Australien: Forbrugere har ret til at omgå geoblokering

Retten til at omgå geoblokering skal indskrives i australsk lovgivning, foreslår kommission.

Det er ikke i orden, at australiere betaler mere for dårligere tjenester, end forbrugere i USA gør.

Det er budskabet i en rapport fra den australske Produktivitetskommission, der er nedsat af landets regering for blandt andet at reformere copyright-lovgivningen.

Læs også: Netflix-CEO: Vi er ligeglade med IP-grænseoverløbere

Australien bør ifølge rapporten gøre det til en borger-ret at omgå den type geoblokering, der gør, at for eksempel Netflix kan give forskelligt indhold til brugere, der sidder i Europa og USA. Strategien betyder, at australiere ifølge rapporten betaler mere for musik, film og bøger - det koster i Australien dobbelt så meget om måneden at streame Game of Thrones, som det gør i USA.

Netflix har fornylig optrappet kampen mod brugere, der med VPN-forbindelser eller lignende omgår geoblokeringen. Men der skal ikke lovmæssigt være noget i vejen med at omgå en geoblokering, fastslår regeringens arbejdsgruppe i Australien.

Læs også: Analyse: Netflix prøver alligevel at vinde kampen mod IP-grænseoverløbere

‘Den australske regering skal gøre det klart, at det ikke er et brud på australsk copyright-lov, at forbrugere omgår geoblokerings-teknologi,’ lyder det blandt andet i rapporten.

Med anbefalingerne kommer også et påbud til regering om at undgå enhver international forpligtelse, der udelukker, at geoblokeringer omgås.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jens Larsen

Grunden til blokeringen af VPN og geoblokering er copy-right lovgivningen. Så Netflex har ikke rettighedder til at sende dele af deres katalog til brugerne i Australien.

Hvis Australien ændre copy-right lovgivningen sådan Netflex har rettighedderne, vil Netflex nok fjerne geoblokeringen.

Hvordan og hvorledes denne lovændring skal se ud, det ved jeg ikke.

 • 0
 • 1
#4 Jens Holm

Risikoen er så at vi ender med laveste fællesnævner, i eksemplet NetFlix, så kunne konsekvensen ende med at blive at købte produktioner udefra vil være begrænset til dem, de har rettigheder til alle steder,. incl ulan bator, en 'spændende' udfordring for udbyder og rettighedshavere..

 • 1
 • 1
#5 Henrik Nielsen

Det er endnu ikke blevet indført i Australien — det er et forslag.

I EU blev loven/strategien "Digital Single Market Strategy" indført i 2015. Iht. strategien vil der løbende blive ændret på lovgivningen på hele området. Eksempelvis vil man simplificere copyrightlovgivningen, så man kan bruge, hvad man har købt i alle lande i EU på samme vilkår som i hjemlandet (eksempelvis Spotify tillader ikke streaming i mere end 14 dage i udlandet, når abonnementet er købt i Danmark).

Geo-blocking kommer der også nogle forslag med her i Q1-2 2016: Addressing unjustified geo-blocking will give more choice of products and services for consumers at lower prices. The Commission is planning to make legislative proposals in the first half of 2016 to end unjustified geo-blocking.

 • 3
 • 0
#6 Bent Jensen

Alt det med småt vi ikke må læse, før efter at den er godkendt ?

Det er nok en masse copyright, (software)patenter og anden beskyttelse vi også lige skal have med ?

Er det ikke et demokratisk problem at man ikke må få at vide hvad man endeligt takker ja til, før at man har sagt ja ?

Hvis ikke aftalen kan tåle dagens lys, så er det nok det bedste at takke nej.

 • 2
 • 0
#7 Ivo Santos

I følge det vi kalder EU så er demokrati en stor by i Rusland.

Man skulle jo næsten tro at TTIP er direkte bestilt af de store amerikanske selskaber og ikke meget andet.

I øvrigt var EU et demokrati så blev den endelige TTIP aftale sent til folkeafstemning i alle EU lande, men da EU ikke er et demokrati så skal den slags aftaler naturligvis debatteres og godkendes på en hemmelig måde, eller det er i hvert fald min forståelse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere