Apple vs. Epic Games: Retssagen starter i dag

Epic Games står bag det meget populære spil Fortnite, som Apple angiveligt har tjent flere hundrede millioner dollars på. Illustration: Epic Games
Apple og Epic Games skal mødes i retten for at afgøre en længe ventet sag om tech-giganters monopol på app-platforme. Hvis Epic vinder, kan det få store konsekvenser for Apples forretningsmodel.

En længe ventet retssag mellem spiludvikleren Epic Games, som blandt andet står bag Fortnite, og tech-giganten Apple starter i dag og kan få store konsekvenser for Apples forretningsmodel, hvis virksomheden taber sagen.

Det skriver BBC.

Sidste august lagde Epic Games en fælde for Apple. Man var træt af, at tech-giganten tager 30 procent af indtægterne fra forbrugernes køb i Fortnite, og derfor lavede man sin egen betalingsfunktion til appen, som omgik Apples system.

Det fik tech-giganten til at smide spiludvikleren af platformen, hvorefter Epic hurtigt hamrede et 65-siders søgsmål i bordet med anklager om, at Apples forretningsmodel er afpresning og forvrider konkurrencen i markedet. Ifølge mediet er estimerer man, at Apple har tjent hundrede millioner af amerikanske dollars alene på Fortnite.

Læs også: Kampen mellem Apple og Epic Games spidser til: Klager til EU-Kommissionen

Dommeren skal afgøre, om Apples webbutik App Store er en form for ‘essentiel facilitet’ og offentlig funktion, som ingen virksomhed bør have fuld kontrol over. Ifølge Matt Stoller, anti-monopols-lobbyist, har Apple for meget kontrol:

»Alle ved, at Apple har kontrol med noget, der burde være offentlighedens ret. Det vil være nemmere, hvis dommeren afgør sagen til Epics fordel - det ville fikse det,« siger han til BBC.

Apple vil sandsynligvis forsvare sig med, at afgiften på 30 procent er almindelig i branchen og bruges også af blandt andet Microsoft, Google Play, Steam, Playstation, Xbox og Nintendo. Derudover betaler udviklere med en årlig omsætning på under 1 million amerikanske dollars 15 procent i stedet for 30 procent.

Læs også: Hackere afpresser Apple: Vil have 50 millioner dollars for stjålne produktplaner

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lasse Mølgaard

Det er måske rigtigt, men så kan udvikleren jo selv lave sin betalings infrastruktur.

... hvilket de så har med deres Epic Store.

Jeg ved det virker til Windows (på samme måde som Steam, EA Origin eller Ubisoft Connect), men jeg tvivler på at Apple vil tillade udgivelse til OS X eller iOS.

Lur mig om ikke EA Games, Ubisoft og andre hepper på Epic Games i den kommende retssag?

 • 8
 • 0
#4 Mads Rasmussen

Hvor ville vi være i udviklingen hvis en stat eller et Interstatslig samarbejde skulle stå for en portal hvor man kunne hente applikationer til sin computer, tablet eller telefon? Det private er meget bedre til at drive den form for udvikling fremad, det skal stat, kommune eller lignende ikke stå for.

Apple stiller al infrastrukturen til rådighed fuldstændig gratis, indtil du sælger noget, så beder de om 30%, du må beholde 70%, jeg syntes ikke det lyder urimeligt?

Hvis Apple har tjent 100 millioner USD på Epic Games, så har Epic tjent... 333,33 millioner.

 • 2
 • 15
#6 Lasse Mølgaard

Apple stiller al infrastrukturen til rådighed fuldstændig gratis, indtil du sælger noget, så beder de om 30%, du må beholde 70%, jeg syntes ikke det lyder urimeligt?

Pointen er at det er ikke kun Apple som kan finde ud af at lave en infrastruktur.

Det kan Epic (og Steam / EA Games / Ubisoft) også.

Apple siger til gengæld at du SKAL bruge deres, fordi ellers kan de ikke beskytte deres kunder imod at blive hacket eller inficeret med vira.

Hvis vil ikke bruge Apples iTunes til udgivelse af dine programmer, jamen så blokere de blot for den nøgle som du bruger til at signere din software.

Apples udgangspunkt m.h.t. software er at Apple stoler kun på Apple.

