Apple-vækst betyder mere malware

Selvom MacOS indtil videre stort set har sluppet for vira og anden skadelig software, så vil det billede formentligt ændre sig i takt med virksomhedens vækst.

Apple's produkter finder i stigende grad vej til flere virksomheder, og det får sikkerhedseksperter til forudsige, at Apples dage som malware-fri platform er talte. Det skriver infoworld.com

Ifølge analysefirmaet Gartner, så solgte Apple mere end 1 million Mac OS X-baserede computere i fjerdekvartal af 2007. Det er stigning på 227.000 i forhold til fjerde kvartal af 2006. Den stigende udbredelse af Apples platform, får sikkerhedseksperter til at spå, at Malware i fremtiden vil finde lettere vej til Apple- platforme.

»Det er svært at komme uden om markedsandelen. Når alt kommer til alt, så er malware-forfattere ligeglade med, hvilket operativsystem, du bruger. Det handler om, hvorvidt du har værdifuld information på din maskine, og hvorvidt der er en mulighed, du kan udnytte,« siger David Marcus, sikkerhedsforsker ved McAfees Avert Lavs Group til infoworld.com.

»Microsoft Windows er blevet angrebet så aggressivt, fordi det har været meget mere udbredt end Mac OS«, siger han og tilføjer:

»Men Malware-forfattere holder øje med tendenser lige som alle andre, og de ved, at flere overvejer at skifte til Apple, inklusiv regeringsinstitutioner og virksomheder. Hvis det giver økonomisk mening at gå efter den mulighed, så vil de på et eller andet tidspunkt gøre det.«

I nogle tilfælde vil angrebene være målrettet exploits i upatchede versioner af Apples Quicktime-afspiller og andre gange, vil malware-forfattere bruge angreb, som bygger på social-engineering, mener David Marcus ifølge infoworld.com.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

De sidste 4-5 år har diverse sikkerhedseksperter spået at nu ville der komme mere malware til Mac pga. OS X's voksende popularitet.

Indtil videre er det dog ikke blevet til så meget, selvom markedsandelen nærmer sig 8% i USA...

http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&...

Hvor højt skal den markedsandel op, før der sker noget? Eller er OS X måske lidt mere sikker end visse konkurrende systemer?

 • 0
 • 0
#2 Jakob Damkjær

Hvis der ikke er nogen virus udviklere på mac pga lille markedsandel hvorfor er der så en del udviklere der kun udgiver deres software til Mac OS X ?

Hvis argumentet for hvorfor der ikke er nogen (realt set) virus og malware udviklere på mac hvorfor er disse udviklere der så...

link her http://daringfireball.net/2008/01/for_profit_malware

Måske er svaret at windows bare er en lavere hængende frugt og pt med den markedes andel som Mac OS X har så kan det i forhold til gevinsten ikke betale sig at lægge indsatsen det kræver for at udvikle en funktionel virus til Mac OS X.

Hvor stor markedes andelen så skal blive før det bliver interessant er et meget godt spørgsmål.

Man må konkludere at windows har stor nok andel til at det kan betale sig ifht indsatsen og Mac OS X har det ikke.

Andet er ren spekulation...

NB! Mac OS X er bestemt til at hacke, men det kræver bare lidt mere indsats. Med Leopard og de sikkerheds features så som at kun signerede bruger godkendte applikationer kan komme igennem firewallen og libary randomisation er det kun blevet sværere... Det eneste der virker so far er at angribe det software der sidder ca en meter foran skærmen ;)

 • 0
 • 0
#3 Jesper Stein Sandal

Erfaringerne fra de sidste års virusaktivitet viser, at så længe en bruger har mulighed for at omgå en sikkerhedsforanstaltning, så er de it-kriminelle i stand til at udnytte det.

Det gælder for Windows, Mac OS X, Linux, Symbian og stort set alle rich client styresystemer. Udbredelsen spiller en rolle, men det gør antallet af ikke-opdaterede systemer også. Der er formentligt flere Windows XP-maskiner, som ikke har installeret Service Pack 2 eller de nødvendige opdateringer til Internet Explorer, end der samlet er Mac-pc'er. Det er endda ikke urimeligt at antage, at der er flere pc'er med Windows 98 og ME, end med Leopard.

http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=10 http://www.w3counter.com/globalstats.php

Er Leopard målt på markedsandele en specielt attraktiv platform? Tja, Xbox Live-tjenesten har rundet 10 millioner abonnenter, Leopard har solgt fem millioner eksemplarer. Der er op mod ni millioner World of Warcraft-spillere (en del af dem på Mac).

Ud fra en ren økonomisk betragtning så vil Mac-virus være en niche for de it-kriminelle, medmindre Mac-brugere er ekstremt meget lettere at manipulere end Windows-brugere. Som sagt betyder styresystemets sikkerhed meget lidt i de angreb, der udgør den største trussel i dag. Hvis man vel at mærke benytter sig af de automatiske opdateringer.

Hvis vi for alvor kommer til at se mange Mac-angreb, så vil det formentligt komme fra ondsindede websteder, der spreder både en Windows- og en Mac-version af en virus og gør kraftigt brug af social engineering.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Zuschlag

"Security through obscurity" er et meget yndet argument fra Wintel-fans når de skal prøve at trække Mac OS X ned på samme (manglende) sikkerhedsniveau som Windows befinder sig på. Men det er en myte der ikke holder for nærmere undersøgelse.

Faktum er, at mens sikkerhedsproblemer i dag stort set ikke eksisterende på Mac-platformen, var der langt større problemer med f.eks. vira i slut-90'erne; dvs. før introduktionen af Mac OS X. Problemet er bare, at mens Apple's markedsandel for PC'ere i USA den gang lå på omkring 2%, nærmere de sig i dag 8%. Så ud fra dette må man antage at det er introduktion af Mac OS X der har har haft afgørende betydning, og ikke markedsandelen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere