Aula-tests udløser ros fra brugerne: Overskueligt og mere simpelt end Skoleintra

Illustration: Kristian Balle Ravn
Det nye it-system til folkeskolernes intranet, Aula, er blevet testet på otte folkeskoler i Danmark og bliver kaldt overskueligt og hurtigere at bruge.

Efter sommerferien møder elever, forældre og lærere på landets folkeskoler en ny måde at kommunikere sammen på, når de skal til at bruge det nye it-system Aula som intranet i stedet for det gamle Skoleintra.

Aula er netop blevet testet af forældre og lærere på otte forskellige folkeskoler, og det modtager ros for at være mere overskueligt og have færre overflødige funktioner end forgængeren. Det skriver DR.

Læs også: Skole-it-systemet Aula åbner for de første lærere

Læs også: It-professor: »Forældre har ikke specielt behov for et nyt kæmpe skolesystem«

»Min arbejdsgang er blevet hurtigere, fordi man har fjernet rigtig mange overflødige funktioner, så det er blevet meget mere intuitivt, og man farer ikke lige så nemt vild som på Skoleintra,« siger Mikkel Buntzen, lærer på Mørkhøj Skole, til DR.

Også en forælder fra Mørkhøj Skole roser it-systemet for at være mere overskueligt.

Læs også: Ny LAMP-baseret platform skal afløse udskældte Skoleintra

Aula er ellers tidligere blevet kritiseret af regeringens stresspanel, som i januar anbefalede at lukke Skoleintra og aflyse det store it-projekt med Aula. Det afviste undervisningsminister Merete Riisager (LA) dog kort efter.

Læs også: Minister afviser at nedlægge Aula: Kontaktbogen skal ikke genindføres

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carl Hansen

Er der nogen der har stillet spørgsmålene: Hvem har adgang til data? Hvor længe bliver data opbevaret? Kan man få slettet data? Og specielt i Gladsaxe: Har kommunen adgang til data? Med andre ord, er der en bevisthed om at data kan misbruges? Eller har man endnu engang digitaliseret med hovedet under armen?

 • 5
 • 0
#2 Bjarne Nielsen

Hvor bliver data opbevaret? Bliver adgang til data logget? Gælder dette også "rådata", hvor de opbevares? Hvilke kontroller og opfølgning sker der på ovenstående logninger? Hvor tit? Af hvem? Hvilke regler er der for udlevering af data samt udtræk til at forskning og statistik? Hvilke faste udtræk er kørende? Til hvem? Føres der log over specielt udtræk?

 • 5
 • 0
#3 Carl Hansen

På siden https://aulainfo.dk/ kan man læse mere om AULA. Det er meget mere end et kommunikationsforum, bl.a. registrers komme/gå tide og fravær med årsag. Men sikkerheden er i top! Aula skal hostes af Amazon Web Services og data opbevares i et EU land. De bliver krypterede og nøglerne til krypteringen er gemt i Danmark under lås og slå og ingen uvedkommende – end ikke Amazon AWS – vil kunne læse de data, som er gemt i Aula https://aulainfo.dk/guide-til-foraeldre-og-elever/sikkerhed-i-aula/ Og endelig Gladsaxe har været deltager i udviklingsarbejdet https://aulainfo.dk/foraeldreogelever/gladsaxe-skole-inddrager-foraeldre... Det skal nok blive godt - NOT

 • 3
 • 0
#4 Bjarne Nielsen

De bliver krypterede og nøglerne til krypteringen er gemt i Danmark under lås og slå ...

Medmindre at der er tale om en stor anonym blob, og Irland kun bruges som et stort filsystem til den ene fil, så er det ikke noget, der beroliger mig. Måske ikke engang da, men det bliver en anden diskussion.

Finere granularitet åbner for en myriade af angreb fordi at der lækkes information, som over tid akkumulerer til at finere og finere billede. F.eks. igennem trafikanalyse.

Jeg har set forskningsartikler, som kredser om, at man ikke både kan have mulighed for at lave forspørgsler på krypterede data og samtidig bevare semantisk sikkerhed. Det er teknisk, men sikkerhedsgarantier har det med at smulre, når man ikke længere har semantisk sikkerhed, og derfor skal man helt konkret passe på, når ordet "krypteret" og "database" står for tæt på hinanden - det er stort set enten eller, ikke både og.

Kryptering er ikke magisk fe-støv. Der er noget skrøbeligt skidt, som er meget følsomt overfor at alle forudsætninger er overholdt.

 • 4
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Dagens artikel i Computerworld tyder på, at du har ret i den bekymring vedr. kryptering, Bjarne Nielsen: https://www.computerworld.dk/art/246870/forskere-advarer-om-faa-aar-vil-...​ (kræver abonnement - så jeg har ikke læst den hele).

Så hvad vil det offentlige gøre med alle vore private (sundheds)data, som de har stjålet, om få år, hvor de ikke mere kan sikre krypteringen? Må vi få et svar fra de ansvarlige, som netop i disse dage i følge pressemeddelelse netop har underskrevet "Digitaliseringspagt" - som vel snarere burde hedde "Digitaliseringssammensværgelse"? Føler de sig ikke ansvarlige for at sikre vore data mere end et par år frem i tiden?

Vi må kunne forlange en forklaring. Er de ikke klare over dette, eller ignorerer de det bevidst, fordi det kunne gå ud over de store planer, hvis man skal se realistisk på fremtiden?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere