Australsk lovforslag: Udlever dit smartphone-password eller ryk fem år i fængsel

Illustration: BigStock
Det skal koste store bøder og fængselsstraf, hvis australske borgere ikke vil udlevere passwords og pinkoder til deres computer og smartphone. Det er essensen i nyt kontroversielt lovforslag

Den australske indenrigsminister, Peter Dutton, har fremlagt et lovforslag, der skal tvinge australske borgere til at udlevere passwords og pinkoder til deres computere og smartphones. Hvis man nægter at udlevere koderne, kan borgerne risikere høje bøder på op mod 250.000 kroner og fængsel i op til fem år.

Det skriver australske Daily Mail.

Hvis teknologivirksomheder nægter at hjælpe myndighederne med at bryde kryptering på en brugers enhed, kan virksomheden risikere bøder på op på 10 millioner australske dollars, hvilket svarer til omkring 46 millioner danske kroner.

Andre lande skal også kunne henvende sig til den australske anklagemyndighed og bede om adgang til en australsk computer, hvis ejeren er under mistanke for kriminalitet uden for Australien.

Australien har tidligere gjort sig bemærket ved sammen med blandt andet USA og Canada at bede virksomheder om at indlægge bagdøre i kryptere enheder for nemmere at kunne tilgå dem i kriminalsager.

Læs også: USA og fire andre regeringer: Der skal bagdøre i krypterede enheder

Massiv kritik

Lovforslaget har mødt stor modstand, og indtil videre er der indgivet 14.000 høringssvar til lovforslaget.

»Lovforslaget er et drakonisk måde at give myndighederne en uacceptabel overvågningsmagt på, der krænker australiernes borgerrettigheder. Det ser ud til, at borgere, som end ikke er mistænkt for at have begået en forbrydelse. kan risikere en bøde på op mod 50.000 dollars og op mod fem år fængsel for at nægte at udlevere et password til deres smartphone, computer eller andre elektroniske enheder,« siger senator David Leyonhjelm fra liberaldemokraterne til Daily Mail Australia.

Læs også: Fattede loddekolbe og fandt frem til remote-exploit i TDC's Homebox

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Bjarne Nielsen

Det er ikke kun Version2 der med "læs også" link peger på en sammenhæng med denne omgang ønsketænkning fra bagmændende bag Five Eyes: https://www.version2.dk/artikel/usa-fire-andre-regeringer-skal-bagdoere-....

Susan Landau bemærker i dette indlæg på Lawfare, at Australien er et land med ringe beskyttelse af borgernes rettigheder, og derfor et perfekt sted til at få flyttet hegnspælene. Og med det eksempel, så er vejen banet for lignende tiltag i andre lande.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere