ARM lukker ned for levering af chipdesign til Huawei efter amerikansk boykot

23. maj 2019 kl. 07:4924
ARM lukker ned for levering af chipdesign til Huawei efter amerikansk boykot
Illustration: ilolab, BigStock.
Den britisk baserede leverandør af halvlederteknologi til processor, ARM, har standset al levering og samarbejde med Huawei efter amerikansk handelsforbud
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Huawei kan få problemer med at fortsætte med at producere selskabets egne Kirin-processorer, efter at ARM, der sælger licenser og halvlederteknologi netop til produktion af processorer, har afbrudt alt samarbejde med Huawei.

Ifølge BBC News er ARM-ansatte blevet kommanderet til at standse "alle aktive kontrakter, support og ventede opgaver" med Huawei efter det amerikanske handelsforbud med Huawei, hvor amerikanske virksomheder har fået nedlagt forbud mod at drive forretning med den kinesiske telekommunikationsgigant uden tilladelse fra den amerikanske regering.

ARM har ganske vist hovedkvarter i Cambridge, Storbritannien og ejes af den japanske SoftBank-koncern, men selskabet mener ifølge et internt notat, at forbuddet fra USA også kan gælde dem, da ARMs chipdesign omfatter "original amerikansk teknologi."

Det skyldes at ARM udvikler processorteknologier i Austin, Texas og San Jose, Californien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huawei er afhængig af ARMs chiparkitektur til produktionen af egne Kirin processorer, og betaler licens til disse. Uden disse licenserne vil Huawei ikke være i stand til at fortsætte med at fremstille egne processorer, vurderer analytikere over for BBC.

»ARM vil overholde restriktionerne, der er fastlagt af den amerikanske regering og er i løbende dialog med relevante amerikanske statslige enheder for at sikre, at vi følger reglerne,« siger en ARM-talsmand til The Verge.

ARM har 6.000 ansatte på verdensplan og otte kontorer i USA.

I rækken af selskaber, der har afbrudt samarbejdet med Huawei var Google de første, men også ud over ARM har chipselskaberne Qualcomm, Intel, og Broadcom afbrudt samarbejdet. Teleselskaberne Vodafone, EE i England, KDDI og Yo! Mobile vil stoppe indkøb af 5G-telefonen Mate X 5G og desuden P30 Lite.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Panasonic sætter samarbejdet på standby, melder BBC.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
24. maj 2019 kl. 15:14

Lukketheden: har du ejet en iPhone? Jeg tror du vil opdage at den ikke er så lukket som du tror (det gjorde jeg i hvert fald).

Er selv blevet mere postiv over for Appel, med hensyn til privacy og opdateringer iforhold til andre spiller på markdet. Men med lukkehed, mener jeg kun en metode og typsik også kun med Appel eller specifike godkente enheder.

Altså at man ikke kan bruge billige højtaler/enheder enheder, så det "spiller".

Og at der mangler muligheder, fekst i opsætning af mail konti, SIP konti og VPN. Hvis man ikke er standart bruger.

PS. Jeg synes også de laver meget fint og pænt hardware, især deres bærbare, som jeg til enhvert tid gerne vil eje, men som dog er prissat alt for dyrt.
Det eneste virkelige anke mod deres hardware, og det gælder ikke kun Appel. Men for alle enheder som skal være tynde. Er den manglende mulighed, eller meget svære udfordring, at skifte et udtjent batteri.

23
24. maj 2019 kl. 13:13

Appel har godt hardware samt meget fornuftigt software, udover deres gode privacy, på jeg indrømme. Hvis man kan leve med deres meget høje pris og lukkethed - Det kan jeg ikke.

Tja... det skyldes jo nok at du betaler for telefonen, og ikke med din sjæl eller dine data... Desuden betaler du jo nok også for at de gider opdatere din 5år gamle telefon.

Lukketheden: har du ejet en iPhone? Jeg tror du vil opdage at den ikke er så lukket som du tror (det gjorde jeg i hvert fald).

(og det kommer fra en tidligere inkaneret anti apple mand)

21
24. maj 2019 kl. 08:13

@Torben Mogensen

Hvor mange i Europa vil købe en smartphone, der hverken kører IOS eller Android? Microsoft prøvede, men fejlede slemt. Samsung prøvede med Bada, også uden success. Samsung bruger Tizen, men de Tizen-baserede smartphones sælges så vidt jeg ved ikke i Europa.

Hvis Huaweis OS kan køre Android apps så vil mange være interesseret. Huaweis største problem bliver hvis deres telefoner bliver nægtet adgang til sociale medier som Youtube og Facebook.

Din sammenligning er forkert fordi Microsoft havde ikke lyst til at være Android kompatibel, de ville lave deres eget OS. Windows Mobile forsøgte sent med projekt Astoria at lave Android emulering, men det blev ikke lanceret. Huawei derimod vil gøre alt for at være Android kompatibel.

20
23. maj 2019 kl. 23:51

Desværre kan jeg ikke umiddelbart finde nogle enheder som samtidig opfylder mit krav om maks skærmstørrelse på 4".

En Samsung S2 er da næsten ved at være det ?

Dejlige telefoner, S2/S3 er nok de telefoner som, i forhold til samtiden. Er de bedst og længst levende smart telefoner jeg har haft.

Ellers Nokia 21xx/33xx gennerationen. Batteri tiden, "lommestørelsen" og robustheden, længest jeg stadig efter. Nogle ting VAR bedre i gamle dage.

18
23. maj 2019 kl. 23:14

Tak for din fortsatte support - min bare, har man lyst til at fortsætte med at supportere nogen der pisser en op og ned ad ryggen.

Har opdaget det samme, da jeg købet min Huawei for et par år siden, var det på grund af det minimale "vendor lock in". Hvor der ikke var brug for en konti ved producenten, og hvor der ikke blev sendt alt muligt hjem.

Med det spion software som blev opdaget på Nokia, er den også ude i kulden, så lige nu ved jeg IKKE hvad min næste telefon bliver.

Måske følger jeg Jesper Nielsen råd til mig, i en anden tråd, og prøver at installere LineageOS. Men dit indlæg får mig til at tænke på om jeg ikke skulle prøve at levere telefonen tilbage, med den begrundelse at varen er blevet væsentlig forringet, i garanti perioden. Samt der er kommet nye Licens regler, siden købet, som jeg ikke kan aceptere. Dette betyder også at varen er blevet væsenligt forringet.

Hvis jeg alligevel skal have en ny telefon, på grund af det crap der er kommet til, så kan den ligesågodt ligge ved en klagemyndighed, mens de behandler min klage. Nogle som vil være med, og hjælpe ?

Ellers har jeg prøvet lidt af hver på telefon fronten. Sony har fornuftige hardware, men igen de kræver ens sjæl for at den skal fungere bare OK. Og nej de skal ikke have mine sundhedsdata, fra mine smartdimser. Det samme gælder stor set Samsung. OnePlus har fornuftigt software, konti og licens betingelser, men de er blevet alt for dyre. Var også glad for Googles første Nexus, om ikke andet, så var det kun EN producent man solgte sin sjæl til, og software bliver opdateret længe, uden de store ændringer i forhold til standart ( ;-) ). Men de er også blevet for dyre.

Appel har godt hardware samt meget fornuftigt software, udover deres gode privacy, på jeg indrømme. Hvis man kan leve med deres meget høje pris og lukkethed - Det kan jeg ikke.

Så måske man bare skulle gøre lige som Richard M. Stallman, og bare fravælge sporings og overvågnings enheden ?

Eller en rootet Xiaomi, evt med LineageOS, hvis ellers de have haft et godt kamera. Med godt kamera mener jeg TOP TOP, det har altid være det, som har været markant bedre, som har betydet at jeg har skiftet telefon.

Andre ? - Og ja jeg tror også, at denne tvungen - Tænken nyt, er godt for forbrugeren og EU. Og det eneste man vil savne fra google, på en telefon, er deres MAP.

