Det australske parlament vedtog torsdag lovgivning, der tvinger teknologivirksomheder som Google, Facebook og Apple til at give politi adgang til krypteret data i tilfælde af en retskendelse.
Det skriver Reuters.
Med den nye lov kan virksomheder blive straffet med bøder på op til næsten 50 millioner kroner, hvis de vælger ikke at samarbejde ved at udlevere krypteret data kædet til mistænkte kriminelle aktiviteter, mens individer kan risikere fængselstid.
Målet med lovgivningen er ifølge den australske regering platforme, som kan benyttes til kriminelle aktiviteter og planlægning af terrorangreb.
Australien bliver et af de første lande til at påtvinge teknologivirksomheder brede adgangskrav til krypteret data, og loven er blevet kritiseret både for at svække privatlivet og sikkerheden.
Det er nemlig endnu ikke sikkert, hvordan loven vil fungere i realiteten. Hvis man introducerer en bagdør til dekryptering af end-to-end krypteret data, vil det svække sikkerheden generelt, påpeger kritikere.
»Enhver sårbarhed vil svække den eksisterende kryptering og påvirke den overordnede sikkerhed for uskyldige mennesker,« siger Dr Chris Culnane fra University of Melbourne til BBC.
Derfor rummer lovgivningen også et forbehold, der lyder, at virksomheder ikke kan tvinges til at introducere 'systemiske svagheder.' Det bliver først formelt en del af lovgivningen efter planlagte lovændringer.
Vedtagelsen blev blandt andet også mødt af kritik fra de store amerikanske teknologivirksomheder, der straks udtrykte deres bekymring gennem brancheforeningen Digital Industry Group Inc (DIGI). Den har blandt andet Apple, Google, Facebook, Amazon og Twitter som medlemmer.
»Lovgivningen er ude af tråd med overvågnings- og privatlivslovgivning i Europa og andre lande med store nationale sikkerhedsbekymringer,« skriver DIGI i en udtalelse.
»Flere kritiske problemer er stadig ikke blevet adresseret, mest alvorligt er udsigten til introdutionen af systemiske svagheder, der kan putte Australieres datasikkerhed i fare,« fortsætter udtalelsen.
Tidligere på året udsendte Apple en appel til den Australske Regering, i håb om at de trak forslaget tilbage.
»Der er en decideret risiko for at gøre kriminelles arbejde lettere og ikke sværere. Stadig stærkere – ikke svagere kryptering er den bedste måde at beskytte mod disse trusler,« skrev Apple blandt andet i deres appel.