Alle andre får kun allernådigst lov til at skrive software til Apples hardwareenheder og denne tilladelse kan opsiges med dags dato varsel.

Det er essentielt tilladelsen til at udgive software på Apples enheder, som du betaler 30% for.

 • 4
 • 1
#8 David Christensen

Jeg kan jo godt foretage en transaktion på min mobilbank-app, uden at Apple skal have 30% af beløbet. Hvorfor kan man så ikke også på samme måde lave transaktioner i et app, der måske allerede har kostet noget, uden at Apple skal tjene også på dét?

Jeg tror egentlig det er dét, der er sagens kerne..

 • 0
 • 0
#10 Jarnis Bertelsen

Ikke nok med at du ikke må lave egen betalingsinfrastruktur i appen, du må heller ikke (i appen) oplyse at man fx kan købe sit abonnement på nettet.

Spørgsmålet er om Apple har en dominerende markedsposition, og det kommer vel an på hvordan man definerer "markedet". Hvis man definerer markedet som "appstore til mobiltelefoner", er Apple næppe dominerende, eftersom Android har større markedsandele. Hvis man derimod definerer markedet som "appstore til iPhones", så har Apple 100% monopol. (Skift evt "appstore" ud med "services" eller "infrastruktur" eller lign.)

Jeg mener godt man kan argumentere for, at apps/services iPhones er et marked for sig selv, i og med der er en stor barierre at skifte mobil til én med andet OS. Skift vil også ofte medføre at man skal købe nogle af sine andre apps igen, hvis de ovehovedet findes.

E der nogen der ved, hvordan man normalt definerer et marked (i relation til monopollovgivning)?

 • 5
 • 0
#11 Magnus Jørgensen

Hvor ville vi være i udviklingen hvis en stat eller et Interstatslig samarbejde skulle stå for en portal hvor man kunne hente applikationer til sin computer, tablet eller telefon?

Du mangler bare lige at tage højde for at Apple ikke ville være fem flade ører værd uden statens beskyttelse af interlektuelle rettigheder.

Jeg siger ikke at vi skal afskaffe patent og copyrights, men vi må anerkende at slagsiden ved systemet er, at firmaer som Apple og Microsoft ender med at side, med alle rettighederne. Det er i alles interesse at at disse IT supermagter ikke udkonkurrerer alle andre. Mindre virksomehedder skal også kunne konkurrere med virksomhedder i Apples størrelse, ellers må vi tvangsopdele dem.

 • 2
 • 0
#13 Ivo Santos

Hvis jeg øsker at udskifte winduerne i mit hus, så kan jeg frit vælge fra hvilken butik jeg vil købe vinduerne fra.

Firmaer som Apple, Microsoft bør slet ikke have lov til at gøre hvad de gøre.

Andre Konkurrenter bør have mulighed for at opsætte deres egen butik, på samme måde som at man ikke er begrænset til at købe vinduer til ens bolig fra arkitektens butik blot fordi de mener at sådan er det bare.

 • 1
 • 1
#15 Henning Wangerin

Andre Konkurrenter bør have mulighed for at opsætte deres egen butik, på samme måde som at man ikke er begrænset til at købe vinduer til ens bolig fra arkitektens butik blot fordi de mener at sådan er det bare.

Det er kun i IOS at du ikke har adgang til andet end producentens app-butik.

Er du til Android, er der f-droid.org. Godt nok er udbudet ikke imponerende i omfang, men med alt det skrammel som findes på google-play, synes jeg ikke at kvaliteten er dårligere.

Det bliver nok lidt svært at klandre google for at udvalget hos f-droid ikke er lige så stort som hos google.

På dekstoppen er der jo ingen begrænsninger på at installere noget.

/Henning

 • 3
 • 0
#18 Henning Wangerin

Det er de reelt kun interesseret i når de kan se det på salgstallene.

Hvis det kun er dig der smutter, har du helt ret i at det er ligegyldigt for dem.

Men andre ja!

Men når du fortæller 100 andre hvorfor du smuttede og de ogs gør det, og fortæller 100 andre ......

Så begynder de på et tidspunkt at kunne se det på bund linien.

Hvis alle har fortalt leverandøren hvorfor de smutte kan det være der sker noget. Hvis ingen har fortalt det til leverandøren, sker der nok ikke det store. Hvordan skulle de vide det?

/Henning

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere