Atea bekymret over bruttoskat-makværk

De bebudede ændringer i skattereglerne kan betyde, at Atea vil miste 40 procent af det bruttoskatordnings-relaterede hardwaresalg. Atea-direktør kalder ændringer uden overgangsordning dybt urimeligt.

I finanslovsforslaget fremgår det, at multimedieskatten afskaffes og at den tidligere ordning om fri telefoni genindføres. Ateas direktør vurderer, at ændringerne vil betyde, at hardwaresalget i de bruttoløns-ordninger, Atea administrerer for andre virksomheder, vil falde 40 procent. Til gengæld forventer de en stigning i salget af telefoner.

Som det ser ud nu, vil de kommende skattelovsændringer betyde, at man vil skulle betale skat af 50 procent af nyværdien af et it-produkt, man køber gennem en bruttolønsordning. Det betyder, at hvis man har købt en computer til 15.000 kroner og afbetaler over en periode på tre år, så ender man med at blive beskattet 150 procent, fordi man hvert år i tre år betaler skat af halvdelen af nyværdien.

Her er overpriserne, TDC-ansatte betaler for it-fryns via bruttolønnen

Det får direktør i Atea, Søren Jensen, til at beskrive det som en decideret dårlig forretning for medarbejderen, at have computerkøb på bruttolønnen fremadrettet.

Hos Atea har man fulgt politikernes debat omkring multimedieskatten, men man regnede ikke med, at afskaffelsen af multimedieskatten ville komme så tidligt.

»Vi har med spænding ventet, at der ville ske noget. Vi havde dog troet, at der først ville komme et udspil i forbindelse med skattereformen, så vi først havde set en effekt af det i 2013. Det, der overrasker os er, at reglerne bliver ændret så hurtigt.«

Læs også: 7.500 TDC-ansatte risikerer at betale massive overpriser for it-fryns

Han betegner det som værende utænkeligt, hvis der ikke kommer en overgangsperiode for de mange danskere, der allerede har tegnet, eller netop nu står og skal tegne, leasingaftaler med firmaer som Atea.

»Det ville være hårdt, hvis regeringen retroaktivt gik ind og ændrede reglerne. Det ville være dybt urimeligt, hvis man lige pludselig skal beskattes 150 procent i forhold til det, man havde regnet med og har købt i god tro,« siger Søren Jensen til Version2 og fortsætter:

»Da multimediebeskatningen blev indført, var der også en overgangsperiode på de eksisterende aftaler. Vi kan ikke tro, at andet ville gøre sig gældende.«

Køb, køb!

Hvorvidt der vil komme en overgangsordning er endnu ikke meldt ud. Version2 erfarer blandt virksomheder, der netop nu tilbyder denne slags ordninger, at medarbejderne er lidt tilbageholdne, fordi de ikke ved, om de i sidste ende risikerer at betale en massiv overpris.

Hos Atea er man også bekymrede for, hvordan politikerne vil håndtere situationen. Søren Jensen fortæller, at de bliver kimet ned af deres mange kunder, der vil vide, hvordan de skal forholde sig til uvisheden. Han mener dog, at det er så usandsynligt, at politikerne ikke ville finde en måde at beskytte dem, der allerede har investeret i de mange it-produkter, at de hos Atea råder virksomhederne til at fortælle deres medarbejdere, at det er nu, de skal slå til.

Læs også: Finanslov dræber billige iPads købt gennem lønpakker i firmaet

»Vi siger til kunderne, at vi ikke kan tro på, at der ikke er en overgangsordning, fordi medarbejderne ellers bliver fanget i en gældsfælde. Vi ved selvfølgelig ikke mere end alle andre, men det er utænkeligt, at der ikke vil være en overgangsordning. Derfor siger vi til vores kunder, at de skal skynde sig at lave aftalerne, inden der fremstilles et konkret lovforslag. Det mener vi, må være det afgørende,« siger Søren Jensen til Version2.

I øvrigt mener Søren Jensen, at det ikke virker særligt gennemtænkt at melde ud, at man vil afskaffe multimedieskatten og genindføre en ny skat, uden at melde ud, hvordan det påvirker danskerne.

»Det virker ikke som om, man har brugt mange timer på at sætte sig ind i konsekvensen det har af at gå tilbage til den gamle lovgivning. Det virker som om, de har haft travlt med at ville afskaffe multimedieskatten.«

Ifølge Søren Jensen vil over 100.000 danske familier blive ramt af skatteændringen, hvis ikke der er en overgangsperiode. Han oplyser, at de sidste år, hvor man kun måtte købe én computer, blev solgt 50.000 computere hos Atea. I år er der tilsvarende blevet solgt 30.000 computere, og han vurderer, at konkurrenterne samlet har leaset mindst 20.000 computere til medarbejdere i de danske virksomheder.

Et skifte i forretningsmodellen

Søren Jensen ligger ikke skjul på, at skatteændringerne vil påvirke Atea, men han forholder sig optimistisk.

»På den korte bane vil noget af den omsætning, vi har haft på computere, forsvinde. Vi forventer en nedgang i omsætning på 40 procent i hardware. Men vi har så god en platform i den bestillingsportal, vi har lavet og i det koncept, vi har bygget op, at vi tror på, at vi fortsat vil kunne levere produkter til virksomhederne. Vi har godt fat i tele- og telefonområdet i vores portal, så vores omsætning forsvinder ikke fuldstændigt,« siger Søren Jensen til Version2 og påpeger, at salgstallene for telefoni fortsat er stigende, og at de forventer den samme udvikling efter de nye skatteregler træder i kraft.

Men helt ude er det ikke med computere fra arbejdsgiveren. Søren Jensen vurderer, at de i stedet hos Atea vil se et skifte i deres forretningsmodel. Hvor de lige nu har en stor forretning på at sælge udstyr til medarbejdere, der er villige til at lave en lønomlægning, forudser Søren Jensen, at de i fremtiden vil kunne have et marked inden for nettokøb. Han beskriver forretningsmodellen således:

Hvis en virksomhed vil give en computer til en ansat til en værdi af 10.000 kroner, og medarbejderen gerne vil have en, der kan lidt mere, men som koster 15.000 kroner, så vil medarbejderen kunne få dækket de 10.000 kroner af arbejdsgiveren, og så selv betale de 5.000 kroner af sin nettoløn. Det betyder, at han ikke bliver beskattet af halvdelen af nyprisen, fordi han betaler af sin nettoløn og at han ikke har skullet betale 15.000 for en computer, han rent faktisk kan bruge til noget.

Præcisering: Atea oplyser, at der ikke er tale om en nedgang på 40 procent i virksomhedens samlede hardwaresalg , men om en nedgang i hardwaresalget, der relaterer sig til de bruttolønsordninger, som Atea administrerer for andre virksomheder. Faldet i hardware-omsætning i relation til Ateas forretningsområde på bruttolønsordninger svarer til mindre end 2,7 procent af Ateas samlede omsætning for 2011.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
Jens Dalsgaard Nielsen

I bund og grund er det nasseri at andre skal betale for folks hjemme PCere, mobiltelefoner, kameraer osv osv til privat brug.

Har altid undret mig at hvis man fik løn udbetalt i kroner skulle man betale skat, mens hvis man fik den som kartofler, kamera osv skulle man ikke - weird i bund og grund.

Hvis alle mærkelige undragningsordninger, tofarvede nummerplader osv blev fjernet kunne man måske forestille sig at skatteprocenterne fald for den samme indtægt til os alle(staten). Og der skulle færre personer til at holde øje med vores skat.

Sam Block

"Hvis alle mærkelige undragningsordninger, tofarvede nummerplader osv blev fjernet kunne man måske forestille sig at skatteprocenterne fald for den samme indtægt til os alle(staten). "

Det er det mest naive der er sagt længe. Du vil ALDRIG opleve, at staten giver afkald på en mulighed for at flytte penge til statskassen. Uanset hvad der påståes, så er det samlede skattetryk (=statens indtægt) hele tiden afbalanceret imod den absolutte smertegrænse.

Skal vi lave om, så skal vi reducere de ting, som staten har ansvar for at betale. Madpakker til børn er blot et klasse-eksempel, der kostede millioner at opsætte og siden er blevet til ingenting. Politikerne har alt for travlt med at "rejse monumenter" over sig selv - samfundet har simpelthen ikke pengene til at betale for det. Lige nu kaster vi 100.000.000,00 kr. (100 mio.) i endnu et radiostation eksperiment(24syv - Per Stig Møllers initiativ). Alle tidligere tiltag er fejlet katastrofalt, og nu kaster vi en formue efter at prøve igen. Penge, som vi dybest set slet ikke har. Og der er masser af andre eksempler.

Henrik Mikael Kristensen

Du vil ALDRIG opleve, at staten giver afkald på en mulighed for at flytte penge til statskassen. Uanset hvad der påståes, så er det samlede skattetryk (=statens indtægt) hele tiden afbalanceret imod den absolutte smertegrænse.

Det er også nødvendigt at opretholde skattetrykket, for at der er penge til nye bukser, når staten har pisset i de gamle med kortsigtede løsninger og ikke selv evner at vaske dem.

Måske vil det totale skattetryk ikke umiddelbart falde ved en kraftig forenkling af skattereglerne, men det kunne hjælpe på den onde cirkel med komplicerede regler, der medfører et stadigt mere komplekst dagpengesystem, færre virksomheder, der gider bosætte sig i DK, lavere produktivitet, større ledighed, flere på dagpenge, mindre indtægt for staten, og dermed nødvendigheden af endnu mere kreative regler, skatteskruer og et fordyrende paranoidt overvågningsapparat.

Gert Agerholm

I bund og grund er det nasseri at andre skal betale for folks hjemme PCere, mobiltelefoner, kameraer osv osv til privat brug.


I princippet er jeg enig, men så alligevel ikke helt. Hvis en stat ønsker at fremme et eller andet område kan det være nødvendigt at "investere". Danmark vil gerne være et IT forgangs land, og så kan det godt være at man bliver nød til at investere for at teknologien mest muligt udbredt.

Jeg har ikke problem med at de ændrer på reglerne inden for "hjemme IT", men jeg har et stort problem hvis man ikke laver en overgangsordning. Man kan ikke fange personer ufrivilligt i en omkostningsfælde som de ikke har haft mulighed for at se ville komme. En sådan ændring kan derfor KUN være fremadrettet og ikke for allerede indgåede aftaler.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017