Apple vil bruge 12,7 milliarder kroner på at opføre to nye, store datacentre i Europa, og det ene skal opføres i Viborg. Det oplyser Apple ifølge en pressemeddelelse. Dermed er investeringen den hidtil største udenlandske anlægsinvestering i Danmark nogensinde.
Datacentrene bliver på hver 166.000 kvadratmeter, og opførelsen vil begynde i 2017. De nye datacentre skal understøtte Apples cloud-tjenester som eksempelvis iTunes, Maps og Siri.
I begge datacenterprojekter har Apple lagt vægt på, at der skal være elementer af bæredygtighed, ligesom datacentrene skal forsynes med bæredygtig energi.
Datacentret i Viborg skal således kobles på det lokale fjernvarmenet, så overskudsvarme fra datacentret kan bidrage til opvarmningen i byen.
Valget af Viborg begrundes samtidig med, at Apple har mulighed for at placere datacentret i nærheden af en større transformatorstation for stabil elforsyning.
»Denne investering er Apples hidtil største i Europa. Vi er begejstrede for at udvide vores drift og skabe hundredevis af lokal arbejdspladser og introducere nogle af vores mest avancerede designplaner for grønne faciliteter,« udtaler Apple-direktør Tim Cook.
Datacentret kommer helt præcist til at ligge i Foulum, cirka otte kilometer uden for Viborg, og planen er ifølge en pressemeddelelse fra Viborg Kommune, at datacentret skal være fuldt udbygget i 2026.
Aftalen om det nye datacenter kommer ifølge kommunen efter tre års samarbejde med Udenrigsministeriets Invest in Denmark-afdeling.
»Det er en kæmpe cadeau, at Apple blandt mange bejlere vælger Danmark. Det understreger, at regeringen har ramt den helt rigtige balance mellem en ambitiøs og grøn energipolitik og et erhvervsklima i verdensklasse,« udtaler handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) ifølge pressemeddelelsen.
- Apple bygger datacenter nummer to i Danmark ved Aabenraa
- Rødekro og Fredericia kan lægge jord til næste store datacentre i Danmark
- Apples danske datacenter skal bygges oven på 2.500 år gammel bronzealderby
- Denne artikel
- Version2 Insight: Næste bølge til effektivisering af datacenteret - Docker og Mesos
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Video, hvor man får et kig ind i et Google datacenter:https://youtu.be/XZmGGAbHqa0
Gad vide om der også er planlagt en voldgrav/sumpområde med krokodiller rundt om Apples datacenter ved Viborg, ligesom ved Googles datacenter?
Og en lignende video fra et CBS indslag:
Inside Google's Data Centerhttps://youtu.be/PBx7rgqeGG8
Hvor lang tid mod der går, før Viborgs borgmester og andre lalleglade politikere begynder at formøble en masse penge på forventet efterbevilling.
Læs denne artikel:https://jyllands-posten.dk/politik/ECE7485453/Minister-Venstre-kujoner-vil-sylte-energiomstilling/og læg mærke til at RHP allerede bruger datid, som om Apple lige har skrevet en check på 6 milliarder til ham:
Det er en fordel, siger Rasmus Helveg Petersen og henviser til Apple, der lige har investeret over seks milliarder kroner i Danmark på grund af "vores grønne energipolitik".
Apple vil vel ikke investere over 6 milliarder i Danmark? Størstedelen af budgettet går vel til indkøb af hardware som servere, køleanlæg osv., sikkert produceret i Kina?
Nogen der ved hvordan de kommer uden om afgift ?
Mener at mange de projekter, hvor man vil bruge spildevarme fra produktion, altid er stoppet på grund af afgift system. Derfor man ikke bruger varme fra nedkøling af varer i supermarked til opvarmning, da der så skal betales en yderligere afgift. Dette er så dræben for de fleste projekter. Er der nogen der ved hvordan man kommer uden om det. For så er der jo mange steder hvor man har proces varme man kan bruge.
Når vi taler køling i datacenter, så er dem temperatur man gerne vil holde sig på jo omkring de 25-35 grader, det betyder at "spildevarmen" også vil være på denne temperatur, hvis ikke der skal bruges energi i en varmepumpe. Men retur vandet fra fjernvarme, har ikke meget laver temperatur eller ? Man kan jo ikke sænke fjernvarmetemperaturen så meget, som når man skifter fra olie til jordvarme. Da alle bruger i Viborg, så SKAL isolere, investerer i flere varmekilder. Desuden vil der være et problem med brugsvand, her under legionærsyge.
Nogen der ved hvordan de kommer uden om afgift ?
Der blev specielt afsat penge på finansloven for 2015 (vedtaget 2014) for at imødegå problemet med beskatning af genindvundet energi firmaer.
"Der afsættes i alt 55,2 mio. kr. til et pilotprojekt om storskala varmepumper i 2015 -2016."
og denne
"I tilknytning til aftalerne om Vækstpakke 2014 og tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften er det endvidere aftalt at afsætte reserver på 150 mio. kr. i 2018 og 250 mio. kr. i 2019 til klimatiltag. "
Mon ikke de penge dækker dette projekt?
https://www.kebmin.dk/nyheder/finanslov-saetter-skub-groenne-omstilling
OK, så vi får dyre EL, fordi en stor forbruger er kommet på market. Samtidig med at vi BETALER dem for at være her, og det aldrig bliver en overskudsforretning her i landet.Mon ikke de penge dækker dette projekt?
Hvis det bliver anlagt på grunde "foræret" af Viborg kommune, bygget af Tysk materialer og Polske arbejder , og der efter følgende er 15-20 ansatte. Hvem tjener så på dette, ud over Appel ?
Beklager, tror jeg kan svare på det selv... De skal jo bruge koldere vand/luft hvis de skal nedkøle til 25 gradder, dette vil så give en højere temperatur, hvis man bruge varmepumper og udnytter begge sider. Men ved så ikke om det kan svare sig, når de har mest brug for køling, skal der bruges mindst varme. Når der er mest kold, og der skal bruges meste fjernvarme, så kunne det jo være billigere bare at bruge passiv køling og trække luft ind ude fra ?.temperatur man gerne vil holde sig på jo omkring de 25-35 grader,
Ved Facebook Prineville datacenter (ca 30.000m2) er der 35 stillinger.
Det ved Foulum er en del større, men til gengæld en del nyere teknik.
https://www.facebook.com/note.php?note_id=411605058132
Apple Maiden datacenter. ca 50.000m2. Bygget ca 2010. 50 ansatte.
Er der andre der har tal for antal lokalt ansatte?
Og hvor mange af dem er hhv. "pedeller" og egentlige tech-stillinger? Jeg gætter på, at Viborg får tæt på 0 virkeligt betydende tech-stillinger. Altså jobs, som giver karrieremuligheder i Apple.
Dermed ikke sagt, at datacenteret ikke bliver en stor gevinst for Viborg Kommune og Midtjylland.
Viborg - Søren Pape Poulsen - formand (K) og ny borgmester - forhandling gennem de sidste 3 år.Jeg tænker lidt mere i retning af - vidste han noget, som andre ikke gjorde? Og var det i så fald lidt frækt at skrive det indlæg, for at score billige point?
I krig, politik, religion og kærlighed gælder alle kneb.
Hvad hjælper det lige at de vil bruge bæredygtig energi hvis ikke de laver en tilsvarende investering i bæredygtig energi som kan genere hvad der svare til deres forbrug. Ellers hiver de jo bare bæredygtig energi ud af marked som der jo allerede er der i forvejen, som så skal erstattes et andet sted med fx kulkraft
"Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi" Skal de så lukke ned ?
Transformerstationen får strøm fra vandkraftværker i Norge til de formål.
"Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi"
Skal de så lukke ned ?
Når vejrudsigten siger jævn til hård vind fra vest, kan du roligt gå på iTunes. :)
Og hvad så en overskyet og vindstille efterårsdag, efter en god tør sommer?Når vejrudsigten siger jævn til hård vind fra vest, kan du roligt gå på iTunes. :)
Og hvad så en overskyet og vindstille efterårsdag, efter en god tør sommer?
Så må man lige tjekke vejrudsigten:www.dmi.dk/vejr/apple/itunes/vejrkort/
Er der stillet krav til at centret overoverholder den Danske og Europæiske Datalovgivning, eller er det underforstået ?
Får Appel rabat på den danske Elafgift.
Eller lukker man bare øjnene når folk har penge nok.
Man kan jo altid få firmaer til landet, hvis man lokker med nul skat, eller underbetalte arbejde. Noget som Appel jo gør meget i. Man bliver jo ikke rig af at betale skat eller give en god løn til ansatte
https://www.theguardian.com/technology/2012/feb/20/foxconn-raise-wages-apple-contractor
Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !
... men det har de søvnige politikere vel sørget for er på plads ... eller hva' ?
Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !
Hvilken skat? Ejendomsskat? Grundskyld?
Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !
Det har måske en brandingværdi og et par snese fuldtidsstillinger, men jeg tror ikke at Apple vil lægge meget af deres værditilvækst (i.e. virksomhedsskattegrundlag) i Danmark så længe vi kun taler om et forvokset serverrum.
Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.
Når et firma lever af cloud services er det så ikke (delvist) der værditilførelsen sker? Nu kommer en del af skyen så til at ligge ved Viborg.
Lidt fra skat.dk om begrebet "fast driftsted":
Enhver form for foretagende kan indrette sig sådan, at det har en del af sin erhvervsvirksomhed i et andet land end det, hvor det selv er hjemmehørende. Det kan betyde, at det land, hvor aktiviteten foregår, har beskatningsretten til en del af foretagendets indkomst. Det er ikke alle former for aktivitet i et land, der medfører, at dette land kan beskatte indkomsten. Begrebet fast driftssted bruges, når man har brug for at omtale den del af foretagendet, som det andet land kan beskatte.
Det kan der jo ligge meget fortolkning i. Spørgsmålet er jo hvilke vilkår Apple har fået? Og har de fået nogle vilkår som er mere lempelige end normalt?
Lad os se de aftaler staten og kommunen har lavet med Apple.
Virksomheder bliver vist normalt ikke beskattet af deres udgifter og et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.
Apple har vel stadig alle indtægter beskatte lukrativt via deres "Double Irish With a Dutch Sandwich" kombination. Hverken Vestager eller EU har da lavet det fjerneste om på den trafik (endnu).
..https://epn.dk/teknologi2/ECE7065210/apple-... ..https://www.version2.dk/artikel/apple-mista...
SKAT ????
Bare Apple husker at betale skatten HER I DANMARK !</p>
<p>... men det har de søvnige politikere vel sørget for er på plads ... eller hva' ?
et datacenter er vist hovedsagligt en udgift – selv hvis vi skal være lidt venlige med at placere hvor i organisationen værditilføjelsen sker.
De lande, hvor kunden er placeret, og hvortil download sker, vil bestemt mene (og ofte meget med rette) at værdien skabes hos dem og skal beskattes der.
Se bare på, hvordan vi i Danmark forarges over Netflix, der afregnede moms i et andet land for kunder, der streamede produktet i Danmark.
Det er jo helt fundamentalt umuligt at placere værditilvæksten på nogen objektiv rigtig måde i en global leverance model.
Det er jo i høj grad derfor, at det har været meget dårligt, at mere skattevenlige partier tidligere i den grad har stået på, at skat var et nationalt anliggende og slet ikke må komme indenfor bare den mindste EU regel. Vi skulle jo selv kunne 'beskatte de rige svin' godt, grundigt og mere til.
