Apple undskylder, at telefonen bliver langsommere: Sætter prisen ned på iPhone-batterier

29. december 2017 kl. 12:5613
Apple undskylder, at telefonen bliver langsommere: Sætter prisen ned på iPhone-batterier
Illustration: Parilov, BigStock.
Efter afsløringen af, at iOS skruer ned for ydeevnen på iPhones, når batteriet bliver gammelt, går Apple nu ud med en undskyldning og forklaring om, hvorfor firmaet ville skrue ned for telefonens ydeevne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var lidt af en PR-katastrofe for Apple, da det kom frem, at iPhones sænker deres ydeevne i takt med, at batteriet ældes. Derfor går selskabet nu ud og og beklager over for mange vrede kunder.

»Vi har hørt feedback fra kunderne om vores håndtering af ydeevnen for iPhones med ældre batterier, og hvordan vi kommunikerer på området. Vi ved, at I føler, at Apple har skuffet jer. Det beklager vi,« skriver Apple på deres hjemmeside.

I et forsøg på at vise, at Apple har gode intentioner, tilbyder firmaet nu en række muligheder for kunderne, så den nedsatte ydeevne ikke bliver for stor en gene.

I hele 2018 bliver batterier, der skal skiftes på iPhone 6 eller nyere, sat ned fra 79 dollars til 29 dollars, mens der vil komme opdateringer til iOS, der skal gøre sammenhængen mellem batteri og ydeevne mere gennemsigtig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig lover Apple, at de vil arbejde på, at der i fremtiden vil blive optimeret bedre, så både ydeevne og brugeroplevelse i mindre grad bliver ødelagt af et gammelt batteri.

Mere forklaring end undskyldning

Beskeden er halvt en undskyldning og halvt en forklaring, så Apple-interesserede kan lære at forstå lidt om, hvordan lithium-ion-batterier fungerer.

I opslaget henvises til en guide om, hvordan batterier og ydeevnen fungerer for iPhones.

En af de primære grunde til at sænke ydeevnen på en iPhone med et ældre batteri er, at den risikerer pludselig at slukke.

Derfor skruede iOS ned for ydeevnen, hvilket generelt gjorde telefonen mere stabil, men altså også gjorde den langsommere.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
19. januar 2018 kl. 13:01

Forskellen på både Windows & dit eksempel med en bærbar - og så det Apple her har bedrevet, må vel nødvendigvis være at du ikke får genskabt det tabte ved at nulstille enheden.

I forhold til at "sande til", så mener jeg ikke at det er en aktuel problemstilling længere, men det var godt nok udpræget til og med Windows 7. Efter 8/10 har jeg ikke haft geninstalleret af performanceårsager.

12
3. januar 2018 kl. 15:43

Min telefon har i dag en CPU der kører med en lavere frekvens end da jeg købte telefonen. Den fejl kan tilsyneladende udbedres ved at sende telefonen til reparation.

Hvis din bærbare PC bliver fyldt med støv, hvilket faktisk sker for langt de fleste, så er der sandsynlighed for at din CPU ryger på på maks temp. og vil begynde at lave throtteling, hvilket betyder at du har lavere performance som da maskine "var ren".

Hvis din Windows "sander til" har du sikkert hørt mange sige at deres PC er blevet langsom.

Begge dele kan ordnes ved at få maskinen renset eller geninstalleret Windows. Der findes flere situationer hvor brugeren "bliver snydt" af symptomet og konkluderer noget forkert.

Men som du måske også har set i mit tidligere indlæg, så vil jeg på ingen måder forsvare Apple's handling, de har helt klart "misinformeret" i form af manglende oplysning. Deres "software løsning" lugter af at de har lavet en fejl ved konstruktion af telefonen, hvor der ikke tages højde for at batterierne bliver dårligere. Jeg ved så ikke om det gælder alle iPhone 6/6s der er solgt eller om det er en dårlig sending batterier. Da jeg fik skiftet batteriet i min 6s på udvidet garanti blev "slukke problemet" løst og har ikke været siden. For mig ligner det at batteriet kortvarigt kollapser på grund af høj belastning, hvilket tyder på en eller flere dårlige celler.

I stedet for "software løsningen" burde de måske havde forsat med udskiftning af batterierne, hvilket blev stoppet da de udgav "opdateringen".

At det så nu også går ud over iPhone 6 brugerne er en følge virkning. Her tror jeg ikke at batterierne er defekte, men her er det naturligt at kapaciteten efter 3 år er faldet.

11
3. januar 2018 kl. 02:18

Du har tydeligvis ikke forstået problemstillingen. At lithium batterier forældes med dertil lavere ydelse (af batteriet) er en naturlov. At telefonens ydelse forringes i takt med batteriet bliver slidt er derimod IKKE en naturlov, men et bevidst valg Apple har valgt at implementere da de tilsyneladende ikke har kunnet fikse problemet med telefoner som chrasher på trods af 25-30% batterikapacitet, når batteriet bliver slidt. Og de har implementeret denne 'feature' uden tydeligt at informere om det. Derved vil mange fejlagtigt tro, at telefonen er outdated, når det i virkligheden blot er batteriet den er gal med.

10
2. januar 2018 kl. 13:25

Apple is being slandered for what chemistry cannot fix

Jakob, er der ingen grænser for, hvad du vil undskylde Apple for at gøre mod deres kunder?

