Apple vil bygge kæmpe datacenter i Viborg

23. februar 2015 kl. 10:0396
Apple vil bygge to nye datacentre i Europa på hver 166.000 kvadratmeter, og det ene kommer til at ligge i Jylland, hvor overskudsvarmen vil blive ledt ud i fjernvarmenettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Apple vil bruge 12,7 milliarder kroner på at opføre to nye, store datacentre i Europa, og det ene skal opføres i Viborg. Det oplyser Apple ifølge en pressemeddelelse. Dermed er investeringen den hidtil største udenlandske anlægsinvestering i Danmark nogensinde.

Datacentrene bliver på hver 166.000 kvadratmeter, og opførelsen vil begynde i 2017. De nye datacentre skal understøtte Apples cloud-tjenester som eksempelvis iTunes, Maps og Siri.

I begge datacenterprojekter har Apple lagt vægt på, at der skal være elementer af bæredygtighed, ligesom datacentrene skal forsynes med bæredygtig energi.

Datacentret i Viborg skal således kobles på det lokale fjernvarmenet, så overskudsvarme fra datacentret kan bidrage til opvarmningen i byen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valget af Viborg begrundes samtidig med, at Apple har mulighed for at placere datacentret i nærheden af en større transformatorstation for stabil elforsyning.

»Denne investering er Apples hidtil største i Europa. Vi er begejstrede for at udvide vores drift og skabe hundredevis af lokal arbejdspladser og introducere nogle af vores mest avancerede designplaner for grønne faciliteter,« udtaler Apple-direktør Tim Cook.

Datacentret kommer helt præcist til at ligge i Foulum, cirka otte kilometer uden for Viborg, og planen er ifølge en pressemeddelelse fra Viborg Kommune, at datacentret skal være fuldt udbygget i 2026.

Aftalen om det nye datacenter kommer ifølge kommunen efter tre års samarbejde med Udenrigsministeriets Invest in Denmark-afdeling.

»Det er en kæmpe cadeau, at Apple blandt mange bejlere vælger Danmark. Det understreger, at regeringen har ramt den helt rigtige balance mellem en ambitiøs og grøn energipolitik og et erhvervsklima i verdensklasse,« udtaler handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) ifølge pressemeddelelsen.

96 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
95
4. marts 2015 kl. 10:17

Video, hvor man får et kig ind i et Google datacenter:http://youtu.be/XZmGGAbHqa0

Gad vide om der også er planlagt en voldgrav/sumpområde med krokodiller rundt om Apples datacenter ved Viborg, ligesom ved Googles datacenter?

94
26. februar 2015 kl. 16:38

Hvor lang tid mod der går, før Viborgs borgmester og andre lalleglade politikere begynder at formøble en masse penge på forventet efterbevilling.

Læs denne artikel:http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7485453/Minister-Venstre-kujoner-vil-sylte-energiomstilling/og læg mærke til at RHP allerede bruger datid, som om Apple lige har skrevet en check på 6 milliarder til ham:

Det er en fordel, siger Rasmus Helveg Petersen og henviser til Apple, der lige har investeret over seks milliarder kroner i Danmark på grund af "vores grønne energipolitik".

97
4. marts 2015 kl. 10:35

Apple vil vel ikke investere over 6 milliarder i Danmark? Størstedelen af budgettet går vel til indkøb af hardware som servere, køleanlæg osv., sikkert produceret i Kina?

89
24. februar 2015 kl. 10:12

Nogen der ved hvordan de kommer uden om afgift ?

Mener at mange de projekter, hvor man vil bruge spildevarme fra produktion, altid er stoppet på grund af afgift system. Derfor man ikke bruger varme fra nedkøling af varer i supermarked til opvarmning, da der så skal betales en yderligere afgift. Dette er så dræben for de fleste projekter. Er der nogen der ved hvordan man kommer uden om det. For så er der jo mange steder hvor man har proces varme man kan bruge.

Når vi taler køling i datacenter, så er dem temperatur man gerne vil holde sig på jo omkring de 25-35 grader, det betyder at "spildevarmen" også vil være på denne temperatur, hvis ikke der skal bruges energi i en varmepumpe. Men retur vandet fra fjernvarme, har ikke meget laver temperatur eller ? Man kan jo ikke sænke fjernvarmetemperaturen så meget, som når man skifter fra olie til jordvarme. Da alle bruger i Viborg, så SKAL isolere, investerer i flere varmekilder. Desuden vil der være et problem med brugsvand, her under legionærsyge.

91
24. februar 2015 kl. 12:10

Nogen der ved hvordan de kommer uden om afgift ?

Der blev specielt afsat penge på finansloven for 2015 (vedtaget 2014) for at imødegå problemet med beskatning af genindvundet energi firmaer.

"Der afsættes i alt 55,2 mio. kr. til et pilotprojekt om storskala varmepumper i 2015 -2016."

og denne

"I tilknytning til aftalerne om Vækstpakke 2014 og tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften er det endvidere aftalt at afsætte reserver på 150 mio. kr. i 2018 og 250 mio. kr. i 2019 til klimatiltag. "

Mon ikke de penge dækker dette projekt?

http://www.kebmin.dk/nyheder/finanslov-saetter-skub-groenne-omstilling

92
24. februar 2015 kl. 12:32

Mon ikke de penge dækker dette projekt?

OK, så vi får dyre EL, fordi en stor forbruger er kommet på market. Samtidig med at vi BETALER dem for at være her, og det aldrig bliver en overskudsforretning her i landet.

Hvis det bliver anlagt på grunde "foræret" af Viborg kommune, bygget af Tysk materialer og Polske arbejder , og der efter følgende er 15-20 ansatte. Hvem tjener så på dette, ud over Appel ?

90
24. februar 2015 kl. 10:55

temperatur man gerne vil holde sig på jo omkring de 25-35 grader,

Beklager, tror jeg kan svare på det selv... De skal jo bruge koldere vand/luft hvis de skal nedkøle til 25 gradder, dette vil så give en højere temperatur, hvis man bruge varmepumper og udnytter begge sider. Men ved så ikke om det kan svare sig, når de har mest brug for køling, skal der bruges mindst varme. Når der er mest kold, og der skal bruges meste fjernvarme, så kunne det jo være billigere bare at bruge passiv køling og trække luft ind ude fra ?.

87
24. februar 2015 kl. 09:00

Ved Facebook Prineville datacenter (ca 30.000m2) er der 35 stillinger.

Det ved Foulum er en del større, men til gengæld en del nyere teknik.

https://www.facebook.com/note.php?note_id=411605058132

Apple Maiden datacenter. ca 50.000m2. Bygget ca 2010. 50 ansatte.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/cloud-centers-bring-high-tech-flash-but-not-many-jobs-to-beaten-down-towns/2011/11/08/gIQAccTQtN_print.html

Er der andre der har tal for antal lokalt ansatte?

88
24. februar 2015 kl. 09:07

Og hvor mange af dem er hhv. "pedeller" og egentlige tech-stillinger? Jeg gætter på, at Viborg får tæt på 0 virkeligt betydende tech-stillinger. Altså jobs, som giver karrieremuligheder i Apple.

Dermed ikke sagt, at datacenteret ikke bliver en stor gevinst for Viborg Kommune og Midtjylland.

82
23. februar 2015 kl. 21:06

Hvad hjælper det lige at de vil bruge bæredygtig energi hvis ikke de laver en tilsvarende investering i bæredygtig energi som kan genere hvad der svare til deres forbrug. Ellers hiver de jo bare bæredygtig energi ud af marked som der jo allerede er der i forvejen, som så skal erstattes et andet sted med fx kulkraft

70
23. februar 2015 kl. 17:11

"Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi" Skal de så lukke ned ?

77
23. februar 2015 kl. 19:42

Transformerstationen får strøm fra vandkraftværker i Norge til de formål.

68
23. februar 2015 kl. 17:08

Er der stillet krav til at centret overoverholder den Danske og Europæiske Datalovgivning, eller er det underforstået ?

Får Appel rabat på den danske Elafgift.

Eller lukker man bare øjnene når folk har penge nok.

Man kan jo altid få firmaer til landet, hvis man lokker med nul skat, eller underbetalte arbejde. Noget som Appel jo gør meget i. Man bliver jo ikke rig af at betale skat eller give en god løn til ansatte

http://www.theguardian.com/technology/2012/feb/20/foxconn-raise-wages-apple-contractor

66
23. februar 2015 kl. 16:38

Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !

... men det har de søvnige politikere vel sørget for er på plads ... eller hva' ?

67
23. februar 2015 kl. 17:07

Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !

Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.

Det har måske en brandingværdi og et par snese fuldtidsstillinger, men jeg tror ikke at Apple vil lægge meget af deres værditilvækst (i.e. virksomhedsskattegrundlag) i Danmark så længe vi kun taler om et forvokset serverrum.

93
24. februar 2015 kl. 12:43

Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.

Når et firma lever af cloud services er det så ikke (delvist) der værditilførelsen sker? Nu kommer en del af skyen så til at ligge ved Viborg.

Lidt fra skat.dk om begrebet "fast driftsted":

Enhver form for foretagende kan indrette sig sådan, at det har en del af sin erhvervsvirksomhed i et andet land end det, hvor det selv er hjemmehørende. Det kan betyde, at det land, hvor aktiviteten foregår, har beskatningsretten til en del af foretagendets indkomst. Det er ikke alle former for aktivitet i et land, der medfører, at dette land kan beskatte indkomsten. Begrebet fast driftssted bruges, når man har brug for at omtale den del af foretagendet, som det andet land kan beskatte.

Det kan der jo ligge meget fortolkning i. Spørgsmålet er jo hvilke vilkår Apple har fået? Og har de fået nogle vilkår som er mere lempelige end normalt?

Lad os se de aftaler staten og kommunen har lavet med Apple.

85
24. februar 2015 kl. 02:47

Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.

Apple har vel stadig alle indtægter beskatte lukrativt via deres "Double Irish With a Dutch Sandwich" kombination. Hverken Vestager eller EU har da lavet det fjerneste om på den trafik (endnu).

..http://epn.dk/teknologi2/ECE7065210/apple-... ..http://www.version2.dk/artikel/apple-mista...

72
23. februar 2015 kl. 18:05

SKAT ????
Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !</p>
<p>... men det har de søvnige politikere vel sørget for er på plads ... eller hva' ?

et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.

De lande, hvor kunden er placeret, og hvortil download sker, vil bestemt mene (og ofte meget med rette) at værdien skabes hos dem og skal beskattes der.

Se bare på, hvordan vi i Danmark forarges over Netflix, der afregnede moms i et andet land for kunder, der streamede produktet i Danmark.

Det er jo helt fundamentalt umuligt at placere værditilvæksten på nogen objektiv rigtig måde i en global leverance model.

Det er jo i høj grad derfor, at det har været meget dårligt, at mere skattevenlige partier tidligere i den grad har stået på, at skat var et nationalt anliggende og slet ikke må komme indenfor bare den mindste EU regel. Vi skulle jo selv kunne 'beskatte de rige svin' godt, grundigt og mere til.

Men det er kun idioter, der naivt tror, det virker for andre end os almindelige skatteydere. Andre og klogere ved godt, at det netop giver anledning til at bevæge sig over grænserne - for billige øl og for billige skattesatser.

Sådan er det jo.

I tilfældet med en produktionshal i Viborg, hvori der slet ikke kan angives en bare nogenlunde objektivt rigtig værditilvækst, får landet ingen skat, hvis der ikke en ensartethed i skattegrundlaget og helst også i skatteprocenter landene imellem.

Det er naturligvis helt langt ude, når bla Apple ophober overskud i skattely og optager lån i USA til at betale aktieudbytte blot for at spare (store beløb) i skat (i USA).

Lars :)

80
23. februar 2015 kl. 20:37

Ponten er, at hvis der skal betales lokal skat af de 30%, skal der vel også af de 70%

De 70% er en udgift for Apple, og udgifter betales der ikke skat af.

81
23. februar 2015 kl. 20:58

I øvrigt bør det nok nævnes, at den danske afdeling af Apple betaler skat i DK.

Om det kun et fra hardwaresalg, eller om det også dækker i-/AppStore, kræver adgang til selve regnskabet.

64
23. februar 2015 kl. 16:00

Gad vide om ikke en del af de penge FE lige har fået, var beregnet til en lille skurvogn et sted uden for Viborg. Man skulle jo nødigt lade så meget data gå til spilde :)

69
23. februar 2015 kl. 17:11

Gad vide om ikke en del af de penge FE lige har fået, var beregnet til en lille skurvogn et sted uden for Viborg. Man skulle jo nødigt lade så meget data gå til spilde :)

iCloud, hvor folk gemmer deres personlige data kommer ikke til datacentret i Danmark, men forbliver på Apples servere i Maiden, North Carolina, USA, tættere på NSA. I det nye datacenter i Danmark kommer kun følgende tjenester: iTunes Store, App Store, iMessage, Siri og deres kort-tjeneste.

Kilde: http://beep.tv2.dk/nyheder/2015-02-23-her-er-det-10-ting-du-skal-vide-om-apples-nye-danske-anlaeg

58
23. februar 2015 kl. 14:58

Nu var jeg rimeligt meget ude med Riven efter Brian Mikkelsen tidligere, så det er vel kun fair at jeg svarer.

Brian vidste tydeligvis noget vi andre ikke vidste, eftersom at datacenteret har været planlagt i 36 måneder. Jeg finder det højest overraskende at valget er faldet på Danmark i den forbindelse, men jeg må erkende at jeg tog fejl. Apple vil godt bygge et center, og det må forventes de gør det fordi det er en god forretning, eller fordi de har behov for at få lavere latency til nordeuropa.

Tiden vil vise om resten af antagelserne holder vand.

Jeg er, stadig, meget betænkelig ved antallet af arbejdspladser dette vil skabe i praksis. En ting er hvad man kan spinne sig til, en anden er hvad der reelt bliver skabt. Det siger sig selv at mellem 300 og 10*1000, så er et af tallene oplagt løgn. Personligt hælder jeg til 300 i konstruktionsperioden og et noget lavere tal når først centeret kører. Et sted mellem 30 og 300 er nok ikke upræcist. Det reelle tal kommer over de næste par år.

Jeg forstår overhovedet ikke fjernvarme-argumentet. Traditionel fjernvarme har en fremløbstemperatur på 70 graders celcius og en tilbageløbstemperatur på 40. Udstødningsluften fra et datacenter er højt sat 46 grader. Jeg kan ikke se hvorledes datacenteret på nogen måde kan hjælpe med at tilvejebringe energi i sådan et fjernvarmenet på nogen måde. Der må være noget ekstremt interessant varmelære jeg ikke har lært endnu.

Jeg har undersøgt hvad andre datacentre gør med deres overskudsvarme i forbindelse med udnyttelse. Nogen opvarmer drivhuse med luften tæt ved datacenteret. Andre fører den varme luft over i kontorbygninger, der er placeret tæt på datacenteret. Begge ting kan naturligvis gøres for dette center, men det kræver at du spinner begrebet "fjernvarme" en hel del, eller konstruerer et nyt separat forsyningsnet for varm luft.

Andre datacentre bruger gasturbiner til at skabe deres strøm. Den fossile metode har en meget varmere udstødningsluft, omkring 300 graders celcius, og så kan det benyttes til traditionel fjernvarme. Men det kan der ikke være tale om her, da fokus jo er på grøn energi og placeringen tæt ved en transformatorstation ligeledes vidner om at energien skal trækkes fra nettet.

Potentielt set kunne der godt være tale om en hybridløsning, hvor energien typisk leveres via en stor solcellepark og så suppleres lokalt af en gasturbine.

Så den korte version er at der formentlig er noget vi ikke ved i forhold til datacenteret, for ellers kan de tal overhovedet ikke passe, arbejdpladser eller fjernvarme.

84
24. februar 2015 kl. 00:00

Uden at være energi speciaist, men hvad nu hvis de anvender vandkølig? Det giver vel andre muligheder.

Vandkøling, og mere generelt væskekøling, var populært for mange år siden, men er faldet ud af anvendelse i datacentre de sidste mange år. Det anvendes typisk hvor du har meget høj tæthed i dit serverrrack, og trenden er at tætheden ikke er så stor igen.

Det sagt, så er datacenterteknologi typisk holdt godt hemmelig fordi det er en yderst vigtig del af forretningen. Så det er absolut muligt at Apple arbejder i den retning.

Antager vi vandkøling, så kan det i princippet lade sig gøre. En CPU kan sagtens operere omkring de 75 grader og i HPC-systemer med masser af RAM og GPU'er kan temperaturen blive endnu højere, 90 grader er ikke ualmindeligt.

Det er temperaturer der kunne benyttes i et fjernvarmeanlæg, men Viborg Fjernvarme siger der er tale om lavtemperatur med varmepumper for at komprimere varmen op på de nødvendige grader. Det kunne tyde på at datacenteret er mere traditionelt.

Tendensen generelt går mod at afsætte mindre varme i datacenteret, gennem at anvende CPUer med mindre varmeudvikling og strømforbrug. Det sænker kølingsbehovet og behovet for strøm. Det er naturligvis afhængig af typen af datacenter, men jeg ved at mindst Facebook har leget med tanken om at køre mange små ARM-kerner for at spare strøm i deres datacentre.

62
23. februar 2015 kl. 15:31

Fra artiklen i Ingeniøren

Aha! Mange tak! Man kan overveje om det ikke er langt mere energieffektivt at placere varmepumperne tæt på forbrugerne og så bare droppe fjernvarmenettet helt, men det ville ikke være noget centraliseringen vil kunne lide :)

Ideen med at udnytte varmepumper til at køle datacenteret og varme hustande op er temmelig god. Du placerer et varmeværk 10km udenfor Viborg der benytter sig af varmepumper. De kan så trække varme ud af luften til datacenteret, varme fjernvarmevand op og Apple betaler. Viborg fjernvarme må være ovenud begejstrede.

63
23. februar 2015 kl. 15:59

Ideen med at udnytte varmepumper til at køle datacenteret og varme hustande op er temmelig god

Der er masser af andre firmaer der har haft tilsvarende god ide. Indtil de har fået energiregningen.

Indtil videre har slagterier og støberier opgivet genindvinding.

Energistyrelsen har beregnet den potentielle energimængde i industrien til 9Pj, eller ca 1.4% af Danmarks samlede energiforbrug.

http://www.kebmin.dk/sites/kebmin.dk/files/nyheder-presse/overskudsvarme_-_sammenfattende_rapport_august_2013_final.pdf

Men der er afsat midler på finansloven til at omgå virkningerne af energiskatterne på genindvinding. Og det kan være at Apple er mommer med på sådan en aftale.

55
23. februar 2015 kl. 14:16

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2015/02/23/110245.htm

"- Når vi tager det hele med, vil jeg gætte på, at vi kommer op i mange tusinde arbejdspladser, siger Torsten Nielsen (Viborgs nye borgmester).

  • 10.000 arbejdspladser er et stort tal, men det er et mål, siger han."

Men det er da en fed nabo at få - navnet alene kan sikkert også få andre til at etablere virksomheder i området (ikke noget jeg VED noget om, jeg gætter bare...)

52
23. februar 2015 kl. 13:57

Selv de mest negative bør ikke være i tvivl:

"Det velfungerende, danske energisystem en af de helt centrale argumenter for placeringen af datacentret til 6,3 milliarder i Viborg".

Sådan siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi. Han slår fast, at vi er helt i top i Danmark, når det kommer til sikker strøm i stikkontakten. Og sammenligning af priser dokumenterer, at vi ikke bare har tårnhøj kvalitet, men også konkurrencedygtige priser.

  • Det er klart, at den grønne danske profil på energi-området betyder rigtig meget. Det koblet med stabil strøm, som er til at betale, har uden tvivl bidraget til Apples beslutning.

Vi kan med rette glæde os over, at en så stor virksomhed som Apple vælger Danmark. For de har helt sikkert lavet et grundigt forarbejde, før de investerer – og det har altså vist, at det danske elsystem er særdeles konkurrencedygtigt på alle de vigtigste parametre, siger Lars Aagaard

I Finansloven for 2015, den fjerde fra Helle Thorning-Schmidts regering, sikrede også 1,6 milliarder kroner i årene 2015-2018 til en stærkere grøn indsats, blandt andet i nye tiltag til gavn for klimaet.

54
23. februar 2015 kl. 14:07

Vil du købe et Eiffeltårn, du kan få det billigt.

Apple er ikke et altruistisk foretagende, men benhård forretning.

Når Apple vælger Tjele, så er det fordi det ligger elmæssigt godt, Danmark har en fin laissez-faire holdning til at beskatte multinationale virksomheder og en meget positiv holdning til amerikansk overmyndighed.

57
23. februar 2015 kl. 14:44

Når Apple vælger Tjele, så er det fordi det ligger elmæssigt godt, Danmark har en fin laissez-faire holdning til at beskatte multinationale virksomheder og en meget positiv holdning til amerikansk overmyndighed.

Viborg bliver vel næppe byen, der flyder med mælk og honning, men de er jo nok bedre stillet med Apple end uden. Det giver jo trods alt arbejdspladser, hvilket er godt for kommunen. Om det så samfundsøkonomisk giver mening, kommer jo nok an på den aftale, der er lavet. Og indtil videre kan man se Handelseminister Mogens Jensen stå med et saligt smil om munden, så det burde ikke være så svært at se, hvem der har taget røven på hvem.

43
23. februar 2015 kl. 13:19

Erfaringer fra Sverige, hvor Facebook har lagt et stort datacenter:

Det er ikke erfaringer. Det er et partsindlæg. Der står at økonomien bidrag med 1.5% af den lokale økonomi. Men der er under opførslen.

http://www.bcg.dk/documents/file164478.pdf

"The establishment of Facebook’s data center is estimated to generate a total of SEK 9 billion in full economic impact (direct, indirect, and induced impacts) and to engage 4,500 full-time workers over the course of ten years nationwide; about half of the economic benefits will accrue locally."

