Apples nye operativsystem hedder macOS Catalina – og med det forsvinder iTunes

Illustration: boggy/Bigstock
I stedet kommer der tre nye apps.

På sin store WWDC-konference i mandags fremviste Apple flere nyheder, og ikke helt uventet gjorde også den nye macOS-version sin entré under arrangementet. Den hedder macOS Catalina og kommer med en del vigtige ændringer.

Noget af det første, Apple nævner i forbindelse med den nye macOS-version er, at iTunes forsvinder – i hvert fald i traditionel forstand.

Nye apps

Apple har nemlig lavet tre helt nye, dedikerede apps, som erstatter det gamle iTunes; Music, Apple TV og Apple Podcasts.

Alt, man har adgang til i iTunes-biblioteket, vil fremover være tilgængeligt via de tre nye apps, men i stedet for at alt befinder sig på ét sted, deles indholdet altså nu op.

For udviklere vil macOS Catalina komme med nye værktøjer og programmeringsinterface, som skal gøre det meget lettere end før at bringe iPad-apps over til Mac-platformen.

Det indebærer altså, at man snart vil kunne bruge stadigt flere af de bærbare apps side om side med Mac-apps, og ifølge Apple vil man kunne trække og slippe indhold gnidningsfrit mellem applikationerne.

Udvid arbejdsrummet med iPad

Apropos iPad kommer den nye macOS-version også med en ny funktion, som Apple har kaldt Sidecar. Dette er en funktion, som lader dig udvide arbejdsrummet på Mac’en ved at bruge en iPad som enten en sekundær skærm eller som en højpræcisons-input-enhed til Mac-applikationer.

For eksempel kan man arbejde med grafiske projekter på iPad’en med Apple Pencil og bruge Mac’en til at se resultatet på en større og bedre skærm. Sidecar-funktionen lader dig også spejle skærmene, således at de viser det samme indhold for på den måde at dele akkurat det, man ser, med andre.

Derudover bringer Apple nu iOS-funktionen Screen Time til macOS. Det er en funktion, som bruges til at følge med i, hvor meget tid man bruger på websites og apps, og som samtidig giver værktøjer til at hjælpe brugere med at afgøre, hvordan man benytter sin skærmtid.

Bedre sikkerhed

På sikkerhedssiden er der også sket ting og sager. Med macOS Catalina vil Gatekeeper nu tjekke alle apps for kendte sikkerhedsproblemer, og apps skal nu have brugerens tilladelse, før de kan få adgang til filer i Document- og Desktop-mappen og iCloud Drive.

Med macOS Catalina vil alle Mac-modeller med Apples T2-sikkerhedschip desuden understøtte den såkaldte Activation Lock-funktion, som er en anti-tyverifunktion, som indebærer, at kun brugere kan slette og reaktivere Mac’en.

På sikkerhedssiden har Apple desuden lanceret en ny app kaldet Find My, som forener Find My iPhone og Find My Friends i én enkelt app. Med den kan positionen på en mistet eller stjålet Mac formidles tilbage til ejeren via andre Apple-enheder, også selv om den ikke er tilkoblet nettet.

Flere detaljer om, hvad der er nyt i macOS Catalina, kan du finde på denne side.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere