Australien sidestiller digital valuta med helt almindelige penge

Det australske justitsministerium har nu skrevet digital valuta ind i lovgivningen. Det er dog uklart, hvilken lovmæssig betydning det kan have i sidste ende.

Australien vil lægge de samme lovkrav på digital valuta, som i forvejen findes på andre valutaer. Det skriver The Register.

Forslaget kommer fra Australiens justitsministerium, og meningen med det er at styrke 'Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act' (anti-hvidvasknings- og anti-terrorloven). Selv siger justitsminister Michael Keenan:

»Den alvorlige trussel om økonomisk kriminalitet udvikler sig konstant i takt med, at nye teknologier dukker op, og kriminelle finder måder at udnytte dem på. Disse tiltag sikrer, at der ikke er noget sted, de kriminelle kan skjule sig.«

Dog er det svært at gennemskue på nuværende tidspunkt, hvad disse lovkrav kommer til at betyde for kryptovaluta. I et udkast, hvor det er beskrevet som »en digital repræsentant for værdi«, står der følgende:

»(i) fungerer som et medium for udveksling, en handel af økonomisk værdi eller en regningsenhed; og (ii) er ikke uddelt af eller under statens autoritet; og (iii) kan erstattes med penge og kan bruges til at udveksle goder og services; og (iv) er generelt tilgængelig for medlemmer af offentligheden uden nogen restriktioner for dets brug.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Steen Ole Rasmussen

I 2013 udfoldede der sig en ægte diskussion om pengenes betydning for økonomien på de vordende Cand. politters site, altandetlige.dk: https://www.google.dk/search?source=hp&q=penge+steen+ole+altandetlige.dk...

Det, der karakteriserer den såkaldt økonomiske videnskabs forståelse for penge, går rent op i en tradition, hænger fast i en fortid, som nu er overhalet af virkeligheden, bl.a. af bitcointeknologien, som kun er et forstadie til den egentlige revolution, som blokchainteknologien åbner op for, med fremtidens world wide web of values, person to person transactions of real value: http://arbejdsforskning.dk/visartikel.asp?art=288

I 2013 figurerede bitcoins primært under betegnelsen "virtuelle penge", en betegnelse som var sat i verden med intention om at fraskrive den slags penge sin realitet.

Forståelsen for, hvor lidt realitet der ligger bag nationalbankernes og de kommercielle bankers penge, glimrer fortsat ved sit fravær inden for mainstreamøkonomernes udlægning af, hvad fænomenet penge er. Det faktum, som en del eksterne iagttagere har fået øje op for igen, ca. 77 år efter at den økonomiske videnskab med J.M.Keynes og Joseph A. Schumpeter i spidsen beskrev det forpligtende videnskabeligt, er, at penge for størstedelens vedkommende skabes på det fri marked som fordringer på og denomineret i nationalbankernes valuta.

Som Schumpeter skrev i sit værk "Das Wesen des Geldes" i 1930, så skaber bankerne fordringer på penge, der fungerer lige så godt som betalingsmiddel, som nationalbankpengene selv. Det er ikke med fordringer på penge som med fordringer på andre goder; man kan nemlig ikke ride på en fordring på en hest, men man kan godt betale med en fordring på en krone, faktisk lige så godt som med kronen selv, hvis fordringen er skabt regnskabsmæssigt af en bank, som fordring på sig selv, godskrevet en kunde med konto i banken.

Siden 1930 er de sidste rester af guld- og sølvfod afskaffet. Dvs. selv nationalbankpenge er ikke andet end fordringer på nationalbankpenge, penge, som til enhver tid kan erstattes med en ny fordring på penge, som ikke er andet end fordringer på fordringer.

Fortællingen om nationalbankpenge og det fri markeds skabelse af fordringer på sådanne, om bevaringen af sådanne penges betalingsevne, er selvfølgelig længere, historisk interessant i hele sin udstrækning. Men det er inden for de sidste ti år, at udviklingen har overhalet den etablerede økonomiske videnskabs tilgang til fænomenet, penge.

Princippet, som økonomerne følger konkret ved at referere til det principielle i det, går på, at penge ikke er noget værd i sig selv, hvorfor det kun er udbuddet af realøkonomisk værdi der ligger bag som realitet i relationen udbud/efterspørgsel, den mere eller mindre statiske relation i beregningen, dannelsen af markedsværdieerne på penge og alt andet.

Konkret, dvs. på mere forpligtende plan end det kun principielle, handler det dog om, at pengene selv er det egentlige gode, som den økonomiske rationalitet centrerer sig om. Pengene selv er det egentlige aktiv og den egentlige genstandsmæssighed for det økonomiske menneske, omdrejningspunktet i den økonomiske rationalitet.