Læg mærke til order "estimate". Det er en salgstale.

35
23. februar 2015 kl. 12:27

På dr.dk mener man, at Apple kun bruger 6,3 kr på opgaven... "Apple forventer at investere 6,3 kroner i etablering af datacenteret."

Se link: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2015/02/23/114933.htmDet nytter desværre ikke at skrive til DR, for at få dem til at rette deres tekster. De har tidligere skrevet, at tordenguden Thor er opfundet af Marvel og at Apple bygger PC´ere...

26
23. februar 2015 kl. 11:26

Men overskudsvarmen fra centret vil blive ledt til kraft/varmeværket på forsøgsstation Foulum (AU) og strømmen skal trækkes fra jævnstrømsstation Tjele. Bare lige en lille fakta info :-) Men det er stort på alle måder

21
23. februar 2015 kl. 11:17

Hvor mange penge kommer Danmark til at tjene på det her? Det dyreste ved dette datacenter kommer jo nok til at være hardware, og det bliver næppe købt i Danmark. Selvfølgelig skal der konstrueres nogle løsninger til varme og elektricitet, hvor ganske virksomheder kan være oplagte, og den danske byggebranche skal da også konstruere selve bygningen, men det er jo altsammen engangsindtægter. Som det har været nævnt ovenfor, så er antallet af medarbejdere sandsynligvis ganske beskedent, så det virker ikke som om et datacenter som dette vil have nogen synderlig effekt på økonomien i sit nærområdet.

Bevares, det er stadigvæk en god ting at der udvikles nye datacenterdesigns, men set fra et dansk økonomisk perspektiv, så er der stadigvæk ingen synderlig fordel i at bygge en masse datacentre her.

18
23. februar 2015 kl. 11:03

Det var da en super godt nyhed. Fedt, at så stort et anlægsprojekt finder vej til Danmark.

Og ja, en undskyldning fra flere såkaldte "eksperter" til Brian Mikkelsen må være på sin plads. Jeg må sige, at jeg efterhånden også er træt af altid at læse den ene negative kommentar efter den anden.

Der er altid dem i Version 2's fora, der lige ved lidt bedre og altid skal give udtryk for det. For visse personer har det ført til, at jeg ikke kan tage noget vedkommende kommer med seriøst.

14
23. februar 2015 kl. 10:55

Spændende, om ikke for firmaet og "mere cloud"-hypen, men så i det mindste for det tekniske og miljømæssige...

Det må jo være Tjele-transformatorstationen de snakker om (http://www.openstreetmap.org/#map=14/56.4744/9.5610). Der er jo åbenlyst masser af strøm (http://energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJEKTER/Anlaegsprojekter-el/Ny-400-kilovolt-ledning-Kassoe-Tjele/Sider/default.aspx), men hvad er der af internet-infrastruktur?

Vi har TAT-14 der kommer ind i Blåvand/Nørre Nebel (https://en.wikipedia.org/wiki/TAT-14), men er der forbindelse direkte til Viborg herfra?

Og kan de i det hele taget nøjes med det? Det må vel næsten være Centraleuropa der vil være største aftager af data fra sådan et center. Hvad er kapaciteten i forbindelserne sydpå?

Men hvis infrastrukturen ikke er der, så kommer den vel nu ;).

Berlingske har fundet en visualisering, som er gengivet (i dårlig kvalitet) her, har ikke fundet kilden selv; http://www.business.dk/digital/apple-investerer-63-milliarder-i-danmark.

Mikkel

12
23. februar 2015 kl. 10:48

Datacentret i Viborg skal således kobles på det lokale fjernvarmenet, så overskudsvarme fra datacentret kan bidrage til opvarmningen i byen.

Hvad gør de med overskudsvarmen uden for fyringssæsonen? Med et elforbrug større end Viborg Kommunes generer de vel mere overskudsvarme end der kan afsættes til opvarmning af brugsvand til brusere og varme haner? Kan de omdanne overskudsvarmen til el, eller der ingen problemer med at afsætte det til fjernvarme også om sommeren?

10
23. februar 2015 kl. 10:42

Jeg er spændt på HVOR mange arbjedspladser det kommer til at give, for som debatten gik på for et par uger siden, så er datacentre jo ikke ligefrem overbefolket med medarbejder.

Men stadig fedt for Viborg med de ekstra arbejdspladser det måtte kaste af sig. Og hvis de satser på miljørigtig energi kunne vi jo satse på at det er med til at løfte den generelle lyst til at investere i miljørigtig energi.

6
23. februar 2015 kl. 10:34

Mon ikke de synes det er godt at ligge tæt på HVDC termineringen ved Tjele. Der ligger/lå også Århus universitets institut for fødevareforskning. Lige op og ned af HVDC stationen.

5
23. februar 2015 kl. 10:31

Det kunne da være interessant at vide hvilke danske Internetudbydere (hvis nogen) der skal levere forbindelse. Kunne tyde på at EnergiMidt skal smide lidt fiberkabler ind...

11
23. februar 2015 kl. 10:46

Er de dygtige nok til det ?

Mit bud ville være GlobalConnect, jeg tror ikke umiddelbart er den fiber / det internet EnergiMidt leverer, er "råt" nok til at Apple vil acceptere det.

25
23. februar 2015 kl. 11:25

Hvis budgettet er 12.7 mia, mon så ikke der er budget til deres helt egne fiberforbindelser til et stort netværkssted. (Hvem ved. England eller Tyskland).

