Apps har fri adgang til at følge dine bevægelser

24. februar 2017 kl. 03:014
Apps har fri adgang til at følge dine bevægelser
Illustration: MI Grafik.
Googles dataindsamling er kun toppen af isbjerget – også apps kan opsamle og dele din placering konstant. Skræmmende, lyder det fra eksperter og en politiker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kortet herover illustrerer det perfekt: Googles indsamling af data er så ekstremt nøjagtig og går så langt tilbage, at søgegiganten i praksis kortlægger al fysisk færden i vores liv – med mindre vi slår det fra.

Men søgegiganten selv, der står bag Android-styresystemet, viser kun toppen af isbjerget. For Google giver trods alt brugeren adgang til de data, der er gemt, og lover også, at brugeren selv kan slette dem.

Anderledes forholder det sig med den myriade af apps, som de fleste har installeret. De fleste beder om adgang til en række følsomme data på telefonen. Siger du nej, så kan du ikke bruge appen.

Forskellen på Google og Apple

Ingeniøren har også testet, hvilke oplysninger en Apple-telefon som standard lagrer og deler med Apple. Også på en iPhone er en funktion, der automatisk opsamler brugerens position, slået til.

Modsat Google benyttes den ikke til at udarbejde et kort over brugerens færden, men derimod til at vise de steder, hvor vedkommende oftest har opholdt sig.

Den helt store forskel er dog, at Apple ifølge teksten på iPhone ikke sender disse data til en server. De bliver udelukkende gemt på telefonen.

Desuden gør iPhone det modsat Google muligt at ændre indstillingerne for hver enkelt apps brug af position. Brugeren kan selv vælge, om appen skal have adgang til positionsdata altid, når appen er i brug eller aldrig. På en Android-telefon skal brugeren give tilladelse til at dele positionsdata, og et nej betyder, at appen ikke fungerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En kortlægning, som forskere fra bl.a. Harvard-universitetet gennemførte for godt et år siden, viste, at app i stor stil sender personfølsomme data til tredjepart.

Forskerne analyserede 110 populære apps, halvdelen til Android, halvdelen til Iphone. Android-apps sendte i gennemsnit potentielt personfølsomme data til 3,1 tredjepartsdomæner. Gennemsnittet på Iphone var 2,6.

På Iphone var netop placering den mest delte oplysning, mens placering på Android kom længere nede af listen, men dog stadig omfattede en tredjedel af alle apps.

Snager også i hvile

Modsat, hvad du måske tror, så kan apps også opsnappe din position, når du slet ikke bruger dem. Men hvorvidt det sker, og hvor de sender data hen, kræver et forskningsprojekt større, end hvad Harvard gennemførte, at svare på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske Jens-Henrik Jeppesen er leder af den europæiske afdeling af Center for Democracy & Technology, en amerikansk ngo med fokus på teleregulering – og han advarer:

»De oplysninger kan blive tilgængelige for nogen, der kan bruge dem til formål, du ikke er interesseret i. Og på det tidspunkt er det for sent, og du kan intet gøre,« siger han.

»En ting er, at Google har de oplysninger, som de kan bruge til at vise dig en reklame. Det er et helt andet perspektiv, hvis det pludselig er skattemyndighederne eller de sociale myndigheder, som kan få fat i den information.«

Ifølge Jens-Henrik Jeppesen er det ingen undskyldning, at vi selv siger ja til de forskellige apps betingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det tager jo en weekend at læse,« som han siger.

Samme holdning har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International:

»Google er i det mindste åbne, så vi kan tage dyret i øjesyn,« som juridisk konsulent Claus Juul siger – hvorefter han formulerer et krav om, at der kommer en vejledning, »så selv den mest blåøjede privatbruger forstår, hvad der sker, når de siger ja til logning«.

Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, påpeger, at vi i de betingelser, vi siger ja til, formentlig har givet både Google og app-virksomhederne lov til at bruge vores data til næsten hvad som helst.

Gennemhuller retten til privatliv

Han mener, at systemet gennemhuller vores ret til privatliv så meget, at myndighederne kunne skrive en app, som ville indsamle både geo¬gra¬fisk placering og andre persondata, hos alle smartphonebrugere.

Det vil naturligvis være ulovligt, men teknisk og i forhold til de tilladelser, brugerne giver, er der intet i vejen, mener han. F.eks. har appen 112 adgang til din position, hvilket er praktisk, når du vil tilkalde hjælp. Men ingen kan blande sig i, hvis appen sender positionen hele tiden og ikke kun ved alarmering.

Eneste måde at gardere sig på, hvis vi samtidig vil have gavn af mange af de mest populære apps, er hele tiden at slå telefonens placeringstjenester til og fra, siger lektor Rene Rydhof Hansen fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi.

»Ingen kan gennemskue, hvad de siger ja til, år de downloader en app,« konstaterer han og foreslår et enkelt mærke på alle apps, som de vaskeinstruktioner, der sidder i tøj, som viser brugerne, hvilke data der opsamles, og hvor de sendes hen.

Ifølge Rene Rydhof Hansen er problemet den systematiske indsamling af data, som aldrig slettes.

»Det er helt vanvittigt, hvad de tjenester ved om os, og realiteten er, at vi ikke slår det fra,« siger han.

»Det er OK at samle data ind til statistik og beregninger, men der burde være lovkrav om, at de derefter skal slettes.«

På Christiansborg undrer Alternativets it-ordfører, Rene Gade, sig over, at der slet ikke er debat om, hvor omsiggribende dataindsamlingen er, som han formulerer det.

»Vi forstår slet ikke omfanget af registrering, og borgerne er på ingen måde vidende om konsekvenserne,« siger han.

»For mange vil det være meget mere foruroligende, at deres fysiske liv bliver registreret, end hvad de foretager sig på internet,« tilføjer han.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. februar 2017 kl. 06:07

Selvfølgelig kan du det. Geotagging slår du fra.
Nogen kunne dog være interesseret i netop denne geotagging for at dokumentere, hvor billedet blev taget.
Det kræver så måske, at man bruger kamera-app'en og ikke en tilfældig nedhentet app. ;-)

Det er jo så en sandhed med modifikationer. Min forfærdeligt irriterende iPhone spørger ca. hver tiende gang jeg åbner kamera-appen (eller swiper opad på min låste skærm) om jeg ikke er interesseret i at slå lokalitetstjenester til? Nej, det er jeg stadigvæk ikke interesseret i. Jeg bliver jo også spurgt HVER dag om jeg ikke vil opgradere til det nyeste styresystem og dette vil jeg selvfølgelig heller da dette begrænser min batteritid for telefonen til et sted mellem 1/3 til 1/5 af det oprindelige, så Apple prøver at presse mig til at købe en af deres nye produkter. Det er jo i sig selv en ekstremt perverteret tankegang at man først betaler ekstrem overprice for en telefon (4.000 til 8.000!!! kr.) og derefter prøver firmaet hurtigst muligt at begrænse dine muligheder, voldtager dit privatlivsdata, misbruger alle dataene og tjener penge på dem og oveni alt det, så gør firmaet alt hvad det kan for at prøve at ødelægge produktet, så du hurtigst muligt køber et nyt produkt hos dem igen!!!? Man håber da at forbrugerne en dag vågner op og gør oprør og starter en revolution, men det kan godt være, at de stadig mangler at blive presset lidt mere, før deres bæger er fyldt op og de har fået nok!?

3
26. februar 2017 kl. 11:43

De fleste apps kan indstilles til at de kun benytter geotagging når de er i brug - og kan de ikke det må man jo prøve om man kan finde en anden app ..

1
24. februar 2017 kl. 13:32
  1. Mærkeligt hvis et site som version2 først skriver kritisk om dette nu? Som lægeperson har jeg længe følt mig både forarget og magtesløs over dette virtuelle cyberslaveri, i hvert fald siden jeg fik min første smart phone for et par år siden. Det er dejligt at man kan købe telefoner og app tjenester, men prisen er alt for høj i tab af integritet. Utroligt at nærmest ingen politikere tager fat på det for alvor.
  2. Det fremstår lidt naivt i artiklen som noget man 'bør være opmærksom på' og kan fravælge. Men det kan man jo stort set IKKE med google/android apps hvis man vil bruge tjenesterne eller den telefon man har købt. Forleden ville jeg fx tage et billede med min android baserede telefon. Men det kunne jeg ikke få lov til før jeg havde givet adgang til min placering, kontakter mm! Hvad pokker er meningen? Jeg er selv naiv når jeg tror jeg lever i en demokratisk markedsøkonomi. Nej, jeg er reelt underlagt store og små mere eller mindre anonyme firmaers magt, og det her er helt sikkert kun begyndelsen.