Asus' macho-bærbare Zenbook er lille, sexet - og til at betale

Anmeldelse: Den mindste af de to nye Ultrabooks fra Asus er milevidt fra sidste års netbooks, men stadig til at betale.

Asus har skabt den mest sexede bærbare pc, der er kommet forbi Version2-redaktionen længe. Da den nye Asus Zenbook UX21E blev pakket ud, tiltrak den sig omgående lystige blikke fra kolleger fra alle afdelinger i huset, og det er fuldt fortjent.

Inden vi kommer til det tekniske i UX21 er vi nødt til at dvæle ved designet. Asus har helt i tråd med pc-moden valgt et kabinet i aluminium, men designerne hos Asus har givet overfladen en behandling, som minder mere om rustfrit stål.

På låget er Asus-logoet således centrum i et mønster af koncentriske cirkler, mens undersiden er mere blank med rette linjer. Omkring tastaturet er overfladen mere afdæmpet og minder påfaldende meget noget, man kunne finde på B&O-udstyr.

Når dette ikke er et tilfælde, så skyldes det, at Asus netop har et samarbejde med B&O's datterselskab Bang & Olufsen ICEpower, som laver lydkredsløb til små elektroniske enheder.

På lydsiden har Asus også tidligere samarbejdet med B&O's designere om at bygge gode højttalere ind i bærbare pc'er. På UX21 skal man dog ikke forvente nogen hjemmebiograf eller ghettoblaster i en kompakt indpakning.

Der er en god stereoeffekt, og lyden er bedre end i tidligere generationer af bærbare pc'er, men de små højttalere leverer ingen mirakler. Specielt ved musik bliver lydoplevelsen svag og dåseagtig. Dermed ikke sagt, at den ikke er udmærket, men man skal blot ikke forvente at spille op til fest direkte fra UX21.

Slutter man et par gode hovedtelefoner til, kan man imidlertid godt høre, at B&O har leveret lydkortet. Vi sluttede et par Denon-hovedtelefoner til UX21 og sammenlignede med lyden fra en almindelig Lenovo-bærbar, og der var væsentlig mere dybde, klang og detaljer i lyden fra UX21, både ved musik og film.

Lydudgangen er af combo-typen, som også fungerer som lydindgang via et jackstik, så man kan slutte et headset til, hvis man eksempelvis skal foretage et videoopkald. Det indbyggede webcam har dog kun en opløsning på 640 gange 400 pixel.

Asus Zenbook UX21E

Asus har tydeligvis tænkt over detaljerne i designet, og selvom der ikke er noget usædvanligt i kileformen, hvor pc'en er tykkest omkring skærmens hængsel, så skiller Asus sig ud med de skarpe linjer og kanter.

Sammen med stål-looket giver det nemlig UX21 en macho-udstråling i forhold til de mere bløde former på Apples Macbook Air. Designet vækker associationer til en god kokkekniv.

Asus har dog sparet på en detalje i forhold til Macbook Air. Tastaturet er ikke baggrundsoplyst. I det hele taget er tastaturet kun lige i kategorien udmærket på den lille UX21.

Det er ikke for småt til at skrive på i normalt tempo, men specielt tasterne i højre og venstre side kan være svære at få en god fornemmelse for, hvornår de er trykket ned, fordi der er begrænset respons fra tasterne. Det er dog formentligt noget man kan vænne sig til, og det afhænger også af, om man er typen, der trykker hårdt på tasterne uanset feedback fra tasten.

Processoren var i testeksemplaret en Intel Core i5 2467M på 1,6 Gigahertz, og kabinettet formår at fungere fint som køler uden at blive ubehageligt varmt selv ved afspilning af video i længere tid. Heller ikke de punkter, hvor man hviler sine håndflader bliver varme.

Faktisk kan overfladetemperaturen bedst betegnes som lun, men det er ikke til at sige, hvordan pc'en vil reagere, hvis man forsøger at bruge den i direkte sollys på en sommerdag.

UX21E er den lille model blandt Asus' to nye Zenbooks med en skærm på 11,6 tommer. Den store model, UX31E, har en 13,3 tommer skærm og har dermed fået plads til en indbygget kortlæser til hukommelseskort.

UX21E har ud over lydudgangen et USB 3.0-stik, et USB 2.0-stik, et mikro-HDMI-stik og et mini-VGA-stik. Der er ingen indbygget Ethernet-port, men til gengæld følger der en adapter til både Ethernet og almindelig VGA med i pakken.

Skærmopløsningen er på 1366 gange 768 pixel for UX21, mens UX31 har en opløsning på 1600 gange 900 pixel. Kvaliteten af skærmen er god på UX21, og LED-belysningen giver er klart og skarpt billede.

Asus Zenbook UX21E er én af de første nye bærbare pc'er baseret på det Ultrabook-design, som Intel står bag. Det indebærer visse ændringer i forhold til tidligere generationer, så man blandt andet ikke har så let ved at udskifte eller opgradere komponenter som tidligere.

Det indbyggede SSD-lager er således ikke indpakket i et diskkabinet, men blot et indstikskort eller sat direkte på bundkortet. UX21 fås med mellem 64 og 256 gigabyte flash-hukommelse.

Hastigheden er et godt stykke over, hvad man er vant til at se på konventionelle harddiske i bærbare pc'er. Ved kopiering af en fil på fem gigabyte lå hastigheden således på mellem 95 og 115 megabyte pr. sekund.

Version2's testeksemplar havde en SSD på 128 gigabyte, og det ser også ud til at være den mest almindelige konfiguration i detailhandlen, hvor den samme model er set til knapt 7.500 kroner inklusive moms.

Til den pris får man en Windows-pc, som både har et virkelig lækkert udseende, men også er hurtig. Processoren er ganske vist ikke Intels topmodel, men den er milevidt fra de Atom-processorer, som vi så i de populære netbooks, som indtil i år var den eneste type letvægtsbærbare til en overkommelig pris.

Prismæssigt er Asus Zenbook UX21E en god sjat billigere end Apples Macbook Air 11 tommer, som i en tilsvarende konfiguration har en pris på knapt 9.000 kroner på Apples webbutik.

Det største valg er nok, om man skal vælge den lille UX21 eller den større UX31. Ud over skærmstørrelsen er den væsentligste forskel, at UX21 har en batteritid ved normalt brug med trådløst netværk på cirka fem timer, mens UX31 har en batteritid på cirka syv timer. Det svarer også til, hvad Apple lover i Macbook Air.

Batteritiden holdt stik i løbet af en arbejdsdag på kontoret, og kombinationen af Windows 7, flashhukommelse og standby-tilstand gør, at pc'en vågner næsten øjeblikkeligt, hvis man har lukket låget under transport og åbner det igen.

Den nærmeste direkte udfordrer lige nu, indtil flere producenter sender de lovede Ultrabooks i handlen, er Acers S3 for UX31-modellen, da de fleste producenter ser ud til at gå efter 13-tommer-modellerne først.

Det er også det oplagte valg blandt Asus' to modeller, for selvom prisen er højere, så får man en bærbar pc, der er mere velegnet til flere formål. Den lille UX21 er det bedste valg, hvis størrelsen er afgørende, men den er lidt for lille til at tilbringe en hel arbejdsdag ved.

Det er også prisværdigt, at Asus ikke blot hovedløst har kopieret Apples Macbook Air, men har turdet eksperimentere med materialerne og skabe dets eget design inden for rammerne af en supertynd og let bærbar pc.

Det lover også godt for Ultrabook-kategorien, at de første bud både er til at betale og producenterne ikke er gået på kompromis med ydelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mads Konradsen

Med fare for at blive stemplet som fan-boy... Tag nu udgangspunkt i deres power-adapter og der medfølgende VGA adapter og sammenlign med dette: http://www.demogeek.com/wp-content/uploads/2010/01/Mini-DisplayPort-to-V... og http://www.tvc-mall.com/uploads/details/MAC-856-1.jpg
Derefter ser du på deres tastatur, som er relativt unikt for Apples laptops. Selve skroget på på computeren, minder exceptionelt meget om Macbook Air, det er selvfølgelig svært at forsvare, da der er grænser for hvordan man ellers skulle gøre det. Hvis vi nu skal gå i detaljer kan du på følgende billede se at der mellem pil-op og pil-ned tasterne, er lavet "en dybere hældning" mellem dem: http://www.version2.dk/galleri/asus-zenbook-ux21e-32876#10 ... Det har jeg ikke set på andet end Macbooks. Kan du lure, hvem jeg anklager dem fra at have lånt ideerne fra? ;-)

 • 0
 • 12
Mads Konradsen

... og ydermere er skærmhængslet identisk, og det samme med kølerribberne som er udformet på præcis samme måde... tilfælde, måske... og så er den pudsigt nok også i et aluminiums skrog, ligesom Macbook Air...

 • 0
 • 13
Mads Konradsen

Hvis nogen designer noget, som ikke er designet før... Og andre producenter så begynder at bruge samme design-elementer i deres produkt... Så vil jeg da kalde det at låne. Men det er måske bare mig! :-) Over and out!

 • 0
 • 11
Jacob Smedegård

Jeg købte en 13" Zenbook i mandags som en erstatning for min nu snart 4 år gamle studiecomputer og jeg må sige at jeg er imponeret over kvaliteten og ydelsen. Den eneste detalje der trækker lidt ned er Zenbookens touchpad der virker til at gøre lidt som den selv har lyst til. Ifølge Engadget skulle der dog komme nye drivere og en driveropdatering har allerede hjulpet utroligt meget på problemet.

Om den ligner en Macbook Air er vel ret lige meget med mindre man har købt en Macbook Air som et statussymbol. Som forbruger er jeg bare glad for at jeg kan købe en computer der passer til mine krav :)

 • 11
 • 0
Jakob Damkjær

Låne er fint men det er så dem der har mønsterbeskyttelsen på det oprindelige design der har retten til at sagsøge den der låner. Hvis den oprindelige designer mener den der låner har lånt lidt for meget.

Men når nogen benytter sig af den retsbeskyttelse så bliver de til antichrist... Og det er en ting når du låner en kop sukker af din nabo det er noget lidt andet når et stort multinationalt firma "låner" et design fra et andet firma og faldbyder det til discount pris... Sjovt at B&O vil være med på den båd da de er nogen der i mange år har forsvaret deres designretigheder med bål og brand...

Desuden er der en måde at få ordentlig lyd ud af computere. Optisk link til en god AD converter der er skærmet fra den elektriske støj eller en rimelig breakout boks.

 • 0
 • 8
Mark Gjøl

[qoute]Derefter ser du på deres tastatur, som er relativt unikt for Apples laptops[/quote]
Du mener keyboardet som Sony Vaio har (som jeg mindes de havde før Apple, men det er jo lang tid siden).
http://laptoppimp.com/wp-content/uploads/2009/01/sony-vaio-tt.jpg

... Jeg ville gerne finde en bedre reference, men fejlede lidt ved min google-søgning, så du må nøjes med en video: http://www.youtube.com/watch?v=2oJwJhLRoFI

 • 3
 • 0
Pelle Lauritsen

Det er bare sjovt, at når nogle låner/tager/stjæler/bliver inspireret af det Apple laver så er det forfærdeligt, men når Apple selv låner/tager/stjæler/bliver inspireret af andre, så er det genialt og nyskabende!

Så ja, suk

 • 9
 • 0
Mads Konradsen

@Pelle Lauritsen
Bestemt ikke! Jeg synes sgu Apple var fesne med deres iOS5 opdateringer, i sær hvad angår deres notifikations system, som er 100% stjålet fra Android! Det er dælme også en designmæssig fallit erklæring! Men jeg synes at det er blevet en kedelig tendens med at alle bare stjæler fra alle(det har bare især været fra Apple, og især da iPods blev hver mands eje... Og så virker det som et af de eneste firmaer der tager design seriøst), de dræber den designmæssige innovation, og det virker som om de fleste producenter bare smider håndklædet i ringen, i stedet for at tage sig sammen og sige "Det må vi sgu kunne gøre bedre!".

 • 2
 • 2
Jens Henriksen

"...kombinationen af Windows 7, flashhukommelse og standby-tilstand gør, at pc'en vågner næsten øjeblikkeligt, hvis man har lukket låget under transport og åbner det igen."
Min EliteBook med 16GB RAM, i7, og SSD kører også Win7 og at vække den fra dvale tager så lang tid, at sidemanden kan nå at vække sin MacBook Air mindst 50 gange inden min er klar. Så der skal nok lidt mere til end Win7 og en SSD til for at opnå den hurtige respons.

Apple krigen gider jeg i øvrigt ikke deltage i, men kan konstatere at et so-so tastatur uden lys gør den uatraktiv selvom den ser lækker ud og har ICEpower lydkort.

 • 1
 • 0
Jakob Damkjær

Der er ingenting der holder andre producenter fra at hævde deres mønsterbeskyttelse ret hvis de mener Apple krænker den... Men det er der ingen der har gjort i et godt stykke tid...

Fx introducerede Apple det let sænkede keyboard backlit med deres MacBook air tilbage i januar 2008... Så hvis du vil hævde Apple hapsede det fra sony så skal der en lidt ældre reference til end ting fra 2009 og frem... Og det billede du referere har kun en bule foran keyboardet hvor Apples er en udfræset trug i "kroppen" af den bærbare...

 • 0
 • 3
Svend Eriksen

Jeg købte en 13" Zenbook i mandags som en erstatning for min nu snart 4 år gamle studiecomputer og jeg må sige at jeg er imponeret over kvaliteten og ydelsen. Den eneste detalje der trækker lidt ned er Zenbookens touchpad der virker til at gøre lidt som den selv har lyst til.


Jeg er også virkelig glad for min. Den er lydløs, hurtig og pæn at se på.
Jeg har godt læst om dens touchpad, men det er ikke noget jeg kan genkende. Jeg synes den virker rigtig godt og bruger også multitouch gestures på den uden problemer. Har du opdateret driverne?

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere