Apples datacenter i Viborg skal køre på jysk gylle

Apple vil samarbejde med Aarhus Universitet om et biogasanlæg, som skal kunne udvinde metan fra gylle og anden husdyrgødning.

Apples kommende datacenter i Viborg vil få CO2-neutral strøm fra norsk vandkraft og danske vindmøller, men selskabet vil også opføre et biogasanlæg i forbindelse med datacentret. Det skriver Apple i selskabets årlige rapport om bæredygtighed.

Anlægget vil være et samarbejde med Aarhus Universitet, som har et stort campus, hvor der forskes i landbrug, på grunden ved siden af, hvor Apples datacenter bliver opført.

Ingen klassisk nødstrøm

Apples datacenter i Viborg vil ikke have et klassisk nødstrømsanlæg med dieselgeneratorer, da det også ligger lige ved siden af en stor transformatorstation, der forbinder søkablet fra Norge med det jyske net, som igen har forbindelse til Sjælland og Tyskland. Dermed har datacentret adgang til at få strøm fra to forskellige kilder.

Flere af de store it-firmaer har i forbindelse med deres datacentre opført anlæg, som eksperimenter med at udvinde energi fra spildprodukter. Microsoft har eksempelvis et datacenter i Wyoming, som udnytter spildevand til udvinding af metan, og Apple har et datacenter i North Carolina, hvor gas fra en losseplads udnyttes i en brændselscelle.

I Viborg vil anlægget skulle udvinde metan fra husdyrgødning som eksempelvis gylle fra lokale landbrug. Restproduktet fra udvindingsprocessen vil ifølge Apple kunne returneres til landbrugene og anvendes som gødning på markerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jacob Rasmussen

Ifølge VVM og Miljøgodkendelse, er der netop søgt om tilladelse til et ret klassisk nødstrøms anlæg, med samlet 44,8 MW (116 MW Termisk) diesel generatorer, fordelt på 14 enheder, med hver en 25.000 L tank.

Lad os nu se, hvad der bliver bygget derude.

https://kommune.viborg.dk/~/media/Kommune/BORGER/Byggeri%20og%20bolig/Pl...

https://kommune.viborg.dk/~/media/Kommune/BORGER/Byggeri%20og%20bolig/Pl...

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere