Apples nye filsystem understøtter 9 trillioner filer, nanosekund-tidsstempler og kloner

Apple vil bytte HFS+ ud med det nye Apple File System, som bliver optimeret til hurtigere og større lagermedier.

Apple har givet udviklerne den første smagsprøve på et nyt filsystem, som skal bruges på Mac OS X, iOS og alle Apples øvrige enheder. Målet er et nyt filsystem, der skal være optimeret til nye, hurtigere lagermedier som i første omgang flash-hukommelse og SSD'er.

Apple har frigivet en beskrivelse af funktionerne i Apple File System, som erstatter det nuværende HPS+, som Apple har brugt i en længere årrække.

Apple File System er 64 bit, og det vil blandt andet betyde, at det vil være muligt at lagre op til 9 trillioner (10^18) filer. Tidsstempler kan også granuleres ned til nanosekunder, svarende til de betydeligt højere hastigheder i flash-hukommelse eller endda RAM.

Det bliver også muligt at mounte et snapshot af et drev, som vil kunne bruges til mere effektive backup-rutiner.

Filer og biblioteker kan nu klones, så ændringer bliver skrevet til lagermediet, uden der oprettes en ny komplet kopi af den oprindelige fil. Det betyder, at man kan bevare de forskellige versioner af dokumentet på mindre plads. Det er også med til at udnytte flash-hukommelse mere effektivt.

En række af funktionerne kendes fra andre filsystemer, men nu trækker Apple dem altså ind i det filsystem, der skal være standard for alle Apple-enheder i fremtiden lige fra smarture til stationære pc'er.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jannik Toftegård

Det ville jeg også have ønsket, men jeg tror, der er problemer med licensen, i forhold til Oracle kontra Apple, Solaris kontra OS X. BSD licensen er noget anderledes, for at sige det mildt, det er også derfor, at det foregik så problemfrit, at importere ZFS til FreeBSD. Der er også problemer mht. GPL, det er nok også derfor, at ZFS ikke har et modul indlejret i Linux kernen. Dog findes ZFS for Linux, som bruges flittigt på GNU/Linux.

 • 0
 • 0
#3 Peter Makholm Blogger

Den eneste feature som ikke findes i alle andre nye filsystemer siden 2005 er vel hvis de laver noget speciel optimering i forhold til SSD-diske.

Ellers kunne det være fordi man ønsker at bevare nogle helt specifikke HFS+ features, som der ikke er andre der er interesseret i og derfor hverken findes i ZFS, HAMMER eller btrfs. Det kunne for eksempel være en hjernedød håndtering af Unicode Case Insensitivity eller 'resource forks'.

Under overfladen kunne det sagtens være "ZFS+noget ekstra" men at Apple bare ikke ønsker at skulle supportere et setup uden dette ekstra lag.

 • 4
 • 0
#5 Peter Makholm Blogger

Jeg tror ikke at Apple nødvendigvis er interesseret i hybrids (hvilket jeg da heller ikke skrev). Det er kun iMac-serien der sælges med hybrids, resten af deres produkter er rent SSD (ser det ud til for mig).

Et typisk Apple-produkt vil desuden kun have en lagerenhed der skal servicere en bruger. Det er en forskel fra et typisk ZFS-setup hvor man har et helt chassis med fastpladediske og så et par SSD'er der bruges til ZIL (write cahce) og L2ARC (read cache).

 • 0
 • 0
#7 Gert Agerholm

Jeg mener ikke at man kan sige at Apple anvender hybrid diske på samme måde som i PC miljøer. Apple tilbyder et Fusion drev til iMac og Mac Mini.

Et Fusiondrev består at 2 fysiske diske, en SSD og en normal mekanisk disk. Disse 2 diske samles til ét drev via volume manageren. Derved får man en disk på 2.128G (2T+128G). Det specielle er at OS'et stadig ved at adskille SSD og mekanisk disk i volumet. Det betyder at al installation af programmer og OS samt alle skrivninger foregår til SSD delen, såfremt der er plads. Hvis der så er filer som i længere tid ikke har været brugt bliver disse "i baggrunden" flyttet til den mekaniske disk for at frigive plads på SSD'en.

På den måde får man stort set SSD skrive hastighed og SSD load tid af programmer, men den billige kapacite af en mekanisk disk.

Jeg har selv opgraderet en ældre 27" iMac til et Fusion drev ved at udskifte DVD drevet med en 256G SSD, så det er faktisk bedre som original Fusion drevet.

iMac med 1T Fusion har i dag en 16GByte SSD, 2T og 3T udgaven har 128G SSD. Derfor bør man aldrig vælge 1T udgaven, der er mere end bare kapaciteten til forskel.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere