Apples strenge iPhone-regler fører til monopol-mistanke

Ved at binde udviklere hårdt til iPhone- og iPad-platformen, risikerer Apple en monopol-sag i USA. To myndigheder gransker nu Apples regler for at se, om der skal rejses en sag.

Apples nye krav til udviklere og applikationer på iPhone- og iPad-platformen har ikke kun fået mange udviklere op i det røde felt.

Også de amerikanske myndigheder har lagt mærke til stramningen, og to af dem er nu i gang med en undersøgelse, der skal vise, om der er grundlag for en monopol-sag mod Apple. Det skriver New York Post og Wall Street Journal.

I april lancerede Apple nye regler, der blandt andet forbød applikationer, der er rekompileret, for eksempel det Adobe-værktøj, som kunne lave Flash-applikationer om til iPhone-kode. Dermed binder Apple udviklerne tættere til iPhone-platformen, da det ikke længere er muligt at udvikle en applikation én gang og så migrere den til alle de store platforme.

Udviklere med et begrænset budget må nøjes med én udviklingsproces, der vil blive brugt på iPhone-applikationen, på grund af Apples dominerende position på markedet, lyder anklagen.

Reglerne i det omstridte afsnit 3.3.1 af Apples vilkår for SDK'et betyder også, at der kun kan flettes reklamer fra Apples iAd-tjeneste.

Disse stramninger har fået både Justitsministeriet og konkurrencemyndigheden Federal Trade Commission i USA til at kaste et kritisk blik på Apple, og ifølge New York Post vil en egentlig undersøgelse af Apples regler gå i gang om få dage.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Apple får en sag på halsen. Men sker det, vil det være helt nye tider for Apple, der altid har set sig selv i en position som den lille på markedet, og ofte opfordret myndighederne til at gå mere i kødet på dominerende spillere.

Monopol-sager i it-branchen har især ramt Microsoft, som har måttet betale gigantiske bøder i både USA og EU. Senest blev Microsoft tvunget til at udsende 'browser-menukortet' til alle Windows-brugere i EU, der havde Internet Explorer som standard. Dermed fik brugerne mere aktivt mulighed for at vælge browser, var tanken, men konceptet endte dog med ikke at ændre ret meget på fordelingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Madsen

Udviklere med et begrænset budget må nøjes med én udviklingsproces, der vil blive brugt på iPhone-applikationen, på grund af Apples dominerende position på markedet, lyder anklagen.

Ja, det er deres produkt og deres marked og de har jo ikke ligefrem monopol på telefonmarkedet. De har jo heller ikke monopol på tablet enhedsmarkedet. Så det virker lidt mærkeligt for mig...

Man kan altid diskuterer om det er fede regler de har indført eller ej. Men at kalde det for monopol. ifølge http://mashable.com/2010/03/06/ipad-consumer-behavior/ så er det jo ingen lunden noget der ligner monopol tilstande på tablet markedet. Ja de har en pæn andel...

Men er spændt på at se, hvad anklagerne får ud af det. Nu kan Android jo også køre på en iPhone og jeg vil antage at når den kan det, så kan det også køre på en iPad. Så, hvis man er så vild med selve iPad'en, men ikke kan lide at Apple bestemmer alt, så smider man "bare" Android på.

 • 0
 • 0
#3 Jimmy Frydkær Dürr

Det er klart, at der skal en sag i gang om Apples monopol. Når der skal køres sager af den karakter mod Microsoft bør Apple ikke gå fri. Det faktum at to uafhængige myndigheder har indledt en undersøgelse mod firmaet burde medføre, at i det tilfælde, der findes grundlag for et sagsanlæg bør hammeren lave æblet til mos. Det er ikke i orden for noget firma at skabe monopol, eller monopollignende tilstande omkring sig selv, blot for at undgå fair konkurrence.

Nu ér Apple heller ikke lige det firma, jeg kunne tænke mig at handle med. Jeg er ikke Microsoft-hader ud i det fanatiske, men jeg holder på de fik, hvad de fortjente. Så det vil passe mig fint, hvis Apple fik et par gedigne stød mod skrallen.

 • 0
 • 0
#4 Frej Soya

Nu må i lige sætte jer ind i tingene @Marc munk Anti trust er tilsvarende dansk/EU monopol lovgivning. Det handler om at man ikke må udnytte sin monopol status til fordele på andre markeder eller til at holde andre ude af det marked man har monopol på.

@Jimmy Jensen Du kan på ingen måde sige at apple har monopol på et marked... Der er masser af andre telefoner eller computere fra andre producenter. Det er samme marked. Der er heller ingen lov mod at få et monopol, der er til gengæld meget strenge regler hvad du må når du først har et monopol.

Kald det unfair, men der er strenge regler for hvad et firma må med sine produkter når de har monopol status. Microsoft er blevet dømt for 1) udnytte sit OS monopol at forhindre andre at konkurre på samme marked (aftaler med forhandlere/producenter, eller deres "if DR-DOS => abort") 2) udnytte sit OS monopol til unfair konkurrence på andre markeder (Inkludere browser, 'hemmelige' win32 api til Office)

Hvis MS ikke havde haft monopol (har?), ville det ikke være ulovligt at inkludere en browser f.eks.

Det er meget muligt at apple bryder andre regler, men det er absolut ikke en monopol/anti trust sag.

 • 0
 • 0
#5 Rene Madsen

Det er ikke i orden for noget firma at skabe monopol, eller monopollignende tilstande omkring sig selv, blot for at undgå fair konkurrence.

Har Apple monopol på telefon markedet? har Apple monopol på tablet markedet?

Kan du uden problemer købe en telefon som ikke køre med Apples OS? Ja Kan du uden problemer købe en tablet PC der ikke køre Apples OS? Ja => De har ikke monopol. http://da.wikipedia.org/wiki/Monopol

Ja, det er da træls for nogle mennesker at de ikke må anvende Adobes værktøj til at lave programmer med, men så svært er det da heller ikke at imødegår deres krav. Det er jo ikke kun ÉT sprog, men flere sprog til har begrænset det til: Objective-C, C, C++, or JavaScript

3.3.1 … Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).

Det handler om, hvordan du tilvejebringer den kode du vil afvikle på den platform, om du anvender Xcode eller skriver din kode i Notepad er sagen uvedkommen. Det der er vigtigt er at Adobe ikke har en IDE til dig, men et metaframework og det tillader Apple ikke. Det er efter min mest pesermistiske opfattelse ikke monopol tilstande, men blot en irriterende forhindring for nogle mennesker.

 • 0
 • 0
#6 Marc Munk

Nu må i lige sætte jer ind i tingene @Marc munk Anti trust er tilsvarende dansk/EU monopol lovgivning. Det handler om at man ikke må udnytte sin monopol status til fordele på andre markeder eller til at holde andre ude af det marked man har monopol på.

Det er lidt uheldigt at bede andre om at sætte sig ind i sagerne også selv misinformere...

Monopol delen er kun halvdelen af antitrust reglerne...

Vi taler kartel dannelse og deslige når vi taler antitrust. Nu passer kartel dannelse så ikke ind her men så kan vi bruge det at man ifølge antitrust reglerne ikke må udøve 'uretfærdig indgriben i andres muligheder for at udøve forretning'.

 • 0
 • 0
#9 Flemming Hansen

Hvis monopol handler om hvorvidt man uden problemer kan anskaffe sig et lignende produkt fra en anden producent, så vil jeg mene at sagerne mod Microsoft har været urimeligt. Man har altid kunne anskaffe sig fx. en Apple computer, og man har altid kunne installere andre browsere. I forhold til Microsoft handlede det også om hvordan de fremhævede egne produkter ved at integrere det direkte i Windows. Apple er så gået et stort skridt videre med iPhone ved både at bestemme udviklingssprog, og ikke mindst have fuld kontrol over hvilket software folk må installere på deres mobiler - og ikke mindst at Apple skal have penge for det hver gang. Tænk bare på Googles konkurrerende produkter til iPhone som af mystiske årsager er blevet afvist, samt at Opera nu langt om længe har kunne få lov til at lave en alternativ browser til iPhone.

Så uanset om Apple har 2% eller 90% af et givent marked, så fortjener de nogle høvl for deres forretningsmetoder - ikke mindst fordi mange andre har fået høvl for meget mindre.

 • 0
 • 0
#11 Jakob Damkjær

Bloomberg:

U.S. antitrust enforcers are considering an investigation of Apple Inc. following a complaint from Adobe Systems Inc., according to people familiar with the matter.

Adobe says Apple is stifling competition by barring developers from using Adobe’s products to create applications for iPhones and iPads, said the people who spoke on condition of anonymity because they aren’t authorized to discuss the case.

Og nej iPhone OS har ikke monopol Ej heller kartelaftaler (de kræver ligsom at du har nogen at lave dem med.... I ved så man aftaler et kunstigt højt prisnivau med de andre kartelmedlemmer).

Om Adobe kan vise at udelukkelsens af brugen af en lille del af CS5 giver dem et stort problem med at sælge CS5 vil være meget svært eftersom der nok er rigtig mange der laver deres grafik til deres iPhone Apps i CS5.

Samtidigt kan CS5 også lave iPhone HTML/CSS/JavaScript apps og de er tilladt...

Kort sagt Adobe har ikke et ben at stå på. Hvis de havde det så ville de allerede ha sagsøgt Apple for lang lang tid siden eftersom Apple har blokeret for flash i al den tid iPhone har været der...

At drage de føderale myndigheder ind i det er et PR stunt. Adobe håber at Apple er så sky overfor FTC og DoJ at de pakker cirkuset sammen fordi det er pinligt at de bliver undersøgt. Uanset hvilket udfald som FTC eller DoJ undersøgelsen og en eventuel retssag medføre så vil konsekvenserne mindst ligge 5-10 år ude i fremtiden og dermed være fuldstændigt uden konsekvens...

Men mon ikke Apples juridiske team begyndte at forberede forsvaret mod netop denne anklage ca 5 minutter efter de skrev sektion 3.3.1...

Intet at se her ud over adobes sidste krampetrækning for at få flash på iPhone.

/Jakob

PS! Til alle dem der skriver noget i stil med "jammen så skal jeg bruge penge på at lave både en app til android og iPhone... Nope brug phonegap eller html/css/JavaScript og det fungere alle steder... Your point ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere