Applikationsudvikling rykker ud af it-afdelingen og bliver hvermandseje

Nye værktøjer giver i stigende grad alle typer ansatte mulighed for at bygge apps, som f.eks. kan hjælpe dem at træffe hurtigere beslutninger eller få hurtigere adgang til nødvendige data. Også testfasen går stærkere end før.

Det går både hurtigere med at få udviklet applikationer - og det sker i stigende grad fra ikke programmører. Undersøgelsen State of the Custom App 2016 fra FileMaker viser, at 52 procent af de deltagende virksomheder byggede en app på under 3 måneder.

82 procent af deltagerne bygger deres apps inhouse - og det er vel at mærke et meget lille mindretal af apps, som alene bliver bygget af it-afdelinger.

Undersøgelsen er gennemført blandt 490 virksomheder.

Årsagen er bl.a. værktøjer som har gjort det både nemmere, hurtigere og billigere at udvikle apps.

Lige som man ikke længere skal kunne HTML-kode for at kunne bygge en hjemmeside men kan ty til Wordpress eller Squarespace, så er appudvikling nu også blevet en disciplin som ikke-programmører kan håndtere. I hvert fald til et vist niveau af apps.

Jeg kan ikke kode en linje, men jeg kan konfigurere en app, siger Rebecca Wettemann, som er vice president for forskning, enterprice applikations hos Nucleus Research - et analysefirma i London som vurderer gevinstrealisering i forbindelse med implementering af nye teknologier i erhvervslivet.

Mere konkret kan appudvikling i dag ske som en drag og drop-proces, hvilket giver ikke-teknisk kyndige mulighed for at udvikle deres egne apps.

Microsoft app på få minutter

Tendensen bekræftes af lanceringer fra bl.a. Microsoft, som på selskabets kunde- og partnerevent, Convergence 2015, i december launchede Microsoft et nyt app-udviklingsværktøj kaldet PowerApps, som betyder, at selv ikke-it-uddannede ansatte hurtigt 'på få minutter' kan udvikle deres egen app, der f.eks. kan beregne en rabat til en kunde og sikre en hurtigere clearing med ens chef, og som integrerer til CRM-systemet samt Dropbox eller OneDrive.

Udmeldingen ligger i forlængelse af en udmelding fra starten af november med webværktøjet Windows App Studio, hvor Microsoft gjorde det så nemt at lave og udgive apps til Windows 10, at alle kan være med.

Udviklingen betyder ikke, at it-afdelingernes rolle i app-udvikling er helt slut, men at appudvikling fremover i højere grad bliver et samarbejdsprojekt mellem forretnings- og it-ansatte.

Udover at nye værktøjer har sænket udviklingstiden, spiller det også ind, at testfasen forandrer sig. I dag gennemføres meget test, før appen kommer ud til brugerne.

Det bekræfter senior director i product management hos Sencha, Guatam Agrawal.

'For 10 år siden, færdiggjorde man sin app og sendte den til kvalitetstjek i blandt testbrugere. Det medførte som regel fund af en masse bugs, hvorefter appen blev sendt tilbage til udviklerne. Det gave en hel del iterationer, siger Guatam Agrawal.

I dag tester udviklerne med egne værktøjer (unit testing) inden de sendes ud til superbrugere eller testbrugere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Vingborg Andersen

Som professionel udvikler gennem mere end 20 år hilser jeg denne udvikling velkommen med et stort smil. Ligesom Excel og Visual Basic var det i 90'erne, og WordPress og Drupal er det i disse år, så vil den slags værktøjer blive en uudtømmelig kilde til nye, velbetalte opgaver.

Når lægfolk har brugt dage, uger eller måneder på at bakse en prototype sammen, og de enten mister overblikket eller indser, at deres ambitioner ikke står mål med deres evner ud i applikationsudvikling, så er de ofte mere end villige til at kaste gode penge efter nogen, der kan hjælpe dem med at gøre det ordentligt.

Der er utallige aspekter af programmering og udvikling, som ikke har ret meget at gøre med de konkrete værktøjer, man bruger i en given sammenhæng, og det er dilettantens adelsmærke, at han ikke erkender det, før det er for sent.

Bring it on! :-D

 • 13
 • 0
#2 Troels Henriksen

Ligesom Excel og Visual Basic var det i 90'erne, og WordPress og Drupal er det i disse år, så vil den slags værktøjer blive en uudtømmelig kilde til nye, velbetalte opgaver.

Ja, jeg forstår heller ikke det nye. Lige siden mikrodatamatens fremkomst i 80'erne (og sikkert også før da) har der da været varianter af scriptsprog og RAD-miljøer, der har gjort det muligt for hvemsomhelst at automatisere processer og arbejdsgange. Det er godt nok mange år siden det kun var programmerings-specialister der var i stand til at programmere basale opgaver.

Som du selv siger, så er det selvfølgelig noget helt andet at skabe noget der også kan vedligeholdes, og et hjemmestrikket sæt Excel-makroer kan hurtigt vokse sig meget stort og meget vigtigt for arbejdsgangen.

 • 1
 • 0
#5 Carsten Bøgh Poulsen

Jeg tror, at det har noget med skalering at gøre: Ofte har en lille gruppe i et projekt eller en lille administrerende gruppe et behov for at kunne øge produktionen, men er forhindret af IT afdelingen, som ikke har ressourcer og viden til at lave en meget smal, men særdeles anvendelig app til gruppen. Her vil denne slags metoder og værktøjer komme til sin ret. Men problemet med at tage en smal app og skalere den til firmaet eller videre mislykkes ofte netop på grund af jeres argumenter. Så til de små produktionsforbedringer er det i høj grad anvendeligt.

 • 5
 • 0
#7 Palle Simonsen

Der er nogen forskel på en App generator, som er artiklens emne og Wordpress, som mere er en platform.

Wordpress er en ganske god platform at bygge videre på og integrerer ind til. Så for en god frontend (og backend) udvikler får man en hel del forærende. Kritisk masse er så stor, så chancen for at finde et plugin / tema til den foreliggende opgave er stor.

Jeg havde f.eks. brug for en iBeacon backend m. lidt REST api, eCommerce, location etc. og brugte WP som platform, hvilket sparede en hel del udvikling.

En App generator er også OK, hvis man ellers kan bygge fornuftigt videre på det genererede og roundtrip er en reel mulighed. Til interne Apps, som de refererede sigter til, er det fint nok - men enig. Risikoen for at få lavet noget spaghetti som der så skal reparares på er stor - meget stor.

Hertil kommer det sikkerhedsmæssige aspeket ved at man 'lige' får genereret et REST api på nogle virksomhedsdata og funktioner som måske / måske ikke kun kan tilgås af egne Apps.

 • 0
 • 0
#8 Henrik Hansen

I Joel Spolsky's bog: "The Best Software Writing 1" kan man finde denne fantastiske tegneserie af Rory Blyth, som på glimrende vis illustrerer hvad vi udviklere er oppe imod:

https://pbs.twimg.com/media/BsqAG17IEAAvafP.png:large

Der ud over skal man nok ikke glemme at FileMaker, der har sponsoreret undersøgelsen, lever af at sælge hvad der kun kan betegnes som en konkurrent til MS Access.

Bring it on...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere