Forsikringsaftaler på elektronik er sjældent en god forretning for kunden, og det gælder også for den særlige serviceordning, som Apple forsøger at sælge sammen med dets produkter i Danmark. Det rapporterer DR's forbrugermagasin Kontant.
Både Apples egen Apple Store og forhandlerkæden Humac forsøger ifølge Kontant at sælge kunderne den udvidede serviceordning AppleCare Protection Plan. Sådan en aftale kan ifølge Kontant løbe op i 2.700 kroner for en Macbook Pro.
Men ifølge Forbrugerrådet er betingelserne i AppleCare-aftalen reelt dårligere end de rettigheder, kunderne har ifølge dansk og europæisk købelov.
AppleCare dækker ganske vist i op til tre år, men kunderne er beskyttet af købelovens garanti i op til to år. Apple oplyser dog ifølge Kontant kun, at der er ét års service på Apple-produkterne. Samtidig fortæller hverken Apple eller Humac, at kunderne har to års reklamationsret ifølge købeloven.
»Det er direkte vildledning af forbrugerne. Der er et hav af begrænsninger i den her serviceaftale, og man skal lede længe for at finde ud af, hvad den egentlig dækker. I hvert fald de første to år, hvor man allerede har en ret efter købeloven. Så at kalde det en garanti de første tre år, en fuldstændig garanti uden at nævne undtagelserne, det, mener jeg, er at stikke forbrugerne blår i øjnene,« siger jurist Tina Dhanda fra Forbrugerrådet til DR Kontant.
Blandt undtagelserne er blandt andet, at Apple forbeholder sig ret til at udskifte defekte dele med brugte reservedele. Samtidig har kunder ifølge Forbrugerrådet oplevet, at Apple ikke vil dække transportudgifter for reparation af defekte produkter.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.