Apples Steve Jobs er død

It-branchen har mistet én af de mest visionære og betydningsfulde personligheder, Apple-stifter Steve Jobs.

Apple-stifter Steve Jobs er død, 56 år gammel. Det oplyser Apple på selskabets websted.

Steve Jobs har gennem flere år kæmpet med sygdom, efter han fik konstateret kræft i bugspytkirtlen.

Steve Jobs trådte tilbage som topchef for Apple for kun få måneder siden, og tirsdag aften var det for første gang Apples nye topchef, Tim Cook, der stod ved roret, da Apple præsenterede selskabets nye iPhone 4S.

Læs også: Steve Jobs trækker sig som direktør for Apple

Steve Jobs var én af de mest betydningsfulde personligheder for it-branchen, hvor han nok bedst vil blive husket for at have skabt den første rigtige personlige computer, der var med til at åbne for en hel ny æra med ikke bare en pc i hvert hjem, men i dag også en computer i hver en taske og bukselomme.

Steve Jobs vil også blive husket for at have vendt Apple fra et firma i dyb krise i 1990'erne til en kæmpesucces i det første årti af det 21. århundrede.

Steve Jobs forlod Apple i 1985 efter en konflikt med bestyrelsen, men vendte tilbage i 1997. I mellemtiden havde han været med til at grundlægge det første studie for computeranimerede film, Pixar, og det nye computerfirma Next.

Da Steve Jobs vendte tilbage til Apple fik han fokuseret firmaet på at lave få produkter, der til gengæld skulle være gennemtænkt hele vejen fra softwaredesign, hardware og til markedsføring. Det betyder, at der i dag ikke er nogen it-virksomheder, der kan præstere et så stærkt varemærke i forbrugernes bevidsthed som Apple.

Læs også: Google, Microsoft og Obama hylder Steve Jobs

Det var under den nye ledelse med Steve Jobs, at ikonisk design som de første iMacs, den første iPod og de nye Macbook-pc'er blev skabt.

Steve Jobs var kendt for at styre sine medarbejdere helt ned til de mindste detaljer, men den ledelsesstil, der ville have skabt konflikter i alle andre selskaber, virkede for Apple, for ingen Apple-medarbejdere tvivlede på, at Steve Jobs havde den rigtige vision.

Det var også Steve Jobs, der fik Apple til at tage springet ind på nye markeder. Den første store succes var Apples iTunes Music Store. Ingen anden hardwareproducent har på samme måde formået at få gjort indhold til et forretningsområde på lige fod med hardwaren.

Da iPod og iTunes blev skabt, var pladeselskaberne slet ikke interesserede i digital distribution af deres produkter via internettet, men Steve Jobs fik dem til sidst til at bøje sig, og fik dermed skabt den største musikbutik på internettet.

Steve Jobs' evne til at tage en vision og føre den ud i livet viste sig også i form af de seneste års største succeser for Apple, iPhone og iPad. Da iPhone blev lanceret, var det i et marked, hvor Nokia og Blackberry dominerede inden for de dyre smartphones, og kun få mobilejere brugte internettet i deres telefoner.

Det fik iPhone vendt op og ned på med en ny brugerflade, et enkelt design af både hardware og software og ikke mindst en rigtig webbrowser.

Den samme opskrift blev brugt til at modernisere et produkt, som oprindeligt var lanceret af Steve Jobs' mangeårige rival Bill Gates, nemlig tavle-pc'en i. Den blev først en succes, efter Steve Jobs havde taget det klodsede design fra bærbare computere og i stedet fundet et kompromis ved hjælp af teknologi fra mobilverdenen og dermed skabt iPad.

Det, mere end noget andet, kendetegnede nok Steve Jobs' særlige evne til at se et potentiale i en teknologi, sætte sin finger på, hvad der er galt, og motivere sine medarbejdere til at få gjort visionen til virkelighed.

Steve Jobs kunne være en kontroversiel personlighed, fordi han ofte sagde tingene lige ud, og han kom gerne med slet skjulte spydigheder til konkurrenterne. Men ingen har på noget tidspunkt kunnet underkende hans talent for at gøre it-verdenen mere spændende, mere personlig og mere farverig.

Steve Jobs vil blive savnet.

"One more thing."

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Anonym

Lidt mere kold og kynish betragtning : Gad vide hvad ( eller rettere sagt hvor meget ) det gør ved aktiekursen..

Men stadig : Trist, at det gik sådan, men det havde også ligget i kortene længe. Har aldrig været tilhænger af hverken personkulten eller af deres over-hypede produkteru, men manden var sgu dygtig, og det er et tab for branchen.

  • 10
  • 2
#8 Nikolaj Brinch Jørgensen

Nej men Freddy Mercury betød da også helt sikkert noget for Queen og dem som holdt/holder af Queen. For os andre er han ikke rigtig betydningsfuld. Steve derimod har været enorm betydningsfuld, ligegyldigt om man kan lide Apple eller Steve. Har spiller den subjektive holdning ikke rigtigt en rolle.

Jeg håber ikke der forsøges en sammenligning af betydningen af Freddy Mercury og Steve Jobs?

  • 5
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere