række regeringskritiske journalisters kommunikation uden dommerkendelser. Til formålet har myndighederne brugt en lovgivning, der bl.a. skal afsløre terrorisme.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

13 journalisters telefonsamtaler, e-mails og færden på nettet er blevet overvåget af det australske føderale politi uden en dommerkendelse i løbet af de seneste 18 måneder. Det skriver den australske udgave af The Guardian ifølge Berlingske.

For at få adgang til journalisternes data har politiet benyttet sig af Telecommunications Interception and Surveillance Act. En lov, der har til formål at kunne afsløre terrorisme, organiseret kriminalitet samt pædofiliringe. Den gør det muligt at skaffe sig adgang til oplysninger om whistleblowere i myndighederne, der har lækket fortrolige informationer til journalister.

Men ifølge The Guardian så har otte ud af de 13 journalister skrevet kritiske artikler om den nuværende regerings asylpolitik. Der er altså næppe tale om de områder, som loven er sat i verden for at afdække.

Den australske premierminister Tony Abbott arbejder i øjeblikket på at få vedtaget en ny logningslovgivning, The Data Retention Bill. Den kræver, at tele- og internetselskaber gemmer alle data i to år, hvorefter en lang række myndigheder, som eksempelvis skattemyndighederne, kan få adgang til data om alle borgere uden en dommerkendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den planlagte logningslovgivning fik tidligere på måneden Wikipedia-medstifteren Jimmy Wales til i skarpe vendinger at kritisere myndighederne. Han kaldte det blandt andet et brud på menneskerettighederne.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. marts 2015 kl. 18:52

Australien er naturligvis et uland, så man kan på ingen måde bruge et austalsk misbrug til at genoverveje, om lignende love måske alligevel kunne/ville blive misbrugt i Danmark. Ligeledes er det langt vigtigere, at vi fanger terrorister, pædofile, whistleblowere og kannibaler, end at vi beskytter den frie presses kildehemmelighed. Vi bliver glade for det i længden...

/ironi (hvis nogen skulle være i tvivl)

3
26. marts 2015 kl. 14:52

Ja, det er så dejligt at leve i den frie verden.

Tænk sig hvis vi boede i en banan stat hvor alt bliver overvåget og der bliver slået hårdt ned på den mindst fejl.

2
26. marts 2015 kl. 07:18

Det er ikke misbrug - det er "Working as Intended/Designed" lige som "mobil-Skype's" forever present "feature" som ingen vil have, men får alligevel fordi - noget. Desværre er det ikke lige så nemt at afinstallere Christiansborg.