Uden at vide det, så gætter jeg på at et firma som Apple ejer så meget fiberinfrastruktur at det nok ikke betyder så meget at skulle grave nogle hundrede kilometer mere ned, så deres nye datacenter bliver integreret i deres netværk af sort fiber.

Men hvem ved. Hvis det skulle blive energimidt eller GC, så er der nok nogen, der skal til at kigge på deres peeringaftaler! :-)

4
23. februar 2015 kl. 10:31

Datacentret i Viborg skal således kobles på det lokale fjernvarmenet, så overskudsvarme fra datacentret kan bidrage til opvarmningen i byen.

Mon de har fået en særaftale - alle andre datacentre der bruger spildvarme de ryger over til fuld afgiftning af strømmen så (hvilket bliver super dyrt for et datacenter i den størrelse)

Valget af Viborg begrundes samtidig med, at Apple har mulighed for at placere datacentret i nærheden af en større transformatorstation for stabil elforsyning.

De vil da koble sig til grid'et (afgifterne)

3
23. februar 2015 kl. 10:12

nt

2
23. februar 2015 kl. 10:11

Tillykke Viborg håber I for glæde af det.

1
23. februar 2015 kl. 10:09

Måske det er på sin plads at rykke ud med et par undskyldninger i Brian Mikkelsen-tråden? :-)

Jeg ved ikke hvem Brian Mikkelsen har talt med, eller hvad han har læst som har kunnet give ham den ide at Danmark egner sig til eller har fordel af store datacentre, men jeg takker ham for at gøre det indlysende klart hvilket IT-forståelsesniveau Konservative repræsenterer.

28
23. februar 2015 kl. 11:39

Måske det er på sin plads at rykke ud med et par undskyldninger i Brian Mikkelsen-tråden? :-)

Som jeg ser det er der to ting i det:

Et: Om Danmark er egnet til store datacentre. To: Om Danmark har fordel af store datacentre.

Blandt de to mener jeg nu at det virkeligt er spørgsmålet om hvorvidt Danmark har fordel af store datacentre. I den snak synes nyoprettede varige arbejdspladser at være en accepteret målestok.

I Oregon i USA har de faktisk erfaringer med at huse datacentre slags: http://www.oregonlive.com/hillsboro/index.ssf/2015/02/out-of-state_data_centers_find.html

Der viser et sig at de har cirka en fast stilling per 240000 kvadratfod der i runde træk bliver til 22200 kvadratmeter. Med 166000 kvadratmeter i Viborg kan vi altså forvente 7,5 vedvarende fuldtidsstillinger for et datacenter som det Apple vil bygge. Lad os være store i slaget og sige 8. Altså, kan al polemikken om et datacenter koges ned til otte nye fuldtidsstillinger hvis erfaringerne fra Oregon korellerer og det tror jeg faktisk de gør. Så forskellige er datacentre nu engang ikke.

Nu skal jeg ikke forklejene 8 nye arbejdspladser. Det bliver dejligt for dem der får de stillinger, men om 8 nye arbejdspladser på langt sigt vitterligt er en sag på ministerniveau, er jeg ikke så sikker på. Jeg mener derfor at svaret på

To: Om Danmark har fordel af store datacentre

må være "Nej". I hvert fald ikke mere end Danmark har fordele af maskinværksteder, frisører og app-udviklingshuse. Følgeligt mener jeg heller ikke at PHK skylder Brian Mikkelsen nogen undskyldning på den konto.

Men tilsyneladende, finder Apple nu Danmark egnet til datacentre, så om der skal uddeles undskyldninger skulle det da være på den konto.

Med venlig hilsen, Morten

44
23. februar 2015 kl. 13:22

Du regner altså med at personalebehovet relaterer sig proportionalt til antal kvadratmeter. Hvad bygger du den antagelse på?

Det er baseret på at kvadratmeter er en sted-måleenhed for computere der skal serviceres. Men ellers har du sikkert ret i at nok nærmere bliver brug for færre personer per computer når antallet af computere der skal serviceres stiger. Hvor mange mindre end 8 der så bliver tale om er et godt spørgsmål.

God pointe, Peter.

20
23. februar 2015 kl. 11:14

Lige min tanke, Christian P og Martin K.

Apple har vel forhandlet aftalen godt igennem med kommunen og nok også staten. Det ville jeg gøre i deres sko.

Spændende er derfor hvor meget det kommunale kraftvarmeværk (Viborg Kraftvarme) har betalt Apple for at få adgang til denne varmekilde. Men ok, de går vist ikke så højt op i armslængder mellem kommunen og kommunalt ejede A/S'er (eller for den sags skyld fodboldklubber) i det område.

17
23. februar 2015 kl. 11:02

Jeg tænker lidt mere i retning af - vidste han noget, som andre ikke gjorde?

Tænkte samme tanke. Viborg Kommune har uden tvivl forhandlet med Apple i nogle måneder, måske længere. Det tager trods alt lidt tid at finde en egnet grund. Viborg Kommune havde indtil for nyligt konservatives formand, Søren Pape, som borgmester.

Tilfældigt? Naturligvis ikke. Brian Mikkelsen kan her i valgåret henvise til sin enorme fremsynethed via sit indlæg her på version2. Smart!

30
23. februar 2015 kl. 12:00

Apple har vel forhandlet aftalen godt igennem med kommunen og nok også staten. Det ville jeg gøre i deres sko.

Tænkte samme tanke. Viborg Kommune har uden tvivl forhandlet med Apple i nogle måneder, måske længere.

Viborgs borgmester siger det er foregået over 36 måneder, angiveligt med al kontakt til Apple gennem "Invest in Denmark" (http://www.investindk.com):

"Der er blevet arbejdet målrettet gennem tre år og under stor fortrolighed inden den endelige investeringsbeslutning blev truffet”, forklarer Torsten Nielsen."

http://kommune.viborg.dk/Om-kommunen/Presserum/Pressemeddelelser/2015/Februar/Apple-investerer-milliarder-i-mega-datacenter-ved-Viborg

Mikkel

29
23. februar 2015 kl. 11:50

Viborg Kommune har uden tvivl forhandlet med Apple <strong>i nogle måneder, måske længere.</strong>

3 år: http://kommune.viborg.dk/Om-kommunen/Presserum/Pressemeddelelser/2015/Februar/Apple-investerer-milliarder-i-mega-datacenter-ved-Viborg

Invest in Denmark-chef Dorte Bech Vizard fremhæver særligt det gode samarbejde med Viborg Kommune.
”En investering af denne kaliber kommer ikke af sig selv. <strong>Invest in Denmark og Viborg Kommune har i tre år arbejdet tæt sammen om at trække denne investering hjem.</strong> Resultatet viser, hvor vigtigt det er at binde investeringsfremmeindsatsen tæt sammen på både lokalt, regionalt og nationalt niveau,” siger Dorte Bech Vizard.

”Vi har haft et godt og tæt samarbejde med Udenrigsministeriets afdeling ”Invest in Denmark”, som har varetaget kontakten med Apple i hele forløbet og været afgørende for projektets fremdrift og en meget vigtig medspiller for kommunen. Men også mange lokale spillere har gjort en uvurderlig indsats. <strong>Projektet her viser, hvor langt vi kan nå, når vi er vedholdende og står sammen – her tænker jeg særligt på Aarhus Universitet og på Energi Viborg. Der er blevet arbejdet målrettet gennem tre år og under stor fortrolighed inden den endelige investeringsbeslutning blev truffet”</strong>, forklarer Torsten Nielsen.

7
23. februar 2015 kl. 10:34

Men ændrer det noget af det PHK har sagt? Der kommer en stor indhegnet bygning op, og der bliver hyret måske et par hundrede folk til at bygge det, og så 30-40 folk måske til den daglige drift.

I det mindste kunne man så bede Apple om at betale fuld skat her i DK som betingelse. Det ville være en større nyhed. Her bliver der bare krattet nogle millioner ind i afgifter.

23
23. februar 2015 kl. 11:19

Men ændrer det noget af det PHK har sagt?

Nej, men det gør jo udsagnet forkert. Vi ved nu, at Danmark egner sig til store datacentre (det bliver større end Facebooks i Luleå, Sverige). Der tales om i omegnen af 300 faste stillinger (igen baseret på datacenteret i Luleå). Altså 10 gange flere end de 30 phk taler om.

Ret skal sgu være ret, og jeg skal gerne tilstå, at jeg heller ikke troede, dette nogensinde ville ske. Stort tillykke til Midtjylland og Viborg i særdeleshed! Og "well played" af Brian Mikkelsen, selv om vi nu har gennemskuet ham :-)

27
23. februar 2015 kl. 11:37

Der tales om i omegnen af 300 faste stillinger (igen baseret på datacenteret i Luleå). Altså 10 gange flere end de 30 phk taler om.

Hvor meget batter selv 300 stillinger? Det er knapt noget, der kan ses på radaren, når nu vi taler om et af verdens største datacentre for en investering i milliardklassen. Vi skal huske at ca. 100% af den hardware, der kommer til at sidde i datacenteret, hverken bliver designet eller fremstillet i Danmark.

32
23. februar 2015 kl. 12:10

Dokumentation, please.

Det tætteste jeg kan komme på noget, der ligner dokumentation, er denne artikel på CW.dk:

http://www.computerworld.dk/art/233258/saa-mange-arbejdspladser-bringer-apple-med-til-viborg

Det er korrekt, at "medarbejder per kvadratmeter"-ratioen kommer til at se skidt ud uanset hvad. Men for Viborg Kommune, som ligger på kanten af udkanten, kan den her aftale vist ikke overvurderes. Deres jubel i dag er fuldt forståelig. Set fra hovedstaden vil det sikkert ikke virke prangende. Men når alt kommer til alt, tror jeg de fleste ville foretrække denne nyhed frem for "Viborg vært for Eurovision-finale", eksempelvis ... :-)

34
23. februar 2015 kl. 12:21

Det tætteste jeg kan komme på noget, der ligner dokumentation, er denne artikel på CW.dk:

Fra artiklen:

!Ifølge Viborgs Erhvervsråd vil Apples opførsel af et dansk datacenter direkte betyde 300 arbejdspladser hos it-giganten Apple selv

Read more at http://www.computerworld.dk/art/233258/saa-mange-arbejdspladser-bringer-apple-med-til-viborg#h1tlEprDAtYEmo3Q.99

Altså intet om at arbejdspladserne skulle være relateret til den jyske højderyg. De 300 arbejdspladser kunne være i Bangladesh, Oregon eller Istanbul.

37
23. februar 2015 kl. 12:40

CW.dk har en artikel om antallet af arbejdspladser: http://www.computerworld.dk/art/233258/saa-mange-arbejdspladser-bringer-apple-med-til-viborg

Husk også på at det ikke kun er ved Apple direkte man skal se på antal jobs. Der vil komme en del jobs i supporterende virksomheder, og for et område som Viborg så er jeg ikke i tvivl om at det er en forøgelse af arbejdspladser der kan mærkes. Facebooks datacenter har i følge artiklen givet omkring 900 jobs i lokalområdet og vil frem til 2020 give op mod 2200 jobs i lokalområdet.

Så det her er noget der i den grad vil batte noget for området omkring Viborg - det er måske ikke 2200 der sidder og taster på taster i et datacenter, men bygninger og infrastruktur dukker ikke bare lige op af sig selv eller er vedligeholdelsesfrie.

Så et stort tillykke til Viborg for et super arbejde med at få en af de største IT giganter til at slå sig ned der med et datacenter!

76
23. februar 2015 kl. 19:18

CW.dk har en artikel om antallet af arbejdspladser: <a href="http://www.computerworld.dk/art/233258/saa-mange-arbejdspladser-bringer…;

http://fortune.com/2015/02/23/apples-2-billion-wont-bring-a-lot-of-jobs-to-ireland-or-denmark/

<strong>Apple's $2 billion won't bring a lot of jobs to Ireland or Denmark</strong></p>
<p>The company’s $1 billion data center in Maiden, N.C. employs only 50 full-time workers.

http://www.bizjournals.com/phoenix/blog/techflash/2015/02/apple-data-centers-have-disappointed-other.html

<strong>Apple data centers have disappointed other communities</strong></p>
<p>When Apple Inc. decided to build a massive data center in Maiden, North Carolina, the rural area was ecstatic.</p>
<p>The honeymoon period didn't last long after Apple (Nasdaq: AAPL) spent $1 billion building one of its largest data centers at the time and bring it to an area racked with high unemployment. It also brought a total of 50 jobs to the region.</p>
<p>That was three years ago. On Monday, Arizona Gov. Doug Ducey announced Apple was going to build a $2 billion data center at the Mesa site of its failed partnership with GT Advanced Technology.</p>
<p>Total jobs planned for the new facility? 150.</p>
<p>Such is the nature of data centers. It's no different at myriad other centers that already operate in the Valley who employ anywhere from 50 to 200 people in facilities that span hundreds of thousands of square feet. <strong>And while the $2 billion investment sounds like a lot, odds are much of that will be spent buying equipment from out of state or out of the country.</strong>

45
23. februar 2015 kl. 13:24

CWs artikel nævner intet om at arbejdspladser er lokale. Det må i bedste fald betragtes som fri fantasi. Der står kun at det skaber 300 arbejdspladser hos Apple at etablere et datacenter. Og det er sikker korrekt nok.

Jeg kunne forestille mig at bare ved energiselskaberne vil det kunne mærkes at der nu er kommet en særdeles stor kunde i lokalområdet, som stiller store krav til forsyningssikkerhed. Desuden er hele den omkringliggende infrastruktur jo heller ikke noget der er vedligeholdesfrit, og nok næppe noget man kan styre via ssh fra USA...

49
23. februar 2015 kl. 13:41

@Christian og @Nils

Jeg er helt med på at det ikke kaster mange IT jobs af sig ved Apple, men jeg tror ikke helt på at et anlæg af den størrelse ikke kaster jobs af sig i lokalområdet. Jeg tror at den indirekte job påvirkning er ganske fornuftig, også efter hele anlægget er færdigopført.

46
23. februar 2015 kl. 13:31

Desuden er hele den omkringliggende infrastruktur jo heller ikke noget der er vedligeholdesfrit,

Hvad tænker du på? Der kommer stort set ikke nogen når fabrikken kører. Hvad skulle de dog der? Der kommer måske en tekniker hver anden uge med 100 diske og en plan der hedder "Skift gang14/lokation51/hylde12/unit277 med pakke 1s22bf" med mindre centeret bliver provisioneret til at køre uden udskiftninger (kun aktiveringer) i 5 år.

39
23. februar 2015 kl. 12:47

Facebooks datacenter har i følge artiklen givet omkring 900 jobs i lokalområdet og vil frem til 2020 give op mod 2200 jobs i lokalområdet.

Mon ikke det er en misfortolkning af denne graf:

http://www.datacenterknowledge.com/wp-content/uploads/2014/06/Facebook-Sweden-jobs-report.jpg

Man ender med omkring 110 jobs. 2200 får man ved at tælle lidt kreativt, og passende ignorere "bust" perioden efter "boomet" i 2016-2017.

33
23. februar 2015 kl. 12:15

De "flere hundrede arbejdpladser" er i byggefasen, der løber indtil 2026:

"Byggeriet af datacentret forventes i de kommende år at skabe mange hundrede arbejdspladser."

36
23. februar 2015 kl. 12:40

De "flere hundrede arbejdpladser" er i byggefasen, der løber indtil 2026:</p>
<p>"Byggeriet af datacentret forventes i de kommende år at skabe mange hundrede arbejdspladser."

Og hvad er et moderne datacenter - dybest set ikke andet end en kæmpe lagerhal, hvor der stables container op indenfor.

Bevares, så skal der etableres noget køling og tilsluttes noget strøm, men når først biksen er oppe at køre, så bliver det bare en mørk spøgelseshal, hvor lyset kun tændes når vagten går sin runde, eller der skal skiftes en container.

Og hvor mange af dem der skal bygge lagerhallen bliver så lige lokale - jeg tror nok armene kommer ned på et tidspunkt, og jeg håber i hvert fald ikke at det betyder at man ikke bruger kræfter i Viborg på at skabe reelle virksomheder (produktion, eksport) som kan betyde indtægter til landet.

Mao, lad da bare Apple bygge sit containerlager (under forudsætning af de ikke får positiv særbehandling), men lad være med at være så naiv at tro at det betyder noget som helst