Jeg er for så vidt glad nok for at min 6s er så tynd som den er. På den anden side kunne de for min skyld godt have lavet telefonen tyk nok til at undgå at kameraets objektiv stak ud bagpå. Så ville der have været plads til mere kemi i batteriet eller et udskifteligt batteri. Men Apple har valgt at telefonen skal have et batteri der er for lille til at holde i telefonens forventede levetid. Og samtidig har de valgt at montere batteriet på en måde, så den normale bruger ikke selv kan skifte det. Herved har de givet mig en forventning om, at batteriet ikke er en sliddel som jeg kan forventes at udskifte med jævne mellemrum.

Min telefon har i dag en CPU der kører med en lavere frekvens end da jeg købte telefonen. Den fejl kan tilsyneladende udbedres ved at sende telefonen til reparation. Hvad Apple gør for at genetablere hardwarens oprindelige ydelse er mig bedøvende ligegyldigt, for det er ikke en operation telefonen er designet til at lade mig foretage selv.

9
2. januar 2018 kl. 11:42

Synes på en måde det kan sammenlignes med VW skandalen. iPhonen bliver solgt med de reklamerede specs, men når batteriet bliver slidt, så træder Apples software til og gør iPhones langsommere - uden at forbrugeren gøres opmærksom på det . Altså lever iPhones ikke op til de reklamerede specs, som forbrugerne har betalt for. Det er jo først fornylig at apple har erkendt at batteri (selvfølgelig) er en sliddel på telefonen. VW brugte snydesoftware til at få deres biler til, på papiret, at se bedre ud end de var - Apple bruger 'snydesoftware' til at få iPhonen til at performe dårligere end den kan, uden at gøre opmærksom på årsagen hertil. Med den konsekvens at folk går ud og køber en ny iPhone, da den gamle jo er blevet 'slidt'... IMO er det planlagt forældelse.

Lidt hårdt sat op, men imo er det ikke i orden at de ikke gør opmærksom på hastighedsnedsættelsen.

8
2. januar 2018 kl. 11:09

(edit: jeg ser nu at en anden læser også har noteret dette, beklager.)

“Vi ved, at I føler, at Apple har skuffet jer. Det beklager vi“.</p>
<p>Det er ikke en undskyldning, de beklager at kunderne føler at Apple har skuffet dem. Det er ikke en undskyldning.

Tør øjnene. Det er en klokkeklar undskyldning på Apples hjemmeside, som der linkes til: "We know that some of you feel Apple has let you down. We apologize."

Oversættelsen må være Version2s, og den burde de beklage og måske undskylde ;-)

6
30. december 2017 kl. 13:24

Det er efter min mening lidt af en ond cirkel Apple er kommet i. Det er en meget naturlig ting at batterier med tiden bliver dårligere, det sker i ALLE mobiltelefoner.

Hvis telefonen taber strøm hedder det sig at den har kort batteritid. Reduceres performance hedder de sig at den er langsom.

Det de skulle have gjort for at bryde cirklen er under noter til opdateringerne at gøre opmærksomme på at de ved dårligt batteri reducerer telefonens performance, hverken mere eller mindre.

Hvis brugerne så ikke har læst det (hvilket de færreste nok gør), så kunne de med rette sige at de har gjort opmærksomme på det og at de har gjort opmærksomme på det.

En notits under FAQ på hjemmesiden hvor de gør opmærksom på at mærkbar reducere performance kan skyldes dårligt batteri ville også være på plads.

Hvis man har en MAC computer findes der en lille utiltiy som hedder CoconutBattery. Det er en utility som testet batteriet i ens Macbook, men som også kan vise status på batteri i en iPhone/iPad tilslutte computeren. Her kan et dårligt batteri afsløres. Det er nok noget lignende Apple vil indbygge i IOS.

5
30. december 2017 kl. 12:39

"Det er ikke en undskyldning, de beklager at kunderne føler at Apple har skuffet dem. Det er ikke en undskyldning."

Der er en dårlig oversættelse i artiklen. Tag og læs den originale engelse meddelelse, her står der "We Apologize" hvilket betyder "Vi undskylder". Det er V2 som oversætter ordet Apologize med beklager, hvilket ikke er en korrekt oversættelse eller i det mindste forfladigelse af betydningen.

3
29. december 2017 kl. 20:51

Jeg arbejder i en fritidsklub til hverdag og det er tankevækkende at børnene kun kommer 1 gang om året og brokker sig helt vildt over at deres iPhones er blevet sindssyg langsom og batterierne er blevet dårligere og det er når de opdatere deres telefoner lige når Apple udsender en stor IOS update. De kommer ikke løbende - batterierne bliver åbenbart pludselig meget ringe netop denne dag og softwaren neddrosler hastigheden.

Jeg mærkede det selv med min 6+ som bestemt ikke havde gavn af en den sidste update og derfor røg den og så til salg da jeg ikke magtede at løbe fra kontakt til kontakt.

2
29. december 2017 kl. 18:57

“Vi ved, at I føler, at Apple har skuffet jer. Det beklager vi“.

Det er ikke en undskyldning, de beklager at kunderne føler at Apple har skuffet dem. Det er ikke en undskyldning.

1
29. december 2017 kl. 13:43

Det er da en fin måde at få en ekstra indtægt på eller er den måde at komme af med et lager af batterier til forældede telefoner.