Således har 8 mennesker i følge oxfam pt lige så stor købekraft, som den fattigste halvdel af verdens befolkning. Disse menneskers behov centrerer sig om købekraften for købekraftens skyld, hvorfor man må sige, at det pengene, fordringer på penge, der alene er genstand for det, som styrer hensigten med deres økonomiske aktivitet, den økonomiske rationalitets formålsmæssighed.

Det er altså ikke udbuddet af realøkonomiske varer og ydelser, der er kernen i den økonomiske rationalitet.

Realøkonomien, hvor udbuddet af varer og ydelser bliver til købekraft i sig selv, hvilket lader sig gøre via blockchainøkonomien, kan gøre pengeøkonomien overflødig.

Det er den revolution, som vi står over for. Med den kan de 8 rigeste individer vinke farvel til sine penge, for de er intet værd.

Blockchainteknologien mangler dog den juridiske dimension, dvs. den i juridisk forstand bindende kobling mellem individets ret til sin ejendom, registreringen af denne i netværket, hvor talværdierne opstår og går under som udstrakte ækvivalensværdier, nominelle udstrakte værdier tilskrevet og fraskrevet, krediteret debiteret de økonomiske agenter imellem via teknologien, på unik ufalcificerbar vis.

Det kan være at jeg drømmer. But I am not the only one!

 • 2
 • 0
#2 Torben Larsen

Kryptovaluta, bitcoin, digitale penge o.s.v., hvad er det egentlig for noget? Nu har jeg i årevis læst artikler, synspunkter og kommentarer om denne "nye" valuta, og alligevel har jeg ikke rigtig forstået en dyt. Jeg betragter ellers mig selv som rimelig veluddannet, analyserende og fornuftig. Hvordan kan det så være at jeg aldrig rigtig har forstået en dyt af det? Behøver man at forstå "det" for at anvende det? Er jeg den eneste der ikke forstår det? Eller? Jeg fornemmer at der er lidt "Uber" over emnet, altså på kant med loven, ukontrollabelt og bl.a. brugt af kriminelle. Er det bare det det drejer sig om?

 • 1
 • 2
#3 Jan Jacobsen

Forstår du det bagvedliggende system til dankort? det virker lige meget om du forstår det eller ej :)

Kort fortalt er bitcoin penge der konstant meget langsomt bliver skabt ved beregninger, når du handler for bitcoin, bliver bliver skrevet ind i blok, og miners vil tage alle overførsler det sidste minut og prøve at regne det ned og nærmest lave en hash, den/dem der først beregner det (det tager voldsom computer kræfter) for en brøkdel af en bitcoin, derved bliver de betalt for udgifterne til store computere og masser af strøm.

Og ja det er ikke noget skattevæsenet eller politi nemt kan følge med i, så en væsentlig del af brugen er mindre ærlig.

I Danmark er der ikke umiddelbart ret meget motivation for at bruge bitcoins, medmindre du frygter nationalbanken begynder at printe voldsomt eller andet får kronen til at falde voldsomt, i så fald kunne du investere i bitcoin, eller en hvilken som helst anden pengeform/værdi.

Jeg håber ikke bitcoin er en del af fremtiden, det er spild af strøm, og det er undergravende for samfundet at man ikke nemt kan tjekke om folk egentlig betaler deres skat og hvad deres indkomst er, og om de køber ulovlige ting. Der er dog 1 ting der er godt, hvis man bor i et diktatur der er meget undertrykkende, kan man nemmere skjule ting(viva le revolution!)

 • 0
 • 0
#4 Bo Zachariasen

Ja, hvad er det for noget, det der bitcoin? Først og fremmest ser det ud til at være noget der er kommet for at blive. En decentral digital valuta der ikke er afhængig af tillid til en 3. part som er sikret ved Proff of Work og kryptografi hvormed det er muligt at overføre værdi direkte mellem 2 eller flere parter uden mulighed for censur, indefrysning, spærring og til en hvis grad sporing, hvis man gør det rigtigt. Et system hvor man ikke skal ansøge om godkendelse til adgang eller brug, globalt opererende og som når innovationsfacen er overstået (det er kun lige begyndt) vil gøre det muligt at overføre værdi mellem mennesker eller maskiner til uhyre små omkostninger og som derfor vil æde finansbranchen, banker som internettet allerede stort set har ædt telefoni-, film-, musik-, bog-, post-, fax- og nyhedsbrancen i deres oprindelige form. 1: https://www.youtube.com/watch?v=Ur037LYsb8M&t 2: aantonop kanal. 3: Welcome to the Bitcoin Wiki, for all your Bitcoin information needs. 1,186 pages. Established April 14, 2010.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere