Ateas administrende direktør sigtet i bestikkelsessagen

15. juni 2015 kl. 08:406
Ateas administrende direktør sigtet i bestikkelsessagen
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Den administrerende direktør for Atea i Danmark har offentliggjort, at også han er blandt de sigtede. Et sponsorat til en travbane har nu også trukket Atea-udspringervirksomhed og -konkurrent 3A-it ind i sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De kulørte detaljer vælter frem i takt med, at danmarkshistoriens største bestikkelsessag bliver rullet ud i offentligheden. Lørdag offentliggjorde Ateas administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, således at også han var blandt de i alt 13 sigtede i sagen.

Det skriver DR.

Morten Feldings sigtelse går dog udelukkende på, at han som direktør greb for sent ind over for den mistænkte bestikkelse, indskærpes det i pressemeddelelsen. Han trådte til som direktør i februar 2014, og da han i efteråret 2014 blev opmærksom på en Dubai-rejse, der stred imod virksomhedens politik, skal han have grebet ind og sendt en skriftligt advarsel til en ledende medarbejder, der ikke længere er ansat hos Atea.

»Jeg gjorde mig på det tidspunkt ikke begreb om omfanget. Jeg handlede ud fra en overbevisning om, at jeg ryddede op og satte ind over for dårlig praksis, som omhandlede tidligere medarbejdere, der ikke er her længere. Og en stopper blev der sat. Det har faktisk været medvirkende til, at sagen nu er endt, som den er,« siger Morten Felding til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Felding blev anholdt og sigtet sammen med 12 andre i en sag, hvor medarbejdere i to it-virksomheder, Region Sjællands it-afdeling og en enkelt ansat i Rigspolitiet er mistænkt for bestikkelse for op mod en million kroner i form af rejser og hotel-ophold.

Samtidig er der via sigtelsen fremkommet detaljer om et sponsorat af en travbane i Nykøbing Falster, som Atea skal have givet på foranledning af en af Regions Sjællands it-medarbejdere og vedkommendes forkærlighed for travsport.

Siden 2003 har Atea årligt sponsoreret travbanen med 100.000 kroner, men valgte kort inden, bestikkelsessagen begyndte at rulle i medierne, at trække sponsoratet tilbage. Det skete angiveligt, fordi Morten Felding blev opmærksom på, at det mistænkelige sponsorat eksisterede.

Efterfølgende skal rivalen 3A-it have tilbudt at overtage sponsoratet, mod at firmaet fik indsigt i detaljer i tilbudsmaterialet fra konkurrenten Atea i et 500 millioner kroner stort udbud, som begge virksomheder deltog i.

Et udbud, som 3A-it kortvarigt var vinder af, men som blev annulleret bare fire dage inden, anholdelserne fandt sted, på grund af uhensigtsmæssigheder, som gjorde, ‘at udbudsmaterialet kunne fremstå uigennemsigtigt’.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. juni 2015 kl. 10:29

Så ville det jo være ham der anmeldte de ulovlige forhold og ikke Regionen.

At han ikke var klar over omfanget, viser jo igen at han mere prøvet at fjerne beviser, og stoppe skaden. End finde ud af om der var mere snavset undertøj.

Så han har ikke passet sit job, om han har handlet ulovligt ved ikke at politianmelde, må en retssag vise. Men hvis ATEA stadig har fuld tillid til en mand som prøvet at skjule bestikkelser sager, så kan vi som samfund ikke have tillid til ATEA, og må udelukke dem fra alle bud til der er ryddet op, og retssagen er færdig. Men minimum 5 år karensperiode, til alle impliceret firma, som en "straf" for forbrydelse mod samfundet, vil være på sin plads. Hvis de gik konkurs på det, så fint for mig, hvis man kun kan leve ved at snyde og bedrage er det fint man ikke lever. De firma som er blevet snydt, og som har overholdt samfundets spilleregler, kan med god grund føle sig snydt, samt have en god sag.

Det undre mig også at der kun er 2 firma som byder på denne sag, hvor der er bestikkelse fra begge. ATEA viste at deres konkurrent, som var starte af personer fra ATEA, ikke fulgte reglerne, da de var bange for at deres bud blev sivet til konkuranten. Så når personer bare ikke arbejder ved dem mere, så har de ikke ansvaret for ulovligheder ?

Hvor er de andre firma som byder ind, eller viste de allerede at det var aftalt i porten, hvem der skulle have ordren, så de ville ikke bruge energi på at lave et tilbud ?

Der må snart komme en regel om kædeansvar, hvor et firma der ikke vil anmelde snyd, bedrag og tyveri, kan gøres erstatnings ansvarligt hvis denne person laver det samme efterfølgende i et andet firma.

1
15. juni 2015 kl. 10:02

"da han i efteråret 2014 blev opmærksom på en Dubai-rejse, der stred imod virksomheden politik, skal han have grebet ind .."

For et par dage siden gav direktøren udtryk for, at der også kunne være Dubai-rejser med fagligt formål. Der håber jeg stadig, at der er nogen med mere kendskab og bedre fantasi end mig, der kan kaste lys over, hvilke Dubai-rejser med fagligt formål, der kan være tale om, hvor man kunne forestille sig, at ATEA LOVLIGT betalte for regionens embedsmænd?

3
15. juni 2015 kl. 15:35

Det er mod Skat's forventnng ved domsagørelse påvist at stedet ikke er afgørende men indholdet af det faglige. Golfrejser er altså klart skattepligtige. Husk lige de 5 skattedirektører på Afrika safari, der mærkeligt nok også slap for yderligere tiltale. Vi har at gøre med et område hvor ministre herunder statsministre har meget vide rammer og private næsten ingen tolerance har.