Aula gik ned efter Corona-udmelding: »Forældre må vente lidt endnu«

12. marts 2020 kl. 09:1414
Aula gik ned efter Corona-udmelding: »Forældre må vente lidt endnu«
Illustration: Kombit.
Forældre til skolebørn overvælder trafikken på Aula, hvorfor platformen oplever problemer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden det i går kom frem, at danske skoler, universiteter og efterskoler lukkes ned de næste 14 dage, oplever platformen Aula store problemer med systemet.

Det skriver DR

Mens folk ude i den virkelige verden hamstrer varer fra danske butikker, er det på Aulas servere trafikken, som bliver hamstret af danske forældre. Og den 'store interesse' for at tilgå og bruge Aula i disse timer volder problemer med systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aula arbejder for at få problemet fikset og opfordrer forældre til at vente med at logge på.

Skoleansatte skal nemlig selv i disse timer bruge Aula til at koordinere indsatsen for de næste dage og uger, hvorfor forældrene må vente med at tilgå tjenesten.

»Forældrene kan godt gå ind op ad formiddagen, men de må godt vente lidt endnu,« siger Claus Hjortdal, formand for skolelederforeningen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
13. marts 2020 kl. 13:31

Måske de benytter tidsbestemt skalering i stedet for at måle på belastning? Og så er der garanteret også (læs: forhåbentligt) et loft på antallet af instanser, så uanset hvad var skidtet nok røget i hegnet. ;D

12
13. marts 2020 kl. 11:23

opskalering koster penge .....

Ja? - og som jeg skrev: "så det ikke vil koste meget, at lade skyen autoskalere ressourcer, når der kortvarigt er behov for det.."

Og iflg. anden kommentar har de normalt 100 instanser kørende - og men de havde "tilfældigvis" kun 10 kørende da det blev udmeldt? og ingen autoskalering? (for ellers tænder aws jo bare for flere servere når loadet øges, hvilket det lyder som om de jo ellers anvender, når de har 100 kørende normalt).

Jeg tænker også der er nogen der har glemt at teste deres procedurer (og automatikken) ordentligt.

11
13. marts 2020 kl. 05:53

Portaler som fx Aula kunne måske skrives, så de brugte HW mere effektivt?

-sarcasmoff

Jeg har ventet 24 år på at danskere opdager hvordan, men foreløbig er det kun et 37 år gammelt trick: agregering, der bruges (i fx Varnish). Nå, det bliver (måske) efter 3. bølge ...

9
12. marts 2020 kl. 20:30

Nu var det her jo ikke en incident. De rigtige myndigheder vidste, at skolerne ville blive lukket ned i god nok tid.

Man kunne nok godt have forudset, at der ville blive 'run' på Aula. Man kunne nok godt have forudset, at der burde være allokeret flere ressourcer. Man kunne nok godt have forudset, at løsningen skulle kunne skallere. ...

Det bunder nok i, at man ikke havde de rigtige procedurere, ansvarsfordeling etc. etc. Sådan noget kedeligt IT organisatorisk noget , som ikke giver priser når, der uddeles offentlige innovations priser.

Man har også haft en fokusering på C og i mindre grad I og meget lidt på A delen når det kommer til IT sikkerhed,

// Jesper

7
12. marts 2020 kl. 16:47
6
12. marts 2020 kl. 13:06

Det er ikke rimeligt, at et system som AULA skal kunne tåle en panikbelastning som den foreliggende.
Det er derimod et helt naturligt designkrav, at der findes en "panikknap", som bruges til at nedsætte antallet af logons - nøjagtigt som Skat i forbindelse med slutopgørelsen.

Det ved jeg ikke om jeg er enig i fordi jeg ikke kender tallene for hvor stor 'panikbelastningen' var i denne situation. Udenrigsministeriets webside gik også ned og det er trods alt bare en tekst side. Den køre noget sitecore CMS på en windows server. Gennemgående er der efter min mening bare alt for mange problemer med offentlige danske websider.

5
12. marts 2020 kl. 13:05

Det er ikke rimeligt, at et system som AULA skal kunne tåle en panikbelastning som den foreliggende.
Det er derimod et helt naturligt designkrav, at der findes en "panikknap", som bruges til at nedsætte antallet af logons - nøjagtigt som Skat i forbindelse med slutopgørelsen.

Der er jeg faktisk uenig. Såvidt jeg ved så kører Aula faktisk i skyen - som netop er designet til at gøre det rigtig nemt (som i rigtig nemt!) at autoskalere når der er behov.. så det ikke vil koste meget, at lade skyen autoskalere ressourcer, når der kortvarigt er behov for det.. Hvis bare man havde designet sin software rigtigt og testede at koden rent faktisk virkede efter hensigten, når trafikmængderne steg.

Så når man nu netop hoster i skyen, så er det rimelig sørgeligt man har glemt at teste skaleringen :(

4
12. marts 2020 kl. 11:58

Det er ikke rimeligt, at et system som AULA skal kunne tåle en panikbelastning som den foreliggende. Det er derimod et helt naturligt designkrav, at der findes en "panikknap", som bruges til at nedsætte antallet af logons - nøjagtigt som Skat i forbindelse med slutopgørelsen.

Argumentet om, at dette er en ny situation holder ikke. Jeg kan let forestille mig andre paniksituationer omkring en skole eller en kommune, ganske vist ikke landsdækkende, men aligevel.

ETHVERT udbredt it-system til kommunikation, herunder avisernes og tv's hjemmesider, for slet ikke at nævne Politi og Beredskab, skal NATURLIGVIS kunne håndtere enhver paniksituation - det kan være nødvendigt med kvote-logon som for Skat.

Det er bare endnu et eksempel på manglende rettidig omhu.

1
12. marts 2020 kl. 09:42

Jeg ved ikke om det kun er mig, men når man udvikler centrale services som Aula, Eboks, politi.dk og meget andet, bliver disse services så overhoved stress testet i forbindelse med f.eks. Krisesituationer hvor trafikken øges X gange over hvad "normalt" er?

Jeg forstår ikke hvordan disse applikationer kan gå ned grundet øget trafik hvermindre vi snakker et X Tbp/s angreb.

Er applikationen så dårligt skruget sammen at den fysisk ikke kan følge med, har de servere der hoster applikationen for få resourcer, er miljøet for dårligt, f.eks. En VM med 1 CPU og 1024 MB RAM?