16
23. maj 2019 kl. 17:20

"Hvor mange i Europa vil købe en smartphone, der hverken kører IOS eller Android? "

Det ville jeg med største glæde gøre. Det er SÅ meget på tide at der kommer en anden spiller på banen. Chromebooks kan afvikle Android apps, så hvis man savner noget kan man bare gøre det derfra.

15
23. maj 2019 kl. 16:05

En drøm kunne være en open source baseret GNU/Linux smartphone.

Desværre er Huawei så et rigtig skodfirma på andre punkter.

Således har de stoppet med at udlevere unlock koden til deres enheder, så man hænger på en dims fyldt til randen med lortesoftware.

Og så prøver man at sælge at sælge det at man pisser på kunderne med følgende hån:

In order to deliver the best user experience and prevent users from experiencing possible issues that could arise from ROM flashing, including system failure, stuttering, worsened battery performance, and risk of data being compromised, Huawei will cease providing bootloader unlock codes for devices launched after May 25, 2018.</p>
<p>For devices launched prior to the aforementioned date, the termination of the bootloader code application service will come into effect 60 days after today’s announcement.</p>
<p>Moving forward, Huawei remains committed to providing quality services and experiences to its customers.</p>
<p>Thank you for your continued support.

Tak for din fortsatte support - min bare, har man lyst til at fortsætte med at supportere nogen der pisser en op og ned ad ryggen.

Men måske de ændrer holdning nu.

14
23. maj 2019 kl. 15:54

En drøm kunne være en open source baseret GNU/Linux smartphone. Hvor brugeren selv har fuld kontrol over data. Dermed kunne det været sket med international overvågning.

Bada eller Tizen kunne være en mulighed, og der findes også telefoner med dette, vidst bare ikke i Danmark.

13
23. maj 2019 kl. 13:26

Jeg kan seriøst ikke se at det er en fordel for USA med at bandlyse Huawei. Trump kickstarter jo en kinesisk produktion af den teknologi som Huawei mangler. Om 5 år kan det være at den kinesiske teknologi er den amerikanske overlegen.

Du har ganske ret i dine handelspolitiske overvejelser. Men begrundelsen er sikkerhedspolitisk: USA ønsker ikke at kineserne kan indbygge lyttecentraler i kritiske komponenter i USA. Kritiske komponenter er bl.a. telekommunikation og dele af netværksinfrastruktur.

12
23. maj 2019 kl. 13:23

Jeg har igen intention om at synes at det kinesiske system er hverken godt eller menneskerettigt, men bortset fra at kineserne gerne vil tjene penge på resten af verden, så er de sådan set ligeglade med hvordan individerne i resten af verden har det og hvad de gør.

Jeg føler mig ganske sikker på at kineserne, i det omfang det er muligt, også ønsker at tracke adfærd blandt borgere kloden rundt. Der er både militærstrategiske grunde men også politiske grunde til. Jeg kan ikke se hvorfor kineserne skulle være anderledes (på regeringsniveau).

Nu må du beslutte dig for hvad du egentlig vi mene, for bare et indlæg tidligere skrev du:

Og hvis du læser så skrev jeg "ARM rival" ... dvs. ikke en processor baseret på ARM men en der løser samme opgave - fuldt ud designet og udviklet i Kina.

Bare sådan lige for at sætte tingene lidt i perspektiv så er der fortsat ingen konkrete beviser for ....

Det er ganske rigtigt. Problemet er hvad "konkrete" beviser er for noget. Samt at ingen åbenbart har lyst til at fortælle om hvad der sker. Vi havde Super Micro historien som kom fra en meget troværdig kilde ... vi fik de sædvanelige denials som havde ladeporte store huller i. Men vi har også fra Snowdon at amerikanerne putter skidt i computere. Alligevel har ingen stået frem og vist et bevis på sådan noget. Nogen må have opdaget amerikanernes gøren og laden, men ingen vil snakke om det.

Derfor handler det her om følgende: Vi ved at amerikanerne gør sig i at infiltrere hardware. Hvorfor skulle kineserne ikke gøre det samme når de har muligheden? Hvis jeg var præsident i Kina og opdagede at mine folk ikke gjorde den slags, så ville jeg fyre dem.

11
23. maj 2019 kl. 13:08

Supply Chain management gør kort sagt, at delene producers der hvor det globalt set er billigst at producer.

Trump er i økonomisk henseende ikke ligefremt et geni. Det er en grund til at manden har gået konkurs 6 gange jf. hans officielle Wikipedia

Jeg siger det ikke for at starte en politisk diskussion, men som en konstatering af mandens manglende forståelse for hvordan global økonomi er skruet sammen.

Når Trump siger at milliarderne i USD i straftold ”fosser ind”, så tror Trump at det er kineserne som betaler. Det siger han hele tiden på sine politiske rallys. Det er ikke sandt, det er de amerikanske forbrugere som betaler for tolden, som bliver tillagt slutprisen.

Når Trump truer med at lukke grænsen til Mexico, så truer han i realiteten med at kaste 25-30 mio amerikanere ud i arbejdsløshed, da deres industrijobs er direkte afhængige af import af komponenter fra Mexico. Uden disse komponenter er arbejdsgiverne nødt til at fyre folk.

Når Trump siger at industrien bare kan trække produktionen hjem (til USA) så glemmer han der var en forretningsmæssig årsag til at produktionen i sin tid blev udflyttet. Det kan være pris eller kvalitet, men uanset så vil amerikanske virksomheder tabe konkurrencekraft i forhold til konkurrenterne når slutprisen derved stiger-

På kort sigt, vil Huawei blive ramt hårdt og lige nu er det svært at sige noget om de langsigtede konsekvenser for Huawei. Jeg tror dog at Huawei overlever fordi den kinesiske stat vil hjælpe Huawei videre vha. statsstøtte.

Men forstil dig at du er CEO i en global teknologivirksomhed – hvordan vil du have det med at få forretningsmodellen smadret af en humørsyg Trump - med stigende omkostninger og faldende profitabilitet til følge?

På kort sigt er det svært at gøre andet end at ”slukke brandene”, men på det strategiske plan vil du arbejde med at frigøre din virksomhed fra denne trussel. Det forventer dine aktionærer.

Jeg kan seriøst ikke se at det er en fordel for USA med at bandlyse Huawei. Trump kickstarter jo en kinesisk produktion af den teknologi som Huawei mangler. Om 5 år kan det være at den kinesiske teknologi er den amerikanske overlegen.

Men jeg mener seriøst at Trump bør indstilles til ”Årets Europæer”, for dette vil betyde at højt teknologiske arbejdspladser og teknologi rykker til Europa (fra USA) – da EU jo forsat er verdens største frihandelsmarked og Europa kan jo heller ikke leve med en humørsyg Trump (eller hans efterfølger) på den måde bestemmer over europæisk teknologi og arbejdspladser.

10
23. maj 2019 kl. 12:22

Bare sådan lige for at sætte tingene lidt i perspektiv så er der fortsat ingen konkrete beviser for at Huawei spionerer eller har indarbejdet bagdøre i deres hardware.

Helt enig - og det er sådan set ret grotesk at middelalderstyret i USA kan starte en handelskrig på noget som der ingen konkrete beviser er for.

Og som du selv siger, man har så valgt Huawei som prügelknabe.

Herudover så er det et typisk udtryk for amerikansk dobbeltmoral, at de beskylder Huawei for at spionere, da amerikanerne nok er dem der har verdens største produktion af skruppelløse skæg og blå briller banditter.

Igen tror jeg faktisk at Kineserne i det store hele er ret ligeglade, for det eneste der tæller for dem er hvordan de kan klemme en Yuan mere ud af et givet produkt - at de så er voldsomt interesserede i deres egne borgeres gøren og laden er en anden sag, som de i øvrigt på ingen måde lægger skjul på.

Vi må se hvad der sker når Kina påstår at Apple og Google spionerer mod kinesiske borgere med deres software og hardware

Der er da ingen tvivl om at især Google "spionerer" ikke kun på Kinas borgere, men på alt hvad de kan komme i nærheden af - nok ikke så meget for at finde ud af om de er systemkritikere eller ligende, men for at kunne sælge deres sjæl til reklamebranchen, medicinalindustrien, mv.

og udelukker dem fra det kinesiske marked. Uden et hår af beviser. For det er tilsyneladende det princip der er acceptabelt i dag.

Der var en opgørelse for noget tid siden over hvor mange løgne Trump har produceret, og det er skræmmende mange.

9
23. maj 2019 kl. 12:06

Bare sådan lige for at sætte tingene lidt i perspektiv så er der fortsat ingen konkrete beviser for at Huawei spionerer eller har indarbejdet bagdøre i deres hardware. De er blevet en uheldig brik i den amerikansk-kinesiske handelskrig der p.t. pågår og det er jo trist for dem.

Vi må se hvad der sker når Kina påstår at Apple og Google spionerer mod kinesiske borgere med deres software og hardware, og udelukker dem fra det kinesiske marked. Uden et hår af beviser. For det er tilsyneladende det princip der er acceptabelt i dag.

8
23. maj 2019 kl. 11:28

Læg oveni at det hele vil tælle ind i deres Social Credit System ... pludselig ligner Google en skoledreng.

Jeg har igen intention om at synes at det kinesiske system er hverken godt eller menneskerettigt, men bortset fra at kineserne gerne vil tjene penge på resten af verden, så er de sådan set ligeglade med hvordan individerne i resten af verden har det og hvad de gør.

Så deri ligger imo en meget stor forskel til Google forretningsmodel, for for Google er brugeren ikke kunden som så, men datamalkekvæg, i modsætning til kineserne som bare vil pløre hardware på markedet.

Hvad kineserne så gør internt er en helt anden (og absolut ikke sympatisk) sag.

Jeg tror vi meget snart ser en kinesisk ARM rival (ja, jeg ved godt at kineserne har rullet egne CPU designs ud i årevis) - understøttet af den kinesiske stat. Det er den eneste vej frem for Kina.

Nu må du beslutte dig for hvad du egentlig vi mene, for bare et indlæg tidligere skrev du:

Jeg har meget svært ved at forestille mig Kina i relation til vestlige lande som andet en en producent af hardware i det lange løb. Vestlige lande vil ikke købe hardware eller software der er designet eller udviklet i Kina eller andre lande som vi/USA har en strategisk konflikt med.

Så mon ikke bare vi skal lade være med at for(e)stille os, og bare vente og se hvad der sker.

7
23. maj 2019 kl. 11:18

Men det er da klart at Huawei ikke ligefrem skriger af grin over situationen, men hvis de bliver udelukket fra Googles Linuxnassende overvågningssoftware, så må de se andre veje, og som den tredjestørste producent af smartphones så har de en vis masse - det vil muligvis også give dem nogle bedre muligheder på alle de nye markeder der er ved at opstå i den 3' verden.

s/Google/Huawei+Weibo/g (konceptuelt) ... så har du situationen i Kina. Oveni WeChat. Uden mulighed for at undgå disse i praksis. Læg oveni at det hele vil tælle ind i deres Social Credit System ... pludselig ligner Google en skoledreng.

Det har intet med forestillingsevne at gør, det er helt konkret det dekret der er udstukket af ARMs ledelse

ARM skriver selv at det er deres egen vurdering at de er underlagt den amerikanske embargo. De kunne vælge at fjerne de amerikansk designede dele men det er nok ikke det hele værd ... for dette er bare begyndelsen. Jeg tror vi meget snart ser en kinesisk ARM rival (ja, jeg ved godt at kineserne har rullet egne CPU designs ud i årevis) - understøttet af den kinesiske stat. Det er den eneste vej frem for Kina.

5
23. maj 2019 kl. 10:38

Hvor mange i Europa vil købe en smartphone, der hverken kører IOS eller Android?

Jeg vil hellere end gerne, hvis jeg på den måde kan få en telefon med et rent OS uden bloatware.

Men det er da klart at Huawei ikke ligefrem skriger af grin over situationen, men hvis de bliver udelukket fra Googles Linuxnassende overvågningssoftware, så må de se andre veje, og som den tredjestørste producent af smartphones så har de en vis masse - det vil muligvis også give dem nogle bedre muligheder på alle de nye markeder der er ved at opstå i den 3' verden.

At MS fejlede kan ikke undre, for som sædvanligt forstod de ikke rigtig den verden de skulle agere i, plus et direkte grimt UI jo ikke gjorde sagen bedre.

4
23. maj 2019 kl. 10:32

Sådan som jeg har læst det er det mere sådan at de ikke kan få ARMs hjælp til at lave nye processorer, mens de godt kan fortsætte med at producere de ARM processorer de allerede har udviklet.</p>
<p>Derover så mumles der også om hvorvidt de skal afskæres fra at bruge (nye) ARM processorer fra andre leverandører,

Det er jeg ganske enig i. Det er svært at forestille sig at Huawei vil få lov at købe de nyeste ARM processorer herunder designs i denne situation.

I praksis har Huawei kun to valg: Enten at falde til patten hos amerikanerne eller at udvikle deres egen HW/SW stak. Dvs. CPU/SOC, 5G interface, flash, Wifi, OS, App store, etc. På OS siden skal de så vælge om de vil forke/tracke android eller gå i en helt anden retning.

Det samme gælder i øvrigt alle andre kinesiske leverandører. Jeg har meget svært ved at forestille mig Kina i relation til vestlige lande som andet en en producent af hardware i det lange løb. Vestlige lande vil ikke købe hardware eller software der er designet eller udviklet i Kina eller andre lande som vi/USA har en strategisk konflikt med. Kinesernes marked vil være resten af verden. Vi må håbe det kan gøres fredeligt.

selv om det nok kan blive meget svært at kontrollere i praksis.

Hvis nogen vælger at sælge hardware der er under embargo til Huawei, så vil det være nemt at opdage med mindre Huawei kun sælger til det kinesiske militær. Såfremt man på industriel skala indkøber hardware og skræller det ned til enkelt komponenter som matches mod eksisterende designs så kan det gøres relativt billigt. Det er min forventning at både kinesere, russere, amerikanere, m.fl. gør dette allerede.

2
23. maj 2019 kl. 09:38

Huawei kan stadig lave mobiler med ARM-processorer -- de kan bare ikke lave deres egen. Men indtil videre er der intet der hindrer ikke-amerikanske leverandører af ARM-baserede processorer at sælge til Huawei, evt. via mellemmænd.

Sådan som jeg har læst det er det mere sådan at de ikke kan få ARMs hjælp til at lave nye processorer, mens de godt kan fortsætte med at producere de ARM processorer de allerede har udviklet.

Derover så mumles der også om hvorvidt de skal afskæres fra at bruge (nye) ARM processorer fra andre leverandører, selv om det nok kan blive meget svært at kontrollere i praksis.

Selv om det kræver et redesign af telefonerne at bruge andre ARM-processorer, er forbuddet mod at bruge Android langt mere alvorligt for Huaweis position udenfor Kina (hvor de bruger deres eget OS).

Her er der faktisk mange medier der er af en anden opfattelse, efter sigende fordi de skulle være ret langt med udviklingen af deres eget OS.

Men tiden vil vise - hvis enden på det hele bliver at det knækker Googles jerngreb, så en stor tak til Trump for selvmålet.

1
23. maj 2019 kl. 09:31

Huawei kan stadig lave mobiler med ARM-processorer -- de kan bare ikke lave deres egen. Men indtil videre er der intet der hindrer ikke-amerikanske leverandører af ARM-baserede processorer at sælge til Huawei, evt. via mellemmænd.

Selv om det kræver et redesign af telefonerne at bruge andre ARM-processorer, er forbuddet mod at bruge Android langt mere alvorligt for Huaweis position udenfor Kina (hvor de bruger deres eget OS).