Arbejdsmarkedet er glohedt: »Som datalog kan du vælge og vrage mellem jobbene«

7. februar 2022 kl. 11:15
Arbejdsmarkedet er glohedt: »Som datalog kan du vælge og vrage mellem jobbene«
Illustration: Version2.
It-sikkerhedsekspert ­Daniel Milo Farkner har brugt de gunstige tider på it-arbejds­markedet til at gå i dialog med sine arbejdsgivere om jobindhold.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I slutningen af 2021 kunne Daniel Milo Farkner fejre, at han var nået derhen, hvor han gerne ville være jobmæssigt som Red Team Lead for sit eget offensive security team i Bankdatas it-sikkerhedsafdeling.

Vejen dertil har været nærmest snorlige, for med en kandidat i datalogi fra Aarhus Universitet og en kandidat i Ethical Hacking and Computer Security fra ­skotske University of Abertay Dundee, har arbejdsgiverne været villige til at forhandle jobindhold, der hele tiden bragte ham et skridt nærmere drømmejobbet.

Den store efterspørgsel på it-folk er nemlig et privilegium, som giver stor frihed og ro til at finde det helt rigtige arbejde og stille krav til arbejdsgiverne, oplever han:

»Jeg har venner i andre brancher, der må bruge et halvt år på at få et job, der ikke helt er det, de gerne vil, og hvor de må transportere sig selv halvanden time om dagen. Som datalog kan du vælge og vrage mellem de job, du er interesseret i, og kan bruge tid på at finde en virksomhed med de samme værdier og mål som dig selv.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligheden for at påvirke job­indholdet har Daniel Milo Farkner benyttet sig af, hver gang han har skiftet arbejde:

»Du kan stille krav til jobbet og arbejdsgiveren. Det er en forhandling og ikke bare på arbejdsgiverens præmisser. Som datalog kan man blive ved at grave, til man finder en virksomhed, hvor vi kan spille hinanden gode,« siger han.

»En dejligt stressfri tilværelse«

De gyldne tider på it-arbejdsmarkedet giver ro til at fokusere:

»Jeg skal ikke frygte for min personlige økonomi eller jobmulighederne. Det er en dejligt stressfri tilværelse. I selve jobbet gør det ­også, at jeg kan være hudløst ærlig og give min mening til kende over for ledelsen, fordi de er nødt til at lytte til mig. Det skal selvfølgelig siges ordentligt, men jeg ville nok ikke gøre det så voldsomt, hvis jeg ikke var sikker i jobbet. Men det er faktisk også en fordel for arbejds­giveren, for når de har hyret eksperter, er det vigtigt, at de også giver deres mening til kende.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom han allerede i studietiden gik efter en karriere som it-sikkerhedsekspert, har han arbejdet de første år som it-udvikler.

»Hvis vi skal løse problemet med sikkerhed, skal vi inddrage og bistå it-udviklerne, og derfor var jeg nødt til at være udvikler. Først da jeg var en fornuftig udvikler, kunne jeg gå videre,« siger han.

Og det må man sige, at han har været. I november sidste år, lige inden han sagde farvel til jobbet som it-udvikler, fik Daniel Milo Farkner en flot andenplads i Version2’s IT Talent 2021 i kategorien it-udvikler.

Da Bankdata i januar 2020 slog en stilling op, kontaktede han dem. ­Ikke fordi han var interesseret i præcis det job, men fordi det lød som et godt sted at arbejde:

»Virksomheden virkede fornuftig, og derfor tillod jeg mig at tage kontakt for at sige, at jeg ikke var interesseret i det, de tilbød, men i at arbejde med offensiv it-sikkerhed, og kunne vi ikke lige tage en snak om det.«

Vil gøre en forskel

Det kunne de, og samtalen mundede ud i et kompromis:

»Jeg lovede at hjælpe dem med den aktuelle opgave, og vi fik sat et projektsamarbejde i stand, hvor vi kunne se hinanden lidt an. Til gengæld lovede de, at de ville arbejde mod at oprette stillingen senere. Så de første to år var jeg ansat et år ad gangen som Senior Software Developer,« fortæller han.

Mens Daniel Milo Farkner fik fikset problemet, blev der sideløbende arbejdet med at oprette en afdeling for offensiv it-sikkerhed, som var en realitet 1. januar i år. Han er nu dér, hvor han hele tiden gerne har villet være, nemlig som offensiv sikkerhedsekspert, såkaldt Red Team Lead:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Generelt går it-verdenen meget op i defensiv sikkerhed, men jeg har lyst til hver dag at udfordre virksomhedens it-sikkerhed ved at tjekke alle systemer for at finde ud af, hvordan vi kan komme af sted med at stjæle bankkundernes penge,« siger han med et glimt i øjet.

For Daniel Milo Farkner er det vigtigste parameter i arbejdslivet, at han gør en forskel:

»Når dagen går mod sin ende, skal vi stå bedre, end vi gjorde om morgenen. Hvis min indsats ikke har en positiv impact, skal jeg bruge min tid anderledes. Når ­danskerne har betalt for to uddannelser på kandidatniveau, skal jeg også betale ordentligt tilbage på investeringen.«

Aldrig færdiguddannet

Da journalisten lige vil høre, hvornår han blev færdiguddannet, kommer svaret prompte:

»Jeg bliver aldrig færdiguddannet, for den dag jeg er færdiguddannet, er jeg færdig i branchen,« griner han.

På den måde er det heldigt, at it-­sikkerhed også er hans hobby, for der går meget tid med at holde sig ajour både i form af kurser, certificeringer og fællesskaber:

»Man skal brænde for sit fag, for ellers kan man ikke klare sig i det her felt, og så rammer man et andet niveau end det, jeg selv er interesseret i. Jeg sidder lange, lange aftener og læser, og i mine ferier kører jeg kurser i certificeringer igennem.«

En undersøgelse fra IDA viser, at 75 procent af alle it-folk er blevet kontaktet af en headhunter inden for de seneste 12 måneder. Det gælder i den grad også Daniel Milo Farkner. Han får i snit en henvendelse hver uge, og hvis headhunterne agerer professionelt, får de også svar:

»Det gælder om at finde de steder, hvor ens investering giver afkast. Derfor svarer jeg kun dem, der reelt har sat sig ind i, hvem jeg er. Får jeg f.eks. tilbudt en udviklerstillinger, svarer jeg blot, at det ikke er mit felt. Ligger jobbet inden for it-sikkerhed, skriver jeg tilbage. Jeg er nysgerrig af natur og derfor altid åben for dialog, hvis den er relevant, og så giver det en konstant viden om branchen.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger