Udrulningen af den nye skoleplatform Aula er i gang, men den nye it-platform kritiseres nu for at tage børns data som gidsel.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Kritikken skyldes, at forældrene skal give samtykke til, at Aula »indsamler følsomme personoplysninger, som kan være informationer om helbred eller religion i relation til for eksempel kost og særlige behov«, som det allerførste, når de opretter sig i platformen.
Der er nemlig tale om et tilbud, som forældrene reelt ikke kan afslå, hvis de vil vide, hvad der foregår på skolen, og hvilke lektier børnene har for.
Det mener Sandra Gram-Hansen, der er ph.d. og adjunkt ved institut for kommunikation og psykologi på Aalborg Universitet og formand for skolebestyrelsen på Vester Hassing Skole i Nordjylland.
»Som forælder mener jeg ikke, det er i orden. De oplysninger om kost, sundhed og religion, der sigtes til, har skolen sandsynligvis også fået før, så det er måske ikke i sig selv banebrydende,« siger hun til Kristeligt Dagblad og tilføjer:
»Men det er problematisk, at man som forælder bliver tvunget til at give sit samtykke for overhovedet at kunne komme på Aula. Børnenes data bliver taget som gidsel.«
»Det sikreste sted«
Hos it-virksomheden Kombit afviser chefkonsulent Jakob Volmer, at der skulle være grund til bekymring.
»Jeg forstår godt, at informationen om, at der indsamles følsomme oplysninger, kan skabe frygt, men Aula er det sikreste sted, man kan opbevare sådanne oplysninger,« siger han til Kristeligt Dagblad.
Han bekræfter, at der er købt plads til lagring af data hos den multinationale Amazon-koncern. Men alle data er krypteret, så intet kan tilgås af Amazon, understreger han.