Ateas administrende direktør sigtet i bestikkelsessagen
De kulørte detaljer vælter frem i takt med, at danmarkshistoriens største bestikkelsessag bliver rullet ud i offentligheden. Lørdag offentliggjorde Ateas administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, således at også han var blandt de i alt 13 sigtede i sagen.
Morten Feldings sigtelse går dog udelukkende på, at han som direktør greb for sent ind over for den mistænkte bestikkelse, indskærpes det i pressemeddelelsen. Han trådte til som direktør i februar 2014, og da han i efteråret 2014 blev opmærksom på en Dubai-rejse, der stred imod virksomhedens politik, skal han have grebet ind og sendt en skriftligt advarsel til en ledende medarbejder, der ikke længere er ansat hos Atea.
»Jeg gjorde mig på det tidspunkt ikke begreb om omfanget. Jeg handlede ud fra en overbevisning om, at jeg ryddede op og satte ind over for dårlig praksis, som omhandlede tidligere medarbejdere, der ikke er her længere. Og en stopper blev der sat. Det har faktisk været medvirkende til, at sagen nu er endt, som den er,« siger Morten Felding til DR.
Morten Felding blev anholdt og sigtet sammen med 12 andre i en sag, hvor medarbejdere i to it-virksomheder, Region Sjællands it-afdeling og en enkelt ansat i Rigspolitiet er mistænkt for bestikkelse for op mod en million kroner i form af rejser og hotel-ophold.
Samtidig er der via sigtelsen fremkommet detaljer om et sponsorat af en travbane i Nykøbing Falster, som Atea skal have givet på foranledning af en af Regions Sjællands it-medarbejdere og vedkommendes forkærlighed for travsport.
Siden 2003 har Atea årligt sponsoreret travbanen med 100.000 kroner, men valgte kort inden, bestikkelsessagen begyndte at rulle i medierne, at trække sponsoratet tilbage. Det skete angiveligt, fordi Morten Felding blev opmærksom på, at det mistænkelige sponsorat eksisterede.
Efterfølgende skal rivalen 3A-it have tilbudt at overtage sponsoratet, mod at firmaet fik indsigt i detaljer i tilbudsmaterialet fra konkurrenten Atea i et 500 millioner kroner stort udbud, som begge virksomheder deltog i.
Et udbud, som 3A-it kortvarigt var vinder af, men som blev annulleret bare fire dage inden, anholdelserne fandt sted, på grund af uhensigtsmæssigheder, som gjorde, ‘at udbudsmaterialet kunne fremstå uigennemsigtigt’.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.