‘Arrogant’ sagde overlæge, da chef for Sundhedsplatformen fremlagde resultater
Det er medarbejderne, og ikke it-systemet, der er problemet med det Epic-baserede sundhedssystem, som Region Hovedstaden og Region Sjælland har indført.
Sådan lød budskabet fra Mikael Bay Skilbreid, som er programchef på Sundhedsplatformen, da han fremlagde resultaterne for gennemførelsen af det omfattende projekt. Det skete overfor publikum i en pænt fyldt ‘lille sal’ i Musikhuset i Aarhus i sidste uge, som en del af Dansk IT’s konference om offentlig it.
»Det er mange gange blevet kaldt et ‘big bang’, men det var det jo ikke - det var jo delt op i fem bølger,« siger Mikael Bay Skilbreid.
Hans overordnede budskab er, at implementeringen af platformen er gået fint. Det opsummerer han i fem punkter på et slide, som kan ses på fotoet øverst.
»Det var en stor udfordring med så mange ansatte på én gang. Der har været utilfredshed med it-systemet, og det er svært. Det var før, vi gik live. Vi kom fra et sted, hvor tingene ikke helt var, som man skulle ønske sig.«
Forventningerne fulgte Gartners hype-kurve, hvor store forhåbninger skuffes og følges af fortvivlelse, for så at ende med realistiske forventninger.
»Der er fejl i platformen, der er nye arbejdsgange og det er besværligt at bruge, og så ryger man ned i ‘fortvivlelsens dal’.«
Den nedtur indfandt sig ved hver af de fem ‘go-lives,’ eller søsætninger, på trods af betydelige forbedringer fra den foregående ‘go-live.’
De største udfordringer er på nuværende tidspunkt medicineringsområdet, samt arbejdsgange i forhold til kode og afregning:
»Det ville vi nok have haft mere fokus på, hvis vi havde vist, hvor lang tid det tog at få rettet op på. Der er fejl i systemet. Det er ikke fuldstændig uden børnesygdomme.«
Svært for læger at vænne sig til nye arbejdsgange
Men et centralt problem er personale, der har det svært med nye arbejdsgange.
Han nævner en sjov fortælling, som Region H’s koncerndirektør, Svend Hartling, oplevede ved en middag i USA. Da koncerndirektøren nævner for sin bordherre, som er en amerikansk overlæge, at regionen har købt Epic-systemet, siger lægen: 'Det var dog frygteligt - ikke det system, det er rædselsfuldt'.
»Der er tre grunde til det: De har taget hans sekretær, han skal selv registrere, og hans chefer kan se, hvad han laver.«
Historien udløser en smule latter i salen.
Mikael Bay Skilbreid kalder det ‘et objektivt tab af et privilegium,’ når lægerne selv skal skrive i systemet.
»Der er ikke så mange af os, der er vant til at have en sekretær til at renskrive det, vi går og siger i løbet af en dag. Men jeg tror, der er mange af os, der godt kunne tænke os det. Det overså vi - det er en erkendelse. Det tab af privilegium gik vi faktisk ikke så tæt ind i. Det er måske heller ikke det allernemmeste system. Men hvilket system er let at kende, når det er stort og komplekst?« spørger han retorisk.
Pressen har heller ikke været rar overfor platformen. Mikael Bay Skilbreid beretter, at en journalist har fortalt ham, at hvis man skriver en positiv historie om platformen, skal man spørge en redaktør om lov, men hvis man skal skrive en negativ, så får man den bare udgivet. (Det er ikke en påstand, der i almindelighed kan genkendes af Version2.)
»Ualmindeligt arrogant«
Mikael Bay Skilbreids indlæg foranlediger denne kommentar fra en blandt publikum i den efterfølgende spørgetid:
»Alt det, du her siger om modstand mod forandringer, det ved vi alle godt. Det, jeg så hører, er, at det fratager læger privilegier - det er det, der er nøglen - det synes jeg er ualmindeligt arrogant, for nu at sige det pænt.«
Kommentaren kommer fra Olav Bjørn Petersen, som er overlæge på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland, der ikke benytter Epic-platformen.
Han uddyber efterfølgende således overfor Version2:
»Problemet for kirurgerne er ikke 'tab af privilegier,' men at de får mindre tid til kerneopgaven. Jeg er helt med på, at ethvert skift af arbejdsgange og ændringer af ens arbejdssituation altid vil møde mere eller mindre modstand. Min faggruppe kan måske også være dybt konservativ. Men f.eks. kirurgi er jo et konservativt fag: Man skal kun tage nye behandlinger i brug, hvis man ved, de er bedre end de gamle.«
Olav Bjørn Petersen nævner også, at bare fordi en læge er en dygtig kirurg, er hun eller han ikke nødvendigvis skriftligt stærk.
På den måde kan man ikke sammenligne en lægesekretær med en privatsekretær i erhvervslivet.
»Det handler i min og mange kollegers optik om, hvordan vi får mest sundhed for pengene – hvordan vi optimerer arbejdsgange. Og rigtigt mange sekretærer har udført et superkompetent arbejde, der er meget mere end blot at agere diktafon – hvilket i øvrigt er en uforskammet nedgørelse af en moderne lægesekretærs kompetencer – og herudover kunnet journalisere det, kirurgen lavede, meget mere effektivt end kirurgen selv.«
Han fortsætter:
»Det synes jeg er en helt vildt arrogant fremstilling af problemets kerne. Hele diskussionen om, hvordan man som travl læge og personale i det hele taget i et presset system arbejder mest effektivt, bliver på denne måde nedgjort til et spørgsmål om latterlig modstand mod tab af 'luksus'-privilegier.«
Katastrofal mangel på kliniske data fra Sundhedsplatform
Olav Bjørn Petersen arbejder som nævnt ikke selv med Epics platform, men lægger øre til kollegernes oplevelser i hovedstaden og på Sjælland:
»Det, jeg hører fra mange, er, at de er optaget af at arbejde effektivt, men Sundhedsplatformen er bare ikke noget godt værktøj - tværtimod. Så kan det være, det opfylder andre krav, om data i realtid osv. Jeg er formand for mit fagområdes kliniske databaser, og vi har – som andre kliniske kvalitetsdatabaser - oplevet store problemer, fordi vi ikke får indrapporteret alle kvalitetsdata fra Sundhedsplatformen - noget, som er helt centralt i den måde, vi tænker sundhedsstatistik i Danmark på. Det er en katastrofe,« mener Olav Bjørn Petersen.
»Datalogi-professor Jørgen Bansler skrev i sommer en kronik, hvor han og andre opfordrede programledelsen i Sundhedsplatformen til at tage 'vattet ud af ørerne'. Jeg kan efter dagens oplevelse være bekymret for, om der i virkeligheden er tale om en mere centralt betinget høreskade, hvilket ville være en katastrofe, for patienter, personale og skatteydere.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.