Kortet herover illustrerer det perfekt: Googles indsamling af data er så ekstremt nøjagtig og går så langt tilbage, at søgegiganten i praksis kortlægger al fysisk færden i vores liv – med mindre vi slår det fra.
Men søgegiganten selv, der står bag Android-styresystemet, viser kun toppen af isbjerget. For Google giver trods alt brugeren adgang til de data, der er gemt, og lover også, at brugeren selv kan slette dem.
Anderledes forholder det sig med den myriade af apps, som de fleste har installeret. De fleste beder om adgang til en række følsomme data på telefonen. Siger du nej, så kan du ikke bruge appen.
Ingeniøren har også testet, hvilke oplysninger en Apple-telefon som standard lagrer og deler med Apple. Også på en iPhone er en funktion, der automatisk opsamler brugerens position, slået til. Modsat Google benyttes den ikke til at udarbejde et kort over brugerens færden, men derimod til at vise de steder, hvor vedkommende oftest har opholdt sig. Den helt store forskel er dog, at Apple ifølge teksten på iPhone ikke sender disse data til en server. De bliver udelukkende gemt på telefonen. Desuden gør iPhone det modsat Google muligt at ændre indstillingerne for hver enkelt apps brug af position. Brugeren kan selv vælge, om appen skal have adgang til positionsdata altid, når appen er i brug eller aldrig. På en Android-telefon skal brugeren give tilladelse til at dele positionsdata, og et nej betyder, at appen ikke fungerer.Forskellen på Google og Apple
En kortlægning, som forskere fra bl.a. Harvard-universitetet gennemførte for godt et år siden, viste, at app i stor stil sender personfølsomme data til tredjepart.
Forskerne analyserede 110 populære apps, halvdelen til Android, halvdelen til Iphone. Android-apps sendte i gennemsnit potentielt personfølsomme data til 3,1 tredjepartsdomæner. Gennemsnittet på Iphone var 2,6.
På Iphone var netop placering den mest delte oplysning, mens placering på Android kom længere nede af listen, men dog stadig omfattede en tredjedel af alle apps.
Snager også i hvile
Modsat, hvad du måske tror, så kan apps også opsnappe din position, når du slet ikke bruger dem. Men hvorvidt det sker, og hvor de sender data hen, kræver et forskningsprojekt større, end hvad Harvard gennemførte, at svare på.
Danske Jens-Henrik Jeppesen er leder af den europæiske afdeling af Center for Democracy & Technology, en amerikansk ngo med fokus på teleregulering – og han advarer:
»De oplysninger kan blive tilgængelige for nogen, der kan bruge dem til formål, du ikke er interesseret i. Og på det tidspunkt er det for sent, og du kan intet gøre,« siger han.
»En ting er, at Google har de oplysninger, som de kan bruge til at vise dig en reklame. Det er et helt andet perspektiv, hvis det pludselig er skattemyndighederne eller de sociale myndigheder, som kan få fat i den information.«
Ifølge Jens-Henrik Jeppesen er det ingen undskyldning, at vi selv siger ja til de forskellige apps betingelser.
»Det tager jo en weekend at læse,« som han siger.
Samme holdning har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International:
»Google er i det mindste åbne, så vi kan tage dyret i øjesyn,« som juridisk konsulent Claus Juul siger – hvorefter han formulerer et krav om, at der kommer en vejledning, »så selv den mest blåøjede privatbruger forstår, hvad der sker, når de siger ja til logning«.
Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, påpeger, at vi i de betingelser, vi siger ja til, formentlig har givet både Google og app-virksomhederne lov til at bruge vores data til næsten hvad som helst.
Gennemhuller retten til privatliv
Han mener, at systemet gennemhuller vores ret til privatliv så meget, at myndighederne kunne skrive en app, som ville indsamle både geo¬gra¬fisk placering og andre persondata, hos alle smartphonebrugere.
Det vil naturligvis være ulovligt, men teknisk og i forhold til de tilladelser, brugerne giver, er der intet i vejen, mener han. F.eks. har appen 112 adgang til din position, hvilket er praktisk, når du vil tilkalde hjælp. Men ingen kan blande sig i, hvis appen sender positionen hele tiden og ikke kun ved alarmering.
Eneste måde at gardere sig på, hvis vi samtidig vil have gavn af mange af de mest populære apps, er hele tiden at slå telefonens placeringstjenester til og fra, siger lektor Rene Rydhof Hansen fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi.
»Ingen kan gennemskue, hvad de siger ja til, år de downloader en app,« konstaterer han og foreslår et enkelt mærke på alle apps, som de vaskeinstruktioner, der sidder i tøj, som viser brugerne, hvilke data der opsamles, og hvor de sendes hen.
Ifølge Rene Rydhof Hansen er problemet den systematiske indsamling af data, som aldrig slettes.
»Det er helt vanvittigt, hvad de tjenester ved om os, og realiteten er, at vi ikke slår det fra,« siger han.
»Det er OK at samle data ind til statistik og beregninger, men der burde være lovkrav om, at de derefter skal slettes.«
På Christiansborg undrer Alternativets it-ordfører, Rene Gade, sig over, at der slet ikke er debat om, hvor omsiggribende dataindsamlingen er, som han formulerer det.
»Vi forstår slet ikke omfanget af registrering, og borgerne er på ingen måde vidende om konsekvenserne,« siger han.
»For mange vil det være meget mere foruroligende, at deres fysiske liv bliver registreret, end hvad de foretager sig på internet,« tilføjer han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.