ARM: Vi har 50 procent af markedet for mobile pc'er i 2015

30. maj 2011 kl. 13:114
ARM: Vi har 50 procent af markedet for mobile pc'er i 2015
Illustration: Apple.
Om fire år vil der sidder ARM-processorer i halvdelen af alle små, mobile computere. Også servere vil køre på ARM-chips til den tid, mener firmaet selv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Teknologien bag ARM-processorer går sin sejrsgang kloden over, og næsten alle smartphones og tavlecomputere bliver i dag drevet af chips designet af ARM.

Men om fire år vil ARM have vundet meget mere land i kampen mod x86-teknologien, som Intel og AMD har satset på. Faktisk vil halvdelen af alle mobile computere køre på ARM-processorer, lød det fra det britiske chipfirma på en pressekonference. Det skriver it-mediet V3.co.uk.

I dag har ti procent af alle mobile computere ? en samlebetegnelse for alt fra tavlecomputere til bærbare pc'er ? en ARM-processor. Til nytår er tallet steget til 15 procent og i 2015 vil det være halvdelen, vurderer ARM.

I dag er der solgt 4 milliarder smartphones, der kører på ARM-processorer, og i alt har ARM solgt 25 milliarder processorer gennem årene, når alle produktkategorier regnes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det tal vil hurtigt blive fordoblet, for i fremtiden vil der sidde små ARM-processorer i alle mulige små apparater, der skal kobles på internettet. I alt fra fjernsyn til biler vil der blive brugt ARM-chips, og dermed vil der være solgt 125 milliarder processorer i år 2020, mener firmaet selv.

ARM-chips er blevet populære, fordi de bruger væsentligt mindre strøm end en tilsvarende x86-processor. Den egenskab skal også med tiden bruges til at få en bid af servermarkedet, mener ARM, der dog ikke kan love et gennembrud her og nu.

Først om tre-fire år vil der ske en bevægelse på det marked, fortalte ARM-direktør Tudor Brown. Lige nu bliver der bygget eksperimentelle servere med ARM-chips som motor, men det er en større omvæltning, der tager tid, lød beskeden.

At Microsoft er ved at udvikle en ARM-version af det kommende Windows 8-styresystem blev ikke nævnt, men vil også være med til at sætte Intels dominans med x86-processorer til pc'er under pres.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. maj 2011 kl. 15:34

ARM-chips er blevet populære, fordi de bruger væsentligt mindre strøm end en tilsvarende x86-processor.

Andre medvirkende årsager er prisen og at der findes mange flere forskellige [i]system-on-chip[/i] (SoC) til ARM, så man nemt kan finde den kombination af coprocessorer, man ønsker. Og hvis ikke, kan man lave sin egen SoC omkring en ARM-kerne, ligesom Apple gjorde. Samme fleksibilitet findes ikke til x86.

Jeg tror dog, at en stor del af Apples motivation for at lave deres egen SoC i stedet for f.eks. at bruge Tegra eller Snapdragon er, at de ved at have eneret på de til iPhone og iPad specieldesignede SoC'er kan undgå kloner i stil med Hackintosh.

ARMs forudsigelse om 50% af markedet i 2015 er dog nok i ligeså høj grad baseret på en forventet stigning i antallet af små bærbare enheder som på et større indtog af ARM processorer i "almindelige" bærbare.

Men x86 vil alligevel miste sin totale dominans på det marked. Dels i form af Windows 8 bærbare med ARM og måske også i form af MacBooks med ARM, som der er rygter om (http://www.reghardware.com/2011/05/27/apple_arm_air_spied/).

2
30. maj 2011 kl. 16:03

Den dag en mobil nemt kan dockes til en god skærm og afvikle word (email mv.) ordenligt... så er Windows klientæraen slut (med mindre det hedder Windows Phone X)...

Hvorfor slæbe rundt på to devices?... og min mobil skal folk fjerne fra min afhuggede eller døde hånd... så der er kun et naturligt valg.

Tunge opgaver ligges alligevel ud på dertil egnede servere.

og inden i begynder at flame mig for at nævne Word, så har jeg forsøgt at drive forretning med Open Office... og det mislykkedes bare totalt...

3
30. maj 2011 kl. 19:27

Din afsluttende kommentar er meget sigende, fordi den jo viser ret godt at det er generelt accepteret herinde, at Microsoft bare er dårligt og skal hakkes på. Det undrer mig lidt at der sådan kan være en generel konsensus om, at Microsoft bare er onde og at man helst skal undgå deres produkter. Det er selvfølgelig okay at have holdningen, men man kan da ikke bare forvente at alle andre deler den.

4
30. maj 2011 kl. 19:40

Bo, af skade bliver man klog. Herinde forventer jeg faktisk at folk har den holdning, hvilket ikke er ensbetydende med at jeg synes det er rigtigt.

Jeg har en stak andre almindelig holdninger jeg er stødt på, både her og almindeligt i branchen, men jeg tør slet ikke begynde at skrive om dem :-)