Men det er kun idioter, der naivt tror, det virker for andre end os almindelige skatteydere. Andre og klogere ved godt, at det netop giver anledning til at bevæge sig over grænserne - for billige øl og for billige skattesatser.
Sådan er det jo.
I tilfældet med en produktionshal i Viborg, hvori der slet ikke kan angives en bare nogenlunde objektivt rigtig værditilvækst, får landet ingen skat, hvis der ikke en ensartethed i skattegrundlaget og helst også i skatteprocenter landene imellem.
Det er naturligvis helt langt ude, når bla Apple ophober overskud i skattely og optager lån i USA til at betale aktieudbytte blot for at spare (store beløb) i skat (i USA).
Lars :)
De lande, hvor kunden er placeret, og hvortil download sker, vil bestemt mene (og ofte meget med rette) at værdien skabes hos dem og skal beskattes der.
Skal de enkelte udviklere så også til at håndtere skat i 100+ lande?
De står trods alt for 70% af omsætningen.
Skal de enkelte udviklere så også til at håndtere skat i 100+ lande?</p>
<p>De står trods alt for 70% af omsætningen.
Den opkrævning og afregning står Apple vel for. Det er bl.a. det de sidste 30 % går til.
Ponten er, at hvis der skal betales lokal skat af de 30%, skal der vel også af de 70%
De 70% er en udgift for Apple, og udgifter betales der ikke skat af.
I øvrigt bør det nok nævnes, at den danske afdeling af Apple betaler skat i DK.
Om det kun et fra hardwaresalg, eller om det også dækker i-/AppStore, kræver adgang til selve regnskabet.
10,3 millioner for 2013, ikke just prangende.I øvrigt bør det nok nævnes, at den danske afdeling af Apple betaler skat i DK.
Gad vide om ikke en del af de penge FE lige har fået, var beregnet til en lille skurvogn et sted uden for Viborg. Man skulle jo nødigt lade så meget data gå til spilde :)
iCloud, hvor folk gemmer deres personlige data kommer ikke til datacentret i Danmark, men forbliver på Apples servere i Maiden, North Carolina, USA, tættere på NSA. I det nye datacenter i Danmark kommer kun følgende tjenester: iTunes Store, App Store, iMessage, Siri og deres kort-tjeneste.Gad vide om ikke en del af de penge FE lige har fået, var beregnet til en lille skurvogn et sted uden for Viborg. Man skulle jo nødigt lade så meget data gå til spilde :)
Kilde: https://beep.tv2.dk/nyheder/2015-02-23-her-er-det-10-ting-du-skal-vide-om-apples-nye-danske-anlaeg
Nu var jeg rimeligt meget ude med Riven efter Brian Mikkelsen tidligere, så det er vel kun fair at jeg svarer.
Brian vidste tydeligvis noget vi andre ikke vidste, eftersom at datacenteret har været planlagt i 36 måneder. Jeg finder det højest overraskende at valget er faldet på Danmark i den forbindelse, men jeg må erkende at jeg tog fejl. Apple vil godt bygge et center, og det må forventes de gør det fordi det er en god forretning, eller fordi de har behov for at få lavere latency til nordeuropa.
Tiden vil vise om resten af antagelserne holder vand.
Jeg er, stadig, meget betænkelig ved antallet af arbejdspladser dette vil skabe i praksis. En ting er hvad man kan spinne sig til, en anden er hvad der reelt bliver skabt. Det siger sig selv at mellem 300 og 10*1000, så er et af tallene oplagt løgn. Personligt hælder jeg til 300 i konstruktionsperioden og et noget lavere tal når først centeret kører. Et sted mellem 30 og 300 er nok ikke upræcist. Det reelle tal kommer over de næste par år.
Jeg forstår overhovedet ikke fjernvarme-argumentet. Traditionel fjernvarme har en fremløbstemperatur på 70 graders celcius og en tilbageløbstemperatur på 40. Udstødningsluften fra et datacenter er højt sat 46 grader. Jeg kan ikke se hvorledes datacenteret på nogen måde kan hjælpe med at tilvejebringe energi i sådan et fjernvarmenet på nogen måde. Der må være noget ekstremt interessant varmelære jeg ikke har lært endnu.
Jeg har undersøgt hvad andre datacentre gør med deres overskudsvarme i forbindelse med udnyttelse. Nogen opvarmer drivhuse med luften tæt ved datacenteret. Andre fører den varme luft over i kontorbygninger, der er placeret tæt på datacenteret. Begge ting kan naturligvis gøres for dette center, men det kræver at du spinner begrebet "fjernvarme" en hel del, eller konstruerer et nyt separat forsyningsnet for varm luft.
Andre datacentre bruger gasturbiner til at skabe deres strøm. Den fossile metode har en meget varmere udstødningsluft, omkring 300 graders celcius, og så kan det benyttes til traditionel fjernvarme. Men det kan der ikke være tale om her, da fokus jo er på grøn energi og placeringen tæt ved en transformatorstation ligeledes vidner om at energien skal trækkes fra nettet.
Potentielt set kunne der godt være tale om en hybridløsning, hvor energien typisk leveres via en stor solcellepark og så suppleres lokalt af en gasturbine.
Så den korte version er at der formentlig er noget vi ikke ved i forhold til datacenteret, for ellers kan de tal overhovedet ikke passe, arbejdpladser eller fjernvarme.
Uden at være energi speciaist, men hvad nu hvis de anvender vandkølig? Det giver vel andre muligheder.Udstødningsluften fra et datacenter er højt sat 46 grader.
Uden at være energi speciaist, men hvad nu hvis de anvender vandkølig? Det giver vel andre muligheder.
Vandkøling, og mere generelt væskekøling, var populært for mange år siden, men er faldet ud af anvendelse i datacentre de sidste mange år. Det anvendes typisk hvor du har meget høj tæthed i dit serverrrack, og trenden er at tætheden ikke er så stor igen.
Det sagt, så er datacenterteknologi typisk holdt godt hemmelig fordi det er en yderst vigtig del af forretningen. Så det er absolut muligt at Apple arbejder i den retning.
Antager vi vandkøling, så kan det i princippet lade sig gøre. En CPU kan sagtens operere omkring de 75 grader og i HPC-systemer med masser af RAM og GPU'er kan temperaturen blive endnu højere, 90 grader er ikke ualmindeligt.
Det er temperaturer der kunne benyttes i et fjernvarmeanlæg, men Viborg Fjernvarme siger der er tale om lavtemperatur med varmepumper for at komprimere varmen op på de nødvendige grader. Det kunne tyde på at datacenteret er mere traditionelt.
Tendensen generelt går mod at afsætte mindre varme i datacenteret, gennem at anvende CPUer med mindre varmeudvikling og strømforbrug. Det sænker kølingsbehovet og behovet for strøm. Det er naturligvis afhængig af typen af datacenter, men jeg ved at mindst Facebook har leget med tanken om at køre mange små ARM-kerner for at spare strøm i deres datacentre.
Jeg forstår overhovedet ikke fjernvarme-argumentet. Traditionel fjernvarme har en fremløbstemperatur på 70 graders celcius og en tilbageløbstemperatur på 40. Udstødningsluften fra et datacenter er højt sat 46 grader. Jeg kan ikke se hvorledes datacenteret på nogen måde kan hjælpe med at tilvejebringe energi i sådan et fjernvarmenet på nogen måde. Der må være noget ekstremt interessant varmelære jeg ikke har lært endnu.
Fra artiklen i Ingeniøren:
"Oven i det skal der være salg af overskudsvarme til fjernevarmenettet i Viborg. Det fortæller administrerende direktør for Viborg Fjernvarme Christian Hagelskjær. Overskudsvarmen er lavtemperatur, og derfor skal temperaturen hæves, for eksempel ved hjælp af varmepumper og sendes de ti kilometer ind til Viborg by"
Fra artiklen i Ingeniøren
Aha! Mange tak! Man kan overveje om det ikke er langt mere energieffektivt at placere varmepumperne tæt på forbrugerne og så bare droppe fjernvarmenettet helt, men det ville ikke være noget centraliseringen vil kunne lide :)
Ideen med at udnytte varmepumper til at køle datacenteret og varme hustande op er temmelig god. Du placerer et varmeværk 10km udenfor Viborg der benytter sig af varmepumper. De kan så trække varme ud af luften til datacenteret, varme fjernvarmevand op og Apple betaler. Viborg fjernvarme må være ovenud begejstrede.
Ideen med at udnytte varmepumper til at køle datacenteret og varme hustande op er temmelig god
Der er masser af andre firmaer der har haft tilsvarende god ide. Indtil de har fået energiregningen.
Indtil videre har slagterier og støberier opgivet genindvinding.
Energistyrelsen har beregnet den potentielle energimængde i industrien til 9Pj, eller ca 1.4% af Danmarks samlede energiforbrug.
Men der er afsat midler på finansloven til at omgå virkningerne af energiskatterne på genindvinding. Og det kan være at Apple er mommer med på sådan en aftale.
Og hvordan er det lige med fjernvarme og varmepumper - var det ikke noget med at de fleste varmepumpeprojekter faldt til jorden, fordi der skal betales energiafgift af energitilvæksten?Overskudsvarmen er lavtemperatur, og derfor skal temperaturen hæves, for eksempel ved hjælp af varmepumper og sendes de ti kilometer ind til Viborg by
Men måske man er ved at lave en særlov for Apple?
https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2015/02/23/110245.htm
"- Når vi tager det hele med, vil jeg gætte på, at vi kommer op i mange tusinde arbejdspladser, siger Torsten Nielsen (Viborgs nye borgmester).
- 10.000 arbejdspladser er et stort tal, men det er et mål, siger han."
Men det er da en fed nabo at få - navnet alene kan sikkert også få andre til at etablere virksomheder i området (ikke noget jeg VED noget om, jeg gætter bare...)
Selv de mest negative bør ikke være i tvivl:
"Det velfungerende, danske energisystem en af de helt centrale argumenter for placeringen af datacentret til 6,3 milliarder i Viborg".
Sådan siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi. Han slår fast, at vi er helt i top i Danmark, når det kommer til sikker strøm i stikkontakten. Og sammenligning af priser dokumenterer, at vi ikke bare har tårnhøj kvalitet, men også konkurrencedygtige priser.
- Det er klart, at den grønne danske profil på energi-området betyder rigtig meget. Det koblet med stabil strøm, som er til at betale, har uden tvivl bidraget til Apples beslutning.
Vi kan med rette glæde os over, at en så stor virksomhed som Apple vælger Danmark. For de har helt sikkert lavet et grundigt forarbejde, før de investerer – og det har altså vist, at det danske elsystem er særdeles konkurrencedygtigt på alle de vigtigste parametre, siger Lars Aagaard
I Finansloven for 2015, den fjerde fra Helle Thorning-Schmidts regering, sikrede også 1,6 milliarder kroner i årene 2015-2018 til en stærkere grøn indsats, blandt andet i nye tiltag til gavn for klimaet.
Vil du købe et Eiffeltårn, du kan få det billigt.
Apple er ikke et altruistisk foretagende, men benhård forretning.
Når Apple vælger Tjele, så er det fordi det ligger elmæssigt godt, Danmark har en fin laissez-faire holdning til at beskatte multinationale virksomheder og en meget positiv holdning til amerikansk overmyndighed.
Når Apple vælger Tjele, så er det fordi det ligger elmæssigt godt, Danmark har en fin laissez-faire holdning til at beskatte multinationale virksomheder og en meget positiv holdning til amerikansk overmyndighed.
Viborg bliver vel næppe byen, der flyder med mælk og honning, men de er jo nok bedre stillet med Apple end uden. Det giver jo trods alt arbejdspladser, hvilket er godt for kommunen. Om det så samfundsøkonomisk giver mening, kommer jo nok an på den aftale, der er lavet. Og indtil videre kan man se Handelseminister Mogens Jensen stå med et saligt smil om munden, så det burde ikke være så svært at se, hvem der har taget røven på hvem.
Læg især mærke til det "store" antal biler man har forestillet sig skal holde på parkeringspladsen - men selvfølgelig, der kommer da nok lidt jobs til vagtværn som skal stå for perimetersikring.
Se den her, på OSM: https://www.openstreetmap.org/#map=16/56.4785/9.5678
Erfaringer fra Sverige, hvor Facebook har lagt et stort datacenter:
Erfaringer fra Sverige, hvor Facebook har lagt et stort datacenter:
Det er ikke erfaringer. Det er et partsindlæg. Der står at økonomien bidrag med 1.5% af den lokale økonomi. Men der er under opførslen.
https://www.bcg.dk/documents/file164478.pdf
"The establishment of Facebook’s data center is estimated to generate a total of SEK 9 billion in full economic impact (direct, indirect, and induced impacts) and to engage 4,500 full-time workers over the course of ten years nationwide; about half of the economic benefits will accrue locally."
Læg mærke til order "estimate". Det er en salgstale.
På dr.dk mener man, at Apple kun bruger 6,3 kr på opgaven... "Apple forventer at investere 6,3 kroner i etablering af datacenteret."
Se link: https://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2015/02/23/114933.htmDet nytter desværre ikke at skrive til DR, for at få dem til at rette deres tekster. De har tidligere skrevet, at tordenguden Thor er opfundet af Marvel og at Apple bygger PC´ere...
Men overskudsvarmen fra centret vil blive ledt til kraft/varmeværket på forsøgsstation Foulum (AU) og strømmen skal trækkes fra jævnstrømsstation Tjele. Bare lige en lille fakta info :-) Men det er stort på alle måder
Gad vide om de har fået en eller anden snedig aftale således at overskudsvarme kan leveres til fjernvarmenettet uden ekstra energibeskatning.
https://ing.dk/artikel/vaekstpakke-nu-skal-industriens-overskudsvarme-udnyttes-158260
Hvor mange penge kommer Danmark til at tjene på det her? Det dyreste ved dette datacenter kommer jo nok til at være hardware, og det bliver næppe købt i Danmark. Selvfølgelig skal der konstrueres nogle løsninger til varme og elektricitet, hvor ganske virksomheder kan være oplagte, og den danske byggebranche skal da også konstruere selve bygningen, men det er jo altsammen engangsindtægter. Som det har været nævnt ovenfor, så er antallet af medarbejdere sandsynligvis ganske beskedent, så det virker ikke som om et datacenter som dette vil have nogen synderlig effekt på økonomien i sit nærområdet.
Bevares, det er stadigvæk en god ting at der udvikles nye datacenterdesigns, men set fra et dansk økonomisk perspektiv, så er der stadigvæk ingen synderlig fordel i at bygge en masse datacentre her.
Det var da en super godt nyhed. Fedt, at så stort et anlægsprojekt finder vej til Danmark.
Og ja, en undskyldning fra flere såkaldte "eksperter" til Brian Mikkelsen må være på sin plads. Jeg må sige, at jeg efterhånden også er træt af altid at læse den ene negative kommentar efter den anden.
Der er altid dem i Version 2's fora, der lige ved lidt bedre og altid skal give udtryk for det. For visse personer har det ført til, at jeg ikke kan tage noget vedkommende kommer med seriøst.
Moderne datacentre kræver stort set ingen on-site arbejdskraft. Se f.eks.:
https://www.oregonlive.com/hillsboro/index.ssf/2015/02/out-of-state_data_centers_find.html
Der vil naturligvis være en del lokale (eller polske:-) arbejdspladser i forbindelse med opførelsen af datacenteret. Men når det er overstået skal vi nok ikke forvente det helt store.
Spændende, om ikke for firmaet og "mere cloud"-hypen, men så i det mindste for det tekniske og miljømæssige...
Det må jo være Tjele-transformatorstationen de snakker om (https://www.openstreetmap.org/#map=14/56.4744/9.5610). Der er jo åbenlyst masser af strøm (https://energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJEKTER/Anlaegsprojekter-el/Ny-400-kilovolt-ledning-Kassoe-Tjele/Sider/default.aspx), men hvad er der af internet-infrastruktur?
Vi har TAT-14 der kommer ind i Blåvand/Nørre Nebel (https://en.wikipedia.org/wiki/TAT-14), men er der forbindelse direkte til Viborg herfra?
Og kan de i det hele taget nøjes med det? Det må vel næsten være Centraleuropa der vil være største aftager af data fra sådan et center. Hvad er kapaciteten i forbindelserne sydpå?
Men hvis infrastrukturen ikke er der, så kommer den vel nu ;).
Berlingske har fundet en visualisering, som er gengivet (i dårlig kvalitet) her, har ikke fundet kilden selv; https://www.business.dk/digital/apple-investerer-63-milliarder-i-danmark.
Mikkel
Her er samme visualisering i noget højere opløsning (2.500px × 1.406px): https://ing.dk/sites/ing/files/apple_viborg.jpgBerlingske har fundet en visualisering, som er gengivet (i dårlig kvalitet) her, har ikke fundet kilden selv; <a href="https://www.business.dk/digital/apple-investerer-63-milliarder-i-danmar…;.
Her er samme visualisering i noget højere opløsning (2.500px × 1.406px): <a href="https://ing.dk/sites/ing/files/apple_viborg.jpg">https://ing.dk/sites/i…;
Fint billede! Så kan vi umiddelbart ekstrapolere antallet af arbejdspladser ud fra antallet af parkeringspladser :)
Hvad gør de med overskudsvarmen uden for fyringssæsonen? Med et elforbrug større end Viborg Kommunes generer de vel mere overskudsvarme end der kan afsættes til opvarmning af brugsvand til brusere og varme haner? Kan de omdanne overskudsvarmen til el, eller der ingen problemer med at afsætte det til fjernvarme også om sommeren?Datacentret i Viborg skal således kobles på det lokale fjernvarmenet, så overskudsvarme fra datacentret kan bidrage til opvarmningen i byen.
Jeg er spændt på HVOR mange arbjedspladser det kommer til at give, for som debatten gik på for et par uger siden, så er datacentre jo ikke ligefrem overbefolket med medarbejder.
Men stadig fedt for Viborg med de ekstra arbejdspladser det måtte kaste af sig. Og hvis de satser på miljørigtig energi kunne vi jo satse på at det er med til at løfte den generelle lyst til at investere i miljørigtig energi.
Mon ikke de synes det er godt at ligge tæt på HVDC termineringen ved Tjele. Der ligger/lå også Århus universitets institut for fødevareforskning. Lige op og ned af HVDC stationen.
Det kunne da være interessant at vide hvilke danske Internetudbydere (hvis nogen) der skal levere forbindelse. Kunne tyde på at EnergiMidt skal smide lidt fiberkabler ind...
Er de dygtige nok til det ?
Mit bud ville være GlobalConnect, jeg tror ikke umiddelbart er den fiber / det internet EnergiMidt leverer, er "råt" nok til at Apple vil acceptere det.