Opdateret med screenshots.
Noget tyder på, at beskyldningerne fra Spotify mod Apple, om at de hæmmer konkurrencen på især markedet for musikapps, er en bevidst manifestation uden den store substans.
Det siger appudvikler David Christensen, i en kommentar til nyheden om, at Apples kræver brug af deres betalingsløsning, hvis man vil tilbyde sin app via App Store. Hvilket har fået Spotify til at sende Apple et rasende brev.
David Christensen er mobil app-arkitekt ved det danske digitale bureau DIS/PLAY, som tidligere bl.a. har arbejdet ved den succesfulde trænings- og løbe-app Endomondo.
Pt. står sagen der, at Apple har afvist at godkende en ny version af Spotify-appen til iOS, angiveligt fordi Spotify har linket direkte til en payment-formular uden om App Store: Spotify har nemlig postet et screenshot af en opfordring til Premium-køb via den appversion, der allerede er godkendt i App Store.
»Jeg er ikke ude i et defensorat af Apple og kan selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, hvad der er op og ned her. Min første reaktion var, at Apple skal til at passe på, men ved lidt dybere læsning, tror jeg også der er tale om en bevidst manifestation fra Spotify’s side,« siger David Christensen.
»Det bliver spændende at se, hvad resultatet bliver.«
Gratisapp med link til signupflow er OK
Årsagen til, at App Store-brugere som Spotify vil snige sig uden om betalingsløsningen hos Apple er, at de tager et cut på 30 procent af indtægterne i det første år (i sagens natur kun, hvis der er tale om en betalingsapp), og 15 procent i de følgende. Det gælder ikke såfremt, der er noget fysisk involveret.
Betalingsapps må derfor ikke snyde sig udenom betalingen til Apple f.eks. ved at kalde selve appen gratis og linke direkte til betaling, men hvad man derimod godt må, er at linke til et signupflow - en personlig profil - hvor man som en ikke-integreret del af flowet kan opgradere en profil og betale.
Alternativt kan man oplyse om, hvor man kan oprette sig som bruger. Det er det, som TV2 Play-appen gør.
Og ifølge David Christensen er det helt almindeligt kendt, at subscriptions til rene digitale produkter skal foregå gennem Apple’s platform.
Uvist hvad der præcist har ført til afvisningen
Spotify har tidligere løst problemet ved at lægge 30 procent oveni prisen, såfremt man køber abonnementet gennem app’en, præcis som Netflix.
Nu har de imidlertid ændret strategi, og opfordrer folk til at betale via deres website.
Tricket med at vise et screenshot med opfordring til køb, findes kun i de app-versioner, der allerede er i App Store og dermed allerede godkendt.
Spotify-repræsentanter har ikke lagt et screenshot ud i den nye app eller funktionalitet.
»Så vi ved ikke præcis, hvad der ligger til grund for afvisningen fra Apples side«, siger David Christensen.
»Men det ville undre mig, hvis det var for at skubbe konkurrenter ud, da det ikke virker til, at Apple arbitrært har afvist Spotify - men afvist dem på baggrund af de regler, der gælder for os alle, når vi lægger apps op.«
Derudover er det hans erfaring, at Apple generelt har opført sig pænt på app-markeder, de er gået ind i.
»For eksempel ved lanceringen af Apple Health og HealthKit i iOS 8, hvor Apple gjorde meget ud af at behandle de eksisterende spillere på feltet pænt og ikke forsøge at kvæle markedet,« siger app-udvikleren.
Version2 har også omtalt, at en justering af App Store reglerne nu betyder, at apps ikke må være afhængige af andre apps for at kunne virke. Det skabte problemer for den fælles svenske bankapp, Swish, som er afhængig af en anden app, en sikkerhedsapp, hvilket altså svar i strid med de nye App Store-regler.
Sagen har angiveligt fået Danske Bank til at undersøge, om de nye regler er et problem for MobilePay.
»Det er et interessant nyt krav. Jeg kan dog ikke se, hvorfor det skulle være et problem for MobilePay, da det er self-contained,« lyder det fra David Christensen.
Den generelle løsning er nemlig ifølge ham at distribuere sådan funktionalitet som frameworks, hvilket Danske Bank selv gør med MobilePay SDK’et i stedet for at launche en ekstern applikation.
Han advarer i øvrigt om at udvikle apps, der er afhængige af andre apps:
»Man skal nok også overveje, hvor smart det er at udgive en app, som kræver en anden app for at fungere. Derudover er det også værd at tænke på, at det både er svært for Apple at sikkerhedsreviewe, samt betydeligt mere skrøbeligt end en framework-baseret løsning,
da den påkrævede app kan opdateres uafhængigt, og pludselig opføre sig helt anderledes. Dermed går ens app “i stykker” - noget som ikke ville være sket, hvis man havde distribueret et tredjepartsframework med samme funktionalitet i sin app,« lyder det fra David Christensen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.