Atea: iPhone-pris på 10.000 kr. er ikke vores skyld

Når firmaer tilbyder ansatte at shoppe multimedie-grej for at udnytte multimedieskatten, er det kun til låns. Og der er mange ekstra omkostninger, som firmaet skal have dækket, forklarer Atea.

Scorer en leverandør som Atea kassen på, at det nu er tilladt for firmaerne at kaste alskens ekstra computergrej efter medarbejderne?

Det spekulerer Version2-blogger Peter Nørregaard i på sin blog, for efter hans mening er det nogle pebrede priser og vilkår, man nu kan få tilbudt såkaldte multimediegoder til, hvis ens firma har skudt sådan en ordning i gang.

Han nævner et eksempel med en iPhone 3GS 32 gigabyte, der brutto koster over 10.000 kroner gennem en multimedie-shopping-ordning - og så er telefonen oven i købet kun til låns. Hvad nettoprisen for medarbejderen bliver, afhænger af hvor meget vedkommende tjener.

Prisen, de ansatte skal betale, fastsætter firmaet helt selv, lyder det fra Peter Trans, direktør i Atea, som hjælper mange firmaer med sådan en ordning. Og den samlede pris før skattefordelen afspejler, at den skal dække en række omkostninger, som ikke løber på, hvis man i stedet drøner ned i Fona og køber udstyr kontant.

»Et firma kan lave aftalen med medarbejderne, som man vil. I teorien kan man vælge at sætte priserne højt og tjene på det, eller sætte dem lavt som et personalegode. Men næsten alle vælger en neutral pris, der dækker omkostningerne,« siger direktøren.

Han understreger, at Atea ikke sælger udstyr til private, men kun direkte til firmaer, som derefter kan stille grejet til rådighed for medarbejdere.

Spring fra aftalen uden risiko

Da udstyret stadig er firmaets ejendom i de to år, en aftale typisk løber, står firmaet med udgifter til blandt andet forsikring, support og finansiering af indkøbet. Det skal alt sammen lægges oven i indkøbsprisen.

»En medarbejder er heller ikke tvunget til at overtage udstyret. Man kan springe fra efter ti måneder, modsat hvis man købte det i Fona, eller medarbejderen kan skifte job. Den risiko skal en virksomhed også dække,« forklarer Peter Trans.

Når de to år er gået, hvor medarbejderen med en lønnedgang har betalt for udstyret, med hjælp fra skattefordelen, er det muligt at købe udstyret fri. Men det skal ske til markedspris, for ellers springer skattevæsenet ind og vil beskatte handlen.

Omkostningen ved at købe for eksempel en computer fri er dog ikke høj efter to år, vurderer Peter Trans, der har som tommelfingerregel, at det vil koste samme beløb, som der i løbet af aftalen er betalt pr. måned.

Hvis en medarbejder 'lejer' en Macbook Air gennem firmaets shoppe-ordning til 600 kroner om måneden før skat i 24 måneder, vil det altså kun koste omkring 600 kroner at købe den fri bagefter.

At der ikke bliver meldt klart ud, hvad det vil koste at købe udstyret frit, er der en grund til, siger Atea-direktøren.

»Et firma må ikke sige nu, hvad den samlede pris bliver, hvis medarbejderen vil købe udstyret frit efter to år. For så er det en salgsaftale, og det må et firma ikke,« forklarer han.

Drop den kedelige computer

Hos Atea har man mærket en stor interesse fra firmaer, der gerne vil tilbyde medarbejderne at få ekstra it-grej med hjem, når nu man alligevel skal betale multimedieskat. Også hos Atea selv er sådan en aftale kommet i stand. Det er den positive side af multimedieskatten, for alle i firmaet kommer til at betale den, altså blive beskattet af 3.000 kroner ekstra om året.

»Vi har sagt: Sådan er det at være ansat i vores virksomhed. Du skal betale skat af de 3.000 kroner, og det er bare ærgerligt. Det er bagsiden af, at skatten lettes med 7,5 procent i toppen,« siger han.

Omvendt får medarbejderne nogle nye muligheder.

»I stedet for en kedelig bærbar, kan man vælge at få en Macbook Air,« forklarer direktøren.

Skal han selv have nogle multimediegoder gennem den ordning?

»Det kan jeg love dig for!«

Læs Peter Nørregaards blogindlæg via fanebladet 'eksterne links'.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Dam

Når de to år er gået, hvor medarbejderen med en lønnedgang har betalt for udstyret

Husk lige at indregn f.eks. arbejdsgiver betalt pension af denne nedgang. Typisk er denne pension en procentsats af bruttolønnen. Går bruttolønnen ned, får man mindre pension; som derved er en skjult omkostning for den enkelte medarbejder, som i den sidste ende kan gå hen og blive dyr.

 • 0
 • 0
#2 Lars Hansen

Jeg har afleveret min bærbar samt min mobil for at få en stationær og en almindelig telefon på kontoret.

Jeg skal ikke nyde noget af den skat... Især ikke hvis en iPhone skal koste 10.000,- for at være til låns... Det er jo til grin!

 • 0
 • 0
#3 Rune Sindahl

Og den samlede pris før skattefordelen afspejler, at den skal dække en række omkostninger, som ikke løber på, hvis man i stedet drøner ned i Fona og køber udstyr kontant.

Man må da erkende, at virksomhederne umiddelbart ikke er egnet som forhandler af "goder" på arbejdspladsen. I stedet bør man åbenbart overlade det til dem, som kan minimere omkostningerne i noget højere grad end hvad de nævnte tilfælde viser virksomhederne kan.

Er det ikke også konkurrenceforvridende, at SKAT differentierer borgerne og giver nogle muligheder for at købe billigere varer igennem skatten(hvis det så også havde vist sig at være billigere...) end andre borgere, som må ty til eksempelvis FONA eller webshops?

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Husk lige at indregn f.eks. arbejdsgiver betalt pension af denne nedgang. Typisk er denne pension en procentsats af bruttolønnen. Går bruttolønnen ned, får man mindre pension; som derved er en skjult omkostning for den enkelte medarbejder, som i den sidste ende kan gå hen og blive dyr.

Det kommer så igen an på hvordan din arbejdsgiver skruer det sammen

 • 0
 • 0
#5 Kim Schulz

Det er lidt interessant at det Danske banks medarbejder er over 2000kr dyrere end det flere andre firmaer bliver tilbudt at Atea. Er det mon Danske Bank som skummer fløden igen med skjulte gebyrer lige som de gør det med deres bankkunder....eller er det Atea som synes at en storkunde som Danske Banks da skal skal betale lidt ekstra.

 • 0
 • 0
#7 Kim Schulz

Nu var det en iphone 3Gs 32gb der var tale om i artiklen så denne trak benyttede jeg som eksempel. Prisen for den er omkring 8050kr inkl. alle forsikringer mm. i de tilbud fra Atea jeg har set. Kan desværre ikke linke til de pågældende tilbud da de er i printet form. Sammenlignet med de nævnte 10200kr er det da noget af en forskel i pris på nøjagtigt den samme vare.

 • 0
 • 0
#8 Poul Pedersen

Ser man på det som det lejemål det er, så er det vel ikke meget værre end Leasy? Deres overpriser er også til at tage og føle på.

Sætter man sin ÅOP til ca. 30% som leasy, så vil en afdragsordning over selv kort tid, give store forskelle i den totale pris.

 • 0
 • 0
#9 Martin Jakobsen

Nu er ordningerne mest fordelagtig for dem der betaler topskat. Hvis man kigger på hvad man har betalt brutto efter 3 år så er det ikke en skarp pris(som sælgerne vist siger), men med topskat er regnestykket noget anderledes.

For en macbook pro har man efter 3 år betalt ca. halvdelen af hvad den koster hvis man havde købt den. Desuden er der så også Apple care med for de 3 år som koster ca 2000 for den maskine.

Jeg tror ikke man kunne have fået mere ud af det hvis man køber den og planlægger at udskifte den efter 3 år og f.eks vil sælge den. (hvilket jeg nok kunne finde på)

Men iPhonen ser som sagt nok den dårligste forretning i denne forbindelse. Men husk lige at de 8000-10000kr er brutto. så de blive små 5000kr. Den eneste plus jeg kan se er at jeg kan få den låst op og så laver en slags afbetaling over 1 år :)

 • 0
 • 0
#10 Peter Nørregaard Blogger

Enig, iPhonen som jeg ellers også syntes var lækker, var så dyr, at jeg måtte måbe. Der er ganske lang vej til ca. ½ pris, hvilket den fordringsløse medarbejder (fx mig) umiddelbart forventer når det overordnede glade budskab er "spar 53 % (ved en løn der kræver topskat)".

Det ville have klædt Atea at have forklaret de mere uklare aspekter i sit katalog eller på sitet fra starten af. Så vidt jeg kan bedømme har sitet, som jeg kan indkøbe igennem, for ganske nyligt fået opdateret sin FAQ med en fyldestgørende forklaring af de aspekter, som kataloget helt undlod at komme ind på.

Om priserne så er fair, er svært at gennemskue, hvilket er en del af udfordringen ved ordningen. Som en kollega sagde om ordningen da den blev annonceret (og før vi kendte priserne eller leverandøren):

Det er ca lige så svært som at gætte at prisen bliver høje som at butikkerne ude i lufthavnen hæver deres avance, når de ligger i en toldfri zone

Når man skærer ind til benet er det nok sagen i en nøddeskal.

 • 0
 • 0
#11 Thomas Nielsen

Og den samlede pris før skattefordelen afspejler, at den skal dække en række omkostninger, som ikke løber på, hvis man i stedet drøner ned i Fona og køber udstyr kontant.

Det er jo sådan set meget fint, men hele formålet med skatteaftalen var at henstille til løntilbageholdenhed. Hvis man som medarbejder ikke får noget ud af aftalen, så bliver det i hvert fald ikke løntilbageholdenhed der kommer til at præge det kommende år. Undskyldningen er sikkert korrekt nok, men mig som privatperson temmelig uvedkommende, for med den aftale mín arbejdsgiver har med Atea, kan jeg få en bedre aftale ved selv at købe mit udstyr - og så gør jeg da det.

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er da klart at iPhone sættes til så uhørt en pris, for det er jo den der er det største trækplaster, og den folk virkelig vil gå efter. Sgu da ikke en kedelig grå bærbar fra HP. Firmaerne skal da bare udlevere iPhones som arbejdsmobiler til medarbejderne, så gør skatten da ikke noget.

Hvad sker der for den skat, skal håndværkere også til at betale skat hvis de tager deres værktøj med hjem, altså skruemaskinen, hammeren eller tømmerblyanten?

Det er så langt ude en skat! At Atea så bare prøver at score en fed gevinst på den, er jo ok, det er vel forbrugerne som i sidste ende selv kan vælge at hoppe på eller fra.

 • 0
 • 0
#13 Mogens Kjær (1000)

[q]Hvad sker der for den skat, skal håndværkere også til at betale skat hvis de tager deres værktøj med hjem, altså skruemaskinen, hammeren eller tømmerblyanten? [/q]

Lidt offtopic, men lige præcis tømrerens håndværktøj køber han normalt selv og tager med på arbejde. Det er den letteste måde at sikre at han passer på det. Om han så kompenseres af arbejdsgiveren for sine værktøjsudgifter, ved jeg ikke.

mvh Mogens

 • 0
 • 0
#14 Nikolaj Brinch Jørgensen

Lidt offtopic, men lige præcis tømrerens håndværktøj køber han normalt selv og tager med på arbejde.

Det er altid rart med de nævenyttige :-) Tak for det Mogens, så tag elektrikeren der arbejder for SEMCO! Jeg tror du forstod pointen.

Jeg tror ikke der er skat på at låne en polsøger eller et multimeter med hjem. Skruemaskine eller andet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere