Asus Transformer Pad TF300T: Lidt for billig, men ikke billig nok

Anmeldelse: Den billige model i Asus' Transformer-serie af tablets lider af nogle småskavanker, som Android stadig slås med til tablets, og det udelukker både begynderen og den kræsne køber.
Illustration: Jesper Stein Sandal

Asus' bud på en billigere udgave af Transformer-serien er en noget blandet oplevelse. Det er Version2's konklusion, efter at have haft Asus Transformer Pad TF300T, dog uden Asus' specielle tastatur-dock, på prøve i løbet af sommeren.

Med en pris på omkring 3.200 kroner i danske netbutikker ligger den i den lavere ende af 10-tommer-tablets, specielt taget i betragtning af, at den trods alt er både let med en vægt på 635 gram og stadig har både en Nvidia Tegra 3-processor med fire kerner og 32 gigabyte indbygget hukommelse.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Den føles også billig, fordi den er fremstillet i plast, og det er bestemt en smagssag, om man bryder sig om det riflede mønster på bagsiden. Det skal afspejle Asus' mønster med koncentriske cirkler, som er blevet firmaets designmæssige kendetegn, efter det blev introduceret på Zenbook-serien.

Læs også: Asus' macho-bærbare Zenbook er lille, sexet - og til at betale

Mønstret bidrager imidlertid ikke til at gøre tabletten let at holde fast i. Det er faktisk svært at få et godt greb om den.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Samtidig er vægten af en 10-tommer-tablet stadig så høj, at man kan blive træt i håndleddet, hvis man holder den i én hånd. Det er dog ikke noget, Asus er ene om. Det gælder for alle tablets i den størrelse, også Apples iPad.

Skærmen er ganske skarp, men det kan anbefales at slå den automatiske justering af lysstyrken fra. Den rammer sjældent rigtigt, og det er anstrengende for øjnene at læse tekst på skærmen, hvis lysstyrken ikke er tilstrækkelig kraftig.

Touch-delen af skærmen fungerer også fint nok til at kunne bruge skærmen som tastatur. Man skal dog ikke forvente at kunne skrive i noget nær samme tempo, som man er vant til fra et fuldt tastatur, hvis man er rutineret tastaturbruger.

Med lidt øvelse kommer man op på et seksfingersystem, men tasterne på skærmtasturet i Android sidder meget tæt i højden, og det gør det svært at ramme mellemrumstasten med tommelfingeren.

Android-tastaturet har også placeret backspace-tasten i næstnederste række i stedet for den øverste, så det skal man også vænne sig til. Man skal også vænne sig til at stoppe op, hvis man vil lave ?, ! eller andre almindelige symboltegn.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Hastigheden af Transformer Pad TF300T burde være ganske hæderlig i betragtning af Tegra 3-processoren, men der er ofte en lille forsinkelse eller hakken, som især er synlig, når man scroller. Der er ganske givet mange, som ikke vil skænke det en tanke, men hvis man er typen, som bemærker det, så er det en irriterende detalje.

Android er nogle måneder endnu den bedste udfordrer til Apples iPad, indtil Windows 8 kommer på markedet med en ny tablet-brugergrænseflade. Men Android er den svage side ved Transformer Pad, for der mangler stadig tablet-versioner af mange Android-applikationer.

Vi fandt eksempelvis ingen danske banker, som havde en tablet-optimeret version af deres Android-app.

Læs også: Top 5: Her er den bedste Android-browser

Illustration: Jesper Stein Sandal

Transformer Pad TF300T kommer med den næstnyeste version af Android, Android 4.0 eller Ice Cream Sandwich. Den er en væsentlig forbedring i forhold til version 3, som i mange tilfælde gav problemer med ydelsen eller stabiliteten.

Google lover endnu flere rettelser i Android 4.1, som det dog indtil videre kun er Googles egen 7-tommer tablet, der har fået.

På papiret ligner Transformer Pad TF300T som et godt køb, hvis man er på udkig efter en tablet og ikke er interesseret i en iPad. Hardwaren er på plads, og designet er enkelt og let uden at være hverken prangende eller klodset som de allerbilligste modeller.

I praksis lider tabletten dog af nogle små irriterende problemer, som vi har diskuteret i løbet af sommeren i takt med, at tabletten er gået på omgang. Det er problemer, som vi også har set på andre Android-tablets i denne størrelse.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Android-problemerne er stort set umærkbare på de mindre 7-tommer tablets, vi har prøvet, og mange smartphones fungerer også godt. Men på de store tablets er det som om, det begynder at give problemer at levere den flydende grafiske oplevelse, som især er et stærkt kort på hånden for den store elefant på tablet-markedet.

Samtidig lider Android til tablets under, at man kommer op i en størrelse, hvor man forventer mere end på en smartphone. Eksempelvis bemærker man, at der ikke er nogen umiddelbar mulighed for at filtrere en søgning i Google Play-markedspladsen.

En 10-tommer Android-tablet begynder at minde mere om en pc i brugerfladen end en smartphone, og det er en lidt underlig hybrid, som Apple er sluppet lidt bedre fra, og hvor Microsoft har valgt at gå i den anden grøft med Windows 8, som tydeligvis er designet til tablets på bekostning af den gammeldags desktop.

Læs også: Anmeldelse: Windows 8 - det første styresystem, der for alvor kan true Apples tablet-dominans

Illustration: Jesper Stein Sandal

Alt i alt sidder man tilbage med en fornemmelse af, at de 3.200 kroner for Asus Transformer Pad TF300T er lige en 500-lap for meget. I hvert fald hvis man ikke er fuldstændig overbevist om, at man virkelig har behov for endnu en skærmenhed til samlingen.

Og det er rigtig ærgerligt, for hardwaren burde være god, og designet er godkendt til prisen. Samtidig har vi været på udkig efter den gode Android-tablet som alternativ til iPad, men bejlerne har enten været for dyre eller for dårlige.

Transformer Pad TF300T kan meget vel blive bedre, hvis man installerer en modificeret udgave af Android, eller hvis den får en officiel opgradering til Android 4.1. Den kan også være fuldt tilfredsstillende, hvis man kan leve med en lille smule forsinkelse på scroll og kan abstrahere fra, at der mangler et bredt udvalg af tablet-apps.

Men efterhånden som tiden går, bliver det stadige er det blevet sværere at bevare håbet om, at alle problemer bliver løst med den næste udgave af Android.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Madsen

Jeg er selv den lykkelige ejer af hvid TF300 MED tastatur-dock, tastatur-dock gør altså oplevelsen og brugbarheden rigtigt god. Og jeg er ovenud tilfreds med android( syntes ikke jeg oplever hakkende scroll), og syntes langt fra jeg oplever mangel på applicationer, som ikke er optimeret til tablets. Hvad er dine eksempler ud over de enkelte tåbelige spil jeg har oplevet, som kun virker i portræt mode?. Jeg kan dog godt følge dig i problemet med app's fra banker( men som Captain Obvious ville sige "De er mere interesseret i dine penge, end give god service" - og gælder også deres netbank og tablet-apps), de stinker.

Hvad angår din ros af iPad i forhold til Android, så kan jeg virkelig ikke følge dig. Det tog mig et split-sekund at være fuldt flyvende på min TF300, men at få en iPad op at køre, og finde rundt i det skod iOS, er sku da det mest tossede jeg længe har set, ligefør det gyselige "The UI formerly known as Metro" ser nemt ud i forhold til. I android er der i det mindste en form for ensartethed app's imellem. Det har jeg endnu ikke set på iPad.

Og et andet lille afsluttende plus ved tastatur-dock, man kan ligge i sengen med TF300 stående på maven, og falde i søvn til ens yndlingsserie, på en mega-skærm( som i tæt på ansigtet), skal opleves :) Og så kan jeg med BSPlayer streame 720p mkv-filer flydende fra min fil-server.

Og så er der hele emulator-delen(c64, dosbox,snes m.fl.), og understøttelse af ps3 controller og og og... The possibilities are limitless...

Så jeg vil selv give TF300 9 ud af 10 stjerner.

 • 6
 • 0
#2 Jesper Stein Sandal

Hvad angår din ros af iPad i forhold til Android, så kan jeg virkelig ikke følge dig. Det tog mig et split-sekund at være fuldt flyvende på min TF300, men at få en iPad op at køre, og finde rundt i det skod iOS, er sku da det mest tossede jeg længe har set, ligefør det gyselige "The UI formerly known as Metro" ser nemt ud i forhold til. I android er der i det mindste en form for ensartethed app's imellem. Det har jeg endnu ikke set på iPad.

Hej Jens

Jeg er glad for, at det ser ud som om, jeg er glad for iPad - for det er jeg faktisk slet ikke. Logikken i systemet kommer på kollisionskurs med den logik, jeg forventer, og jeg synes også, der er for mange apps, der ser ud til at være kastet sammen af folk uden sans for resten af platformen (der giver levnet fra Java en fordel til Android, og Metro-designet en fordel til Windows 8). Men selvom det er en subjektiv anmeldelse, så skal jeg jo helst forholde mig objektivt til konkurrenterne, og iPad sælger jo som kolde fadøl til en havnefest i provinsen.

TF300T vil helt sikkert være bedre med en dock, men her testede vi den som ren tablet. Mange af de forbehold, jeg angiver i artiklen, stammer også fra, at vi har set de samme problemer på andre Android-tablets. Og det er, som jeg også skriver, ikke nødvendigvis noget, alle bemærker.

Men i modsætning til, da vi testede Zenbook'en fra Asus, så var der ingen af os, der sad med 'WANT!' -fornemmelsen efter at have brugt Transformer Pad'en. Derfor bliver anmeldelsen også lidt lunken.

 • 0
 • 2
#3 Per Bækgaard

Jesper,

Jeg har også brugt en TF300T hen over sommeren, og har et par kommentarer/forslag til dine anmærkninger ovenfor.

1) Om man kan lide bagsiden er sikkert lidt en smagssag, som du skriver; den er afgjort ikke så "slick" som en iPad eller som storebror TF700T med metal bagside og til den dobbelte pris. Men der er sikkert mange som alligevel vil have den i et cover, og så mærker man sjældent bagsiden, og kan bare glæde sig over at have sparet lidt penge :-)

2) Den automatiske justering af lyset er ganske rigtigt mærkelig. Det er formodentlig et Android problem, vil jeg tro. Heldigvis er det nemt at ændre lysstyrken manuelt. Lysstyrken er iøvrigt meget tæt på samme niveau som en iPad version 3, og begge kan bruges udendørs hvis man lige kan få en smule skygge fra direkte sol.

3) Tastaturet er, som leveret, lidt "anderledes", som du skriver. Men det er et særligt ASUS layout, og ikke standard Android. Heldigvis er det meget nemt at skifte til standard Android tastaturet, hvor backspace sidder hvor den skal, og det kan anbefales at gøre det. Tasterne er måske også lidt større og endnu nemmere at ramme, synes jeg.

4) Forsinkelser og hakken oplever jeg primært i browseren. Der er mange andre applikationer som kører helt glidende, incl. forskellige syndikerede news-læsere jeg har brugt. Jeg har derfor eksperimenteret med mange andre forskellige browsere. Chrome er noget hurtigere, men hakker lidt alligevel -- hvilket den iøvrigt også gør på en iPad! Den browser som giver mig den mest flydende oplevelse er faktisk Firefox Beta.

5) Googles egen 7-tommer tablet er, så vidt jeg ved, også lavet af ASUS, og har stort set samme specs for hardwaren, på nær selvfølgelig størrelsen af skærmen (opløsningen er vist den samme) og på kamera og andre perifere dele. ASUS har tradition for at levere en noget nær "google original Android" oplevelse uden at lægge for mange andre lag ovenpå, så når Jelly Bean kommer til TF300T vil den formodentlig køre meget ligesom på Googles egen 7-tommer tablet.

6) Sammenlignet med en iPad version 3, så er min subjektive oplevelse at WiFi er mere følsomt/bedre på TF300T. Jeg har flere gange oplevet at TF300T kan få netforbindelse hvor en iPad version 3 slet ikke kan se netværket fra samme position. Måske har det noget at gøre med (den manglende) metalindpakning. GPS'en er iøvrigt også meget hurtig og velfungerende.

7) I modsætning til nogle andre Android tablets, så kommer der en fuld version af Polaris Office med -- så man kan faktisk læse og arbejde med en del Office dokumenter som man får tilsendt, uden at skulle købe ekstra software.

8) Den lader meget hurtigt med den medfølgende lader, specielt i forhold til en iPad version 3. Men den holder heller ikke helt så godt på strømmen i standby-mode som en iPad version 3 gør, synes jeg. Det afhænger dog nok en del af hvilke applikationer man tillader at køre/ikke køre i baggrund.

Rejser man udenlands kan TF300T iøvrigt fås en del billigere og kan bringes lovligt med ind over grænsen, i modsætning til Apple produkter, som ikke er prissat så meget anderledes i f.eks. USA end herhjemme og hvor kun den allerbilligste model kan bringes lovligt med hjem uden ekstra told og afgifter...

 • 4
 • 0
#4 Per Bækgaard

Lige en kort opfølgning på min kommentar ovenfor: ASUS har i dag startet udrulningen af Android 4.1 (Jelly Bean) på TF300, og min enhed er blevet opdateret.

Det har bl.a. gjort den medfølgende Android browser meget mere flydende (umiddelbart ligner det iPad niveau), og generelt gjort hele brugergrænsefladen mere flydende, og diverse småfejl jeg var faldet over er nu rettet.

Så det ligner en meget vellykket opdatering :-)

 • 1
 • 0
#6 Per Bækgaard

@Lars: Min TF300T er en US version. Så vidt jeg har erfaret, så kommer non-US/WW udrulningen lidt forsinket i forhold til US udgaven, så der kan sikkert godt gå nogle dage/en uge mere før alle er blevet tilbudt en opgradering.

Men mon ikke TF700 også snart får en opdatering?

 • 1
 • 0
#7 Deleted User

Det lyder ikke sådan? Igen er Apple fanboys ikke de skarpeste download anden browser for guds skyld!!! Der er 1000 forskellige browser at vælge imellem og Dolphin virker meget bedre end den som den kommer med. Den er ganske nem at holde ved har slet ikke haft problemer. Du burde sætte dig ind i alternativer før du giver et dårligt review, men nåe ja har man Apple produkter kan man kun bruge ens eget!

 • 0
 • 2
#8 Deleted User

CloudOn virker godt - det kan du evt. downloade. Det er fuld office, men lidt slow endnu. Quick Office Pro virker også fortrinligt, men koster omk. 120,-, har du fået Polaris 4? I såfald vil jeg meget gerne vide, hvordan jeg vil gerne dele egen erfaring med dig på nogle områder, hvis det er.

 • 0
 • 1
#9 Deleted User

Igen må jeg sige, at det her er absurd iPad 3 koster over 4200 for 32GB vers. hvilket er over 1000 kr. mere. Desuden har TF300 flg. ting som iPaden mangler: bedre batteri, USB input (i tastaturet), micro SD, micro HDMI og SD (i tastaturet) og ekstra batteri i tastaturet, så den kan holde dobbelt så længe som iPad 3'en. Fanboy!

 • 0
 • 2
#10 Per Bækgaard

@Patrick, jeg går ud fra din kommentar er til @Jesper og ikke til mig, men jeg vil lige bemærke at under ICS synes jeg at Firefox Beta gav den mest flydende browser oplevelse -- også sammenlignet med Dolphin HD, som ind i mellem (særligt med mange åbne tabs) hostede lidt mere.

Men under Jelly Bean synes jeg nu den indbyggede browser kører voldsomt meget bedre og giver en meget flydende oplevelse, så jeg har nu i nogle dage næsten udelukkende brugt den. Dolphin HD er også blevet bedre under Jelly Bean, men tiden til førte visning er noget længere end for den indbyggede browser, og der er enkelte sider jeg bruger som, ikke bliver renderet rigtigt i Dolphin HD desværre, så den bruger jeg ikke så meget lige nu.

 • 0
 • 0
#11 Steen Hansen

Ja jeg ved godt at Android tablets og flash går hånd i hånd, men kunne dog godt tænke mig at høre folks oplevelser af browsere når flash er slået fra... er det ikke en bedre målestok når der skal sammenlignes med iPad?!

 • 0
 • 0
#12 Jens Andersen

Hej alle. Jeg har denne tablet, med det indbyggede 3G modem. 3G dækker virkeligt godt, man får en god hastighed og det er som at være på wlan. Generelt er jeg meget glad for TF300'en, men det originale interface var lidt kedeligt. Så jeg peppede det op med SPB Shell 3D. Jeg fik den med da den kørte Android 4.0.3, den opdaterede kort efter til 4.0.4. Alt har hele tiden kørt glat. Der er ingen fejl, den svarer meget hurtigt på internet, film fra dr.dk kører flydende, skift mellem APPS er meget hurtigt.

Vildest af alt syntes jeg er batteri tiden. Jeg brugte den en hel dag som GPS, surf og leg på en køretur på 6 timer. 53% strøm tilbage efter hele turen. Og opladningen til 100% var færdig på 15-20 minutter.

Alt i alt, vil jeg give den her tablet 10 stjerner. Det man ikke kan li´ skifter man bare ud. F.eks. browseren der kommer med er lidt flad at se på, men der er Chrome virkeligt god, og kører sammen med din desktop chrome og den der kører på min smartphone. Så har man alle ens åbne faner med, hele tiden. Den har med Android 4.1 fået et ekstra pust, og "Google Now" er faktisk pænt smart. Det mangler lidt mere info, men det den finder er meget aktuelt.

HDMI virker også perfekt! Jeg bruger det til youtube, musik til fester, ja alt muligt.

Kort: DET DUER!

Mvh. Jens Andersen.

 • 2
 • 0
#13 Nikolaj Brinch Jørgensen

Desuden har TF300 flg. ting som iPaden mangler: bedre batteri, USB input (i tastaturet), micro SD, micro HDMI og SD (i tastaturet) og ekstra batteri i tastaturet, så den kan holde dobbelt så længe som iPad 3'en. Fanboy!

Tillykke Patrick, du kan så ikke lide Apple produkter, nok om det. Men derfor bør du lige selv undersøge sagerne du skriver først, når du beder andre om det. iPad har også USB (ikke i tastaturet, men til connectoren), iPad har HDMI (men hvad skal man med det, når man har AppleTV, iøvrigt er der ikke rigtigt nogen der gider det der kabel-halløj mere, men fred være med det). iPad kan også læse SD. ASUS har et 22Wh batteri og iPad har et på 42.5Wh, så skal vi sige at iPad har næsten et dobbelt så godt batteri som ASUS. Selv med ASUS dockens 16.5Wh, når den jo ikke iPad. iPad har Bluetooth 4.0, ASUS Bluetooth 3.0 iPad's opløsninger er.... Nej det behøver vi vist ikke komme ind på :-)

Men jeg synes ovenstående taget i betragtning, at de 1.000,- ekstra for iPad har berretigelse, når man ser på hvad man får ekstra ved køb af iPad (ikke mindst udbuddet af apps). Men så kan man jo købe sig en iPad 2, den rykker stadigt fint, har næsten samme pris og er vel egentlig den tablet som ASUS skal konkurrere imod. Den er ikke på højde med iPad 3 (eller den iPad 4, som nok vil blive introduceret snart med A6 eller A6X processor i).

 • 0
 • 3
#14 Jens Madsen

ja, du kan tilslutte USB enheder, som måske virker med iPad. MEN du skal lige smide yderligere 150-200 efter en adapter, hvis det skal være officielt ipad stik. og jo, jeg streamer også over netværk, men umodificerede mkv filer direkte, uden tåbelig konvertering og sync via iTunes. og hvis jeg vil afspille indhold på tv uden brug af wifi, for det har man ikke lige hos moster olga, skal jeg bare tilslutte billigt hdmi stik - kan du også på iPad, MEN du skal lige have en adapter mere til ca 300 kr. vil du have tastatur også, jamen så læg yderlige 800+ kr. så hvis jeg skal bedømme min tf300 + keyboard dock,ud fra value for money, og fed oplevelse, så vinder den sku da hands down over iPad. og jo, jeg har råd til en iPad 3 - undskyld New iPad - 64gb, men har bare ikke lyst eller vaseline nok til at blive taget i måsen, for købe et så dyrt se-mig-bling-bling-snob produkt.

 • 4
 • 0
#16 Bo Parbst

Jeg har fulgt meget med i TF300 diskussionen, da jeg som mange andre ikke kan få legetøj nok og står foran købet af min første tablet. Efter at have afprøvet diverse tablets, står jeg tilbage med valget mellem Ipad og TF300’eren (TF700’eren er drømmen, men prisen kan ikke godkendes af min kone). Men efter at have haft hands on på TF300 hos ComputerCity er jeg gået i pause mode. En af de ting jeg vil bruge min fremtidige tablet til er at se TV fra bl.a. DR.NU, men hvor Ipad køre tv-streamingen problemfrit, er der megen pixelering på TF300. Den samme pixelering så jeg også på andre Andriod tablets. Er det et generelt Android problem, eller er det bare mig, der har haft en dårlig oplevelse?

 • 0
 • 0
#17 Lars Bjerregaard
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere